Na kraju sam se ipak odlucio za Viewsonic VA2226w, izmedju ostalog i zato sto sam dobio odlicnu cenu. Mislim da se nisam prevario (iako je Samsung Samsung

, prikaz je vise nego zadovoljavajuci, naravno, kada se uzmu u obzir moje potrebe... mada je o potrebama iluzorno govoriti na taj nacin jer "od viska glava ne boli"
Uglovi vidljivosti su vise nego korektni, pogotovo horizontalni koji su veoma blizu onim navedenim u specifikaciji (170/160). Vertikalni su malo losiji ali i dalje vrlo dobri za proizvod tog cenovnog ranga. Boje su dovoljno zive i jarke, ne prenaglasene, odlicne za sve oblike multimedijalnog uzitka. Rekao bih da nisu toliko izrazene kao na primer kod Samsunga 206bw i ostalih modela iz te serije, ali je ta razlika ipak minimalna, a i to generalno zavisi od licnih afiniteta jer prenaglasavanjem boja se prikaz udaljava od realnosti. Ono po cemu se zaista moze pohvaliti jeste minorno probijanje ccfl lampi po svim ivicama a i sama postojanost crne boje odusevljava, iako se radi o budget Twisted nematic panelu, sto omogucava krajnje udobno gledanje filmova... ali opet, mozda je samo meni zapao dobar primerak. Uniformnost osnovnih boja je na odlicnom nivou i nema distorzije nijansi po coskovima i ivicama. Jedina realna zamerka se moze uputiti na racun malo sporijeg odziva od 5 mili sekundi, ali i to je skroz zadovoljavajuce i gotovo neprimetno cak i u brzim fps naslovima. Poredjenja radi, pre ovog monitora imao sam Benq FP93G X, jedan od prvih modela koji je doneo 2ms u narodne mase, i nakon prelaska na ovih 5ms zaista nije usledilo razocarenje. Menu je intuitivan i krajnje jednostavan za koriscenje, pomalo siromasan sa opcijama tj. bez nekih fensi predefinisanih profila i naprednih podesavanja boja, ali to bi u ovom slucaju bilo mozda i suvisno jer je prikaz fabricki idealno kalibrisan... Verujem da vecina korisnika nece imati potrebu za dodatnim cackanjem kontrasta i brigthnessa. Slika je ostra i jasna, citljivost teksta je odlicna na svim pozadinama, bez zamarajucih senki na slovima, a sve to zahvaljujuci egzistenciji DVI interfejsa. Naravno, tu je i VGA konektor. Na zalost, u pakovanju se ne nalazi digitalni kabl, samo analogni, sto meni nije predstavljalo problem jer mi je ostao DVI od prethodnog monitora

Sto se samog dizajna tice i uopste fizickog izgleda, verujem da ce se vecini svideti. Nije se preterano islo u egzibicije i dostizanje novih umetnicko-dizajnerskih dometa, ali je umesto toga upotrebljen uvek aktuelan minimalisticki pristup. Kompletan monitor je uradjen od kvalitetne, crne, sitno hrapave plastike sa krajnje ukusnom sivom donjom ivicom i plavom led diodom. Neodoljivo podseca na asketski dizajnirane Dellove monitore. Zavrsna obrada je na najvisem mogucem nivou, sve je kompaktno i kvalitetno uklopljeno, bez i najmanjeg krckanja plastike. Tilt je jedino podesavanje koje cete naci, sto je i razumljivo s obzirom na cenovni rang i ustedu koja je negde morala da se ostvari.
Dodao bih jos da je po mom misljenju Viewsonic VA2226w ipak bolja solucija u odnosu na Samsung 2243NW, iako taj samsung koristi provereno dobar panel (isti kao i 205bw, barem mislim da je tako). Za iste novce dobijate DVI interfejs, i to sa HDCP (High Definition Content Protection) zastitom, sto ce Vam, izmedju ostalog, omoguciti nesmetano gledanje High Definition sadržaja na zaštićenim diskovima, uz veoma slican kvalitet prikaza.
Garancija za VA226w je 3 godine i to na nula mrtvih pixela (ali ne i za subpixele, mislim da je tolerancija 3 komada).
Ovaj model zaista ima odlican odnos cena/kvalitet odnosno ulozenog i pruzenog, prema tome moja najtoplija preporuka.
Nesto od osnovne specifikacije:
Brightness 300 cd/m2 (typ)
Contrast Ratio 1000:1 static (typ), 2000:1 dynamic (typ)
Viewing Angle 170° horizontal, 160° vertical
Response Time 5ms (typ)
VIDEO INPUT Analog/Digital RGB analog (75 ohms, 0.7 Vp-p)/DVI-D (HDCP)
P.S. Zaista ne razumem ljude koji imaju iracionalnu potrebu da bez ikakvog povoda prozivaju druge, cak i ako ti drugi nisu bas "u materiji". Nije sramota ne znati, sramota je ne pitati!