Šta je novo?

Koji CD-RW a i jos ponesto o AMD i Intel-u

The Minister

Čuven
Učlanjen(a)
20.09.2000
Poena
619
Eto nasao sam ova 3 rezaca, sa malom razlikom u ceni. Nec je najskuplji i sa 2 god garancije, a ostali su sa po 6 meseci. Razlika u ceni mi nije bitna, posto bih da kupim rezac i da ne misliim vise o njemu.
Sony znam da je ok, ali sam cuo da je malo probirljiv po pitanju diskova. LiteOn postoji verzija 32x, ne znam da li ima bilo kakve razlike u odnosu na 24x, i to me zanima. Opet, recimo jevtiniji je taj LiteOn 32x od Sony-ja 24x - cudno. Da li imaju iste masine?
Najvise me zanima Nec, mnogi kazu da je najbolji, a opet neki kazu da je bolji Sony. Inace, Nec retko koja firma ima, tj, ja sam ga jedva nasao.
Najvise mi treba da korektno radi sa raznim diskovima (cak i no name). Naravno bitna je i brzina rezanja.
Znam da ima dosta ovakvih threadova, ali mi je dosta hitno, i plus koristim odvratni 041...)
Hvala svima na brzim odgovorima!

Edit by Jaksa promenjen naziv topica, da bi blize oslikao sustinu rasprave u njemu.

iz onoga sto je ovde receno izvlaci se samo jedan zakljucak: liteON

sta je 32x 24x ? Brzina rezanja cdr? Pa sada je normalno 52/24/52...

Covek prica o brzini rezanja CD-RW-a.
Svi rezu 52x obicne CD-R diskove, mala je razlika u rezanju RW.
Ja preporucujem Sony ili Liteon.
Nec nisam video/probao ne znam od kada, a LG nekako ne volim pa to ti je.
Toliko su ocajni obicni CD citaci, da sam i na rezace nekako gadljiv.

Pozdrav!

Nisam primetio da je to negde napomenuo, tri puta sam procitao post.

Delim misljenje po pitanju citaca LG.
Rizikovao sam i kupio LG rezac (pre 2 god, zar je vec proslo toliko?) i bio prezadovoljan. Kasnije sam imao i 32x, 40x, 48x. Iako su svi bili OK poslusao sam savete na Bench-u i uzeo Sony 48x (liteon in). (i ponovo zadovoljan)

Nisam stigao (kinta + vreme) da kupim nekog Teaca dok su jos bili OK. Koristio sam MSI 48x i Asus 52x, ne dopadaju mi se. Zbog vise razloga: bucnosti, tray-a, probirljivosti, vremena prepoznavanja...

Mada, ova iskustva su subjektivna + mozda nisam pogodio koju emulziju preferiraju...

Re: Sony, LiteOn, Nec ili neki drugi, hitno..

The Minister je napisao(la):
Eto nasao sam ova 3 rezaca, sa malom razlikom u ceni. Nec je najskuplji i sa 2 god garancije, a ostali su sa po 6 meseci. Razlika u ceni mi nije bitna, posto bih da kupim rezac i da ne misliim vise o njemu.
Sony znam da je ok, ali sam cuo da je malo probirljiv po pitanju diskova. LiteOn postoji verzija 32x, ne znam da li ima bilo kakve razlike u odnosu na 24x, i to me zanima. Opet, recimo jevtiniji je taj LiteOn 32x od Sony-ja 24x - cudno. Da li imaju iste masine?
Najvise me zanima Nec, mnogi kazu da je najbolji, a opet neki kazu da je bolji Sony. Inace, Nec retko koja firma ima, tj, ja sam ga jedva nasao.
Najvise mi treba da korektno radi sa raznim diskovima (cak i no name). Naravno bitna je i brzina rezanja.
Znam da ima dosta ovakvih threadova, ali mi je dosta hitno, i plus koristim odvratni 041...:)
Hvala svima na brzim odgovorima!

Kad bi cekao par dana sta ce ko da napise, sigurno bi se opredelio za LiteOn. Glavni razlog je najvise "glasova" i najvise (pre)zadovoljnih korisnika! I ja sam vlasnik jednog i ne govorim ovo navijacki (kao kad odes u kladionicu pa cujes: "Ma Partizan dobija Marsej, sta ti je, mnogo smo jaki..." pa im posle bude "Drogba je SMRT!") vec realno, onako kako jeste... Da sam na tvom mestu i da sebi mogu da dozvolim luxuz, "igrao" bi` na tog NEC-a. Sa novijim rezacima je stigla (48+, mislim) podrska za overburn, to je bio glavni razlog zasto ovi rezaci nisu bili preporucivani ranije. Vrhunski kvalitet i 2 godine garancije su sami po sebi dovoljni da ga izdvoje iz ove konkurencije...
Sony ti nikako ne preporucujem jer oni kupuju uredjaje od LiteOn-a pa ih posle sami "doradjuju"... (nezvanicna informacija)

Da, razlika u ceni od 10-ak € mi nista ne znaci, jer ne planiram da stalno menjam rezac, hocu da ga kupim i ne mislim. Pa zbog toga, posto je Nec od ova tri najskuplji, mislim njega. On ima i 2 god garancije, ali druga godina ne vazi ako je crkao od prasine - tako mi rekose. Samo mi treba da cujem da li je neko probao ovaj Nec 48x24x48x?
Da li ima negde test ovog rezaca?

Evo ovako:
Ja imam Sony rezac 24x, drugarica sony 48x, prijatelj sony 52x
i svi rezu super, i citaju i masne krpe :).
kod ovog modela 52x moras da pritisnes 5 sekudi eject taster da ga ubacis u 52x brzinu (po defaultu je citanje 40x) i tada cita jos vidljivo brze.

...

Sasa je napisao(la):
Covek prica o brzini rezanja CD-RW-a.
Svi rezu 52x obicne CD-R diskove, mala je razlika u rezanju RW.
Ja preporucujem Sony ili Liteon.
Nec nisam video/probao ne znam od kada, a LG nekako ne volim pa to ti je.
Toliko su ocajni obicni CD citaci, da sam i na rezace nekako gadljiv.

Pozdrav!

Poceli smo da se slazemo?
Mnogo smo se svadjali kod Lapica ,a bas mnogo.

SuperStarr je napisao(la):
...

Kad bi cekao par dana sta ce ko da napise, sigurno bi se opredelio za LiteOn. Glavni razlog je najvise "glasova" i najvise (pre)zadovoljnih korisnika! I ja sam vlasnik jednog i ne govorim ovo navijacki (kao kad odes u kladionicu pa cujes: "Ma Partizan dobija Marsej, sta ti je, mnogo smo jaki..." pa im posle bude "Drogba je SMRT!") vec realno, onako kako jeste... Da sam na tvom mestu i da sebi mogu da dozvolim luxuz, "igrao" bi` na tog NEC-a. Sa novijim rezacima je stigla (48+, mislim) podrska za overburn, to je bio glavni razlog zasto ovi rezaci nisu bili preporucivani ranije. Vrhunski kvalitet i 2 godine garancije su sami po sebi dovoljni da ga izdvoje iz ove konkurencije...
Sony ti nikako ne preporucujem jer oni kupuju uredjaje od LiteOn-a pa ih posle sami "doradjuju"... (nezvanicna informacija)

A sto nezvanicna iformacija??? ,naravno da LiteOn pravi Sony-ju uredjaje dok im Firmware pisu tri momka ,sto moze da bude cak i prednost.
Postoje kombinovani firmware-ovi ,mozes da koristis obican Liteon-ov,modifikovan LiteOn-ov, obican Sony-jev ili modifikovan Sony-jev.
Stvar je ukusa ,izbora i kompatibilnosti sa medijama.

lucky2001 je napisao(la):
Postoje kombinovani firmware-ovi ,mozes da koristis obican Liteon-ov,modifikovan LiteOn-ov, obican Sony-jev ili modifikovan Sony-jev.
Modifikacija liteon-ovog firmware-a se sastoji samo u tome što umesto LTR piše SONY.
Koji je to modifikovan sony firmware?

Panos je napisao(la):
Nisam primetio da je to negde napomenuo, tri puta sam procitao post.
Podrazumevao je s obzirom da su trenutno u prodaji samo 52x modeli, a LiteOn ima u verziji 52/32/52 i stariji 52/24/52...

Panos je napisao(la):
Koji je to modifikovan sony firmware?
Da se Sony ponasa kao LiteOn = lampica svetli i crveno i zeleno sto kod Sony-ja nije slucaj...
Čekaj malo... pa to se dobija stavljanjem liteon firmwarea na sony uređaj (bilo editovanog ili ne).
Modifikovan sony firmware bi jedino bio kada bi neko u njemu umesto sony napisao ltr i stavio ga na liteon uređaje, a taj ne bi bio baš mnogo pametan. :with:

kad vec pricate o bojama :) i sony 24x ume da svetli crveno i zeleno i svuda pise sony a ne liteon (za novije modele nisam siguran)

jddipqd je napisao(la):
...

Modifikovan sony firmware bi jedino bio kada bi neko u njemu umesto sony napisao ltr i stavio ga na liteon uređaje...

Nisam razumeo???
"modifikovan Sony firmware" = " Sony-jev firmware koji je modifikovan ( pa bio on i u Teac-u)"

Crni je napisao(la):
...

Podrazumevao je s obzirom da su trenutno u prodaji samo 52x modeli, a LiteOn ima u verziji 52/32/52 i stariji 52/24/52...

Znam sta se trenutno prodaje, ali kao sto nisi video:

The Minister je napisao(la):
...
posto je Nec od ova tri najskuplji, mislim njega. On ima i 2 god garancije, ali druga godina ne vazi ako je crkao od prasine - tako mi rekose. Samo mi treba da cujem da li je neko probao ovaj Nec 48x24x48x?
...

Pomislio sam da mozda neko zeli da zavali neku starinu, nadje se takav "posteni " prodavac i kod nas...

Samo bi me zanimalo, ako neko zna, da li NECov 48x24x48 model ima updateovan CAV za 80-minutne diskove? I da li sada podrzava overburn (posto ranije verzije nisu)?

Panos je napisao(la):
...
Nisam razumeo???
"modifikovan Sony firmware" = " Sony-jev firmware koji je modifikovan ( pa bio on i u Teac-u)"
Ma ok je to, nego nije mi jasno što bi iko pri čistoj svesti i zdravoj pameti stavio sony firmware u liteon-a.

jddipqd je napisao(la):
...
Ma ok je to, nego nije mi jasno što bi iko pri čistoj svesti i zdravoj pameti stavio sony firmware u liteon-a.

Zato sto je preduslov za to da taj neko bude pri cistoj svesti i zdravoj pameti :d

Jel moze neko da mi odgovori na sledeca pitanja

1)Ako bih u komp ubacio jos jedan rezac da li bih mogao istovremeno da rezem razlicite cd-ove,npr. u prvom Max Payne prvi disk,a u drugom drugi?

2)Posto sam video da neki likovi prodaju Teac 16-brzince(nove?!?!?) da li je to bolje od ovih novijih modela koji mi deluju kao poprilicni krsevi?

3)Jel se kod novijih Teac-ova stanje popravilo ili su i dalje dno(imam ONAJ Teac-ov 40-brzinac oko godinu dana i da kucnem u drvo strava me sluzi i prosto ne mogu da verujem da je Teac toliko mogao da bude unakazen)

4)Zasto menjate Firmware na rezacima?Mislim nisu graficke kartice pa da ce raditi brze?

1. zavisi od vise faktora:
- koji rezac
- koja je konfiguracija (CPU, chipset, kolicihna memorije, koliko IDE uredjaja imas...)

2. Cd za svoju kolekciju rezem na 16x (ili sporije, ali retko). Ne znam kolika je razlika u ceni "novih" 16x i 52x. Ortak (koji reze svakodnevno) je na LG48/24/48 narezao oko 3200 komada i rezac malo posustaje sa citanjem u odnosu na 2 nedelje star LG52/24/52. (jos ga nije cistio)

3. Nista se nije promenilo (imao si srece)

4. Nisu graficke ali rade brze!!! Pojedini modeli mogu da se OC (npr Sony/Liteon 48/16/48 moze da se pretvori u 48/24/48 ili u 52/24/52 - provereno), ali se firmware stavlja da bi bili kompatibilniji sa vise cd medija (emulzija)

Hvala na odgovorima,samo da dopunim prvo pitanje

-Koji rezac -koji god vi ovde kazete(inace brzina i nije toliko bitna,jer nikad ne rezem brze od 16)

-Koja konfiguracija -Barton 2500+(2,2GHz),ASUS A7V8X(KT-400),512 DDR,Teac 40x(Secondary Master),jedan Hard kao Primary Master,i ako je bitno FX 5600 i Live! 5.1

Evo i ja konačno odlučih da si kupim IDE rezač novije generacije. Dosadili mi oni SCSI matorci, a i treba mi brzi RW. :D

Pošto sam bukvalno do pre par dana bio potpuno van svih tokova, što se ove grane PC industrije tiče, potpuno sam se izgubio u moru opcija, sintetičkih testova i oprečnih preporuka.

Posvetio sam materiji čitava dva dana pretrage po Internetu i najeminentnim sajtovima i evo do čega sam došao:

Teac W552E (52/24/52) - Teac definitivno više nije što je bio, bar sa ovim poslednjim modelom (kako čujem i nekoliko prethodnih). Praktično jedina, ali i neoprostiva mana mu je loša čitljivost starijih i oštećenih diskova. Ovo je toliko upadljivo da uređaj često ne može da pročita disk koji je za gotovo sve druge čitljiv.

NEC 9300A (48/24/48) - sve što sam mogao da saznam o ovom rezaču je da koristi Ricoh-ov čipset i da je dosta unapređen revizijama firmvera ( naknadno je dobio i Mt Rainer). Interesantno je da se na Internetu informacije o ovom proizvodu mogu naći samo na nemačkom jeziku. Iako se ne diči najaktuelnijom specifikacijom sudeći po domaćim (Benchmark) testovima i mnogobrojnim preporukama reč je o veoma dobrom uređaju, koji će sigurno zadovoljiti one koji žele pouzdanost i kvalitet po pristupačnoj ceni. Ja bih samo još konstatovao odsustvo mogućnosti čitanja leadin i leadout sektora, kao i EFM enkodovanja. Ovom prilikom i kritika Banetu što nije testirao mogućnost kompenzovanja C2 grešaka i uopšte DAE kvalitet i performanse.

Lite-On 52327S (52/32/52) - svakako najbrži i najpopularniji CD rezač na tržištu. Pored brzine, njegova prednost je i velika fleksibilnost u radu sa medijima te veliki broj originalnih i modifikovanih firmvera. Ovaj uređaj jednostavno podržava sve što vam može pasti na pamet pa čak i prevazilaženje Safedisc zaštite verzije 2.9, što će uskoro postati veoma traženo i na našem tržistu. Za razliku od mnogih proizvođača, Lite-On se strogo drži zupčanika u realizaciji tray mehanizma, što je još jedan plus. Uređaj pravi izuzetno kvalitetne snimke i nije preterano probirljiv. S obzirom na popularnost, prilično sigurna investicija. Kao najveću manu izdvojio bih veliku bučnost pri radu (neki ga porede i sa helikopterom :mrgreen:) i do sada ne zabeleženo opterećenje procesora, što opet ne bi trebalo da vas brine ako ste prosečan korisnik i ako vam računar nije stariji od 2 godine.

Asus 5224A (52/24/52) - veoma brz i ništa manje bučan rezač. Po mnogo čemu sličan Lite-On-u, ali i prilično različit. Uređaj ima nešto veća vremena pristupa, ali i veoma malo zauzeće procesora. Aktuelni šampion u Digital Audio Extraction-u (~51x)!!! Prilično dobro se snalazi i sa oštećenim diskovima iako upadljivo uspori. Pored bučnosti mnogi mu zameraju i nešto veće vreme prepoznavanja diska, a stručnjaci kažu i da pravi nešto slabije snimke od Lite-On-a, mada je po meni razlika akademska, bar ako režete na 16x ili 24x. Za one kojima je i to bitno, uređaj je veoma lep, a ima ga i u crnoj boji, za šta ćete morati da platite par € više. :rolleyes:

Sony CRX225 (52/24/52) - prepakovani Lite-On, to bi bio najkra'i i najbolji opis ovog rezača. Njegove sličnosti sa pomenutim su tolike, da se odavno opisuju kao prosto lepljenje nalepnica i šminkanje firmvera. Ovaj uređaj bi bez problema trebalo da primi Lite-On-ov firmver, što bi bilo interesantno jer je iz nekog razloga Sony odlučio da ne podrži Mt Rainer, što nije slučaj i sa Lite-On-om. :) Ovim budženjem bi trebalo da omogućite i SPDIF (digitalni audio izlaz), koji se nalazi na poleđini drajva, ali za koji Sony tvrdi da je tu samo u svrhe fabričkog testiranja.

