Šta je novo?

Koji distro probati?

Ne takav multitasking, nego kada radi više stvari istovremeno na primer kopira dvaes giga fajlova sa jedne particije na drugu sistem nije u stanju da otvori fajl menadžer a kada otvorim browser posle tri minuta stenjanja on digne temperaturu za još petnaest stepeni.

Ne takav multitasking, nego kada radi više stvari istovremeno na primer kopira dvaes giga fajlova sa jedne particije na drugu sistem nije u stanju da otvori fajl menadžer a kada otvorim browser posle tri minuta stenjanja on digne temperaturu za još petnaest stepeni.
Koji distro? Ja radim sa fajlovima od ~15GB, kopiram par komada sa jedne particije na drugu, sistem uspori ali uspem da podignem sve sto hocu. Fajlovi su mi u Minti KD 17.3 a bacam ih na NTFS particije. Moracu da probam iz ovih novih distro, jedino sto me ubija je sort sa eliminacijom duplih koji zna da potraje i do 2h.

Poslednja izmena od urednika:
Ja sam probao openSUSE Tumbleweed ,zato što Leap ima dosta stariju gnome verziju. Instalirao sam vlc pa se onda desio neki kuršlus kada sam intstalirao kodeke preko Packman.Totalno se zbunio sistem nisam mogao sve da sredim lepo i odustao.
Ja sam napravio priritete i prvo idu redovni repozitorijumi iz Suse TW, onda ide Pacman repo i na kraju ostali. Kod multimdeije se nikad ne zna, jedno vreme sve sam prevukao da vuce iz Pacman repoa, radilo pa odjednom problemi, sad sam ponovo prevukao da vuce iz Suse TW repoa a ono sto zeza stavim iz Pacman repoa. Za Suse je pravilo stavi i ne pipaj previse dugmice... Zbunjujuce i nelogicno je da Suse Leap koristi nestabilniju-noviju komponetu, mislim da je QT, Suse TW koji je RR koristi stabilniju-stariju verzijiu. Problem koji sam uocio kod QT biblioteka je taj da nema backward kompatibilnosti. Primer u jednoj od verija Neon-a program je bio QT 5.7 a Neon je imao QT 5.7.1 i program nije radio, malo prvise za mene koji sam drugacije ucen i radio u malo starijim vremenima gde se ovakve stvari nisu tolerisale.

Imaš opengl 2.0 i 3.1 vidi koji ti vise odgovara. Promeni pa restartuj možda bolje radi.

Preporuka za event calendar widget .

Sent from my KIW-L21 using Tapatalk

OpenGL 4.5 (2014) nije mi jasno zasto ovo nije implementirano
OpenGL 3.1 (2009) ovo je staro
Karice nam podrzavaju > OpenGL 3.1

Hajde KDE-ovci, rešite mi ovo molim: u Chromeu nemam minimize,maximize,close kad je prozor maksimizovan. Kad prozor nije maksimizovan, onda imam te komande normalno vidljive.

WtDHZwY.jpg

yUSCSSA.png

Poslednja izmena:
@ vlado_ns,

Ne drzim Chrome nego Chromium (kod mene sve radi) po tom pitanju a problem je u dekoraciji koja ne podrzava Chrome i plasmu 5.x, pogledaj ova setovanja, memam resenje ali postavi pitanje na bugs.kde.org

Isto koristim Chromium i Firefox . Dobar prevod, povetarac :D

Video sam isto na nekom klipu da se neko žali, ali stariji klip . Verovatno postoji u temi da se podesi ili možda desni klik na gornji panel chrome ?

Ne vidim da se to pominje kao problem . Koji to Kde , koja verzija ?

Poslednja izmena:
Ubuntu Mate sa instaliranom plazmom 5.9.4. Mogu da odabeem da koristim system title bar and borders, ali me to nervira. Večeras ću da instaliram Manjaro KDE, možda će tu biti ok. Ja sam Manjaro fanboy :) i izdržao sam nedelju dana na Ubuntuu. Doduše, stalno sam se osećao malo aprijatno.

Nema potrebe da koristiš uopšte Chrome kada je tu Chromium.

To je ženino, nisam našao opciju na linuxu da postavi nezavisne prečica za Chrome ili Cromium za više korisnika, što je na Windowsu jednostavno. Ovo je solomonsko rešenje koje radi posao.

@vlado_ns Da li si imao probleme sa Manjaro prilikom ažuriranja ?

