Šta je novo?

Koji CD-RW a i jos ponesto o AMD i Intel-u

To ja magick, bre ;) Moras shvatiti da mi ulazemo u sampon i analgetike a on u kvalitet i osiguranje, ma kako to isto radilo :d

Inace, celokupna cd recording tehnologija je toliko usavrsena da je danas maltene svejedno sta uzeti, a usput sve je izuzetno jeftino.

Heinz je napisao(la):
Da li možeš ovo stručno da obrazložiš, pošto nema nikakve veze sa logikom :confused:

Objašnjenja, odnosno razloga, tu može biti mali milion, a šta je tačno razlog ne znam. Može biti način EFM kodiranja, loša mehanika ili nekakav defekt u dizajnu elektronskog dela, ko zna. :rolleyes: Naćiću linkove ka diskusijama na tu temu (Sony CRX-210), a uostalom empirija je neumoljiva.

Inače logika nema baš mnogo primene kada se radi o kompleksnim stvarima čiju strukturu ne poznajemo. Izvini što te ovako grubo kvalifikujem, ni sam se ne svrstavam u vrsne poznavaoce tehnologije optičkih uređaja, ali pouzdano znam da stvar uopšte nije tako jednostavna, suprotno rasprostranjenom mišljenju.

OptiPlex je napisao(la):
To ja magick, bre ;) Moras shvatiti da mi ulazemo u sampon i analgetike a on u kvalitet i osiguranje, ma kako to isto radilo :d

Ma čuj, verovatno ja tebi delujem prepotentno, al' šta očekuješ kad' tu neki od vas krenu da prosipaju gluposti o odnosu signal/šum kod Live! kartica ili tome kako su VIA čipsetovi baš super nego su to "intelovci" ljubomorni na AMD. :rolleyes: Spisak "bisera" je poduži i uvek bi se našla tema za raspravu, al' to ničemu ne vodi. Greota samo što se zagađuje etar dezinformacijama (ne mislim ovde uopšte na tebe).

Pre su patetični svi oni koji kupe neku konfekciju za svoju teško zarađenu crkavicu, pa se posle (teše) lože kako je to isto što i ono 10x skuplje samo su oni pametniji te su *****ali ceo svet. :rolleyes:

Što se Intel-a tiče... nađi mi ploču sa AMD koja ima 64bit/66MHz PCI slotove, integrisan barem SCSI U160 i implementiran ECC kako na memorijskoj tako i na host magistrali. E sad', verovatno su sve to nepotrebne gluposti...

Inace, celokupna cd recording tehnologija je toliko usavrsena da je danas maltene svejedno sta uzeti, a usput sve je izuzetno jeftino.

Pa ne bih se upotpunosti složio sa tim. Za potrebe PC industrije optički CD uređaji jesu dostigli zavidne performanse, mada je i to diskutabilno ako se uzme u obzir pouzdanost i dugotrajnost "brzo" narezanih diskova. Što se zvuka tiče... stvari su daleko kompleksnije nego što mislite, al' to je već neka druga priča. Uostalom kome te stvari zaista budu trebale saznaće. ;)

magick je napisao(la):
...
Što se Intel-a tiče... nađi mi ploču sa AMD koja ima 64bit/66MHz PCI slotove, integrisan barem SCSI U160 i implementiran ECC kako na memorijskoj tako i na host magistrali. E sad', verovatno su sve to nepotrebne gluposti...

Jel ti to ozbiljno? Ili nikad nisi čuo za AMD-760 MPX čipset i Tyan Thunder i Tiger ploče:

Thunder K7X Pro -- AGP Pro110 slot, two 64/66 PCI slots, optional Adaptec dual-channel Ultra320 SCSI support, Gigabit and Fast Ethernet, ATX 12V/EPS12V universal power, and more
http://www.tyan.com/products/html/thunderk7xpro.html

Tiger MPX -- Designed around the AMD-760 MPX chipset, it supports two AMD Athlon MP Processors and features a 66MHz 64-bit PCI bus for outstanding I/O performance. The Tiger MPX also supports high-speed DDR memory, multiple 64-bit and 32-bit PCI perpherals, a 266MHz bus, 4x AGP graphics card, and 10/100 Fast Ethernet
http://www.tyan.com/products/html/tigermpx.html

Nove ploče za Opteron da ne pominjem...
http://www.tyan.com/products/html/opteron.html

Ma bre magick, opusteno... :)

naravno da u svakoj stvari ima perfekcionista koji traze dlake u jajima. Ne podsecaj na sve bisere, zaista ih ima koliko volis :mrgreen: po svim sobama...

BTW sto si se uhvatio VIA cipova pored NF2 koji radi savrseno ? inace, sto se ploca tice mikis je naveo par primera, ali zaista ne vidim poentu da se sad prepiremo oko toga.

Inace sto se rezaca tice probao sam/imao raznorazne Lg, Liteon, Teac i ostale uredjaje, i zaista smatram da tu neke vece razlike nema. O pouzdanosti i dugotrajnosti diskova zaista smatram da je bespotrebna i da vise zavisi od uslova cuvanja diskova i od primerka nego od rezanja, posto svi pisu dovoljno duboko i sa relativno dobrom gustinom. Ali otom potom, bitno je da svako bude zadovoljan onim sto ima...

Pozdrav :wave;

mikis je napisao(la):
... Jel ti to ozbiljno? Ili nikad nisi čuo za AMD-760 MPX čipset i Tyan Thunder i Tiger ploče:

E tu sam te ček'o! :) Znaš kako, da se ovo opet ne pretvori u neku praznu priču, svaka hardverska komponenta ima svoje mane i prednosti, a kamoli jedna platforma. Daleko od toga da je MPX neupotrebljivo đubre, ali za neke poslove može poneti i takav epitet, dok će u drugim stvarima briljirati.

