Šta je novo?

Koji distro probati?

zna li neko kako da apdejtujem libstdc++ verziju na manjaru?
odradio sam pacman -Syu base-devel i nije pomoglo, pa zatim sudo pacman -Syu glibc libstdc++5 ali ista prica iako je oba puta apdejtovao razne pakete.

konkretno mi treba kako bih instalirao lamp da imam na manjaru za vezbu...

sinoc sam instalirao rucno php, apache i mysql ali postoji neki bug sa phpmyadmin-om i nikako nisam mogao da se ulogujem pa sam zabatalio...

svidja mi se skroz kde kao i manjaro, u pocetku mi je bilo previse opcija u okruzenju ali mi se sada sve vise svidja i ulazim u stos kako sta da odradim. odlican je octopus, nisam ga do sada koristio kao ni manjaro jer nije hteo da radi kod mene...

Дешава им се повремено да неки пакет хоће да се апдејтује али није све из пакета готово па некад брља а некад се после пар дана само реши. Превише опција смета само мазохистима, од вишка глава не боли.

Octopus??

Misli na octopi 🙂 Potraži taj libstdc++ u octopi search , vidi koja je verzija . Možda postoji u AUR-u . klikneš na tu zelenu ikonu i pretražiš.

Poslednja izmena:
octopi, prekrstio sam ga slucajno...

pa navikao sam na jednostavnost i na mac okruzenje pa mi je bilo previse opcija u pocetku kad sam probao kubuntu ali sad mi se svidja...
sacekacu onda malo dok ne stavim manjara na glavnu masinu.
inace cu izgleda morati da brisem ubuntu, kad sam krenuo da ga instaliram i pravim particije, napravim swap ali kod glavne particije za instalaciju mi kaze da cu morati da napravim boot/efi i stavim esp flag ili tako nesto sto i urafim ali mi ne nudi opciju next...
jesam noob ali me linux nekad stvarno zeza...
najradije bih da ostavim ubuntu gnome jer sve radi na njemu a uporedo koristim i manjaro kde kako bih imao jedan rolling distro i kde okruzenje...

@tolero
pretrazivao sam sve i instalirao i iz octopi-a jedbu noviju verziju ali nije pomoglo. ukljucivao sam i ovog malog zelenog aliena i ali nije nista nasao.
videcu sad hoce li AUR nesto da nadje...

Poslednja izmena:
video sam da je malo zamrseno, mada ja sam skroz casual korisnik koji svakako voli da istrazuje. buni me sto ja imam bas ovaj gcc libs ali mi trazi libstdc++ koji treba da bude noviji od verzije 3.4.9 cini mi se.
treba mi bas za ovaj lamp.
probao sam da instaliram i xampp ali nikako da uspem u tome. stalno trazi root privilegije i kad se prijavim prijavi da ne prepoznaje komandu za instalaciju.
kad bih to samo sredio instalirao bih ga odmah na glavnoj masini umesto ubuntua.
ubuntu sam najlakse podesio i odlicno radi ali bih malo promenio i presao na kde.

hvala ti, pogledacu kasnije i ovo uputstvo iako sam prelistao svakakva uputstva sa neta.
video sam da je default mariadb pa sam zato i hteo neko all in one resenje.
odradio sam inace instalaciju apachea, php-a i mysql-a po uputstvima i sve radi, samo nece da se uloguje u phpmyadmin koji izbacuje gresku u vezi socket putanje. podesavao sam i to ali i dalje nece uopste ni da konfigurise bilo koji passvord i username...
radim to sve na meku ali vezbam i na ubuntu-u jer ce sve sto radim na kraju da zavrsi na nekom linuxu.

Putanja je obicno /var/lib/mysql/mysql.sock, ako nije mozes da nadjes, find / -name 'mysql.sock'. Ako nema nigde onda verovatno db server nije pokrenut. Username i password ne treba da konfigurises vec kada otvoris phpmyadmin unosis username i password koji je vec kreiran na database serveru, a u pocetku vertovatno nemas nijedan drugi korisnik osim root-a, pa se sa njim mozes logovati i onda dalje uz pomoc phpmyadmin-a napraviti nove korisnike.

