Šta je novo?

Koji distro probati?

Sad ste i mene zarazili, okorelog ljubitelja Windowsolikog DE. Stavio sam moj xfce panel gore i suzio ga na 20 piksela, a dole Plank. Osećam se pomalo prljavo, ali da vidimo kako će me služiti :)

@calexx
e da, ja sad imam poseban ssd za linux pa mogu da napravim jos particija i isprobavam... nema vise klanja sa win bootloaderom. imam dosta volje ali bih ja trebao vise da se posvetim shellu... ali dok to ne doje na red mogu da se prvo malo razonodim :)
videcu jos sta cu da odaberem, isprobacu na kraju svaki :). pa nista, onda cu instalirati LTS verziju kad izadje ili ako budem mogao da apdejtujem postojeci na nju... ne kontam najbolje to oko RR-a, mogu li ja to sada nekako da ukljucim?

menu bar na meku je kako je ABET napisao deo gde stoje meniji aktivnih prozora/programa sa leve a sa desne strane su pokrenuti programi ili alati koji se pokrecu zajedno sa sistemom, tj. njihove ikonice/precice. ja sam bas navikao na to i to mi je glavni nedostatak recimo na windowsu.
ruka i pogled mi po navici idu tu a meni aktivnog programa je u levom gornjem uglu uvek u istom rasporedu (file, edit, view...) i ne moram da trazim gde je ko sakrio podesavanje za svaki program sto me isto nervira na windowsu.

dock mi je isto skroz ok jer je odmah dole u centru i isto vidim sta je aktivno a recimo cmd + klik na ikonicu u docku otvaram i lociram program tamo gde je instaliran... jedino je ogroman nedostatak koji mi jako fali minimizovanje prozora kad kliknem na ikonicu u docku i nisam pronasao nikakvo resenje za to pa povremeno koristim cmd+H.
kao sto ABET kaze, moze biti problema generalno sa dockovima ko radi na manjem ekranu ili lap topu. ja imam iMac 27'' pa mi je ok ali sam par puta sredjivao drugarima macbook-ove i ume dock da zasmeta. takodje ne volim autohide opcije bilo cega...
ali mi je zato forcetouch ili obican trackpad na macbooku savrseno odradjen, posebno gesture. to bi bio jedini lap top koji bih kupio i mogao da koristim bez misa...

evo kako je kod mene za sada:

BcVkozK.png

u principu bih mogao sve da stavim u menu bar i da ne koristim dock :)

Poslednja izmena:
Ja inače koristim dash to dock na gnome ili plank ali mi u kde nekako vise godi samo panel dole. Probao sam sa latte dock ali mi nije to to. Ne lezi mi.

Sent from my KIW-L21 using Tapatalk

ja sam koristio plank na mintu ali mi je nekako mnogo bolji dash to dock na ubuntu-u. videcu kakav je taj dock za manjaro kde...

na linuxu mi za sada najvise fali dropzone aplikacija koju imam na meku. u nju sam ubacio sve sto najcesce koristim od programa i mnogo mi ubrzava neke stvari... valjda cu naci neku alternativu...

Ništa mu ne fali ni kad je dole, čak mi uštedi i prostor jer dosta aplikacija ima svoj title bar i onda mi se sve nakači na vrh ekrana, a dole bude prazno. Ovako je izvagano.

Ovako otprilike:

46lnIln.jpg

Poslednja izmena:
Baš zato je po meni top panel idealan na Meku jer sadrži global menu tj. title bar se integriše u top panel sa sve menijima. Rešeno jako dobro u Unity, možeš da podešavaš kako želiš. Ali Unity nema bottom panel kao što ima MATE gde stoje active windows. Takođe Unity launcher iako ima dobrih stvari (prikazuje progress na ikonicama) se ne može naročito precizno podešavati. Meni u suštini taj Unity workflow odgovara osim Dash-a koji je katastrofa. Jeste bolji od Gnome Dash-a (ima grozno sporu animaciju i generalno je spor u radu) ali je daleko lošiji od Whisker menija, GnoMenu, KDE Menija, čak i do Applications Menu što stiže uz Gnome.