Kada je u pitanju audio/video produkcija, MPX je gotovo neupotrebljiv zbog loše implementirane PCI magistrale i baga koji joj ograničava zapis podataka na bednih 20MB/s. Čitanje sa magistrale je mnogo bolje, ali ipak daleko manje nego na Intel čipsetovima. Pored toga, 768 (southbridge) ima i bag sa USB2 kontrolerom što ti oduzima jedan PCI slot pošto moraš koristiti poseban kontroler, ako nije integrisan na ploči. Inače MPX ne radi ECC na host magistrali.

MPX je veoma jevtina platforma s obzirom na odlične CPU performanse i 64bit/66MHz PCI magistralu, ali joj je primenljivost ograničena osakaćenom 32bit/33MHz magistralom, a dva 64bit/66MHz slota nisu dovoljna kada je A/V produkcija u pitanju. Minimum: zvučna, video karta & storage controller, a često i Gigabit mreža i još par namenskih uređaja (zvučnih i video procesora).

OptiPlex je napisao(la):
Ma bre magick, opusteno... :)

Ma otkud ti to da nisam opušten? 8)

BTW sto si se uhvatio VIA cipova pored NF2 koji radi savrseno ? inace, sto se ploca tice mikis je naveo par primera, ali zaista ne vidim poentu da se sad prepiremo oko toga.

NF2 nije čipset za radne stanice, ali definitivno jeste najbolje što AMD trenutno ima, mada i on ima svojih bubica.

Mikisove primere sam prokomentarisao, a čipsetovi za Opteron tek treba da se pokažu i dokažu. Što se VIA-e tiče, samo su prebacili svoj bagoviti southbridge na novu platformu, tako da tu ne treba očekivati ništa dobro kada su performanse PCI magistrale u pitanju.

Inace sto se rezaca tice probao sam/imao raznorazne Lg, Liteon, Teac i ostale uredjaje, i zaista smatram da tu neke vece razlike nema. O pouzdanosti i dugotrajnosti diskova zaista smatram da je bespotrebna i da vise zavisi od uslova cuvanja diskova i od primerka nego od rezanja, posto svi pisu dovoljno duboko i sa relativno dobrom gustinom. Ali otom potom, bitno je da svako bude zadovoljan onim sto ima...

Pozdrav :wave;

Ma za obične korisnike to i može da bude sve jedno, ali veruj da razlike definitivno postoje, no nećemo sada o tome. Uostalom neki su zabalavili objašnjavajući i ispravljajući krive drine pa su samo bili ismejani. Neznanje je čudo, a glupost je neuništiva. :rolleyes:

magick je napisao(la):
...
Kada je u pitanju audio/video produkcija, MPX je gotovo neupotrebljiv zbog loše implementirane PCI magistrale i baga koji joj ograničava zapis podataka na bednih 20MB/s.

U bre, k'o da se 90% korisnika bavi video produkcijom, pa im je to bitno? To je isto kao da ja kažem "Intel je shit jer AMD računa brže pi i n! od njega". Okej, slažem se, MPX sucks za video montažu. On i onako ima drugo ciljno tržište -- HPC. Ali sve to nije ni bitno jer je MPX praktično mrtav, a cijenim da će sa pojavom A64 / Opterona stvari na tom polju drasično promeniti.

Inače MPX ne radi ECC na host magistrali.

Jel?

"The AMD Athlon MP processor's advanced architectural features help ensure outstanding levels of performance for servers and workstations. These features include: ...
• Advanced 266MHz Front-Side Bus with ECC (Error Correcting Code) Support... "
http://www.amd.com/us-en/Processors/ProductInformation/0,,30_118_809_1196,00.html

Ali dobro, čak i da ga čipset ne podržava, to je jedina od stavki koje si ti pobrojao a da je zaista nema.

a dva 64bit/66MHz slota nisu dovoljna kada je A/V produkcija u pitanju. Minimum: zvučna, video karta & storage controller, a često i Gigabit mreža i još par namenskih uređaja (zvučnih i video procesora).

Pa, Gigabit mrežu i Ultra320 SCSI imaš na ploči, ali kao što rekoh rasprava je bespredmetna jer ciljno tržište AMD-a sa ovom pločom i nije A/V produkcija. Samo sam hteo da pokažem da tvoja blanko tvrdnja "nađi mi AMD ploču koja ima..." ne stoji.

A sa Athlonom 64 biće i bukvalno druga pesma :D

mikis je napisao(la):
... U bre, k'o da se 90% korisnika bavi video produkcijom, pa im je to bitno? To je isto kao da ja kažem "Intel je shit jer AMD računa brže pi i n! od njega". Okej, slažem se, MPX sucks za video montažu. On i onako ima drugo ciljno tržište -- HPC. Ali sve to nije ni bitno jer je MPX praktično mrtav, a cijenim da će sa pojavom A64 / Opterona stvari na tom polju drasično promeniti.

Ja sam lepo i rek'o da sve zavisi od toga za sta ti treba racunar. Obogaljena PCI magistrala jeste ogroma nedostatak jednog racunara. To nije slucaj samo sa video montazom vec i sa audio produkcijom, HTPC konfiguracijama i gomilom drugih primena. Office, Internet, mp3, DivX, igrice i sve ono za sta PC koristi vecina obicnih korisnika nije time pogodjeno, ali MPX i nije namenjen obicnim korisnicima.

Sta ti je to HPC?

Jedinu primenu tako osakacenoj platformi vidim u nekakvom renderingu ili distributivnoj obradi i to preko one 64-bitne magistrale. Nisam ja ni rek'o da nije nizasta, samo da je prilicno hendikepirana tim bagom.

Pa, Gigabit mrežu i Ultra320 SCSI imaš na ploči, ali kao što rekoh rasprava je bespredmetna jer ciljno tržište AMD-a sa ovom pločom i nije A/V produkcija. Samo sam hteo da pokažem da tvoja blanko tvrdnja "nađi mi AMD ploču koja ima..." ne stoji.
A koje je njihovo ciljano trziste!?!?!? Pa to je ploca za radne stanice!!!

