Šta je novo?

Koji distro probati?

Sad imam slobodnog vremena pa cu probati LMDE 6 cinnamon.

Šta staviti na stari laptop? i7 720qm Nehalem, 16gb rama.

@Difermo
Dugo sam koristio Fedoru i gnome, red hat jos pocetkom 2000-ih, ali rad sa gnome-om i ekstenzijama se svodi na ovo sto je Alex napisao, svaka nova verzija gnome-a dovodi u pitanje kompatibilnost sa ekstenzujama, i sve sto si radio po pitanju kastomizacije cas padne u vodu.
Da je samo to bio problem, pa ajde da mu nekako oprostiš. Ali kad ceo Gnome pukne zbog ekstenzije i onda moraš da uradiš reset preko DCONF-a i da brišeš fajlove iz ~.config foldera, to je već cimanje za koje nemam ni vremena ni živaca.
Šta se desilo sa Openbox, prestao da postoji?
Postoji i dalje, ali to niko ne koristi. Isto kao i LXDE, Deepin, CuteFish i FluxBox.
Meni je to najstabilnije grafičko okruženje koje sam koristio.
Jeste. Ali ako dođeš u taj stadium da koristiš Openbox, onda bolje da pređeš na neki TWM kao DWM ili Hyprland. Nisam fan QT framework-a. Mislim da su problemi na XFCE-u u 4K rezoluciji baš zbog toga.
Slažem se za KDE, od verzije 4 naovako stalno nešto baguje. Poslednja stabilna verzija KDE je bila verzija 3, a to je bilo vreme GNOME 2.
KDE Plasma nikada neće biti stabilna.
Šta je Cosmic DE?
Novo desktop Wayland only okruženje napisano u RUST-u koje razvija System76. Trenutno je u Alpha 2 fazi i po onome što sam video do sada, biće solidno.

Probao sam Alpha 1 i jako je nestabilna kod mene. Probaću Alpha 2 verziju u toku dana ako uhvatim vremena.
Nije do GNOME, nego do ekstenzija. Ako nisu nešto menjali, ekstenzije su JavaScript a samo GNOME okruženje je pisano u nekoj njihovoj varijanti C jezika.
KDE je C++ uglavnom, i kao video igrice sve što se piše u C++ ima bagova koliko hoćeš. Jedini stabilan C++ softver je Windows OS haha.
Nije problem C++. Problem su takozvani "programeri" koji ne znaju da rade u njemu.
Edit: Sad sam pogledao oko ovog Cosmic, Rust, distribuira se prvo na nixOS...
Distribuira se na njihovom PopOS-u, a posle ide dalje. Alpha 2 je dostupna u Arch repou.
Nema od toga ništa... jedini dobar aplikativni softver pisan u Rust je Firefox. Ovo ostalo cryptobro šeme.
I opet, nisu problem programski jezici. Problem su programeri.

Šta staviti na stari laptop? i7 720qm Nehalem, 16gb rama.
MX Linux.

Probao sam jednom MX Linux, baš deluje ogoljeno nekako. Xubuntu jel dosta lošiji od njega recimo za te neke osnovne stvari?
Ako ne valja, idem na MX Linux onda. Hvala

Baš suprotno. MX Linux je pun raznih toolova koji olakšavaju život. Ne koristi SystemD, koristi XFCE kao desktop i jako je light. Idealan je za slabe mašine.

A sto se tice izgleda, samo malo da se doterea uz conky i promenu iconica i tema..

Ne znam kakvo je tvoje iskustvo, ali još nisam naišao na third party temu koja je izgledala "native" i radila kako treba, da negde nešto ne štrči, čudno izgleda i sl., na većini popularnih DE.
Sve to sjajno izgleda na ovim screenshot-ovima, ali u praksi i ne baš. Ikonice, neki dock, to okej..

System76 kažeš, tačnije Jeremy Soller kreator Redox OS. Valjda će ovo doterati do upotrebljivog stanja. Izuzetan programer.