Poslednja izmena:
nasao sam putanju lako i dodao je ali opet izbacuje gresku u vezi te putanje. probacu opet ili potraziti uz pomoc find / -name kako si mi rekao.
mora postojati root ali ne mogu nikako da se ulogujem sta god da unesem, to mi se prvi put ovde javilo i vidim da je cest problem.
instalirao sam i workbench ali naravno isti problem.
pogledacu lepo sutra pa javljam sta sam uradio.

Mozes i lokalni mysql-client da koristis za test,
Kod:
mysql -uroot

#sa lozinkom
mysql -uroot -p

Ako tako ne moze da se konektuje na db onda tesko da ce bilo sta drugo moci.

@e6111
ne vredi, prijavljuje mi opet gresku putanje za mysql.sock. imam novi problem da nikako da izvalim kako da pokrenem folder kao root sta god da probam.
dodatan kupus sam napravio jer sam useo da pokrenem ampps koji se instalirao nekako do pola i sad mi nista ne radi...
sutra cu na tenane da pokusam sve da ocistim i odradim kad ustanem pa javljam.

Ukoliko ste poput mene i mučite muku sa fajl menadžerima još od kako je Gnome 3 zamenio Gnome 2, konačno se pojavilo rešenje: https://github.com/teejee2008/polo

Trenutno je u beta fazi, aktuelne verzije su dostupne samo donatorima ali nešto starije budu puštene javno za preuzimanje. Smatram da je čovek zaslužio da zaradi jer jer je prešao igricu, bar što se mene tiče.

Ko koristi Gnome imao je sledeće opcije, da koristi default FM tj. Nautilus koji radi prihvatljivo ali je u pitanju opcijama najsiromašniji fajl menadžer. Druga opcija je da instalira Dolphin i pola KDE biblioteka sa njim što znači da će raditi sporo, podizati se sporo i zauzimati mnogo prostora a pritom će izgledati... blago rečeno nikako jer je podška za qt theming u gtk jako mršava i dok neke aplikacije izgledaju dobro, većina baznih KDE aplikacija izgledaju jako, jako loše. Treća opcija su blast from the past file menadžeri kao što je Caja (stari Nautilus), Thunar (xfce4 default), PCFM (lxde default) ili čak Enlightenment File Manager. Problem sa njima je što zahtevaju gtk2 bibliteke (zahtevali su) ili neke druge i svakom fali nešto. U suštini nisu sjajna zamena za simplifikovani Nautilus. A nisu nešto ni brži u radu.

Polo troši jedva nešto više memorije od Caja, Thunar, PCFM i ekipe, u ravni sa Nautilusom. Ali radi značajno brže od njih (pogotovo značajna stavka za ljude sa slabijim mašinama). To se pogotovo vidi kod otvaranja foldera kao što je /usr/bin.

Što se funkcionalnosti tiče, ima svega. Dual pane, quad pane views, prikaz popunjenosti diskova i particija na njima u sidebar-u, dodatne opcije za rad sa arhivama, pdf fajlovima, drugim tipovima fajlova itd. Na primer, po defaultu Nautilus u nekim distribucijama otpakuje arhive na dupli klik. Polo radi browsing arhiva kao da su folderi.

Edit: Zaboravih da pomenem, za mnoge bitna stvar. Ima Admin Window opciju kao što ima Nemo na Linux Mint. Ono što izbacuju iz drugih fajl menadžera zbog sigurnosnih rizika.

Poslednja izmena:
Na šta smo spali da u 2017. na 3 najrasprostranjenija OS-a i na 4 od 5 najpopularnijih linux okruženja, odnosno ukupno oko 99.5-99.7% podrazumevanih fajl managera nema nema osnovne funkcije kao što su tabovi, dual pane i još neke bitne stvari :d Izgleda odlično, isprobaće se

Na temu:
Još jednom... ne vidim i dalje razlog zbog kojeg deliš savet nekome da ne instalira Gentoo, kao što rekoh ranije.. ako je taj neko nov linux korisnik onda svakako taj savet stoji, budući da to ovde nije slučaj trebalo bi da daš neko objašnjenje.

