Šta je novo?

Koji distro probati?

Jedino ne znam kakav je Xfce danas za podrsku 4K i vecim rezolucija, mozda i 2K moze da bude problem podesiti.
XFCE je katastrofa na 4K. Mate takođe. Najbolju podršku imaju Cinnamon, Gnome i budući Cosmic. Sa Plasmom sam imao problem u 4K pogotovo kada je aktivan HDR. Skaliranje brlja, slika i fontovi su mutni...itd. Hyprland isto radi odlično u 4K za one koje zanma TWM.

XFCE je katastrofa na 4K. Mate takođe. Najbolju podršku imaju Cinnamon, Gnome i budući Cosmic. Sa Plasmom sam imao problem u 4K pogotovo kada je aktivan HDR. Skaliranje brlja, slika i fontovi su mutni...itd. Hyprland isto radi odlično u 4K za one koje zanma TWM.

I dalje XFCE katastrofa? Delovao mi je kao dosta mrtav projekat. Sta ti teras od distro i graficko okruzenje?

Arch + Cinnamon.
FreeBSD + Cinnamon.

Arch + Cinnamon.
FreeBSD + Cinnamon.
bas juce gledam da instaliram arch + gnome ali odlucih se za arch + cinnamon (citajuci po internetu ljudi hvale cinnamon)
E sad u odnosu na tvoj post base install, koristis l ista drugacije? Pre svega me zanima sddm, zsh i tako dalje.
Sta koristis po tom pitanju ? Sta je najstabilnije i najbolje ?

bas juce gledam da instaliram arch + gnome ali odlucih se za arch + cinnamon (citajuci po internetu ljudi hvale cinnamon)
E sad u odnosu na tvoj post base install, koristis l ista drugacije? Pre svega me zanima sddm, zsh i tako dalje.
Sta koristis po tom pitanju ? Sta je najstabilnije i najbolje ?
Ne koristim ni ZSH ni display manager. Cinnamon startujem direktno iz .bashrc fajla u kojem sam na kraju dodao:

Kod:
if [[ ! $DISPLAY && $XDG_VTNR -eq 1 ]]; then exec startx
fi

Ova logika proverava da li je X aktivan, i ako nije, izvršava startx. Startx koristi kopiju .xinit fajla koji je generisao nvidia-xconfig. Samo je na kraju dodato:

Kod:
exec cinnamon-session

Display manageri nemaju mnogo smisla ako se koristi samo jedan DE. Meni je cilj minimalan sistem sa što manjim brojem paketa.

@alex303 pa i meni je cilj zbog stabilnosti i sigurnosti sto manji broj paketa, ali nisam potkovan znanjem kao ti. Pa bih ipak zapoceo sa jednim DE za pocetak pa posle ko zna.. mozda opet odustanem od Linuxa, a mozda pocnem da testiram i epskerimentisem. Za sada koji DE je najbolje upotrebiti na Cinnamon-u ?

Za sada koji DE je najbolje upotrebiti na Cinnamon-u ?
Kako misliš koji DE? Pitanje nema smisla jer Cinnamon je DE.

Ako si mislio na display manager, onda SDDM zbog kustomizacije i ulepšavanja.

@alex303 pa i meni je cilj zbog stabilnosti i sigurnosti sto manji broj paketa, ali nisam potkovan znanjem kao ti. Pa bih ipak zapoceo sa jednim DE za pocetak pa posle ko zna.. mozda opet odustanem od Linuxa, a mozda pocnem da testiram i epskerimentisem. Za sada koji DE je najbolje upotrebiti na Cinnamon-u ?

Nemoj njega da slušaš, nije alex303 loš, jednostavno ima neke svoje bubice kad su ovakvi izbori u pitanju. Cinnamon je DE, ti treba da odabereš Linux distro na kome bi ga koristio. Možda bolje da se maneš egzotike, instaliraj obični Ubuntu ili Mint, najviše se koriste i najlakše ćeš moći da nađeš rešenje na internetu ako negde izbije problem.