Ne znam kakvo je tvoje iskustvo, ali još nisam naišao na third party temu koja je izgledala "native" i radila kako treba, da negde nešto ne štrči, čudno izgleda i sl., na većini popularnih DE.
Sve to sjajno izgleda na ovim screenshot-ovima, ali u praksi i ne baš. Ikonice, neki dock, to okej..
Taj problem je nemoguće rešiti jer neki pišu GTK a neki QT aplikacije. Pa imaš i "umetničku slobodu" kad se neko napravi "pametan" pa implementira sopstvene dekoracije, a onda "pametni" OS na taj prozor nalepi svoja setovanja i frem i dobijaš bljuvotinu koja veze sa mozgom nema. A da ne pokrećemo priču o skaliranju koja ni dan danas nije rešena ni na X-u ni na Wayland-u. A onda na sve to dodajte containerized smeće tipa flatpaks i snaps koji u potpunosti ignorušu setovanja u OS-u i furaju neki svoj predefinisani fazon. A kao šlag na tortu imamo i Wine... HAOS !!!!

Da se ja pitam, samo text based aplikacije u terminalu i doviđenja. Kad god pokrenem Ranger iz terminala, 100% siguran da će on svuda izgledati isto. Čak i u TTY.

A onda ti stigne Gnome update, i te ekstenzije ili prestanu da rade ili kao kod mene što je bilo, ceo UI pobrljavi jer te ekstenzije radi treće lice koje taj plugin mora da da prilagodi novoj verziji.

Distroi uglavnom ne menjaju Gnome verziju, do kraja životnog veka piče isti Gnome. Gnome update je za rolling distro, što regularni korisnici ne koriste.
Kada odradiš dist-upgrade na Ubuntuu i dobiješ novi Gnome, Extension Manager će automatski isključiti sve Gnome ekstenzije koje nemaju zvaničnu podršku za tu verziju Gnome. Jako korisna stvar, ne rizikuješ da ti neka instalirana ekstenzija koja više ne radi ispravno polomi desktop, kao što je nekad znalo da se desi.

Alex u svom hard core stilu, respect 🙂

Donekle te i razumem, pokušavam jednu mašinu da pretvorim u text only, ali da mi zapravo bude i upotrebljiva.

Nije baš sve tako crno, napravljeno je dosta pomaka u standardizaciji stvari, pogotovo u Gnome priči. Vidim da je i Wayland skaliranje skorije unapređeno. Ali sve to ide jako sporo.

@morbius Dakle Ubuntu ima top level "rešenje", a problem je i dalje tu. Gnome ne menja filozofiju za UI, useri prave zakrpe ekstenzije koje zastarevaju svakom verzijom i tako evo već pet godina..

Meni bi trebala ekstenzija za Nautilus, pošto su ga doveli u stanje da se ništa ne može podesiti. Za Ubuntu Gnome mi ne trebaju ekstenzije, koristim Ubuntu specifično zbog Unity like okruženja koje mi savršeno odgovara i većina stvari je ugrađena od strane Canonicala na koje sam navikao.
Što se fajl menadžera tiče, može se instalirati Nemo, Pantheon Files pa i Dolphin, ali nije to to. Ne uklapa se sa ostatkom okruženja.

Jeste. Ali ako dođeš u taj stadium da koristiš Openbox, onda bolje da pređeš na neki TWM kao DWM ili Hyprland. Nisam fan QT framework-a. Mislim da su problemi na XFCE-u u 4K rezoluciji baš zbog toga.
Uvek mi je bilo prirodnije namestiti Openbox da se diže iz bash filea, nego instalirati i koristi LXDE ili XFCE. Jer ova dva druga okruženja su već deceniju u fazi gde izgledaju zastarelo. Pre bi koristio i MATE, što je faktički i dalje GNOME 2 iz prve decenije 2000-tih.

Cisto da definisemo. Prva upotreba linuxa je bila ubuntu 14.

Kad cemo da merimo... moja prva upotreba Linux-a bila je Slackware negde 1994 distribucija (command line), a prva distribucija koju sam kupio i instalirao je SuSE 95... mislim da je moj brat skoro pobacao originalne CD-ove.
Ozbiljnije sam koristio Red Hat, potom presao na Fedora pa na Ubuntu pa na Manjaro, i od tada sam na manjaro (desktop), dok su mi serveri na Ubuntu Minimal.