Ja mu nisam rekao da ne instalira, već pitao zašto bi to radio, ako ima distro (i to power-user) koji radi. Ko god koristi OS koji radi bez problema i zadovoljan je, ne vidim razliku da ga menja. To je i glavni razlog zašto ljudi ne menjaju Windows (čak i XP, o 7 da i ne govorimo) i ne prelaze masovno na Linux - radi odlično posao koji OS treba da radi.

Treba da imaš na umu da ako nešto nije open source onda sigurno nemaš nikakvu kontrolu, u najboljem imaš iluziju kontrole. Prozore zaboraviš u startu.
Mogućnost biranja verzije kernela kao i bilo kog drugog softvera nemaju nikakve veze sa tim, ne kompajliraš po potrebi nego je to jedini zapravo način da instaliraš nešto, ima par binarnih paketa (libre office, firefox, virtualbox itd.) ali te niko ne tera da ih stavljaš. Svaki paket koji instaliraš možeš fino da podešavaš, kako na globalnom nivou tako i na nivou paketa (ako nećeš da se recimo QT kod kompajlira staviš -qt4 ili -qt5, -gtk ako nećeš GTK, -ipv6 ako te ne zanima ipv6 protokol itd. itd. , kapiraš suštinu), ne treba ti dodatni bagaž kojeg dobijaš u drugim distribucijama, kernel ne dolazi sa svakim drajverom uključenim kao i sa svakom stavkom upaljenom, mogućnost biranja init sistema, mogućnost biranja svega, druge distribucije idu dotle da instaliraju mnogo toga, teško je i pohvatati šta sve, čak i addonove za browser. O tome da li imaš izbor init sistema i slično suvišno je govoriti. U redu je da te ne zanima šta je ispod ali ne znači da imaš kontrolu ako ti ceo sistem radi kako treba.
Zaboravljam sigurno još dosta toga da kažem ali ukratko to bi bilo to, još jednom... tebi možda ne treba ili te ne zanima iznad navedeno, ali nemoj reći nekome koga zanima i hoće to, da mu je bolje sa Ubuntu, to je sve.

Vidiš, u tome je najveći problem linux-a (developera i korisnika). Softver ne služi da bude vlasnički ili slobodan, već da radi posao. Meni, a i većini korisnika, PC služi da završim posao koji radim i tražim najbolje rešenje za to. Zamisli dva identična automobila, iste cene, samo jedan ima maksimalnu brzinu od 180 km/h, a drugi 60 km/h. Koji bi ti kupio? Eto to je razlika između dobrog vlasničkog softvera i osrednjeg open-source. Oba će završiti posao, ali sa jednim ti treba znatno više vremena.

Npr. pored svih open-source browser-a (Firefox, Chromium, Otter, Konqueror...), ja koristim Operu. Jer mi ne pada na pamet da žrtvujem funkcionalnost zarad otvorensti. Bar ne još uvek, posebno ako je taj softver tri koplja ispred konkurencije (bar za moje potrebe). I zamisli, prvi sledeći koji bih koristio je Vivaldi, takođe vlasnički. Slično je i sa npr. CAD programima, gde Draftsight nema besplatnu open-source alternativu (librecad i qcad su daleko iza) i tako dalje. I džabe meni što imam Pidgin, Tox.. i otvoreni protokol, kad svi ljudi sa kojima komuniciram koriste Viber, Whatsapp ili Skype. I kako će meni bilo koji distro dati veću kontrolu da koristim Operu, Draftsight ili Viber, nego što to može npr. Ubuntu. Logičan redosled odabira sistema bi bio - definisanje posla koji treba da uradiš -> odabir najboljeg alata (za tebe) kojim možeš da uradiš taj posao -> odabir najboljeg sistema za taj alat. A ne obrnuto.