O.K. imas Gigabit mrezu, imas SCSI U360, a gde ces da zabodes zvucnu ili video kartu? 64-bitna magistrala koristi drugaciju signalizaciju (5V) tako da vecina obicnih 32bit kartica ima problema da radi u njoj, cak i kada je spustis na 33MHz. Ma ispitao sa ja to veoma dobro jer sam hteo da predjem na tu platformu, pa sam na kraju morao da kupim daleko skuplju Intel radnu stanicu.

Kao sto vidis, o tim plocama znam malo vise od tebe, tako da nema svrhe da dajes sebi tako visok kredibilitet u ovoj raspravi. SCSI i 64-bit PCI magistrala su tu bili kao navlakusa, da bi izbor sveo na workstation klasu, a poenta je bila u bagovitom juznom mostu i nedostatku ECC-a na host basu, sto je sramota za tu klasu.

A sa Athlonom 64 biće i bukvalno druga pesma :D

Tu pricu slusamo vec 5 godina, svaki put je "dobro, ovo do sada je bilo zezanje, a od sad' ce AMD/VIA da **** kevu". Daj Boze! Nemam ja nista protiv VIA-e ni AMD-a u nacelu, samo imam problem da nekima objasnim kako to da njihovi proizvodi nisu naj u svemu i kako to da nekome (u zavisnosti od potreba) preporucujem Intel-a kada je AMD brzi i jevtiniji.

Rekao sam i recicu opet: CHIPSET !!!

Odosmo daleko od teme, samo neke stvari da razjasnim:

magick je napisao(la):
...Sta ti je to HPC?

High-Performance Computing. Baš to što ni naveo, gomila jeftinih servera čiji je zadatak samo da "žvaću" brojeve. Zato nije bitna ni PCI magistrala, ni da li pravi probleme sa USB-om ili nekom XY A/V karticom... Bitno je da možeš da nabiješ dva što brža procesora sa dovoljno brzim HDD-om i mrežom u 1 ili 2U rack kućište.

A to što ni dan danas ti bagovi koje pominješ nisu ispravljeni (ako zaista nisu), pokazuje da je AMD batalio 32-bitnu XP platformu i sve karte bacio na 64 bita. Pa ako i tamo za*****u stvar, onda i zaslužuju da ih Intel pojede.

Kao sto vidis, o tim plocama znam malo vise od tebe, tako da nema svrhe da dajes sebi tako visok kredibilitet u ovoj raspravi.

Respect, you're da man. Više nemam šta da tražim u ovoj raspravi, pa se iz nje povlačim (i izvinjavam se što sam smetao).

Oh, i uzgred, problem o kom ti pričaš je rešen pre godinu ipo dana:

"After all the hubub a few days ago regarding the 760MPX's USB issues, I got an official statement from AMD. It went something like this:

Through our testing, AMD found that the AMD-768 southbridge (part of MPX chipset) had a USB/PCI-bus technical issue that caused a problem and the immediate solution was to disable the onboard 1.0 USB in favor of a USB add-in card (implemented by MB vendors). End result was effectively you upgraded to USB at the cost of the PCI slot it went in, and functionality was maintained.

The issue with the chipset will be fixed and the new silicon is shipping this quarter."
Posted Friday, February 15, 2002
http://216.239.59.104/search?q=cache:MnUfBcwQ1ioJ:news.2cpu.com/archives/arc25.html+USB/PCI+functionality+issue+AMD-768&hl=sr&ie=UTF-8

The -4M distinguishes this board from it's twin TigerMPX. The difference is the BIOS chip. The -4M uses a 4MBit part while the standard TigerMPX comes with a standard 2Mbit. Why? It beats me but I can find out if you want :) Also the -4M was the first out of the two boards to use the revised AMD768 southgate with the fixed USB bug.
http://www.xtremepccentral.com/forums/archive/32/2002/07/1/1520

I malo Tyanovih specifikacija:
Model: S2466N Onboard USB: no (USB card included)
Model: S2466N-4M Onboard USB: yes (supports USB 1.1)

** Tiger MPX's manufactured prior to April 1, 2002 feature interface card-based USB ports.
http://www.tyan.com/products/html/tigermpx.html
http://www.tyan.com/products/html/tigermpx_spec.html

mikis je napisao(la):
Odosmo daleko od teme, samo neke stvari da razjasnim:

High-Performance Computing. Baš to što ni naveo, gomila jeftinih servera čiji je zadatak samo da "žvaću" brojeve. Zato nije bitna ni PCI magistrala, ni da li pravi probleme sa USB-om ili nekom XY A/V karticom... Bitno je da možeš da nabiješ dva što brža procesora sa dovoljno brzim HDD-om i mrežom u 1 ili 2U rack kućište.

Aaa, na to sam i pomislio, s tim što sam ja to zapamtio kao High Performance Technical Computing (HPTC), ali to je to. Ipak, ja sam to podrazumevao pod distributivnom obradom (klasterizacija), a HTPC je skraćenica od Home Theatre PC, što je jedna posebna primena računara kao Hi-Fi A/V centra.

Inače, za HPTC (klasterizaciju) je veoma bitan rad I/O podsistema. Pa šta misliš kako se povezuju ti klasteri? Tu se koristje jako brze mrežne karte, često i više njih da bi se dobili zasebni komunikacioni kanali za podatke i instrukcije, pa čak i kontrolu i menadžment. Podaci i instrukcije idu preko brze 64-bit magistrale ili čak magistrala, dok kontrola i menadžment mogu da se vrše preko obične PCI magistrale.

A to što ni dan danas ti bagovi koje pominješ nisu ispravljeni (ako zaista nisu), pokazuje da je AMD batalio 32-bitnu XP platformu i sve karte bacio na 64 bita. Pa ako i tamo za*****u stvar, onda i zaslužuju da ih Intel pojede.

S obzirom da zbog tih bagova MPX nikada nije dostigao uspeh, za koji je imao potencijala, pre bi se moglo zaključiti da AMD nije ni imao pretenzija na taj segment tržišta, ili su u međuvremenu shvatili da je za njih to preveliki zalogaj.