Uskoro planiram da nabavim novi monitor pa cu ocigledno probati Cinammon posto XFCE verovatno nece raditi dobro.

Nego treba da postavim nove server, izgleda da Debian ima vise smisla od Ubuntua danas?

Ma jok, u cemu si verziraniji to vrti. Nama je recimo vecina debian zato sto je Proxmox + OMV tu, ali kod korisnika je uglavnom ubuntu,navikli ljudi.
Jedino imamo jednog klijenta,svabe,koji insistiraju na SUSE-u.
Matori srpski sysadmini uglavnom vrte centos(aliluja), i to je to manje -vise.

Nego treba da postavim nove server, izgleda da Debian ima vise smisla od Ubuntua danas?
Definitivno. Podmeću snaps gde stignu, ima onaj neki xtradeb repo, mada je za server bolje dodati zvanični repo (docker, kubernetes, rancher, openshift itd.)

@ness1602 Koliko sam primetio Red Hat certified ekipa domaćih sysadmina sa kojima sarađujem, uglavnom su stavili Rocky Linux. Alma Linux je izignorisan, ja sam ga negde stavljao ranije ali u poslednje vreme izbegavam RHEL varijante. CentOS je umreo... OEL je bezveze.

Kao što sam već pisao ne podnosim IBM. Dok je to bio Red Hat ajde i nekako... valjali su podršku američkoj vojsci, ostalo uglavnom bio CentOS. A sada kako su IBM uzmu FOSS projekat, nakaleme nešto dodatno na njega i masno licenciraju svim vladama sveta koji to gutaju jer su IBM jelte... zaudaraju jednako kao SAP, ako ne i gore.

Poslednja izmena:
Da,Rocky se profilisao kod nas,kao i Oracle Linux ( posto je isto RHEL baza) ,tj one firme koje placaju oraclu verovatno baze,placaju i OS support. Sto kazes,mislim da almu nigde nemam po srbiji

Meni se sviđalo staro Gnom okruženje kao što je nekada imao Red Hat 9. Izgled ikonica i sve... Ova danas okruženja su mi nekako flat varijanta. Ikonice čak nisu ni osenčene da igledaju kao 3d. Da li može na nekom od distroa da se podesi da mi orkuženje bude kao na starom Red Hat 9? Hvala.

To što ti tražiš je Mate desktop. Pogledaj Buuf icon theme. Ja koristim njih u Cinnamon-u.

1728384782720.png

To je to. Hvala ti. Da li je bolje da instaliram opet Linux sa MATE okruženjem ili da odradim ovo sa temom?

Samo dodaj.

Jel to i Nemo doživeo degradaciju u broju opcija, ili mi se čini sa slike?
Nekada je to bio baš fini file manager, zlatna sredina što bi se reklo.
Mada okej je i Thunar, verovatno najbolja XFCE4 komponenta.

Ne. Samo sam pogasio ono što mi ne treba i koristim GVFS koji ima samo MTP podršku. Kao što rekoh više puta, cilj je što manji broj instaliranih paketa.

Na predlog korisnika ovde da na 4K 27" Cinnamon radi mnogo bolje nego XFCE, moram reci da nisam bas stekao dojam da je to tacno.
Naime, na Cinnamon sam trenutno podesio Monitor scale 200%, (nekako deluje prijatnije za oci nego scale 175%), a u nekim aplikacijama kao npr. Chrome izaberem zoom 90% da bi nesto lepse izgledalo (ne prekrupno). Chrome je OK.

Medjutim, u Netbeans (razvojno okruzenje koje koristim) neke ikone su ekstremno male, i ima i nekih vizuelnih preklapanja kod ikona u Projects, a npr. Gimp je toliko sitan da je skoro neupotrebljiv.

Cinnamon ima i nekih cudnih stvari, npr. nema "turn screen to black when lock screen" opciju, sto je default ponasanje na nekim Ubuntu-ima.