To sam i ja hteo da mu napišem. Ako hoće stabilan sistem, bolje da se mane Arch-a. Moja preporuka je LMDE 6.

ma mislio sam na display manager. Samo se prebacih na desktop enviroment.. lupetam :D

Citam redovno ovde i znam kakav je alex303. Dosta je striktan po pitanju kontrole koliko vidim sto i jeste pametno. Da imam vremena da se bakcem i ucim mozda bih bio rigorozniji XD.
JA bih samo neki DE koji bih mogao malo da ulepsam i koji bi radio bar godinu dana uz update-e koje izlaze a da to ne puca. Poslednji put sam koristio debian - gnome (verzija pre cetvorke) i tu sam isao na minimalnu instalaciju

edit: Sad videh aleksovu poruku.. probacu taj LMDE 6 prvo.. mozda mi pase :). verovatno gresim ali taj LM mi uvek izgledao kao linux for dummys 101 :D hahah

Poslednja izmena:
ma mislio sam na display manager. Samo se prebacih na desktop enviroment.. lupetam :D

Citam redovno ovde i znam kakav je alex303. Dosta je striktan po pitanju kontrole koliko vidim sto i jeste pametno. Da imam vremena da se bakcem i ucim mozda bih bio rigorozniji XD.
JA bih samo neki DE koji bih mogao malo da ulepsam i koji bi radio bar godinu dana uz update-e koje izlaze a da to ne puca. Poslednji put sam koristio debian - gnome (verzija pre cetvorke) i tu sam isao na minimalnu instalaciju
Linux Mint Cinnamon je idealan za tebe.

Javljam iskustva...

KDE je bukvalno najgori i najnestabilniji DE koji si mogao da preporučiš nekome. Pogotovo verzije posle 6.0.

Na debianu neće ni naći 6.0, svakako je još uvek svež. Ispeglali su ga posle na 6.1-6.2, šta li je već poslednje. Petica radi sasvim korektno, na kakve nestabilnosti misliš?

Stvarno ne želim da pišem o problemima sa KDE-om jer sam 100 puta do sada prepričavao svoja iskustva počev od verzije 4. Samo pogledaj onog Nicco Venerandi-a koji im je jedan od developera, i sve će ti biti jasno.

Daleko od toga da KDE nema problema, ali zvati ga najgorim i najnestabilnijim je "a bit too much" 🙂
Čitam tvoje poruke ovde, razumem kriterijume ali za prosečnog korisnika je sasvim korektan.
Znam za njega, pratim zajednicu, kamo sreće da je situacija drugačija...

Na KDE sam odavno. Izuzetno je brz i glatko radi. Bolje nego Gnome.
Nije mi pokazivao neku nestabilnost, ali možda nisam zahtevan korisnik niti imam neku egzotiku od hardvera.

Daleko od toga da KDE nema problema, ali zvati ga najgorim i najnestabilnijim je "a bit too much" 🙂
Čitam tvoje poruke ovde, razumem kriterijume ali za prosečnog korisnika je sasvim korektan.
Znam za njega, pratim zajednicu, kamo sreće da je situacija drugačija...
Najgori je od svega što je do sada preporučeno čoveku kojem je prioritet stabilnost. Kada je stabilnost u pitanju, XFCE i Cinnamon nemaju alternativu. Osim ako se ne ide TWM.

Gnome je objektivno najbolje desktop okruženje. Prilično neupotrebljivo klot, ali nije ni namenjeno da se tako koristi. pomoću ektenzija se napravi kako god poželiš da bude.
KDE je bolji out of the box, za ljude koji ne vole da se zezaju sa ekstenzijama.
Ostala okruženja obavljaju posao, ali nemaju impresivni izgled ni mogućnosti kao dva glavna.