Tanke stvari su ti menu launcheri, software centri, generalno te neke aplikacije koje su jako korisne. Gnome Software i KDE Discover jedinu prednost u odnosu na Ubuntu Software Center imaju u brzini pokretanja mada su i dalje prespori. Bogatsvo aplikacija i prikaz tih aplikacija je na jako niskom nivou. Gotovo da su neupotrebljivi. Gnome Sofware bar možeš dopunjavati eksternim izvorima, dok Discover ne možeš ni to. USC je radio više manje ok kada ga pokreneš ali se pokretao po minut...i on bio vizuelno problematičan.

Da bi ova ili neka sledeća godina bila godina Linux desktopa te stvari moraju da se reše kako dolikuje. Grafički frontendi za pakete menadžera rade svi odlično ali to nije način na koji prosečan korisnik želi da instalira aplikacije.

Šta sve ima u Kde Plasma , svaka im čast . KDE Connect je odlična stvar , radi kao sat . Notifikacija mi stiže brže nego na telefon. Mogu da izbrišem iz telefona sada vlc remote, nemam potrebe za tim , može se preko Kde connect upravljati i plejerima.Prebacivanje fajlova takođe radi dobro. Mislim postoje aplikacije na androidu koje mogu slično da rade ali ovde je ovo tako prirodno rešeno. Ms se nešto busa izmišlja toplu vodu a nisu mogli ovako nešto da naprave. Pretraga na alt + space mi sada radi za ceo pc . Morao sam ručno da pokrenem da se sve to indeksuje i sada radi i za fajlove i muziku,programe

Poslednja izmena:
hmm, ja bas danas gledao kde i ovaj neon ali mi plazma ima nekako vise opcija... jedino mozgam koju cu distribuciju.. ne bih kubuntu jer vec imam ubuntu gnome pa bih nesto novo... mozda manjaro kde...

Stavi u VirtualBox (možeš i na Win-u i na Linux-u i na Mac-u), za 5-10 minuta podigneš bilo koji Linux. Isprobaš sve, pa koji ti se dopadne.

KDE Neon radi tim koji stoji iza KDE Plasme, ako se ne varam, i baziran je na Ubuntuu. Ispada da je to neka test verzija za KDE, odnosno da su uvek prvi u osvežavanju softvera i samog okruženja.

pa vec sam kao resio da cu instalirati manjaro kde 17.0.1 :)

e sad, nesto bih ipak za svaki slucaj da proverim da se nesto ne zezne pa da instaliram sutra kad ustanem...

imam dva ssd-a, na jednom je samo win a na drugom ubuntu. sto se tice instalacije, shrinkujem u winu jos jednu particiju gde mi je ubuntu za ovaj kde i kad pokrenem instalaciju da li postoje neki posebni koraci?
za ubuntu nisam nista rucno pravio, sam je odredio jednu swap particiju i instalirao sve.
da li su moguci konflikti medju linuxima ili mogu slobodno ova dva da imam kao sto neki imaju po vise verzija?

meni je kde i neon isto, samo sto neonu fale neke opcije... identicno mi izgleda svaki kde, jedino je na manjaru zelen...

Poslednja izmena:
Manjaro mora iza nekog drugog linuxa da ide, jer postoji neki problem u smislu da ga drugi linuxi prepoznaju i pojavljuje se u grub-u, ali ne može da se pokrene. Doduše, to se rešava chrootovanjem sa live Manjara u instalirani Manjaro, pa update grub.

kako mislis iza nekog linuxa? nisam najbolje razumeo... mislis da prvo bude on instaliran?

ne bih onda da se zezam sa tim... tj. bih ali nemam bas vremena ako su moguci konflikti...

Ako prvo instaliraš Manjaro, pa neki drugi linux, imaćeš problem sa bootovanjem Manjara (osim ako tom koji instaliraš iza Manjara ne dozvoliš da instalira grub, odnosno ne instaliraš grub na sda). U suprotnom sve će biti ok. Što se tiče shrinkovanja, Manjaro ima opciju da se instalira pored već postojećeg sistema i to radi automatski ako izabereš tu opciju (install alongside ...) kad te pita za particionisanje.

Poslednja izmena:
ee odlicno, tako sam se i nadao da ce moci :)
pa da, imam ovaj ubuntu instaliran i sad bih pored njega i ovaj manjaro kde.

znaci nema potrebe da pravim particiju, odaberem samo da se pored njega instalira manjaro i imacu ga posle pri bootu u spisku da odaberem koji cu da pokrenem?

uff, sad mi dodje da ustanem i instaliram ga da ne cekam do sutra ali jedva gledam :)

Poslednja izmena:
znaci nema potrebe da pravim particiju, odaberem samo da se pored njega instalira manjaro i imacu ga posle pri bootu u spisku da odaberem koji cu da pokrenem?

uff, sad mi dodje da ustanem i instaliram ga da ne cekam do sutra ali jedva gledam :)

Biće sve ok, da. Samo isprobavaj dok god imaš volje, nije poslovna mašina pa da ne smeš da je skrljaš, haha.

ma imam volje i zanimljivo mi je uvek bilo da isprobavam nove stvari... samo ne bih da skrljam ovaj postojeci pa sve ponovo da radim... vise bih voleo samo da ih dodajem :)

Pa za to služe virtuelne mašine. Instaliraš sve što želiš da isprobaš u VirtualBox ili VMware i bez brige radiš šta želiš. Licno izbegavam više od dva OS-a na mašini, Win10 i Mint 17 Cinnamon su mi u dualboot-u, sve ostalo držim u VirtualBox-u. Tu se igram sa Sierra-om, Manjaro-m, imam još par Linux-a i testni WinXP. Kada odlućiš koji distro ti najviše odgovara, njega instaliraš normalno, ostale ostaviš u virtuelnoj mašini.

Никад виртуелна верзија неће да ради реално и то је можда решење за пенџере, линухи се без икаквог проблема инсталирају један до другога и кад стартујеш неки, он ради као основни а не као неки кусур уз главни ОС.

Манџаро има неки интел код и он прави проблеме осталима да га убаце у груб, лако се касније исправи а најлакше је да се на крају инсталира Манџаро или да се после свих осталих њему врати функција газде па да његов груб стартује остале.

Моја препорука је унапред направљена партиција па после инсталација на њу, те варијанте ... инсталира уз постојећи и слично мени никада нису биле сигурне.

Nigde nisam ni rekao da će neki od sistema imati problema u multiboot-u, samo da ja izbegavam da ređam sisteme. Pre svega, jer ću jedan koristiti najveći deo vremena, još jedan po nekad, a ove ostale ne bi ni upalio verovatno. Naravno da virtualne mašine nisu iste kao realne, ali sa kompom koji ericm ima gotovo da se razlika ne bi ni primetila. Za probu sistema je mnogo lakše i brže rešenje, a i sigurnije kada prvi put to radiš. Idealno za učenje i vežbanje.

jos uvek nista nisam uradio i manjaro mi je na pauzi. planiram svakako da ga instaliram ali da napravim posebnu particiju za njega na ovom ssd-u za linuxe.
iskreno virtualne masine nikad nisam koristio jer sam uvek gledao da i fizicki odvojim sisteme a pre instalacije citam i razgledam dok ne odaberem koji cu.
ovaj ubuntu sam bas dobro skockao i radi odlicno pa ne bih da napravim neki problem pa da moram sve iz pocetka. najvise od svega mi je mrsko kad bih morao opet da pravim custom win 7 kako bih ga instalirao i da vracam i podesavam silne drajvere... to me jedino jos drzi na pauzi ali kapiram da cu u toku dana ipak da instaliram ovaj manjaro kde pa sta bude :)

Mek ne diram, na njemu je uvek bio samo macOS a ovaj pc sam sastavio bas za eksperimentisanje i drzim win jedino zbog igrica.

Manjaro xfce 17,topbar+docky izgleda bukvalno kao mac. A i radi kao sat.