Probaj da pokreneš Gimp ovako:

Bash:
GDK_SCALE=2.5 gimp

Ovo 2.5 zameni vrednošću koja tebi odgovara.

Isto važi i za Netbeans. Problem nema nikakve veze sa Cinnamon-om, čak i ako ti u drugim okruženjima sve radi kako treba. A ovo za blank screen tek nebih da komentarišem.

Mislis na ovaj bas?

Vidim da mnogi imaju neka svoja misljenja. Ja kapiram da treba da se ide u sustinu i za nekoga ko nema pojma o Linuxu, sve preporuke i komentari zbunjuju ljude koji nisu u tom svetu.

Svi mi koji pitamo za savet, uglavnom trazimo ono sto je stabilno i ono sto ima dobru privatnost (makar ja). Ne pitam sta se kome privatno najvise svidja, vec vise zelim da saznam sta je "kvalitet" i sta je dobro koristiti na duze staze. Realno, dzaba dobar user friendly interface bilo kog OS ako je krsh u svakom smislu.

Opet, kada sve skupim i razmislim sta je ko rekao itd itd, vidim da pobedu nose Mint i LMDE 6.

E sad pitanje za tebe @alex303

S obzirom da se bavim i programiranjem i gejmingom, sta preporucujes? Mint ili LMDE 6 ?

Mislis na ovaj bas?
Da.
Vidim da mnogi imaju neka svoja misljenja. Ja kapiram da treba da se ide u sustinu i za nekoga ko nema pojma o Linuxu, sve preporuke i komentari zbunjuju ljude koji nisu u tom svetu.
Neko ko nema pojma, nema šta da traži u ovom delu foruma i treba da ostane na Windowsu ili šta već trenutno koristi. Onaj ko je ozbiljan u svojoj nameri da pređe, taj će preći bez da mu Šaja, Paja i tamo neki alex303 sole pamet. A kada se dostigne određeni nivo znanja, i sami ćete skontati koliko je pitanje tipa "Koji distro probati?" potpuno besmisleno.
Svi mi koji pitamo za savet, uglavnom trazimo ono sto je stabilno i ono sto ima dobru privatnost (makar ja).
Odgovor je jednostavan. Svaki non rolling mainstream LTS distro je stabilan. Debian, Mint, Ubuntu...nebitno. A što se privatnosti tiče, ti kao programer bi trebao da znaš da privatnost kreće od tebe i mrežne opreme, a ne od operativnog sistema.
Ne pitam sta se kome privatno najvise svidja, vec vise zelim da saznam sta je "kvalitet" i sta je dobro koristiti na duze staze.
To što ti tražiš su mainstream LTS distroi. Debian, Ubuntu, Fedora...itd. Ne postoji tu neki tajni distro koji je savršen a za koji niko ne zna.
Realno, dzaba dobar user friendly interface bilo kog OS ako je krsh u svakom smislu.
Krš "OS" ne postoji. Svaki distro može lepo da radi ako onaj ko ga koristi zna šta hoće i zna šta radi. Većina problema koji se javljaju, nastaju kada se koriste egzotični rolling distroi kao što je Xaero Linux, Garuda...i slični. Da ne spominjem non systemD distroe kao što je Alpine i Artix. Pa onda na sve to dodaš problematična desktop okruženja kao što je Plasma i Cutefish i eto recepta za katastrofu. Ko hoće bezbolno prvo iskustvo bez da gubi vreme na gluposti, za njega je Linux Mint ili Ubuntu Cinnamon.
Opet, kada sve skupim i razmislim sta je ko rekao itd itd, vidim da pobedu nose Mint i LMDE 6.
Zato ne treba da slušaš nikoga. Pa čak ni mene. Skini nekoliko distroa, probaj, pa sam donesi zaključak. Ne mogu ja tebe da nateram da koristiš Arch Linux + Cinnamon ili FreeBSD + Cinnamon samo zato što sve to MENI radi bez greške.
E sad pitanje za tebe @alex303

S obzirom da se bavim i programiranjem i gejmingom, sta preporucujes? Mint ili LMDE 6 ?
Arch Linux + Hyprland.

Nazad
Vrh Dno