Gnome je objektivno najbolje desktop okruženje. Prilično neupotrebljivo klot, ali nije ni namenjeno da se tako koristi. pomoću ektenzija se napravi kako god poželiš da bude.
A onda ti stigne Gnome update, i te ekstenzije ili prestanu da rade ili kao kod mene što je bilo, ceo UI pobrljavi jer te ekstenzije radi treće lice koje taj plugin mora da da prilagodi novoj verziji.
KDE je bolji out of the box, za ljude koji ne vole da se zezaju sa ekstenzijama.
Ostala okruženja obavljaju posao, ali nemaju impresivni izgled ni mogućnosti kao dva glavna.
Ovo je moj desktop.

1727523532308.png
Čisto da vidiš koliko mi je izgled bitan.

Alex, postavio je pitanje kao početnik, a preporučuješ mu prvo Arch i FreeBSD.

XFCE će odabrati neko ko zna zašto želi takav DE u 2024, pored ostalog što se nudi. Stabilnost jeste tu.

Cinnamon verovatno najbolji izbor. LMDE je u teoriji najbolja opcija, ali ne znam koliko je ispeglan, ipak im je to backup distro.

Problemi sa Gnome ekstenzijama se istina dešavaju prelaskom na novu verziju, ali za par poznatijih i uglavnom najkorištenijih stvarno nije bilo nekog cimanja. Ništa više od nekih bubica koje ima i Cinnamon.
Prilično neupotrebljivo klot, ali nije ni namenjeno da se tako koristi.
Zapravo jeste tako namenjeno, ali to je sad već neka Gnome filozofija oko koje se lome koplja od početka

Alex, postavio je pitanje kao početnik, a preporučuješ mu prvo Arch i FreeBSD.
Niti je on početnik niti sam mu ja preporučio Arch ili nedaj bože FreeBSD.

Sta ti teras od distro i graficko okruzenje?

Arch + Cinnamon.
FreeBSD + Cinnamon.
Nešto si pobrkao.
XFCE će odabrati neko ko zna zašto želi takav DE u 2024, pored ostalog što se nudi. Stabilnost jeste tu.
Ima i onih koji će ga slučajno odabrati i neće imati nikakav problem. Instalacijom MX Linux-a na primer.
Cinnamon verovatno najbolji izbor. LMDE je u teoriji najbolja opcija, ali ne znam koliko je ispeglan, ipak im je to backup distro.
Ispeglan je koliko i sam Debian.
Ništa više od nekih bubica koje ima i Cinnamon.
Koje su to bubice ?

Nešto si pobrkao.
Sad videh da nije bila preporuka u pitanju, my bad.

Ima i onih koji će ga slučajno odabrati i neće imati nikakav problem. Instalacijom MX Linux-a na primer.

Naravno. Zapravo mi je jedna od omiljenih kombinacija Debian XFCE. Ali prečesto se ljudima klot XFCE ne dopadne grafički.

Ispeglan je koliko i sam Debian.

Sjajno. Onda je jedna od boljih kombinacija za stabilan sistem.

Koje su to bubice ?
Sada već i ne pamtim, koristio sam ga godinama unazad. Razni X11 glitch-evi, windows decorations, animacije, poneki freeze. Ništa značajno.

U svakom slučaju, Cinnamon je ta neka zlatna sredina između mega stabilnog ali old-school XFCE i feature packed ultra modernog Gnome ili KDE. Moje viđenje.

