Evo i ja konačno odlučih da si kupim IDE rezač novije generacije. Dosadili mi oni SCSI matorci, a i treba mi brzi RW.
Pošto sam bukvalno do pre par dana bio potpuno van svih tokova, što se ove grane PC industrije tiče, potpuno sam se izgubio u moru opcija, sintetičkih testova i oprečnih preporuka.
Posvetio sam materiji čitava dva dana pretrage po Internetu i najeminentnim sajtovima i evo do čega sam došao:
Teac W552E (52/24/52) - Teac definitivno više nije što je bio, bar sa ovim poslednjim modelom (kako čujem i nekoliko prethodnih). Praktično jedina, ali i neoprostiva mana mu je loša čitljivost starijih i oštećenih diskova. Ovo je toliko upadljivo da uređaj često ne može da pročita disk koji je za gotovo sve druge čitljiv.
NEC 9300A (48/24/48) - sve što sam mogao da saznam o ovom rezaču je da koristi Ricoh-ov čipset i da je dosta unapređen revizijama firmvera ( naknadno je dobio i Mt Rainer). Interesantno je da se na Internetu informacije o ovom proizvodu mogu naći samo na nemačkom jeziku. Iako se ne diči najaktuelnijom specifikacijom sudeći po domaćim (Benchmark) testovima i mnogobrojnim preporukama reč je o veoma dobrom uređaju, koji će sigurno zadovoljiti one koji žele pouzdanost i kvalitet po pristupačnoj ceni. Ja bih samo još konstatovao odsustvo mogućnosti čitanja leadin i leadout sektora, kao i EFM enkodovanja. Ovom prilikom i kritika Banetu što nije testirao mogućnost kompenzovanja C2 grešaka i uopšte DAE kvalitet i performanse.
Lite-On 52327S (52/32/52) - svakako najbrži i najpopularniji CD rezač na tržištu. Pored brzine, njegova prednost je i velika fleksibilnost u radu sa medijima te veliki broj originalnih i modifikovanih firmvera. Ovaj uređaj jednostavno podržava sve što vam može pasti na pamet pa čak i prevazilaženje Safedisc zaštite verzije 2.9, što će uskoro postati veoma traženo i na našem tržistu. Za razliku od mnogih proizvođača, Lite-On se strogo drži zupčanika u realizaciji tray mehanizma, što je još jedan plus. Uređaj pravi izuzetno kvalitetne snimke i nije preterano probirljiv. S obzirom na popularnost, prilično sigurna investicija. Kao najveću manu izdvojio bih veliku bučnost pri radu (neki ga porede i sa helikopterom :mrgreen

i do sada ne zabeleženo opterećenje procesora, što opet ne bi trebalo da vas brine ako ste prosečan korisnik i ako vam računar nije stariji od 2 godine.
Asus 5224A (52/24/52) - veoma brz i ništa manje bučan rezač. Po mnogo čemu sličan Lite-On-u, ali i prilično različit. Uređaj ima nešto veća vremena pristupa, ali i veoma malo zauzeće procesora. Aktuelni šampion u Digital Audio Extraction-u (~51x)!!! Prilično dobro se snalazi i sa oštećenim diskovima iako upadljivo uspori. Pored bučnosti mnogi mu zameraju i nešto veće vreme prepoznavanja diska, a stručnjaci kažu i da pravi nešto slabije snimke od Lite-On-a, mada je po meni razlika akademska, bar ako režete na 16x ili 24x. Za one kojima je i to bitno, uređaj je veoma lep, a ima ga i u crnoj boji, za šta ćete morati da platite par € više.
Sony CRX225 (52/24/52) - prepakovani Lite-On, to bi bio najkra'i i najbolji opis ovog rezača. Njegove sličnosti sa pomenutim su tolike, da se odavno opisuju kao prosto lepljenje nalepnica i šminkanje firmvera. Ovaj uređaj bi bez problema trebalo da primi Lite-On-ov firmver, što bi bilo interesantno jer je iz nekog razloga Sony odlučio da ne podrži Mt Rainer, što nije slučaj i sa Lite-On-om.

Ovim budženjem bi trebalo da omogućite i SPDIF (digitalni audio izlaz), koji se nalazi na poleđini drajva, ali za koji Sony tvrdi da je tu samo u svrhe fabričkog testiranja.
MSI CR52-M (52/32/52) - još jedan lepotan među rezačima. Za razliku od Asusa, MSI ne naplaćuje extra za crnu boju, a ni za prelepe diode na koje će pasti svi oni koji žele da ostave komšiju bez daha. Uz akademski veća vremenima pristupa i drastično manje procesorsko opterećenje, CR52-M po brzini odlično parira najjačem Lite-On modelu. Uređaj se dobro snalazi i sa oštećenim diskovima, gde je i postavio rekord u brzini čitanja. Naime, (izgrebani) test disk sa kojim su najbolji postizali 10x novi MSI je pročitao na neverovatnih 29x uz minimalan broj grešaka. Može mu se zameriti nešto sporiji DAE (40x) i ograničenje na 16x u "packet writes" režimu, a neki tvrde da i on pravi nešto slabije snimke u poređenju sa famoznim LTR-52327S. Uređaj naravno podržava Mt Rainer, kao i EFM i po svemu predstavlja odličnu alternativu mainstream kralju (ne treba ga imenovati).
LG GCE-8520B (52/24/52) - veoma popularan uređaj na našem tržištu, a ni "preko" mu ne nedostaje hvale. Za to verujem ima dosta razloga, ali ga mnogi uzimaju sa rezervom posmatrajući ga kroz prizmu ranijih neuspeha dotične firme na polju optičkih uređaja. Kao što smo imali prilike da vidimo, zamera mu se slabija završna obrada maske i fijoke, ali ne i loš kvalitete snimaka. Ne bih više mogao da kažem o ovom uređaju, uostalom ima ovde dosta ponosnih vlasnika istog.
Nadam se da sam vam bar malo približio ponudu i olakšao izbor, a možda sam ga samo još više otežao.