MSI CR52-M (52/32/52) - još jedan lepotan među rezačima. Za razliku od Asusa, MSI ne naplaćuje extra za crnu boju, a ni za prelepe diode na koje će pasti svi oni koji žele da ostave komšiju bez daha. Uz akademski veća vremenima pristupa i drastično manje procesorsko opterećenje, CR52-M po brzini odlično parira najjačem Lite-On modelu. Uređaj se dobro snalazi i sa oštećenim diskovima, gde je i postavio rekord u brzini čitanja. Naime, (izgrebani) test disk sa kojim su najbolji postizali 10x novi MSI je pročitao na neverovatnih 29x uz minimalan broj grešaka. Može mu se zameriti nešto sporiji DAE (40x) i ograničenje na 16x u "packet writes" režimu, a neki tvrde da i on pravi nešto slabije snimke u poređenju sa famoznim LTR-52327S. Uređaj naravno podržava Mt Rainer, kao i EFM i po svemu predstavlja odličnu alternativu mainstream kralju (ne treba ga imenovati).

LG GCE-8520B (52/24/52) - veoma popularan uređaj na našem tržištu, a ni "preko" mu ne nedostaje hvale. Za to verujem ima dosta razloga, ali ga mnogi uzimaju sa rezervom posmatrajući ga kroz prizmu ranijih neuspeha dotične firme na polju optičkih uređaja. Kao što smo imali prilike da vidimo, zamera mu se slabija završna obrada maske i fijoke, ali ne i loš kvalitete snimaka. Ne bih više mogao da kažem o ovom uređaju, uostalom ima ovde dosta ponosnih vlasnika istog.

Nadam se da sam vam bar malo približio ponudu i olakšao izbor, a možda sam ga samo još više otežao. :D

Ako uzimas 1 rezac onda Teac-a pomeri na Primary slave, a rezac na Secondary master.

Trenutne preporuke su za LG 52/24/52 i model istih karakteristika od Lite-On -a, mada ima par postova u poslednje vreme u kojima se Liteon spominje u negativnom kontekstu. (procesljaj sobu storage)

P.S. LG-ju je cena 38€

magick je napisao(la):
Lite-On 52327S (52/32/52) - svakako najbrži i najpopularniji CD rezač na tržištu. Pored brzine, njegova prednost je i velika fleksibilnost u radu sa medijima te veliki broj originalnih i modifikovanih firmvera. Ovaj uređaj jednostavno podržava sve što vam može pasti na pamet pa čak i prevazilaženje Safedisc zaštite verzije 2.9, što će uskoro postati veoma traženo i na našem tržistu. Za razliku od mnogih proizvođača, Lite-On se strogo drži zupčanika u realizaciji tray mehanizma, što je još jedan plus. Uređaj pravi izuzetno kvalitetne snimke i nije preterano probirljiv. S obzirom na popularnost, prilično sigurna investicija. Kao najveću manu izdvojio bih veliku bučnost pri radu (neki ga porede i sa helikopterom :mrgreen:) i do sada ne zabeleženo opterećenje procesora, što opet ne bi trebalo da vas brine ako ste prosečan korisnik i ako vam računar nije stariji od 2 godine.

E to! cheers

Panos je napisao(la):
Ako uzimas 1 rezac onda Teac-a pomeri na Primary slave, a rezac na Secondary master.

Trenutne preporuke su za LG 52/24/52 i model istih karakteristika od Lite-On -a, mada ima par postova u poslednje vreme u kojima se Liteon spominje u negativnom kontekstu. (procesljaj sobu storage)

P.S. LG-ju je cena 38€

Ali zar ne bi bilo logicnije da posto je kako sam gore naveo i Teac rezac da dva rezaca budu na secondary,a hard na primary?

Dobio sam na poklon MSI 52x32x52 , sljaka odlicno, tako da po meni bilo koji rezac uzmes radice ti posao.

Nazad
Vrh Dno