Respect, you're da man. Više nemam šta da tražim u ovoj raspravi, pa se iz nje povlačim (i izvinjavam se što sam smetao).

Oh, i uzgred, problem o kom ti pričaš je rešen pre godinu ipo dana:

Ih, sad' i ti... taman posla da si smetao. :) Ovakve diskusije su uvek interesantne (bar nama geek-ovim :D) i lako se ulazi u njih, što i pokazuje ovaj thread o CD rezačima. :mrgreen:

Što se tiče 768, znam da je USB bag ispravljen u B2 reviziji, ali pored Tyan-a nije ih još mnogo izbacilo takve ploče (bar ne u početku). Međutim, ako želite pouzdan sistem nikada nećete kupiti najnoviji proizvod, već sačekati da se prvo dokaže u praksi. Posle negativnog iskustva sa prvom verzijom trebalo je dati drugoj bar 6 meseci prakse da se dokaže i to nisu samo moji principi. Cela stvar se time, za neke korisnike, pretvorila u čekanje Godoa. :D

Ako se ne varam, revidirani južni most podržava samo USB specifikaciju 1.1, ali to i nije neka mana u tom segmentu tržišta, osim možda za korisnike prenosnih uređaja. Ipak, osakaćena PCI magistrala i nedosledna implementacija 64-bitne PCI magistrale oterala je mnoge u naručije dosta skupljeg Intela, izmeđuostalog i mene.

Da rezimiram: nije moja poenta bila da dokažem kako je AMD/VIA ****** i promovišem Intel ili neku treću firmu zato što meni više odgovara, već da pokažem da se primena računara i njihove specifičnosti ne svode na potrebe prosečnog forumovca. To se odnosi i na diskusiju o CDRW uređajima i tehnologiju čitanja i zapisa audio diskova, što je problematika za sebe i to treba poštovati, bez obzira ticalo vas se to ili ne. Nečije potrebe su jedno, a činjenice su činjenice.

magick je napisao(la):
...
Ipak, ja sam to podrazumevao pod distributivnom obradom (klasterizacija), a HTPC je skraćenica od Home Theatre PC, što je jedna posebna primena računara kao Hi-Fi A/V centra.

Zato mi beše sumnjivo, ja reko' ko će da stavlja dual MP u kućni bioskop :)

Tu se koristje jako brze mrežne karte, često i više njih da bi se dobili zasebni komunikacioni kanali za podatke i instrukcije, pa čak i kontrolu i menadžment.

Ok, zato imaš Gigabit eternet na ploči, ili 64-bit PCI ako ti to nije dovoljno. Ali pošto obično mašine idu u 2U rack, cijenim i da je taj integrisani dovoljan. Ipak je ovo low-end segment servera, tako da je za većinu primena i 100Mbps dovoljan. Tipa, imaš situaciju da mašina po nekoliko minuta ili sati renderuje jedan frejm koji je na kraju veličine svega par MB. Za tako nešto ne treba ti NxGigabit mreža.

S obzirom da zbog tih bagova MPX nikada nije dostigao uspeh, za koji je imao potencijala, pre bi se moglo zaključiti da AMD nije ni imao pretenzija na taj segment tržišta, ili su u međuvremenu shvatili da je za njih to preveliki zalogaj.

Pa to i ja kažem, odavno su zaključili da na tom polju ne mogu da se mere sa Intelom (a zaista ne mogu, treba samo pogledati Intelovu ponudu matičnih ploča i platformi za radne stanice i servere), pa su svu pažnju usmerili na polje gde mogu i te kako da budu konkurentni: 64 bita. Pošto se time baviš, verovatno možeš da zamisliš potencijale jedne takve radne stanice sa 64-bitnim procesorom (procesorima), 64 bit PCI ili PCI-X magistralom i nekoliko (desetina) gigabajta RAM-a. Kada (i ako) se tako nešto pojavi na tržištu, postoji velika šansa da se stvari promene.

Osim toga, u audio/video produkciji se takođe uveliko koriste Mekovi, koji nemaju ni 64-bitni PCI, ni ECC, ni još mnogo toga što pominjemo, pa to opet nije velika prepreka.

I da zaključimo, samo sam hteo da skrenem pažnju da postoji AMD ploča sa 64bit PCI, UltraSCSI320 onboard, Gigabit ethernetom i ECC memorijom. Da li je ta konkretna ploča upotrebljiva za ovu ili onu primenu, i da li je 100% čista od bagova, pitanje je za neku drugu diskusiju, a ne ovu o CD rezačima cheers

mikis je napisao(la):
Zato mi beše sumnjivo, ja reko' ko će da stavlja dual MP u kućni bioskop

To je samo jedna od sve popularnijih primana PC-a. Nisam ni mislio da bi neko tu ploču uzeo samo zbog toga, mada... videofili su čudna sorta. :mrgreen:

Ok, zato imaš Gigabit eternet na ploči, ili 64-bit PCI ako ti to nije dovoljno. Ali pošto obično mašine idu u 2U rack, cijenim i da je taj integrisani dovoljan. Ipak je ovo low-end segment servera, tako da je za većinu primena i 100Mbps dovoljan. Tipa, imaš situaciju da mašina po nekoliko minuta ili sati renderuje jedan frejm koji je na kraju veličine svega par MB. Za tako nešto ne treba ti NxGigabit mreža.

Pa to i ja kažem, odavno su zaključili da na tom polju ne mogu da se mere sa Intelom (a zaista ne mogu, treba samo pogledati Intelovu ponudu matičnih ploča i platformi za radne stanice i servere), pa su svu pažnju usmerili na polje gde mogu i te kako da budu konkurentni: 64 bita. Pošto se time baviš, verovatno možeš da zamisliš potencijale jedne takve radne stanice sa 64-bitnim procesorom (procesorima), 64 bit PCI ili PCI-X magistralom i nekoliko (desetina) gigabajta RAM-a. Kada (i ako) se tako nešto pojavi na tržištu, postoji velika šansa da se stvari promene.

Ja sad' više stvarno ne shvatam šta ti pokušavaš da dokažeš. :!::?::!::?: Vrtimo u krug jednu istu priču, evo već nekoliko dana.

Gigabit kontroler je i povezan preko te nesrećne PCI magistrale, a čak i da je na 64-bitnoj to ne menja mnogo situaciju u pogledu primenljivosti takve ploče u DCC-u (Digital Content Creation) i multimediji. Za neku laku klasterizaciju ili fajl server/web hosting još i može, ali je u svemu ostalom :butt: To sam rek'o na početku i pri tome i ostajem. A video bih tebe, da treba iz bilo kog razloga da daš 1500-2000€ za mašinu (ploča + 2xCPU + RAM) te klase, i da li bi bio toliko benevolentan prema PCI magistrali, na kojoj su 4 od ukuplo 6 slotova, a koja ne može da prihvati više od 20-25MB/s.

Što se ploča i čipsetova za Opteron tiče, tu tek treba da se pokažu i dokažu njihovi proizvođači. Možeš da imaš i najbolji procesor na svetu, ali ako nemaš uz njega i dostojan čipset slabo šta ćeš uraditi u business klasi.

Osim toga, u audio/video produkciji se takođe uveliko koriste Mekovi, koji nemaju ni 64-bitni PCI, ni ECC, ni još mnogo toga što pominjemo, pa to opet nije velika prepreka.

Eeee, da si ti meni živ i zdrav, imaju Mac-ovi sve to što si naveo pa i mnogo više od toga, zato ih i preferiraju u odnosu na PC. No, nećemo sada i o tome.

I da zaključimo, samo sam hteo da skrenem pažnju da postoji AMD ploča sa 64bit PCI, UltraSCSI320 onboard, Gigabit ethernetom i ECC memorijom. Da li je ta konkretna ploča upotrebljiva za ovu ili onu primenu, i da li je 100% čista od bagova, pitanje je za neku drugu diskusiju, a ne ovu o CD rezačima cheers

Kao što rekoh, SCSI i 64-bit magistralu sam zadao kao kriterijume da bi izbor sveo na server/workstation klasu, a poenta je bila u neupotrebljivosti PCI magistrale i nedostatku ECC-a na host basu.

Znači, ploča koja ispunjava zadate kriterijume NE POSTOJI, jer MPX ne radi ECC na procesorskoj magistrali, a ni na interfejsima između modula čipseta. Ploče/čipseti koji postoje svakako imaju svoju primenljivost i kao takve su našle put do svojih kupaca, ali u nekim stvarima su potpuno nekonkurentne Intel i drugim rešenjima, ma kol'ko to delovalo nemoguće (neupućenima).

Još jednom ističem da je poenta bila u tome da, suprotno kod nas rasprostranjenom mišljejnu, AMD nije konkurentan u svim poslovima i primenama i to zbog nedostatka dobrog čipseta, što obične korisnike mnogo ne dotiče pa to često ispuštaju iz vida. To govorim na ovom forumu već poslednje 3 godine i zbog toga sam imao samo probleme, al' što bi se ja ždrao zbog tuđih zabluda i neznanja. Uostalom, to ionako najviše smeta klincima koji surfuju, slušaju mp3, gledaju DivX filmove i cepaju igrice na svojim računarima. :rolleyes: I ne, nije ovo ni prepotencija ni nipodaštavanje drugih, već prezir prema ignoranciji i zagađivanju etra dezinformacijama kao posledici prepotencije i sveznalosti mladih "stručnjaka".

Sada bih ti rekao da si se i ti upecao i počeo da dokazuješ kako AMD može sve što i konkurencija pa i mnogo više, ali posle ovolikog prežvakavanja pitam se ko se ovde zaista upecao. :with:

Pa ok, u pravu si, Athlon MP je :butt: Samo da obavestimo ove ljude da su bacili pare:

"AMD announced this Thursday its collaboration with Angstrom Microsystems and Rhythm & Hues in the production of the Warner Bros. film, Scooby-Doo (picture). The company informed that Rhythm & Hues employed 42 dual processor-based Angstrom Microsystems servers, powered by Athlon MP processors 1800+, in the render farm used in the production of the movie. It was also said that the visual effects house benefited from 25 dual Athlon MP processor-based Angstrom Racer500 graphic workstations that brought Scooby-Doo to life.

Still in the special effects area, AMD said it has also collaborated with JAK Films and Industrial Light & Magic (ILM) in the production of Star Wars: Episode II Attack of the Clones. They have also used the Athlon MP processor-based workstations, the company said. "
http://www.infosatellite.com/news/2002/06/a280602amd_movie.html

"AMD announced its collaboration with Janimation and Softimage in the production of the Troublemaker Studios-Dimension Films’ Spy Kids 2: The Island of Lost Dreams. Janimation’s critically-acclaimed special effects elements were developed with SOFTIMAGE|XSI software on 3DBOXX and RenderBOXX systems from BOXX Technologies powered by AMD Athlon MP processors 1900+. "
http://www.infosatellite.com/news/2002/06/a280602amd_movie.html

Verovatno su i filmovi ispali :butt: zato što nema ECC na host basu?

"A key advantage of AMD's multiprocessing platform is Smart MP technology, which greatly enhances overall platform performance by increasing data movement between the two CPUs, chipset and memory system. Smart MP technology features dual point-to-point, high-speed 266MHz system buses with Error Correcting Code (ECC) support designed to provide up to 2.1GB per second per CPU of bus bandwidth in a dual-processor system. Smart MP technology also has an optimized Modified Owner Exclusive Shared Invalid (MOESI) cache coherency protocol that manages data and memory traffic in a multiprocessing environment. "
http://www.pcstats.com/releaseview.cfm?releaseID=903[/b]

Ali ok, slažemo se, MP je neupotrebljiv za bilo kakvu ozbiljnu primenu.

Daj bre čoveče, šta je sa tobom? Šta si se ti našao pozvan da izigravaš AMD-ovog zastupnika i reklamnog agenta?

Ja sam čuveni AMD-ov problem, nedostatka kvalitetnog čipseta, izneo kao ilustrativan primer u kontekstu jedne priče, a ti si počeo očajnički da se koprcaš dokazujući kako te tvrdnje nemaju veze sa realnošću. Pri tome, pričaš o klasterizaciji, Mac-ovima i drugim svarima o kojima nemaš pojma, zasnivajući svoje mišljenje na "press release"-ovima i vestima tehnički nepismenih IT novinara, kojima je jedini posao da prepišu neko saopštenje.

Ja iz iskustva i praktičnih primera znam šta tvrdim, al' se pitam šta ti pokušavaš da dokažeš i na osnovu čega.

Poslednji put ću odgovoriti, jer je ova rasprava odavno izgubila smisao.

mikis je napisao(la):
Pa ok, u pravu si, Athlon MP je :butt: Samo da obavestimo ove ljude da su bacili pare:

Ja uopšte nisam spomenuo Athlon MP!!! To je procesor, afirmisane K7 arhitekture, a mi smo pričali o čipsetu. Pri tome, više puta sam rekao da MPX platforma ima svoju upotrebnu vrednost zbog veoma visokih procesorskih performansi i niske cene, ali da je hendikepirana ubogaljenom PCI magistralom i još nekim nedostatcima, te je za neke stvari neupotrebljiva.

Najveću primenu sam joj lično video u lakim klasterim i fajl serverima, odnosno web hostingu. Ko želi može pogledati prethodne postove i uveriti se. I pre nego što počneš da kalkulišeš koliko se ljudi bavi audio/video produkcijom i DCC-om uopšte, proceni tržište klastera i render farmi zasnovanih na AMD procesorima, pa im posle uradi i fizibiliti studiju za istočno-evropsko tržište, a zatim.... E, boli me uvo za AMD-ovu prodaju!!!

Ti izvrćeš stvari ne bi li ispalo kao da si ti poentirao, dokazavši kako se Athlon MP primenjuje čak i u filmskoj industriji. To je mešanje baba i žaba, odnosno čista zamena teza!!!

Znači: MP ima primenu, ali nažalost vrlo ograničenu zbog nedostatka kvalitetnog ČIPSETA, što ga je i potkopalo.

Verovatno su i filmovi ispali :butt: zato što nema ECC na host basu?

Opet izvrćeš stvari. Ja NIKADA nisam tvrdio da MPX ČIPSET nema nikakvu primenu. Takođe nikada nisam tvrdio da su AMD procesori sr*nje i da nemaju nikakvu primenu. To u svakoj diskusiji pokušavaju da ti imputiraju takvi AMD-ovi "zastupnici" poput tebe, koji se nađu pogođeni kada se iznesu činjenice o VIA čipsetovima ili bilo čemu drugome što i najmanje narušava ugled kluba za koji navijaju. I ne radi se ovde o tome da li je neka firma kao firma solventa i da li u njoj rade crni ili beli magovi, već o tome za šta je koji proizvod primenljiv.

Ja nikada nisam tvrdio da je Intel u svemu naj i ložio ljude da kupe 20% skuplju mašinu samo da bi napravio Intelu promet, zapravo je uvek bilo obrnuto. AMD, VIA i Nvidia su ti koji su neprikosnoveni u očima "stručnjaka", a ned'obog da kažeš bilo šta što im ne ide niz dlaku i odmah si "intelovac", ma šta god to značilo. :rolleyes: Ako ćemo tako, ja sam ponajviše Motorolac i HP-ovac, a rado bih pristupio i Silikongrafikoncima. :mrgreen:

"A key advantage of AMD's multiprocessing platform is Smart MP technology, which greatly enhances overall platform performance by increasing data movement between the two CPUs, chipset and memory system. Smart MP technology features dual point-to-point, high-speed 266MHz system buses with Error Correcting Code (ECC) support designed to provide up to 2.1GB per second per CPU of bus bandwidth in a dual-processor system. Smart MP technology also has an optimized Modified Owner Exclusive Shared Invalid (MOESI) cache coherency protocol that manages data and memory traffic in a multiprocessing environment. "
http://www.pcstats.com/releaseview.cfm?releaseID=903[/b]

To što si citirao je copy-paste AMD-ovog press release-a povodom Athlon MP procesora. Bilo kako bilo, reč je o AMD MP(X) platformi, koja bi prema osnovnoj zamisli trebalo da ima implementiran ECC na procesorskoj magistrali(ama), ali praksa pokazuje drugačije. Naime, iz ko zna kojih razloga, mnogi proizvođači su se odlučili da NE implementiraju ECC na host magistrali, iako bi sam čipset to trebalo da podržava. Ovo tvrdim na osnovnu više testiranih MP(X) ploča, različitih proizvođača. Na žalost, zaboravio sam o kojim se tačno pločama radilo, ali bih verovatno mogao da saznam ako ima zainteresovanih. Testove i ispitivanja nisam radio lično, ali prilično verujem ljudima koji su ih radili, a svi ostali naravno mogu da veruju ili sumnjaju u meri koju smatraju shodnom.

Sve je počelo sumnjom koja je stvorena odsustvom džampera za uključivanje i isključivanje ECC-a na host basu, kao i odgovarajućeg podešavanja u BIOS editoru. No dobro, računaš valjda je stalno uključen. Međutim, iako nisu zvanično podržani, Athlon XP procesori mahom rade bez problema u MPX pločama, doduše samo u uniprocesorskim konfiguracijama (za SMP se mora prespojiti L5 mostić). To je dodatno podiglo sumnju jer XP procesori ne podržavaju ECC na host basu, te u slučaju stalno uključenog ECC-a sistem ne bi trebalo ni da se probudi, bar tako pokazuje iskustvo sa Intel-ovim implementacijama. Jedino objašnjenje bi bilo da čipset nekako prepoznaje da li procesor generiše ECC na data magistrali, pa da se prema tome i rukovodi, ali mislim da to tako ne ide.

