Da je samo to bio problem, pa ajde da mu nekako oprostiš. Ali kad ceo Gnome pukne zbog ekstenzije i onda moraš da uradiš reset preko DCONF-a i da brišeš fajlove iz ~.config foldera, to je već cimanje za koje nemam ni vremena ni živaca.@Difermo
Dugo sam koristio Fedoru i gnome, red hat jos pocetkom 2000-ih, ali rad sa gnome-om i ekstenzijama se svodi na ovo sto je Alex napisao, svaka nova verzija gnome-a dovodi u pitanje kompatibilnost sa ekstenzujama, i sve sto si radio po pitanju kastomizacije cas padne u vodu.
Postoji i dalje, ali to niko ne koristi. Isto kao i LXDE, Deepin, CuteFish i FluxBox.Šta se desilo sa Openbox, prestao da postoji?
Jeste. Ali ako dođeš u taj stadium da koristiš Openbox, onda bolje da pređeš na neki TWM kao DWM ili Hyprland. Nisam fan QT framework-a. Mislim da su problemi na XFCE-u u 4K rezoluciji baš zbog toga.Meni je to najstabilnije grafičko okruženje koje sam koristio.
KDE Plasma nikada neće biti stabilna.Slažem se za KDE, od verzije 4 naovako stalno nešto baguje. Poslednja stabilna verzija KDE je bila verzija 3, a to je bilo vreme GNOME 2.
Novo desktop Wayland only okruženje napisano u RUST-u koje razvija System76. Trenutno je u Alpha 2 fazi i po onome što sam video do sada, biće solidno.Šta je Cosmic DE?
Nije problem C++. Problem su takozvani "programeri" koji ne znaju da rade u njemu.Nije do GNOME, nego do ekstenzija. Ako nisu nešto menjali, ekstenzije su JavaScript a samo GNOME okruženje je pisano u nekoj njihovoj varijanti C jezika.
KDE je C++ uglavnom, i kao video igrice sve što se piše u C++ ima bagova koliko hoćeš. Jedini stabilan C++ softver je Windows OS haha.
Distribuira se na njihovom PopOS-u, a posle ide dalje. Alpha 2 je dostupna u Arch repou.Edit: Sad sam pogledao oko ovog Cosmic, Rust, distribuira se prvo na nixOS...
I opet, nisu problem programski jezici. Problem su programeri.Nema od toga ništa... jedini dobar aplikativni softver pisan u Rust je Firefox. Ovo ostalo cryptobro šeme.
MX Linux.Šta staviti na stari laptop? i7 720qm Nehalem, 16gb rama.
Pa mozes i ti Linux Mint LMDEŠta staviti na stari laptop? i7 720qm Nehalem, 16gb rama.
A sto se tice izgleda, samo malo da se doterea uz conky i promenu iconica i tema..
Taj problem je nemoguće rešiti jer neki pišu GTK a neki QT aplikacije. Pa imaš i "umetničku slobodu" kad se neko napravi "pametan" pa implementira sopstvene dekoracije, a onda "pametni" OS na taj prozor nalepi svoja setovanja i frem i dobijaš bljuvotinu koja veze sa mozgom nema. A da ne pokrećemo priču o skaliranju koja ni dan danas nije rešena ni na X-u ni na Wayland-u. A onda na sve to dodajte containerized smeće tipa flatpaks i snaps koji u potpunosti ignorušu setovanja u OS-u i furaju neki svoj predefinisani fazon. A kao šlag na tortu imamo i Wine... HAOS !!!!Ne znam kakvo je tvoje iskustvo, ali još nisam naišao na third party temu koja je izgledala "native" i radila kako treba, da negde nešto ne štrči, čudno izgleda i sl., na većini popularnih DE.
Sve to sjajno izgleda na ovim screenshot-ovima, ali u praksi i ne baš. Ikonice, neki dock, to okej..
A onda ti stigne Gnome update, i te ekstenzije ili prestanu da rade ili kao kod mene što je bilo, ceo UI pobrljavi jer te ekstenzije radi treće lice koje taj plugin mora da da prilagodi novoj verziji.
