Šta je novo?

Koji 21" TFT?

thepace

Čuven
Učlanjen(a)
16.01.2004
Poena
619
zanimam me da li je neko imao iskustva sa ovim monitorima, misljenje o njima , i preporuke o mogucim alternativama, monitor bio bio za kucnu upotrebu prvenstveno gledanje filmova

hvala na informaciji :) Video sam taj model (zato sam i napisao "maltene nisam cuo"), PROBLEM je sto je 100e skuplji od boljeg i veceg 226BW. Iskreno - dovedi majstora nek ti skine taj 1cm sa zida, lakse je ! :) Treba mu par sati...

PS. sad tek vidim da su police u stolu problem - pa to je bar lako skratiti ! iscrtas linije, pozajmis ubodnu, kupis kant-traku u boji koja je i bila, i polako odrezes krajeve, usisas za sobom i gotovo, imas 3-4 sata posla...

Poslednja izmena:
ja nisam maltene ni cuo da postoji 21" wide monitor...ne znam odakle ti to palo na pamet. Cak su i 21" 4:3 retki (LCD naravno) zbog navale na 20 i 22" wide modele
Znači ja ovo kucam sa nepostojećeg monitora :D
Postoje, ali definitivno nisu standard i ima samo par modela.

Iza "kompjuterskog" stola je prozor tako da nema na sta da se okaci, jedino sa plafona da visi :)
Sto je maksimalno glup ali je sestrin i za nju i pitam. Iznad stola sa leve i desne strane su police za drangulije i prostor, da ne kazem rupa gde treba da se smesti monitor je ogranicena na 50 cm sirine okruglo pa sta uspem da umetnem tu. 20" wide staje ali 22" ne (225BW je 50.5cm). Da bih ubacio 22" trebalo bi da skinem te dodatke, ali pitanje da li bih oslabio konstrukciju stola jer je sav od iverice, a o busenju novih rupa ne razmisljam,tako da se ne bih upustao u tu avanturu bez preke potrebe.

Steta... mada sam negde vidjao (ne na linku koji sam ti dao) ali nosac koji se kaci stezanjem kao one stone lampe...

Steta sto nisam mogao da ti pomognem!

hvala na informaciji :) Video sam taj model (zato sam i napisao "maltene nisam cuo"), PROBLEM je sto je 100e skuplji od boljeg i veceg 226BW. Iskreno - dovedi majstora nek ti skine taj 1cm sa zida, lakse je ! :) Treba mu par sati...

Da mi je samo znati kako si zakljucio da je 226BW bolji od 215TW? Veci za 1" jeste, ali 215TW je bre klasu iznad 226BW... Samsung-ovi najbolji LCD-ovi su oduvek bili u T ili P seriji, nikad B.

Elem konktretno, za pocetak 215TW ima S-PVA panel a 226BW TN. Vec samo zbog te cinjenice 215TW je bolji u bojama i uglovima gledanja, a o ostalim mogucnostima da ne pricam; svhs, kompozitni ulaz, RGB komponentni ulaz, HDMI, rotacija, PictureInPicture, itd...

Dakle ima razloga zasto 215TW kosta 100e vise od 226BW... :) Vecini prosecnih kupaca sve ove prednosti mozda nece puno znaciti, ali ima onih kojima hoce (evo na primer meni, jer se amaterski bavim fotografijom i njihovom obradom, a za tu primenu je 215TW za glavu i ramena bolji od 226BW). Pritom mi bas lepo "legne" da mogu na njega da nakacim i video (a na njega je nakacena antena pa mogu i TV da gledam bez TV kartice), a i DVD HD recorder, pa mi poseban TV aparat u sobi i ne treba.

Poslednja izmena:
e, necu dalje da se mesam. Sto se "nepostojeceg" monitora tice, lose sam se izrazio, znao sam za samsung 215T i ni jedan vise (nisam ni obracao paznju), pa sam napisao "maltene nisam cuo", aa ne "definitivno nisam cuo" :D

kad su uglovi gledanja u pitanju, po podacima su 215T i 226BW skoro pa isti (175/175 i jedan i drugi, dok je vertikalni za nijansu bolji na 215T). Drugo, PVA ne znaci bolje boje u svim slucajevima, one mogu biti zasicenije ili kontrastnije, ali mogu biti skroz pomerenog gamuta i losije za RAD. Trece, 215T ima 8ms odziv, 226BW ima 2ms odziv. Od ostalih opcija koje si naveo, kolko znam 226BW sve ima osim RGB komponentnog ulaza i PiP-a. U svakom slucaju, 420e vs 560e = naravno da ima nekih dodatnih stvari...