Dalje, koji god program da koristim, valjda je logično da ga koristim kako je autor planirao ili ću naći drugu opciju. Ako je autor smatrao da je za funkcionisanje tog programa potrebno da svuče još 50 biblioteka, onda ću pustiti PM da ih svuče bez mnogo mešanja. To što meni OS daje mogućnost da menjam softver pre instalacije, za mene nije kontrola. Ako tako gledaš, onda svaki distro to dozvoljava, jer možeš da umzeš izvorni kôd i napraviš fork pri čemu ćeš izbaciti sve što ti ne koristiš. Ne treba mi dodatni bagaž u vidu npr. nepotrebnih komentara u kôdu koji dolazi sa ostalim distribucijama, zar ne? Ili šta će mi implementacija 20 različitih online servisa u Clementine plejeru kad ja koristim samo 2. Da izbacim ja onih 18 iz kôda, da ne zauzimaju mesto na disku. Eto to je prava puna kontrola. Moguća i na Ubuntu distribuciji, samo traži malo više znanja i vremena.

Zbog gore pomenutih prednosti se korisnici Slackware-a rugaju Gentoo/Arch korisnicima jer oni "imaju punu kontrolu" tj. paketi se neće nadograditi bez njihove intervencije. U suštini, oni slave što moraju raditi više...

Predavanje kontrole drugima je pipava stvar, jer ako daš previše kontrole onda je gubiš. Dobar primer je Windows 10 gde nemaš nikakvu kontrolu nad apdejtom ili neki Linux distroi koji isporučuju softver koji nisi tražio. Nekima ne smeta da nemaju kontrolu, stvar je čoveka kome šta odgovara. Onaj ko želi potpunu kontrolu i nema problem da zasuče rukave taj koristi Slackware ili LFS, onaj ko želi kontrolu ali i automatizaciju određenih radnji taj koristi Gentoo ili Archlinux, onaj ko želi spreman sistem za rad on koristi Ubuntu/Fedora/openSUSE a onaj ko želi neslobodni softver upakovan u sistem taj koristi Ubuntu i derivate.

Pa to sa zaključavanjem paketa je moguće i na svim drugim linux sistemima. Tj. ja ne znam nijedan gde nije. Plus što uvek možeš da nađeš/napraviš binary koji je nezavisan od PM-a i da ga ručno kontrolišeš. Tu je (tj. biće) i Flatpak i ostali slični sistemi, pa ažuriraj/kontroliši jedan po jedan ako ti je to cilj. Što se samog OS-a tiče i tu kod većine imaš slobodu, tj. one minimal instalacije, susestudio, custom kernel i slično. Ali i dalje ne vidim problem što mi je u samom OS-u uklječen npr. nVidia drajver, a ja koristim AMD kartu. Bar znam da će raditi bez problema ako danas zamenim grafičku (dobro, ovo baš i nije neki primer imajući u vidu kako se nove nVidia generacije slažu sa open-source drajverom :d ). Ima izuzetaka, prvenstveno kod starih računara ili računara specijane namene, ali ako gledamo desktop korisnike sa klasičnim hardverom onda je to više zaj3bancija nego kontrola. Jer ako ćemo da cepamo dlaku na 4 dela, onda ćemo doći do toga da čovek treba da piše svoj kernel (tj. prepravlja neki od ponuđenih) da bi imao "punu kontrolu" nad sistemom pošto će se uvek naći neko parče kôda koje je višak za moj sistem. Tako da je ovde problem izlgeda prvenstveno u tome šta ko smatra kontrolom.

Kad se već priča o distroima jedan interesantan članak o 5 najboljih power-user distroa :
http://www.techradar.com/news/best-power-user-linux-distros-in-2017-5-reviewed-and-rated
Nije me mrzelo da izračunam i vidim da kad bi sabrao sve, da bi Debian bio 3. po prosečnoj oceni, mada su oni stavili Slackware ispred. Nisu stavili težinske faktore, tako da pretpostavljam da ih gledaju ravnopravno, inače džabe im pisanje. A kad bi izbacio ono što su i sami rekli da nije bitno (Test 4: Release schedule), onda bi Arch i Gentoo bili samo malo ispred Debian-a, a čak i Fedora ispred Slack-a. Da li to znači da je Debian dobar izbor za power-user distro 😀

Ne teram ja (i ne mogu) i ne nagovaram (odgovram) ljude da ne koriste Gentoo, Slack, Arch ili šta već, već samo kažem da i popularni distro kao što je npr. Debian ili Fedora može da ispuni zahteve korisnika i pruži opcije koje na prvi pogled nisu tako očigledne (tj. podrazumevane). Pri tom mogu imati neke druge prednosti koje drugi nemaju. Naravno, svako ima svoje zahteve i treba da koristi OS koji mu najviše odgovara, samo treba biti siguran da OS koji koristiš (ne) može da odradi sve što želiš i kako želiš.