Sent from my M2 Note using Tapatalk

Ja sve zadovoljniji kako vreme prolazi. Nisam ulazio u win 10 već par dana. Trebao sam da odradim neka dokumenta u ms office ali sam ipak sve prekucao i u Libre office.
Tražiš, tražiš i konačno nadjes nešto što ti potpuno odgovara. Mislim da je mene najviše kod kde odbijalo ranije previše onaj glass izgled, izgleda je to bio kde 4.Sada dosta profesionalnije izgleda a možeš mu podesiti šta poželiš. Za sve postoji po neka alternativa. Samo da vidim kako ce proći ta azuriranja. Za sada sam imao jedno od 500mb kad sam instalirao i sve ok, videcemo.
Baš me zanima da li će me nesto naterati da se predomislim :) Jedina sitnica koja zeza je da im ne radi nekad onaj Kde store, izbaci grešku kada hoces neku temu ili widget da skineš. Mada sam mahom sve to skinuo što mi je trebalo. Nije neki problem. Dolphin je jedno par puta bolji od Nautilusa koji su stvarno vremenom osakatili.
Ubuntu se bas obrukao sa 16.04 dosta problema sa wifi kao što sam pisao. Ubuntu Mate 16.04 je samo poludeo i nikako nisam mogao da osposobim wifi na laptopu, morao sam na kraju da instaliram Windows 7 dok ne vidim koji ću Linux da mu stavim.

Poslednja izmena:
Možeš da instaliraš Office 2010 preko Playonlinux skripte ili preko Wine direktno ali to je više posla. Samo ti prvo treba winbind paket ukoliko ga več nemaš na sistemu pre pokretanja skripte. Iskopiraš tvoj legalni[SUP]1[/SUP] Office 2010 32-bit u ISO (ne radi sa x64 verzijom), raspakuješ ISO na Linux particiju, pokreneš PlayonLinux, ideš pod Office, izabereš skriptu za instalaciju Office 2010 i pratiš upustvo. Jedino su fontovi malo vrljavi u samom interfejsu, gledam da i to rešim.

Nadam se da srpski sajber pubovi ovo ne čitaju.

[SUP]1[/SUP] da bismo bili u skladu sa benchforum rulebook jelte ;)

Poslednja izmena:
Suzio sam izbor na Manjaro ili Mint KDE i Ubuntu Budgie...poigraću se s njima kad mi stigne SSD. Ustvari, mogu i sad da se poigram preko live fleške.

@ABET. Ne znam zašto se ranije pominjao WPS kao bolji od Libre i kompatibilniji. Probao sam skoro na Ubuntu i Libre mnogo bolje čitao od njega. Ma može i Libre, namestio sam samo da snima u Ms Office xml, tako valjda piše. Prekontrolisao sam sam na drugom kompu i ok je, možda neki red treba da se malo pomeri, ništa strašno. Probao sam i preko playonlinux, fontovima vrljavi dosta, neke greške. Necu da se smatram time.

Poslednja izmena:
Pre svega, jer ću jedan koristiti najveći deo vremena, još jedan po nekad, a ove ostale ne bi ni upalio verovatno. Za probu sistema je mnogo lakše i brže rešenje, a i sigurnije kada prvi put to radiš. Idealno za učenje i vežbanje.
Ма ок, свако уради онако како му је лакше. Мени је сигурније да имам одвојен ОС на посебној партицији него да спремам виртуелну макину, подешавам, тражим комбинацију драјвера у тим варијантама а то није увек лако. Како год, потроши се неки простор како год окренеш. А ово да је сигурније када почињеш је тачно, ја сам на почетку имао пар промашаја па морао све од почетка док нисам провалио све детаље. Сад инсталација крене и прође баш брзо.
ovaj ubuntu sam bas dobro skockao i radi odlicno pa ne bih da napravim neki problem pa da moram sve iz pocetka.
Тако сам и ја почео, чекао сам нови Минт који каска за Убунтуом, па пробао и подешавао Убунту. Полако сам све скапирао и скоцкао га са планом да остане да не радим све од почетка, а за много тога нисам баш био сигуран како сам решио. ;) И онда дође један линух који је код инсталације помешао слова партиција па уместо на други хард, слетео је на први, баш на онај Убунту. Од тада више не бринем, може да забрља било који и није ми проблем, углавном сам битне ствари пребацио на већину осталих па лако решим.
Ja sve zadovoljniji kako vreme prolazi. Nisam ulazio u win 10 već par dana.
Tražiš, tražiš i konačno nadjes nešto što ti potpuno odgovara. Mislim da je mene najviše kod kde odbijalo ranije previše onaj glass izgled, izgleda je to bio kde 4.Sada dosta profesionalnije izgleda a možeš mu podesiti šta poželiš. Za sve postoji po neka alternativa.
Мени се баш овај нови изглед не свиђа плус што много тога и даље не може да се подеси и промени. Од онога што је радило и још ради на КДЕ4, делује ми да једно 20% тога није решено. А можда и неће. Скоцкао сам КДЕ4 па сам скоро све пребацио на нову плазму и сада на први поглед нема неке разлике, осим пар ситница.
На сваком харду имам по једне пенџере али их покрећем због АоЕ и понекад због руфуса, ако ми је баш потребан. За нешто треће ... једном у пар месеци.
Suzio sam izbor na Manjaro ili Mint KDE i Ubuntu Budgie...
Минт КДЕ је Кубунту у другом паковању, ако си користио неке сличне, онда иди на Манџара који је ипак на Арчију ... ако те баш мрзи да њега инсталираш. Ја углавном волим основне варијанте, Кубунту пре клонова, Арчија пре оних који су на њему ... Манџаро мало излази из приче јер се баш труде да убаце корисне додатке.