Uvek mi je bilo prirodnije namestiti Openbox da se diže iz bash filea, nego instalirati i koristi LXDE ili XFCE. Jer ova dva druga okruženja su već deceniju u fazi gde izgledaju zastarelo. Pre bi koristio i MATE, što je faktički i dalje GNOME 2 iz prve decenije 2000-tih.Jeste. Ali ako dođeš u taj stadium da koristiš Openbox, onda bolje da pređeš na neki TWM kao DWM ili Hyprland. Nisam fan QT framework-a. Mislim da su problemi na XFCE-u u 4K rezoluciji baš zbog toga.
Cisto da definisemo. Prva upotreba linuxa je bila ubuntu 14.
Definitivno. Podmeću snaps gde stignu, ima onaj neki xtradeb repo, mada je za server bolje dodati zvanični repo (docker, kubernetes, rancher, openshift itd.)Nego treba da postavim nove server, izgleda da Debian ima vise smisla od Ubuntua danas?
GDK_SCALE=2.5 gimp
Sva sreća pa si napisao koji je distro i konfiguracija.Kod mene GDK_SCALE nista ne uradi ni na Netbeans ni na Gimp-u
U kom smislu piratizovati?Svaku distribuciju možeš da napuniš aplikacijama po želji bez problema. A ne kapiram poentu piratizovati linux
LMDE 6.
Da.Download LMDE 6 - Linux Mint
Linux Mint is an elegant, easy to use, up to date and comfortable desktop operating system.linuxmint.com
Mislis na ovaj bas?
Neko ko nema pojma, nema šta da traži u ovom delu foruma i treba da ostane na Windowsu ili šta već trenutno koristi. Onaj ko je ozbiljan u svojoj nameri da pređe, taj će preći bez da mu Šaja, Paja i tamo neki alex303 sole pamet. A kada se dostigne određeni nivo znanja, i sami ćete skontati koliko je pitanje tipa "Koji distro probati?" potpuno besmisleno.Vidim da mnogi imaju neka svoja misljenja. Ja kapiram da treba da se ide u sustinu i za nekoga ko nema pojma o Linuxu, sve preporuke i komentari zbunjuju ljude koji nisu u tom svetu.
Odgovor je jednostavan. Svaki non rolling mainstream LTS distro je stabilan. Debian, Mint, Ubuntu...nebitno. A što se privatnosti tiče, ti kao programer bi trebao da znaš da privatnost kreće od tebe i mrežne opreme, a ne od operativnog sistema.Svi mi koji pitamo za savet, uglavnom trazimo ono sto je stabilno i ono sto ima dobru privatnost (makar ja).
To što ti tražiš su mainstream LTS distroi. Debian, Ubuntu, Fedora...itd. Ne postoji tu neki tajni distro koji je savršen a za koji niko ne zna.Ne pitam sta se kome privatno najvise svidja, vec vise zelim da saznam sta je "kvalitet" i sta je dobro koristiti na duze staze.
Krš "OS" ne postoji. Svaki distro može lepo da radi ako onaj ko ga koristi zna šta hoće i zna šta radi. Većina problema koji se javljaju, nastaju kada se koriste egzotični rolling distroi kao što je Xaero Linux, Garuda...i slični. Da ne spominjem non systemD distroe kao što je Alpine i Artix. Pa onda na sve to dodaš problematična desktop okruženja kao što je Plasma i Cutefish i eto recepta za katastrofu. Ko hoće bezbolno prvo iskustvo bez da gubi vreme na gluposti, za njega je Linux Mint ili Ubuntu Cinnamon.Realno, dzaba dobar user friendly interface bilo kog OS ako je krsh u svakom smislu.
Zato ne treba da slušaš nikoga. Pa čak ni mene. Skini nekoliko distroa, probaj, pa sam donesi zaključak. Ne mogu ja tebe da nateram da koristiš Arch Linux + Cinnamon ili FreeBSD + Cinnamon samo zato što sve to MENI radi bez greške.Opet, kada sve skupim i razmislim sta je ko rekao itd itd, vidim da pobedu nose Mint i LMDE 6.
Arch Linux + Hyprland.E sad pitanje za tebe @alex303
S obzirom da se bavim i programiranjem i gejmingom, sta preporucujes? Mint ili LMDE 6 ?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari