Daj bre čoveče, šta je sa tobom? Šta si se ti našao pozvan da izigravaš AMD-ovog zastupnika i reklamnog agenta?
Ja sam čuveni AMD-ov problem, nedostatka kvalitetnog čipseta, izneo kao ilustrativan primer u kontekstu jedne priče, a ti si počeo očajnički da se koprcaš dokazujući kako te tvrdnje nemaju veze sa realnošću. Pri tome, pričaš o klasterizaciji, Mac-ovima i drugim svarima o kojima nemaš pojma, zasnivajući svoje mišljenje na "press release"-ovima i vestima tehnički nepismenih IT novinara, kojima je jedini posao da prepišu neko saopštenje.
Ja iz iskustva i praktičnih primera znam šta tvrdim, al' se pitam šta ti pokušavaš da dokažeš i na osnovu čega.
Poslednji put ću odgovoriti, jer je ova rasprava odavno izgubila smisao.
mikis je napisao(la):
Pa ok, u pravu si, Athlon MP je :butt: Samo da obavestimo ove ljude da su bacili pare:
Ja uopšte nisam spomenuo Athlon MP!!! To je procesor, afirmisane K7 arhitekture, a mi smo pričali o čipsetu. Pri tome, više puta sam rekao da MPX platforma ima svoju upotrebnu vrednost zbog veoma visokih procesorskih performansi i niske cene, ali da je hendikepirana ubogaljenom PCI magistralom i još nekim nedostatcima, te je za neke stvari neupotrebljiva.
Najveću primenu sam joj lično video u lakim
klasterim i fajl serverima, odnosno web hostingu. Ko želi može pogledati prethodne postove i uveriti se. I pre nego što počneš da kalkulišeš koliko se ljudi bavi audio/video produkcijom i DCC-om uopšte, proceni tržište klastera i render farmi zasnovanih na AMD procesorima, pa im posle uradi i fizibiliti studiju za istočno-evropsko tržište, a zatim.... E, boli me uvo za AMD-ovu prodaju!!!
Ti izvrćeš stvari ne bi li ispalo kao da si ti poentirao, dokazavši kako se Athlon MP primenjuje čak i u filmskoj industriji. To je mešanje baba i žaba, odnosno čista zamena teza!!!
Znači:
MP ima primenu, ali nažalost vrlo
ograničenu zbog nedostatka kvalitetnog
ČIPSETA, što ga je i potkopalo.
Verovatno su i filmovi ispali :butt: zato što nema ECC na host basu?
Opet izvrćeš stvari. Ja
NIKADA nisam tvrdio da
MPX ČIPSET nema nikakvu primenu. Takođe nikada nisam tvrdio da su AMD procesori sr*nje i da nemaju nikakvu primenu. To u svakoj diskusiji pokušavaju da ti imputiraju takvi AMD-ovi "zastupnici" poput tebe, koji se nađu pogođeni kada se iznesu činjenice o VIA čipsetovima ili bilo čemu drugome što i najmanje narušava ugled kluba za koji navijaju. I ne radi se ovde o tome da li je neka firma kao firma solventa i da li u njoj rade crni ili beli magovi, već o tome za šta je koji proizvod primenljiv.
Ja nikada nisam tvrdio da je Intel u svemu naj i ložio ljude da kupe 20% skuplju mašinu samo da bi napravio Intelu promet, zapravo je uvek bilo obrnuto. AMD, VIA i Nvidia su ti koji su neprikosnoveni u očima "stručnjaka", a ned'obog da kažeš bilo šta što im ne ide niz dlaku i odmah si "intelovac", ma šta god to značilo.

Ako ćemo tako, ja sam ponajviše Motorolac i HP-ovac, a rado bih pristupio i Silikongrafikoncima. :mrgreen:
"A key advantage of AMD's multiprocessing platform is Smart MP technology, which greatly enhances overall platform performance by increasing data movement between the two CPUs, chipset and memory system. Smart MP technology features dual point-to-point, high-speed 266MHz system buses with Error Correcting Code (ECC) support designed to provide up to 2.1GB per second per CPU of bus bandwidth in a dual-processor system. Smart MP technology also has an optimized Modified Owner Exclusive Shared Invalid (MOESI) cache coherency protocol that manages data and memory traffic in a multiprocessing environment. "
http://www.pcstats.com/releaseview.cfm?releaseID=903[/b]
To što si citirao je copy-paste AMD-ovog press release-a povodom
Athlon MP procesora. Bilo kako bilo, reč je o AMD MP(X) platformi, koja bi prema osnovnoj zamisli trebalo da ima implementiran ECC na procesorskoj magistrali(ama), ali praksa pokazuje drugačije. Naime, iz ko zna kojih razloga, mnogi proizvođači su se odlučili da NE implementiraju ECC na host magistrali, iako bi sam čipset to trebalo da podržava. Ovo tvrdim na osnovnu više testiranih MP(X) ploča, različitih proizvođača. Na žalost, zaboravio sam o kojim se tačno pločama radilo, ali bih verovatno mogao da saznam ako ima zainteresovanih. Testove i ispitivanja nisam radio lično, ali prilično verujem ljudima koji su ih radili, a svi ostali naravno mogu da veruju ili sumnjaju u meri koju smatraju shodnom.