Pinout specifikacija procesora otkriva neke detalje (vidi sliku). Označeni pinovi predstavljaju 8 linija koda za detekciju i korekciju grešaka. Pogled je odozgo, odnosno kao da gledaš u procesorsko podnožije na ploči. Merenja multimetrom su pokazala da odgovarajući pinovi u Socket A podnožiju uopšte nisu ni povezani sa pločom. Ne mogu se setiti o kojoj je tačno ploči reč, a moguće da je bila u pitanju baš Tyan S2466.

Kasnije su vršena merenja na još nekoliko različitih ploča i stvar je bila ista. Inače, raniji MP modeli Tyan ploča, su bili katastrofalno loše realizovani i pravili su probleme na sve strane. Imale su problema sa napajanjem, kako zbog loše elektrifikacije tako i zbog očajnih VRM-a, a i bile su jako probirljive po pitanju memorije. Jednom rečju, košmar! Praktično jedina dobra stvar je što su u njima obični Athloni radili kao MP (SMP) i to bez prepravki na procesoru, čime se zadržava garancija.

E sad', pošto su ti testovi rađeni pre jedno godinu-godinu ipo dana, moram ovome prići sa dozom rezerve i ostaviti mogućnost da je stvar u međuvremenu rešena i da je neko kokonačno napravio MPX ploču sa ECC-om na host basu, mada čisto sumnjam.

Ipak... neki detalji govore o tome da je AMD-ova implementacija tog ECC-a upolovačena, odnosno da se detekcija i korekcija grešaka vrše samo na liniji CPU<=>RAM. To znači da čhipset ni nema posebnu logiku za ECC na komunikacionoj liniji sa procesorom, već samo sprovodi kod iz memorije do procesora i obratno. Tako bi u slučaju greške, prilikom prenosa podataka na host basu, podatak ponovo morao da se pribavlja iz memorije ili procesora. Ovo ne mogu da tvrdim, ali imam dobre razloge da u to verujem i nisam jedini.

Uostalom, ECC na host basu je poslužio samo kao pokazetelj ozbiljnosti te platforme, a ne kao ozbiljan funkcionalni medostatak, iako bi neki to i tako nazvali. A što se funkcionalnosti tiče, neupotrebljiva PCI magistrala je za mnoge više nego dovoljan razlog da zaobiđu tu platformu. Opet kažem, sve zavisi od potreba.

Ali ok, slažemo se, MP je neupotrebljiv za bilo kakvu ozbiljnu primenu.

Sve što donosi pare je ozbiljno. Sa druge strane, čak i kada je u pitanju (nepovratna) investicija u ličnu satisfakciju, kao kod Hi-Fi entertainment-a i multimedije, svako će da kalkuliše u okviru svojih želja i (finansijskih) mogućnosti. To ostavlja prostor za razne varijante, pa čak i one koje nekome sa drugačijim potrebama (neupoćenom) izgledaju neracionalno.

Ja uopšte nisam rek'o da je MP neupotrebljiv, već da ga u većini slučajeva ne bih preporučio za DCC. Čak je jednom i bila velika gužva oko toga što sam ovde nekom čoveku, za video montažu, preporučivao Intel platformu kada je AMD bio u ponoj (procesorskoj) snazi.

Šta kažeš da sada završimo sa tim, ili imaš još koju "stručnu" primedbu?

OptiPlex je napisao(la):

ja imam teac cd - W540E ;)

Ahahaahahaha bre Magick, dal si normalan :)

1.kako te ne mrzi toliko da pishesh ? :)
2.*ebesh bagove i priche na papiru, iz ove priche izgleda ko da AMDa u poslednje vreme nisi ni video :)

driver je napisao(la):
Ahahaahahaha bre Magick, dal si normalan :)

1.kako te ne mrzi toliko da pishesh ? :)
2.*ebesh bagove i priche na papiru, iz ove priche izgleda ko da AMDa u poslednje vreme nisi ni video :)

Daj Drajveru, ne dolivaj ulje na vatru. :D

1. Pa kad' sam primarijus, a i sve računam svemu dođe kraj. :)

2. Nisu nikakve priče na papiru, već sasvim suprotno, čista praksa. I ne verujem da se na MP polju išta promenilo (u pogledu bagovitog PCI) od kako sam ga poslednji put video na delu.

I nemojte ljudi opet da počinjete sa odbranom AMD-a, jel ga niko ovde nije ni napao. Reč je o radnim stanicama i nekim posebnim primenama, a ne o maistream PC računarima.

Takođe nemojte da počinjete sa pričom: "pa dobro, šta nas boli uvo za temo neke radne stanice, kad' nam AMD radi strava u kućnim mašinama", jer poenta i nije bila u tome da svi treba da kupe radne stanice, već sam samo hteo da ilustrujem kako stvari nisu uvek crno-bele i kako različite pimene zahtevaju različite mašine, shodno svojim prioritetima.

Takođe je vrrlooo neprikladno skretanje priče na to kol'ka je prodaja Intel-a, a kolika AMD-a. To je za ovu diskusiju nebitno, a i ne bih se upuštao u takve priče, naročito ne u kontekstu "čiji je duži" rasprave.

Nikada nisam "navijao" ni za jednu firmu, što je vidim ovde jako popularno, a kamo li za njenu tržišnu dominaciju, jer to nikada nije donelo ništa dobro. Jedino za šta iskreno navijam je slobodno tržište, sa otvorenom konkurenicjom, čemu bi mnogo doprineo opstanak Mac-a, MIPS, Power i drugih procesorskih arhitektura, RDRAM-a i drugih umirućih tehničkih rešenja koja nestaju pod pritiskom komercijalizacije i industrijskih lobija.