Poslednja izmena:
Ukoliko ste poput mene i mučite muku sa fajl menadžerima još od kako je Gnome 3 zamenio Gnome 2, konačno se pojavilo rešenje: https://github.com/teejee2008/polo

.....
Edit: Zaboravih da pomenem, za mnoge bitna stvar. Ima Admin Window opciju kao što ima Nemo na Linux Mint. Ono što izbacuju iz drugih fajl menadžera zbog sigurnosnih rizika.

To sto izbacuju admin window je suludo, poceli su ovi koji prave Neon plasmu 5 i neki su prihvatili neki ne, memi je ta opcija potrebna pogotovo kad mi Debian instalacija isformatizuje swap i onda moram u svakom linuxu da menjam linuju u fstab-u a kod nekih i u grub fajlu. Da li ima terminal prozor kao u Dolphinu, za mene je Dolphin bio najkompletniji ali sad su ga unistili ukidanjem admin opcije. Objasnjenje opasna opcija a 10 godina nije bila opasna opcija, poceli ko Microsoft oni brinu o meni, bar da su ostavili opciju da izaberes sa ili bez, ne utinativno ne. Sad da bi uradio nesto moram da otvorim dva Nautilus fajl managera u KDe okruzenju i da petljam.
Da li mozes da mi kazes kako se ulazi u Admin Window kod tog fajl managera i na desno dugme misa manager nestaje, da li se gasi ili postaje nevidljiv?

Vidiš, u tome je najveći problem linux-a (developera i korisnika). Softver ne služi da bude vlasnički ili slobodan, već da radi posao. Meni, a i većini korisnika, PC služi da završim posao koji radim i tražim najbolje rešenje za to. Zamisli dva identična automobila, iste cene, samo jedan ima maksimalnu brzinu od 180 km/h, a drugi 60 km/h. Koji bi ti kupio? Eto to je razlika između dobrog vlasničkog softvera i osrednjeg open-source. Oba će završiti posao, ali sa jednim ti treba znatno više vremena.

Npr. pored svih open-source browser-a (Firefox, Chromium, Otter, Konqueror...), ja koristim Operu. Jer mi ne pada na pamet da žrtvujem funkcionalnost zarad otvorensti.

Nisam rekao šta da koristiš (softver otvorenog ili zatvorenog koda), nego si rekao da imaš potpunu kontrolu čak i na windowsu, zbog toga sam rekao to u vezi otvorenog koda jer jednostavno nemaš kontrolu ako nije otvoren kod.

Inače nakon prilično dugog vremena koliko koristim Firefox već nekoliko dana koristim isključivo Operu, navukao se 😀
Nisam ja isključiv po pitanju otvorenog koda ali gledam da to bude ako je moguće a neophodno mi je, jedini softver zatvorenog koda koji koristim je Steam a od pre neki dan i Opera, nisam siguran za Operu da li će potrajati, trenutno mi je ok.

Ipak je još rano za Polo. Nisam odmah primetio mane ali ih ima. Na primer, ne podržava drag&drop što je realno nedopustiva mana. Drugo, ima puno bagova. Svako podešavanje veličine ikonica ruši app. Nekad radi brzo nekad užasno sporo, nije konzistentan u radu. Ali svakako da obećava, pratim razvoj.

Ono što je dobro je da se savršeno uklapa u KDE okruženje iako je GTK app, možda bolje i od Dolphina kada podesite adekvatnu GTK temu i ikonice. Naravno bez headbar-a. Redak program koji se prilagođava i jednom i drugom okruženju.