Cisto da definisemo. Prva upotreba linuxa je bila ubuntu 14. Naravno windows primarni ali sa strane se igrao sa linuxom. Kasnije presao na OpenSuse leap kada je izasao 42.1 (kde). To je bio pakao. Na svakih mesec dana nesto je crkavalo. Probao od fedore, linux mint (tek kad je izasao), kubuntu, lubuntu, tails, kali linuxa ali to sve 5-6 dana cisto iz znatizelje. Kasnije presao na debian gnome. Generalno je radio stabilno ali 2-3 meseca i kad izadje veci update ponovo format pa celu instalaciju ispocetka. Kasnije pokusavao minimal install, pa cackao po debian package (sajtu) i trazio pakete potrebne za minimalunu instalaciju kako bi to sve radilo bez problema bar godinu dana.
Ono sto je gledam jeste 90% stabilnost, 10% izgled. Ali mi izuzetno smeta sto vecina DE ima gomilu aplikacija koje ne koristim ili bih umesto njih koristio druge. A kad pocnem da ih ukljanjam uvek pukne i ponovna instalacija. Pa sam zato i poceo sa debian minimal install.
Gledam linuxscoop kako je ulepsao par cinnamon, gnome ili xfce. I to zaista izgleda lepo, pa bih opet da probam linux. Rekoh mozda se promenilo sta po pitanju ulepasvanja, a da nece narusiti stabilnost. Samo da nije KDE. Pa mi je glavni cilj bio probati cinnamon ili xfce, pa ako nijedan od ta dva ne moze pruziti stabilnost onda mozda opet gnome. Nije problem iscimati se i traziti resenja po netu, prosto ne zelim time da se bavim "SVAKI DAN i dangubim vreme na tome. Ok je nedelju dana snimiti pa probati, napraviti sve kako treba, obrisati i uraditi ponovnu instalaciju sa svim koracima i onda zelim biti miran bar godinu dana.
E takav DE meni treba.
A sto se tice izgleda, samo malo da se doterea uz conky i promenu iconica i tema.. Recimo ovako
1.png2.png

LMDE je projekat koji omogućava da Mint preživi ako se nešto desi sa Ubuntuom, odnosno ako postane nepouzdan ili nepraktičan kao baza za Linux Mint, u pitanju je dugoročna strategija za kontinuitet. Inače koristim uporedo Mint 22 i LMDE 6. LMDE je za nijansu brzi i stabilniji zbog minimalnih promena u odnosu na Debian i manje slojeva izmedju sistema i hardvera, dok klasican Mint moze da ima vise slojeva zbog Ubuntu dodataka. Klasican Mint ima bolju podrsku za vlasnicke drajvere (posebno gradicke i wi-fi adaptere).

problem sa gnome na debianu je taj, sto sa svakom ekstenzijom sve mi je sporije i bagovitije radio

@Difermo
Dugo sam koristio Fedoru i gnome, red hat jos pocetkom 2000-ih, ali rad sa gnome-om i ekstenzijama se svodi na ovo sto je Alex napisao, svaka nova verzija gnome-a dovodi u pitanje kompatibilnost sa ekstenzujama, i sve sto si radio po pitanju kastomizacije cas padne u vodu.

Najgori je od svega što je do sada preporučeno čoveku kojem je prioritet stabilnost. Kada je stabilnost u pitanju, XFCE i Cinnamon nemaju alternativu. Osim ako se ne ide TWM.
Šta se desilo sa Openbox, prestao da postoji? Meni je to najstabilnije grafičko okruženje koje sam koristio.
Slažem se za KDE, od verzije 4 naovako stalno nešto baguje. Poslednja stabilna verzija KDE je bila verzija 3, a to je bilo vreme GNOME 2.

Šta je Cosmic DE?
problem sa gnome na debianu je taj, sto sa svakom ekstenzijom sve mi je sporije i bagovitije radio
Nije do GNOME, nego do ekstenzija. Ako nisu nešto menjali, ekstenzije su JavaScript a samo GNOME okruženje je pisano u nekoj njihovoj varijanti C jezika.
KDE je C++ uglavnom, i kao video igrice sve što se piše u C++ ima bagova koliko hoćeš. Jedini stabilan C++ softver je Windows OS haha.

Edit: Sad sam pogledao oko ovog Cosmic, Rust, distribuira se prvo na nixOS...
Nema od toga ništa... jedini dobar aplikativni softver pisan u Rust je Firefox. Ovo ostalo cryptobro šeme.

Poslednja izmena:
Vrh Dno