Koji distro? Ja radim sa fajlovima od ~15GB, kopiram par komada sa jedne particije na drugu, sistem uspori ali uspem da podignem sve sto hocu. Fajlovi su mi u Minti KD 17.3 a bacam ih na NTFS particije. Moracu da probam iz ovih novih distro, jedino sto me ubija je sort sa eliminacijom duplih koji zna da potraje i do 2h.

Neon i Manjaro KDE, aktuelne verzije. NTFS backup particija sa po nekoliko stotina slika i dokumenata i muzike na ext4 root particiju koja sadrži /home. Danas sam stavio Ubuntu GNOME sa odvojenim root i /home, obe btrfs, kopirao sa NTFS na /home sistem malo usporio ali radio je podnošljivo. KDE je bukvalno stopirao svakih 5 sekundi, nije moglo da se radi.

Drugi problem, fontovi. Uvek sam znao da prepoznam razliku između Windows ClearType fontova i Linux fontova, ali obzirom da je Ubuntu u pitanju razlika nije bila drastična. Ali KDE Neon... otvorio rarbg i ne verujem kako krzav i loš font, bukvalno mogu da brojim piksele, nečitljivo. Odem u opcije i namestim rgb aa i slight hinting ili kako se već zove. Malo bolje su izgledali ali su se videli artefakti od filtriranja. Jako loše. Nisam forsirao dpi, mzelo me da restartujem KDE jer se vukao ko mrcina. Ubuntu Gnome je nešto malo lošiji od Ubuntu običnog kada je rendering fontova u pitanju ali je default font bolji pa se ne primeti razlika. Sve u svemu mnogo ali drastično bolje izgledaju fontovi u Ubuntu GNOME 17.04 nego li u KDE Neon User Edition. Nisam probao da instaliram Infinality.

Jedino touchpad bolje radi u KDE ali sam uspeo da dobijem podnošljive rezultate u Gnome. Ubuntu 16.04.2 LTS touchpad radi najbolje jer izgleda samo taj 4.4.x kernel ima patch za raspali elantech touchpad. Multitouch gestures ne rade ali mislim da ovaj touchpad ne registruje više od četiri prsta. Bar radi horizontalni skrol, u Windowsu se to ne može nikako zbudžiti. Na Ubuntu ili Win ne sećam se više sam aktivirao middle button tj. tri prsta gesture a sada ne radi.

KDE ima kul i korisnu opciju da upali numlock, ova laptop ploča nema više od tri podešavanja u BIOSu, samim tim ni Numpad On/Off. Na Ubuntu sam zbudžio preko numlockx a ovaj Gnome je izgleda na systemd a to mi je cimanje za podešavanje startup servisa. Da je Upstart, rešio bi za dva minuta. Hebo ih Lennart Poettering. Njegovo mi ništa ne radi kako treba.

Poslednja izmena:
@vlado_ns Da li si imao probleme sa Manjaro prilikom ažuriranja ?

Prošle godine jednom, što sam rešio ovako
Ove godine su zeznuli mirrore kad je izašao Manjaro Gellivara, tako da ko god je uradio sudo pacman-mirrors -g nakon clean installa zeznuo se i update je pucao. Rešeno je brzo rezervnim mirrorima, a posle je sve normalno bilo.

Poslednja izmena:
Meni Manjaro KDE stigao bez yakuake, uradio apdejt iz Octopi i eto ga dropdown terminal i ko zna šta još. Koji je to trip da običan update instalira novi software?

Rolling release trip. Znam da ti je to jasno, ali kao što svaki stable distro dolazi sa određenim softverom koji je preinstaliran, tako i svaki RR, s tim što se apdejtom/apgrejdom menja softver po volji developera. Meni se nedavno pojavio Parole player, ali je deinstaliran po kratkom postupku :).

Poslednja izmena:
Prošle godine jednom, što sam rešio ovako
Ove godine su zeznuli mirrore kad je izašao Manjaro Gellivara, tako da ko god je uradio sudo pacman-mirrors -g nakon clean installa zeznuo se i update je pucao. Rešeno je brzo rezervnim mirrorima, a posle je sve normalno bilo.
Ja imam Manjaro KDE instaliran prosle godine, plasma najazurnija, update radi ok, juce nude najnoviji kernel ali nisam hteo da ga stavim jer sam probao u Neonu. Manjaro mi je na test grani, pre mesec dana bilo je zastoja oko update ali to je sve bilo do samih autora, isto je bilo i sa SuSe TW ali posle toga sve je ok.

OpenGL 4.5 (2014) nije mi jasno zasto ovo nije implementirano
OpenGL 3.1 (2009) ovo je staro
Karice nam podrzavaju > OpenGL 3.1

Kako koja. Realno, ne treba noviji standard od 2.0 za desktop efekte. Zapravo ne treba ni to nego lepo na CPU, napišeš performantan i stabilan kod za kompozitor a ne ova današnja iživljavanja. Mnogo resursa sve ovo troši danas.

U pravu si za biblioteke ali ja sam mislio da je tako samo kod gtk3. Znači i QT boli dupe hoće li srušiti stare programe, lepo bogami. Nekad su o tome vodili računa.

Rolling release trip. Znam da ti je to jasno, ali kao što svaki stable distro dolazi sa određenim softverom koji je preinstaliran, tako i svaki RR, s tim što se apdejtom/apgrejdom menja softver po volji developera. Meni se nedavno pojavio Parole player, ali je deinstaliran po kratkom postupku :).

Okej, novi milestone se desio i svi na RR dobijaju preinstaliran softver iz tog snapshota. Ali to je svake godine ili jednom u šest meseci. Ne mesec dana po poslednjem snapshotu. Ovaj Manjaro ISO što sam instalirao je iz aprila ove godine.

Isprobah nekoliko distribucija i sve rade lepo par dana. Koristim chromium sa 5-6 otvorena taba (neki put i manje) i posle nekoliko dana (ne gasim komp nikad) Chromium se toliko zaglupi, muzika prestane da svira, sve pocinje da KOCI, dok ne restrtujem komp.
Komp i nije tako jako sablastan :)
Celeron g450, 4gb ddr3, hard neki, i neka grafulja. Svestan sam da Chromium ubija od zahtevnosti, ali da toliko optereti, da mu ni 4gb rama nije dovoljno, e to me nervira.

Ja koristim Firefox na Linuxu i moram reći da sam zadovoljniji kako radi na Linuxu nego na Windowsu. Ovi moderni browseri toliko smeća tj. podataka proturaju kroz sebe da je imperativ čuvati passworde i ostale informacije od značaja u namenskim bazama za to a sav cache, cookies, login informacije i ostalo bez čega se može brisati često. Jer se toliko toga zna nakupiti da sajtovi krenu čudno da se ponašaju. Javascript nudi svakome opciju da postane programer što znači da svako piše web aplikacije i ko zna šta je triggerovalo takvo ponašanje. Imam sličnih problema i na Winu, zapravo ne znam koji to Webkit/blink browser ne curi memoriju.

Ne gasim ni ja komp nikada ali gasim browser kada završim sa potrebom za njim, ima li neki poseban razlog zbog kojeg ne zatvaraš browser danima ?

Prvo, dok se ponovo startuje, da te muka uhvati. Drugo, jako kratko traje ono pitanje da li da otvori tabove koji su bili otvoreni pre gasenja. Kao trece, non-stop proveravam da li se nesto prodalo od slika i animacija :D. Cesto mi ostane i neka muzika sa internet radia, pa su to neki razlozi sto ne gasim browser.
Eventualno bi mogao preko noci da ga ugasim, al eto, nemam tu naviku.

Ne gasim ni ja nikada pc, samo mi je namešteno da ide u suspend posle pola sata nekorišćenja.

Prvo, dok se ponovo startuje, da te muka uhvati. Drugo, jako kratko traje ono pitanje da li da otvori tabove koji su bili otvoreni pre gasenja. Kao trece, non-stop proveravam da li se nesto prodalo od slika i animacija :D. Cesto mi ostane i neka muzika sa internet radia, pa su to neki razlozi sto ne gasim browser.
Eventualno bi mogao preko noci da ga ugasim, al eto, nemam tu naviku.

To pitanje ugasiš tako što postaviš da umesto homepage nastavi gde si stao. Za internet radio preporuka da ubaciš izvore u Gradio.

Odličan Gradio, sada probao.Mada ipak dosta troši , 260mb ram, to je mnogo za jednu takvu aplikaciju kad već imaš uključen browser gde možeš slušati muziku.

Vidim da i Cantata player ima podtršku za tune in radio pa pogledam preko njega, Cantata dakle bolji izbor na kraju.

Poslednja izmena:
Jedan jedini VLC. Njime mozete svasta, od slusanja muzike do pravljenja web stranica.

Nazad
Vrh Dno