Ipak je još rano za Polo. Nisam odmah primetio mane ali ih ima. Na primer, ne podržava drag&drop što je realno nedopustiva mana. Drugo, ima puno bagova. Svako podešavanje veličine ikonica ruši app. Nekad radi brzo nekad užasno sporo, nije konzistentan u radu. Ali svakako da obećava, pratim razvoj.

Ono što je dobro je da se savršeno uklapa u KDE okruženje iako je GTK app, možda bolje i od Dolphina kada podesite adekvatnu GTK temu i ikonice. Naravno bez headbar-a. Redak program koji se prilagođava i jednom i drugom okruženju.

Rano i prerano, napisao si opis-preporuku programa a najverovatnije ga nisi ni probao, kad si probao video si da je totalna alfa, nije cak ni beta 😉 Ja taman pomislio evo barem priblizno zamena za Dolphin koji su ustrojili 🙂

Poslednja izmena od urednika:
Kod mene ne može da se izabere cd drive iz panela. Prikazuje ga ali neće da otvori lokaciju. I nema desni klik u panelu. Ali dobro za beta verziju, dobro radi. Nije mi jasno zašto svi (GNOME, XFCE, Cinnamon, Windows, OS X...) ne prekopiraju Dolphin 1-1 i prilagode ga za GTK2/3, Windows i šta već. Zašto se izmišlja topla voda.

Nisam rekao šta da koristiš (softver otvorenog ili zatvorenog koda), nego si rekao da imaš potpunu kontrolu čak i na windowsu, zbog toga sam rekao to u vezi otvorenog koda jer jednostavno nemaš kontrolu ako nije otvoren kod.
Kao što rekoh, izgleda da različito tumačimo šta je potpuna kontrola. Ako mene pitaš, imam je i na Windozi, pošto OS ne radi ništa što ja ne bih 😀 Posebno što su sad udesili update da možeš da biraš business branch opciju, pa čak i tu feature update možeš da odložiš do godinu dana. Stabilnost na prvom mestu 🙂

Sto ljudi, sto ćudi.

Ja sam za početak digao Gentoo, ali na virtuelnoj i nisam se mnogo zamarao, to ću kad uhvatim vremena. Jedino što sam sa sigurnošću zaključio da im je dokumentacija ilivamga wiki za čistu desetku. Kao da čitaš dobru knjigu.

O tome se i radi, ti misliš da OS (Windoza) ne radi ništa što ti ne bi da radi.
Pa čak i da znaš, možeš li sprečiti to ?
Ali opet ne razumeš, da li ti možeš recimo ako ti se ne svidja neki feature u windowsu da ga poboljšaš, izbaciš, prilagodiš ?
Pritom da to nešto nije u opcijama i da ne postoji 3rd party rešenje.
Sad ćeš ti da kažeš "nisam ja programer", i tako možemo do sutra, ne razumem stvarno kako misliš da imaš potpunu kontrolu, nije mi jasno, ali nema veze, nije važno uopšte, odustajem, sve ok 🙂

Sto ljudi, sto ćudi.

Ja sam za početak digao Gentoo, ali na virtuelnoj i nisam se mnogo zamarao, to ću kad uhvatim vremena. Jedino što sam sa sigurnošću zaključio da im je dokumentacija ilivamga wiki za čistu desetku. Kao da čitaš dobru knjigu.

Samo napred ! 🙂
Dokumentacija je par excellence, support je takodje više nego dobar.

Rano i prerano, napisao si opis-preporuku programa a najverovatnije ga nisi ni probao, kad si probao video si da je totalna alfa, nije cak ni beta 😉 Ja taman pomislio evo barem priblizno zamena za Dolphin koji su ustrojili 🙂

Probao sam ali na kratko, nisam probao drag&drop iz prve. Nadam se da će omogućiti drag&drop, mada je u poslednje vreme Gnome filozofija takve da gase drag&drop funkcionalnost, čemu svakako potpomaže Wayland protokol koji ne poseduje podršku za drag&drop nego je na autorima aplikacija da implementiraju tu funkcionalnost.