Sve je počelo sumnjom koja je stvorena odsustvom džampera za uključivanje i isključivanje ECC-a na host basu, kao i odgovarajućeg podešavanja u BIOS editoru. No dobro, računaš valjda je stalno uključen. Međutim, iako nisu zvanično podržani, Athlon XP procesori mahom rade bez problema u MPX pločama, doduše samo u uniprocesorskim konfiguracijama (za SMP se mora prespojiti L5 mostić). To je dodatno podiglo sumnju jer XP procesori ne podržavaju ECC na host basu, te u slučaju stalno uključenog ECC-a sistem ne bi trebalo ni da se probudi, bar tako pokazuje iskustvo sa Intel-ovim implementacijama. Jedino objašnjenje bi bilo da čipset nekako prepoznaje da li procesor generiše ECC na data magistrali, pa da se prema tome i rukovodi, ali mislim da to tako ne ide.
Pinout specifikacija procesora otkriva neke detalje (vidi sliku). Označeni pinovi predstavljaju 8 linija koda za detekciju i korekciju grešaka. Pogled je odozgo, odnosno kao da gledaš u procesorsko podnožije na ploči. Merenja multimetrom su pokazala da odgovarajući pinovi u Socket A podnožiju uopšte nisu ni povezani sa pločom. Ne mogu se setiti o kojoj je tačno ploči reč, a moguće da je bila u pitanju baš Tyan S2466.
Kasnije su vršena merenja na još nekoliko različitih ploča i stvar je bila ista. Inače, raniji MP modeli Tyan ploča, su bili katastrofalno loše realizovani i pravili su probleme na sve strane. Imale su problema sa napajanjem, kako zbog loše elektrifikacije tako i zbog očajnih VRM-a, a i bile su jako probirljive po pitanju memorije. Jednom rečju, košmar! Praktično jedina dobra stvar je što su u njima obični Athloni radili kao MP (SMP) i to bez prepravki na procesoru, čime se zadržava garancija.
E sad', pošto su ti testovi rađeni pre jedno godinu-godinu ipo dana, moram ovome prići sa dozom rezerve i ostaviti mogućnost da je stvar u međuvremenu rešena i da je neko kokonačno napravio MPX ploču sa ECC-om na host basu, mada čisto sumnjam.
Ipak... neki detalji govore o tome da je AMD-ova implementacija tog ECC-a upolovačena, odnosno da se detekcija i korekcija grešaka vrše samo na liniji CPU<=>RAM. To znači da čhipset ni nema posebnu logiku za ECC na komunikacionoj liniji sa procesorom, već samo sprovodi kod iz memorije do procesora i obratno. Tako bi u slučaju greške, prilikom prenosa podataka na host basu, podatak ponovo morao da se pribavlja iz memorije ili procesora. Ovo ne mogu da tvrdim, ali imam dobre razloge da u to verujem i nisam jedini.
Uostalom, ECC na host basu je poslužio samo kao pokazetelj ozbiljnosti te platforme, a ne kao ozbiljan funkcionalni medostatak, iako bi neki to i tako nazvali. A što se funkcionalnosti tiče, neupotrebljiva PCI magistrala je za mnoge više nego dovoljan razlog da zaobiđu tu platformu. Opet kažem, sve zavisi od potreba.
Ali ok, slažemo se, MP je neupotrebljiv za bilo kakvu ozbiljnu primenu.
Sve što donosi pare je ozbiljno. Sa druge strane, čak i kada je u pitanju (nepovratna) investicija u ličnu satisfakciju, kao kod Hi-Fi entertainment-a i multimedije, svako će da kalkuliše u okviru svojih želja i (finansijskih) mogućnosti. To ostavlja prostor za razne varijante, pa čak i one koje nekome sa drugačijim potrebama (neupoćenom) izgledaju neracionalno.
Ja uopšte nisam rek'o da je MP neupotrebljiv, već da ga u većini slučajeva ne bih preporučio za DCC. Čak je jednom i bila velika gužva oko toga što sam ovde nekom čoveku, za video montažu, preporučivao Intel platformu kada je AMD bio u ponoj (procesorskoj) snazi.
Šta kažeš da sada završimo sa tim, ili imaš još koju "stručnu" primedbu?