Svaka firma je ista u tome što posluje da bi ostvarila profit i da bi osvajala tržište. To što nam se ne sviđaju, ponekad' i vrlo drski, monopolistički potezi pojednih kompanija (Microsoft, Intel, Rambas, NVidia i drugi) to je jedno, ali ne treba zbog toga da trpi samo tehničko rešenje, bar ne kada otvoreno diskutujemo o tehnologijama i tome šta kako radi i čemu može da posluži.

Hvala bogu da se neko 'normalan' vratio :D
Magick welcome back and nice to see you again.

by Magick: "Nikada nisam "navijao" ni za jednu firmu, što je vidim ovde jako popularno"

E ova ti je dobra :D

magick je napisao(la):
Takođe nemojte da počinjete sa pričom: "pa dobro, šta nas boli uvo za temo neke radne stanice, kad' nam AMD radi strava u kućnim mašinama", jer poenta i nije bila u tome da svi treba da kupe radne stanice, već sam samo hteo da ilustrujem kako stvari nisu uvek crno-bele i kako različite pimene zahtevaju različite mašine, shodno svojim prioritetima.

Pa dobro, ali zaista sta mene boli uvo za radne stanice ? :p To sto Mercedes ima dobru C klasu ne znaci da je A klasa dobra ctp; :mrgreen:

Ne samo shta tebe boli uvo, nego shta boli uvo 99% ostatka sveta :)

The Minister je napisao(la):
Bas mi se svidja novi naziv treada..:)

Kako su krenuli, izbrisacemo i ovo CD-RW iz naslova :d

driver je napisao(la):
by Magick: "Nikada nisam "navijao" ni za jednu firmu, što je vidim ovde jako popularno"

E ova ti je dobra :D
Ma dobro... jedine dve kompanije za čiji opstanak sam navijao su Voodoo i Matrox. :beat: Sa prvom znamo šta se dogodilo, a za ovu drugu se idalje pribojavam, mada su se sada opametili i definitivno prešli u pro segment.

Sve ostale implikacije, kategorično demantujem. :p

OptiPlex je napisao(la):
Pa dobro, ali zaista sta mene boli uvo za radne stanice ? :p To sto Mercedes ima dobru C klasu ne znaci da je A klasa dobra ctp; :mrgreen:

Pa ja to i nisam rek'o. To sa radnim stanicama je bio ilustrativni primer za koji smo se uhvatili, ali može to da se vrati i na PC klasu. Tek tu imaš bezbroj primera gde najprodavanije nije i najadekvatnije za svaku primenu. Počnimo od Live! karti i Eagle NV karti, pa preko VIA čipsetova, do tih nesretnih CDRW pisača. Sve je to šarena laža, pogotovo ako imate nešto specifičnije potrebe u odnosu na prosečnog PC korisnika (office, igrice, mp3, DivX i Internet ). Pri tome te "specifične potrebe" ne moraju biti ništa više od kvalitetne slike na TV-u ili amatersko bavljenje muzikom ili videom.

driver je napisao(la):
Ne samo shta tebe boli uvo, nego shta boli uvo 99% ostatka sveta :)

Kao što rekoh, to je bilo upotrebljeno samo kao ilustracija, a bogami mogli bi da otvorimo i jednu polemiku na temu Live! kartri ili kvaliteta DAE kod ovih novih pisača, kad' smo već ovde. :mrgreen:

Siguran sam da bi se diskusija rasplamsala i gore nego ove prethodne. ;)

magick je napisao(la):
...

Kao što rekoh, to je bilo upotrebljeno samo kao ilustracija, a bogami mogli bi da otvorimo i jednu polemiku na temu Live! kartri ili kvaliteta DAE kod ovih novih pisača, kad' smo već ovde. :mrgreen:

Siguran sam da bi se diskusija rasplamsala i gore nego ove prethodne. ;)

U to mozes da se opkladis.. :)

Ne bih da dolivam ulje na vatru nego me nesto interesuje. Magic na jednom mestu rece:
"...i da li bi bio toliko benevolentan prema PCI magistrali, na kojoj su 4 od ukuplo 6 slotova, a koja ne može da prihvati više od 20-25MB/s."

Ovo 20-25MB/s me interesuje. Jel` se misli na to da je to maximalan (u realnom radu) ukupan protok na plocama u koje mogu da se nabodu amd processori. Ovo pitam izmedju ostalog sto sam na jednom drugom mestu, gde se govorilo o VIA chipsetovima dobio odgovor (od silvera) da je teorijski protok kod via maksimalno oko 60MB/s. Well, ne mislim da sukobljavam ove dve brojke jer verujem da se ne radi o istim stvarima - ali me zanima koliki su to protoci koji bi bili dovoljni (da se bude benevolentan, ili koje npr. imaju kvalitetni chipsetovi).

Takodje, kad vidim cifru od 25MB/s, to mu dodje znatno manje nego cifre koje se pominju da mogu da dostignu neki npr. ide diskovi (ili nesto sto moze da prodje kroz mrezu, valjda) - pa bi bilo super da neko koga ne mrzi, umesto ovih brojeva koje laicima mozda ne daju pravu sliku, malo ove razlike docara desavanjima u realnom radu. Npr. da se opise koliko je to sto se zahteva za "amaterski" video editing ili "pravljenje" muzike. Mislim, koliki su to protoci koji bi bili zadovoljavajuci ... (i koji postoje kod bolje resenih chipsetova/platformi...)

Ajd` sad, mogao sam ovo i bolje da definisem, al` verujem da su me oni kojima je ovo pitanje upuceno dovoljno shvatili. Dakle, ja nemam dozivljaj (posto nikad nisam to radio) koliko je zahtevan amaterski video editing ili pravljenje muzike. Jel` to nesto sto na "sarenoj lazi" mogu da zavrsim za 5 sati (po npr. jednom snimku sa videa od sat vremena), a na dobrom chipsetu/radnoj stanici za manje od sat vremena, ili su razlike vece/manje?

Nazad
Vrh Dno