Nije u pitanju zamena za Dolphin nego potreba za sličnim programom na Gnome platformi.

Edit: Admin window pokrećeš iz programa, nisam primetio da može da se podigne kao sudo mada nisam ni probao.

Poslednja izmena:
O tome se i radi, ti misliš da OS (Windoza) ne radi ništa što ti ne bi da radi.
Pa čak i da znaš, možeš li sprečiti to ?
Ali opet ne razumeš, da li ti možeš recimo ako ti se ne svidja neki feature u windowsu da ga poboljšaš, izbaciš, prilagodiš ?
Pritom da to nešto nije u opcijama i da ne postoji 3rd party rešenje.
Sad ćeš ti da kažeš "nisam ja programer", i tako možemo do sutra, ne razumem stvarno kako misliš da imaš potpunu kontrolu, nije mi jasno, ali nema veze, nije važno uopšte, odustajem, sve ok 🙂
Aj još jednom 🙂 Meni windows (tj svaki OS) treba da bih mogao da pokrenem program u kom radim. Samo to. Ništa više. Windows mi dozvoljava da koristim taj program kako želim. Da ga ažiuriram ili ne, po svojoj volji. Sve drugo što Windows radi je update sistema. Koji sam namestio baš onako kako želim. Security update odmah, feature update kasnije. Jedino ako misliš na telemetriju kao nešto što ne želim. Mene to ne dotiče. I zato kažem da imam punu kontrolu nad OS-om. Jer sve što meni lično treba i što je meni bitno - to mogu da podesim. S druge strane, ko može da mi garantuje da Opera ili bilo koji drugi 3rd party program ne šalje više informacija nego Windows (a da ne govorim ako se koristi piratski sadržaj). Tako da čim koristim jedan program za koji nisam 100% siguran šta radi, svejedno mi je da li ih ima još 10 pored. A vlasničke programe ću koristiti dokle god ne postoji bar slična open-source alternativa

ajd da se opet javim i iskukam...
podigao sam opet manjaro i uspeo da instaliram xamp. prvi put je bio problem zbog malog tmp foldera od 1.7GB pa sam ga prosirio i opet sve radi osim mysql-a samo sto sad dobijam nove greske. bataljujem manjraro definitivno zbog ovoga. ubuntu mi je najlakse da podesim i apsolutno mi sve radi na njemu. vuce me puno manjaro kde jer mi je nekako najmocniji ali dzaba kad me bas zeza...

uff, sad tacno ne mogu da se setim sta je bilo prvi put. nesto oko mysql sock putanje i nisam mogao nikako da se ulogujem, bila je i tu neka greska.
sad mi prijavljuje neku gresku 13 i pise da ocistim cache iz eksplorera, medjutim isto se desava na firefoxu i operi koju sam sad instalirao.

kad pokrenem servise preko xampa samo je mysql stopped i nece nikako da se pokrene.

na ubuntu-u koristim lamp i radi bez ikakvih problema. na meku imam licencirani mamp pro koji takodje perfektno radi.

najlakse mi je neko ovakvo gotovo resenje nego da kompajliram jedno po jedno jer mi ne treba sad neka puna iskoriscenost resursa za ovo sto radim pa zato i jurim neki xamp, lamp, ampps...

Poslednja izmena:
Mislim da ti je mnogo lakše da ispratiš na Arch wiki upute i instaliraš to od nule kako valja, nakon toga će raditi i u kombinaciji sa drugim programima, bitno je da je instaliran paket, podešen i pokrenut od strane systemd-a.

Onda koristi sa čime god ti odgovara workbench, xampp, lamp i čime god se bavio.

znam, to sam prvo i pokusavao, izlistao skoro sva uputstva sa arch vikia i manjaro foruma, podesio i odkomentarisao sve sto je trebalo i radilo je ali je bas tada mysql zezao sa greskom kod logovanja u phpmyadminu. cak sam i nasao taj neki bug kako ga opisuju koji se resava navodno promenom putanje za mysql sock ali nije nista pomoglo.
probacu opet kad imam vremena, izgubio sam 3 puna dana na manjaro da ovo namestim.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno