Šta je novo?

Koji distro probati?

odradio sam sve ovo ali on i dalje vrti iste svoje greske u krug...

imam samo jedan repo sad:

Kod:
http://ppa.launchpad.net/numix/ppa/ubuntu

ne verujem da sam uspeo ovako da ga zeznem a radio je kao sat. mislim radi i dalje ali nema sanse da trpim ovaj uzvicnik koji mi se pojavi i sto mi stalno nudi da instaliram ikone pa prijavi kresku kad kliknem...

Kada si editovao source.list da li uradio update, znam glupo pitanje ali nekiput zaboravimo osnovne stvari to se i meni dogadja:)

Kod:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get dist-upgrade

ma naucio sam ih napamet do sada :)

odradio sam sve, ponovio jos jednom jer nemam sta da izgubim ali vec od druge linije krece da vrti ovu istu gresku oko ovih prokletih numix ikona...

probacu rucno iz foldera kao admin da ih sve pobrisem pa ako nista onda kasnije radim novi linux a bas mi je mrsko...

odradio sam i ovu komandu apt --fix-broken install ali opet prijavljuje dpkg problem:

Screenshot-20170604114141-687x454.png

Poslednja izmena:
Izbrisi prvo:
Kod:
sudo apt-get remove numix-white-icons --purge
Ako ne ide probaj rucno da izbrises /usr/share/icons/Numix/* i instaliras
Kod:
sudo apt-get install numix-icon-theme --reinstall

Edit: Izgleda da numix-white-icons i numix-icon-theme instaliraju u istom folder-u.

Poslednja izmena:
nece druze, prso je skroz... da sam hteo ovako da ga zeznem ne bih uspeo... pobrisao sam rucno sve foldere koje su imali numix naziv, restartovao i opet isto... odradicu novi linux jer ne vredi...

Nemoj da zuris sa novom instalacijom, nije to neki veliki problem :). Vec ce da se javi neko sa slicnim problemom.
Probaj jos ovo:

Kod:
sudo apt-get remove numix* --purge
sudo apt-get update
sudo apt-get autoremove

Edit:
Kod:
sudo apt-get install numix* --reinstall

Poslednja izmena:
hvala!

izgleda da si resio ovaj glupavi problem :)

nakon ove prve linije mi se pojavilo opet nesto da skinem i instaliram u terminalu ali je bilo drugacije i tesko 30 i nesto MB i napokon proslo bez greske.

odradio sam i ostale linije i sve je ok. restartovao ga i ne prijavljuje vise nikakve greske i nestale su zaglavljene ikone u apdejt centru...

spasao si me, hvala jos jednom, mnogo me je bila iznervirala ova glupost :D

Nema na cemu :).
Rekao sam ti da nije veliki problem. Sve moze da se resi.

vidim ali sam nesto bio u svadji sa zivcima :)

barem cu sad da bezim od numixa.

dajte neki dobar radio player. najbolje mi radi Gradio ali srce skoro 800MB pa mu ne dam iako imam rama na pretek :)

great little radio je ocajan, radiotray cesto zabada pa moram da ga cekam. rhythmbox mi se svidja ali nakon 5 sekundi zabode a koristio bih najradije njega da radi normalno.
gradio kida kako radi ali koliko vidim nema nekog izbora sto se tice radio programa.

snasao sam se, instalirao sam Internet Radio ekstenziju koja savrseno radi.

Poslednja izmena:
Postoje dve gnome-shell ekstenzije koje omogućavaju slušanje radio stanica:
Možeš ih instalirati preko sajta (https://extensions.gnome.org), kroz Gnome Software app (pretraživanjem prema nazivu ekstenzije ili pretragom Add-ons -> Shell extensions) u Fedora distrou (ne znam za ostale) ili ručnom metodom, skidanjem zip fajla sa github repoa i instalacijom kroz Gnome Tweak Tool preko opcije Install Shell Extension (što je preporučljivo u slučaju prepravljenih ekstenzija od strane treće strane).

Gradio ekstenzija nema zaseban indikator u top panelu nego se smešta ispod audio indikatora u okviru sistemskog indikatora (aktivira se klikom na jednu od tri grupisane ikonice u gornjem desnom ćošku radne površine). Od opcija postoji samo puštanje izlistanih radio stanica i njihovo stopiranje. Dodavanje radio stanica je moguće ali se vrši preko Gnome Tweak Tool (Extensions -> Gradio -> Gear icon). Upisivanjem naziva i linka ka web streamu se dodaju radio stanice.

Internet Radio ekstenzija ima indikator koji izgleda kao mini radio uređaj iz prošlih vremena. Takođe postoji opcija da se dodaju stanice direktno preko indikatora. Moguće je napraviti spisak omiljenih stanica koje će se prikazivati što je korisno u slučaju kada imamo veliki broj dodatih stanica a redovno slušamo samo neke od njih. Tu je još opcija za prikazivanje notifikacija o promeni pesama za one stanice koje to podržavaju kao i upravljanje preko multimedia tastera na tastaturi koja ih poseduje. Tu je još i opcija pretrage radio stanica.

Očigledno je da Internet Radio ekstenzija ima više funkcija od Gradio ekstenzije. Jedina prednost Gradio ekstenzije se ogleda u tome da nema jasno vidljiv indikator u top panelu što zna biti korisno ukoliko je na sistemu instaliran veliki broj gnome-shell ekstenzija sa pripadajućim indikatorima pa zna nastati gužva što dovodi do težeg snalaženja.

odabrao sam ovu drugu i podesio sve sto mi treba. savrsena je bukvalno, ovo mi je i trebalo. nikad prostije resenje koje odlicno radi. Gradio i Rhythmbox player sam obrisao.
pokusavao sam da nadjem sta kazu na netu za problem u vezi Rhythmbox-a i vidim da je cest. ali nije sada ni vazno jer mi ova mala ekstenzija resava sve probleme :)

nije jos uvek guzva u menu baru kod mene zato sto biram i instaliram samo ono sto mi treba.

Rhythmbox je okej default app kakvih ima. Na primer, Totem je default app u Gnome ali se radi u najboljem slučaju veoma prosečnom video player-u. Najbolji Linux video player po mom mišljenju je mpv. Problem sa mpv je fokus na konzolna podešavanja kao i podešavanja kroz config fajlove. Međutim, za osnovnu upotrebu nema potrebe za dodatnim podešavanjima ni za konzolom. Tu je GNOME-MPV app što je zapravo GTK3 frontend za mpv i jako lepo se uklapa u ostatak Gnome okruženja. Mada je reč o app jednako siromašnom opcijama kao i Totem (promenili su ime u Gnome Videos ili samo Videos). Što je šteta jer je mpv odličan kandidat za bazu jednog kvalitetnog, opcijama nakrcanog video plejera kao što je PotPlayer na Microsoft Windows platformi. Postoji VideoLAN Player (VLC) ali uprkos ogromnom broju opcija ono osnovno ipak ne radi tako dobro kao mpv.

Ako ti treba app za puštanje muzike pogledaj šta se nudi u Gnome Software (Audio & Video -> Music Players). Imaš Musique, Lollypop, Gnome Music, Guayadeque od modernijih audio plejera i organizatora audio kolekcije. Nijedan nije moćan kao foobar2000 ali koji to plejer pa jeste. U svakom slučaju su bliži zlatnom standardu nego što su video plejeri.

na ubuntu gnome koristim SMPlayer, nekako mi je najvise legao, podesio sam mu malo interfejs i skroz ok izgleda. uz njega je dosao i MPV ali ga nisam probao. tu je i taj Video player pa mogu da vidim kakav je. ne treba mi brdo opcija za plejere, vise volim jednostavnost. primetio sam da SMPlayer ima malo problema sa odredjenim videom koji pustim pa ne bude lepo sinhronizovan zvuk, tj. malo bezi ili kasni za videom ali cu isprobati malo podesavanja. u svakom slucaju ne gledam nista ni na jednom kompu. ako pustim neki video to radim na meku jer mi je on glavna masina a imam i veci display. vlc iz nekog razloga ne volim i ne koristim ga. procitao sam skoro i neku vest vezanu za neki malware koji se pokupi skidanjem titlova preko vlc-a ako sam dobro razumeo.

prestao sam odavno da cuvam muziku na hardu, sve vreme ide internet radio u pozadini. jedino sto cuvam na eksternom hardu je muzika koju sam skupljao kao klinac ali bacicu pogled svakako sta nudi gnome software.
ova ekstenzija za gnome internet radio je odlicno resenje, ne znam kako nisam odmah nju instalirao.
ok je linux skroz i zanimljivo mi je da istrazujem i podesavam ali ipak debelo kaska za macOS-om kada su u pitanju programi ali se nadje zamena...

Za MPV imaš Bomi player koji je krcat opcijama i dosta dobro radi, po meni najbolji Linux player. I SM Player može da mu bude front end, ali s njim ne radi baš podjednako dobro.

Nažalost, xylosper je obustavio razvoj Bomi plejera pre nekih dve godine. Što samo po sebi nije problem ako je app stabilna i upotrebljiva, međutim to znači da ljudi koji pakuju programe za distroe gube interes da naprave binarni paket jer biblioteke korišćene u app zastarevaju i mogući su konflikti. Drugim rečima, Bomi nije prisutan u aktuelnim distribucijama Linuxa.

Da, primetio sam da nešto nije u redu, ali sam se ipak nadao da je samo usporio razvoj. Ja imam neku prerađenu .deb instalaciju koja radni na Mint-u 18. Čudno mi je jedino što više ne radi na Mintu-u 17.3, i to traži neke novije pakete koje ovaj nema.

Pravo rešenje za takve aplikacije su paketi koji sadrže sve biblioteke u sebi, poput flatpak ili snap paketa.

Kako ide update sa njima? Ne sviđa mi se taj sistem, biće kao na OS X-u. Ovaj postojeći sa repoima je odličan, samo kad ne bi bio kupus (npr. različite distribucije imaju različite nazive za iste bilbliote)

Koliko sam razumeo to je sistem kao apk na Androidu, svaki paket je zasebna verzija. Da bi nadogradio app moraš snimiti novi paket. Paketi se čuvaju lokalno u nekakvom store/repo folderu, a mogu se pribavljati eksterno ukoliko postoji dedicated remote store za tu vrstu paketa. To postoji za snap tj. hostuje Canonical dok za flatpak mislim da još uvek nema. Mane su što su sandboxed paketi što znači da je komunikacija sa sistemom veoma ograničena. Na primer flatpak je tek od skora dobio mogućnost da sarađuje sa temom koja je postavljena na sistemu. Canonicalovi snap paketi mislim da to još uvek ne mogu.

Mana je veličina paketa ali to nije uvek slučaj. Ima aplikacija koje su jednako velike u snap/flatpak verziji kao i u slučaju kada se pakuju tradicionalno ali verujem da to ima veze sa prostorom koje zauzimaju app specific fajlovi u odnosu na shared libs. Ako povlači mali broj 3rd party libs tj. ako je sve u app pisano od nule onda naravno da će biti iste ili približne veličine.

Idealno bi bilo kada bi takav jedan sistem pakovanja bio dovoljno pametan da koristi verzije libs koje imaš na sistemu, na bezbedan način da se ne ugrozi sandbox a opet sa druge strane da je u stanju da pakuje specifične verzije biblioteka potrebne aplikaciji i da ume da radi sa više verzija libsa a da se ne zbuni. Daleko smo još od takve sofisticirane verzije ali rekao bih da se ide ka tome. Za sada je najbliži tome Nix (https://nixos.org/nix/about.html).

jel ima debian (konkretno sad za debian 9) repository za snimanje programa, kao sto opensuse ima packman ?
Recimo odakle instalirati noviji firefox ?

Kako ide update sa njima? Ne sviđa mi se taj sistem, biće kao na OS X-u. Ovaj postojeći sa repoima je odličan, samo kad ne bi bio kupus (npr. različite distribucije imaju različite nazive za iste bilbliote)

Sa ovom poslednjom konstatacijom moram da se složim, problem je veoma iritantne prirode. Baš sad tražim pygobject3 modul za python3 što se obično naziva python3-gi (Python 3 GObject Introspection), ali ne, u Fedora/CentOS/RHEL svetu to se zove python3-module-pygobject3 što ima smisla ali je suviše verbose i zato ga drugi zovu python3-gi. Mislim da bi valjalo da se dogovore oko tih naziva jer alati koji pretražuju repozitorijume još uvek nisu dovoljno pametni da poput Googla izbace baš ono što ti treba. Ranije se to zvalo pyGTK i mislim da je bilo uniforman naziv u svih distroima ali su promenili biblioteku pa je nastao kuršlus oko naziva. Slična priča za g++ i pripadajuće pakete biblioteka. Negde je g++, negde gcc-c++ što ima nekog smisla kada je konvencija nazivanja biblioteka u sistemu u pitanju ali apsolutno nema smisla u ovom konkretnom slučaju jer se kompajler zove g++ a ne gcc-c++. Da se neko ne zbuni, gcc-c++ nije naziv kompajlera iz GCC kolekcije nego je to naziv Fedora/CentOS/RHEL paketa. Kompajler gcc može da "prevede" c++ programe ali to nema veze sa ovom pričom.

Edit: Pardon, ne zove se paket python3-module-pygobject3 u Fedori nego nekom drugom RPM distrou što uvodi još više zabune. U Fedori je ipak samo pygobject3.

Poslednja izmena:
Sa ovom poslednjom konstatacijom moram da se složim, problem je veoma iritantne prirode. Baš sad tražim pygobject3 modul za python3 što se obično naziva python3-gi (Python 3 GObject Introspection), ali ne, u Fedora/CentOS/RHEL svetu to se zove python3-module-pygobject3 što ima smisla ali je suviše verbose i zato ga drugi zovu python3-gi. Mislim da bi valjalo da se dogovore oko tih naziva jer alati koji pretražuju repozitorijume još uvek nisu dovoljno pametni da poput Googla izbace baš ono što ti treba. Ranije se to zvalo pyGTK i mislim da je bilo uniforman naziv u svih distroima ali su promenili biblioteku pa je nastao kuršlus oko naziva. Slična priča za g++ i pripadajuće pakete biblioteka. Negde je g++, negde gcc-c++ što ima nekog smisla kada je konvencija nazivanja biblioteka u sistemu u pitanju ali apsolutno nema smisla u ovom konkretnom slučaju jer se kompajler zove g++ a ne gcc-c++. Da se neko ne zbuni, gcc-c++ nije naziv kompajlera iz GCC kolekcije nego je to naziv Fedora/CentOS/RHEL paketa. Kompajler gcc može da "prevede" c++ programe ali to nema veze sa ovom pričom.

Edit: Pardon, ne zove se paket python3-module-pygobject3 u Fedori nego nekom drugom RPM distrou što uvodi još više zabune. U Fedori je ipak samo pygobject3.

Mozes da ga instaliras preko pip-a.

Ne poznajem mnogo python ali pygtk nije isto što i pygobject, mislim na promenu imena, i dalje su tu oba paketa, barem u gentoo.

Prilozi

• Screenshot at 2017-06-13 14:41:20.png
    Screenshot at 2017-06-13 14:41:20.png
    504 KB · Pregleda: 59
Nije ista biblioteka, pyGTK je za GTK+ do verzije 2 a pygobject je za aktuelnu verziju GIMP Tookit-a. pyGTK je tu zbog gnome2 (gtk2) programa koji se uglavnom koriste u MATE, LXDE (OpenBox) i xfce4 okruženjima.

treba smao naci vremena i ponovo instalirati :)

uzeo danas da probam i napokon uspeo da napravim instalaciju manjara kde da isprobam. trebalo je samo da se odabere 'dd' umesto 'iso' u burneru da ne prijavljuje onu grub gresku na startu. instaliram ga na test masinici na kojoj je vec ubuntu 16.04lts pa cemo videti sta ce ispasti :)
sa live usb-a radi odlicno ali ne znam kako ce biti kad se instalira :)

Vrh Dno