Manjaro KDE je dobar, dok ne kreneš da ga čačkaš. KDE je pravio neko po automatizmu, ubacio je opciju za podešavanje svega ali nije razmišljao na koji način to radi Rezultat je, da bi izbrisao panel treba ti mnogo klikova, da bi podesio bilo šta mora da klikćeš po svakom elementu pa onda u njegove opcije, podopcije itd. Indikatore uopšte nisam provalio kako obrisati, pa sam tako završio sa po pet cpu monitora... na kraju pogasim panel sa tim widgetima kada ono memorija puna jer procesi nisu ugašeni zajedno sa panelom... ne da nije user friendly nego je blagi užas. Jedina svetla tačka je kako izgledaju i rade Gnome programi u KDE. Definitivno fali expert mod koji će sakriti jedno 90% podešavanja, ma fali i intermediate mod jer ovoliko podešavanja ostaviti na gotovs svakome, ma napraviće krš i lom.

Manjaro KDE je dobar, dok ne kreneš da ga čačkaš. KDE je pravio neko po automatizmu, ubacio je opciju za podešavanje svega ali nije razmišljao na koji način to radi Rezultat je, da bi izbrisao panel treba ti mnogo klikova, da bi podesio bilo šta mora da klikćeš po svakom elementu pa onda u njegove opcije, podopcije itd. Indikatore uopšte nisam provalio kako obrisati, pa sam tako završio sa po pet cpu monitora... na kraju pogasim panel sa tim widgetima kada ono memorija puna jer procesi nisu ugašeni zajedno sa panelom... ne da nije user friendly nego je blagi užas. Jedina svetla tačka je kako izgledaju i rade Gnome programi u KDE. Definitivno fali expert mod koji će sakriti jedno 90% podešavanja, ma fali i intermediate mod jer ovoliko podešavanja ostaviti na gotovs svakome, ma napraviće krš i lom.
Sad si ga iskakrikirao do zla boga, sve moze da se stavi u panel. Programi, widzeti i ostalo, brisu se iz panela tako sto aktiviras-otkljucas panel (desno tri crtice u panelu), onda odes na ono sto zelis da obrises i desni klik na to obrises. Sto se tice gasenja procesa samim brisanjem widzet ce biti ugasen, za programe to ne vazi jer je to obican pokretac programa ali uvek mozes desni klik na panelu na taj prog i ugasis program pa onda brisi ga sa panela. meni vise smeta kad se ikona programa ne pojavi u panelu jer joj nesto misteriozno smeta a sta ni oni sami ne znaju.

Nisi se snašao možda. Radi kao sat Manjaro KDE, brzo se provali šta i kako. Ja ove koje često koristim aplikacije ubacim preko pin to task manager i tako koristim. Kako je otvoriš tu je. Ovo za expert mode podešavanja mogu da ubace. Panel je bas zgodan za manipulaciju, nikakve ekstenzije. Samo treba ući u štos i promeniti gnome razmišljanje, bar je tako bilo kod mene. Ja isto bio protivnik kde okruženja ali sada posle par dana mogu reci da gnome deluje kao igračka. Potrošnja takodje odlična, pregršt opcija i samo 400mb kada ga upalim, Gnome minimum 800mb.

Poslednja izmena:
Vrh Dno