Cisto da definisemo. Prva upotreba linuxa je bila ubuntu 14. Naravno windows primarni ali sa strane se igrao sa linuxom. Kasnije presao na OpenSuse leap kada je izasao 42.1 (kde). To je bio pakao. Na svakih mesec dana nesto je crkavalo. Probao od fedore, linux mint (tek kad je izasao), kubuntu, lubuntu, tails, kali linuxa ali to sve 5-6 dana cisto iz znatizelje. Kasnije presao na debian gnome. Generalno je radio stabilno ali 2-3 meseca i kad izadje veci update ponovo format pa celu instalaciju ispocetka. Kasnije pokusavao minimal install, pa cackao po debian package (sajtu) i trazio pakete potrebne za minimalunu instalaciju kako bi to sve radilo bez problema bar godinu dana.
Ono sto je gledam jeste 90% stabilnost, 10% izgled. Ali mi izuzetno smeta sto vecina DE ima gomilu aplikacija koje ne koristim ili bih umesto njih koristio druge. A kad pocnem da ih ukljanjam uvek pukne i ponovna instalacija. Pa sam zato i poceo sa debian minimal install.
Gledam linuxscoop kako je ulepsao par cinnamon, gnome ili xfce. I to zaista izgleda lepo, pa bih opet da probam linux. Rekoh mozda se promenilo sta po pitanju ulepasvanja, a da nece narusiti stabilnost. Samo da nije KDE. Pa mi je glavni cilj bio probati cinnamon ili xfce, pa ako nijedan od ta dva ne moze pruziti stabilnost onda mozda opet gnome. Nije problem iscimati se i traziti resenja po netu, prosto ne zelim time da se bavim "SVAKI DAN i dangubim vreme na tome. Ok je nedelju dana snimiti pa probati, napraviti sve kako treba, obrisati i uraditi ponovnu instalaciju sa svim koracima i onda zelim biti miran bar godinu dana.
E takav DE meni treba.
A sto se tice izgleda, samo malo da se doterea uz conky i promenu iconica i tema.. Recimo ovako