@aca:

kakve ima veze sto je iverica ? Pa uglavnom i jeste sve iverica, jeftinije kuhinje (elementi), ormani jeftini itd, sve je to iverica, sve se to sece ubodnom...

Hteo sam samo da iznesem prednosti 215TW, da objasnim zasto je skuplji i da negiram tvoju tvrdnju da je 226BW bolji, jer nikako ne moze biti.

Inace 226BW ima 160/160 uglove gledanja (TN film moze samo da sanja 175/175) sto je znacajno manje od 178/178 kod 215TW. Pritom razlika u prikljucima nije samo RBG komponentni, nego i SVHS i kompozitni (video+stereo audio) ulaz.

Sto se boja tice, bas sam na gamut i mislio (a ne na kontrast ili zasicenosti, koji ustvari obicno ubijaju dinamiku koja mi zapravo treba). Gamut je na 215TW primetno siri od bilo kog TN film baziranog LCD-a kojeg sam video. Brzina odziva od 2ms moze da znaci samo FPS igracima, mada da budem iskren ni 8ms ne deluje lose jer uopste ne mogu da primetim ghosting u FPS igricama.

Eh, da, zaboravio sam i rotaciju kao i podesavanje po visini koje 215TW ima a 226BW nema.

Toliko. Vredi li 100e ili ne... kako kome...

edit: E znas kako, necu da se raspravljam :) Obrisao sam sve sto sam pisao. Ostavicu samo ovo:

horizontalni ugao gledanja 160 ili cak i 120 vs 175 = totalno ne bitnop, monitor gledas spreda i dovoljan ti je 50/50 ugao (ali pravi). A ova ostala sminka, ulazi za audio (daj molim te, treba da slusam muziku mozda sa tih zvucnika ?), video i to (sem HDMI, on je koristan), to je bespotrebno, to je mali ekran za te stvari, a za te pare moze da se uzme 1080i 32" LCD koji sluzi za te stvari. Ne treba tu brkati babe i zabe. sigurno necu da prikacim DVD plejer na 21" wide, kad imam 42-jku za te stvari...

Pivot = beskorisno.

8ms = ima ghostinga, pogotovo na PVA, posto ima losiji odziv na nekim bojama pa je tih 8ms u idealnim uslovima. moj 8ms TN ima ghosting, nekad se i te kako primeti, nekada ne, ali 2 ms je majka ;)

Poslednja izmena:
160 stepeni (nedaj boze 120) ili 178 stepeni IMA OGROMNE veze... I to zato jer ne gledas svaki piksel na ekranu pod pravim uglom cak i kada sedis tacno ispred ekrana. To je utiliko vise bitno ukoliko je ekran wide, jer one piksele blize levoj i desnoj ivici bogami gledas pod poprilicnim uglom i boje se menjaju. Otvori prilozenu ljubicastu slicicu, razvuci je na ceo ekran na svom 226BW-u pa mi reci da li vidis uniformnu boju po celom ekranu... E to sto nema sanse da je vidis uniformnom na TN ekranu iz kojeg god ugla da gledas cini ga skoro potpuno neupotrebljivim za bilo kakvu graficku primenu.

I pored svih argumenata koje sam naveo u korist 215TW, nikako argumentovano da objasnis svoju konstataciju da je 226BW bolji? Bez rasprave i vike, argumentovano, kao ljudi. Namera mi je bila da te ispravim i dam razloge zasto je 215TW (po meni opravdano) skuplji. A ti si to izgleda licno shvatio i poceo da se ljutis... :(

Inace, zasto davati jos dodatne ogromne pare za 32" TV za radnu ili spavacu sobu (gde se racunari obicno nalaze) ako vec za dodatnih 100e covek moze imati 215TW i na njemu gledati i DVD-ovi i DIVx-ovi i TV i video i sve ostalo, a pritom jos dobiti kvalitetniji ekran od 226BW. Naravno, svaka roba ima svog kupca, ali je najgore kada se kupci ne razumeju bas mnogo u ono sto kupuju... 226BW jeste jeftiniji i idealan za FPS gamer-e i one koji uglavnom samo kuckaju na racunaru, a za sve ostale je cini mi se 215TW vredan svakog dinara kojeg kosta vise...

A evo svima i jedan sajt koji ce vam pomoci da podesite vas LCD ekran (i istovremeno koliko-toliko procenite kvalitet istog)

http://www.lagom.nl/lcd-test/

P.S. Ako pazljivije pogledas sta sam pisao, videces da zvucnike ama bas nigde nisam pomenuo, jer ih i ja smatram smesnim... mada verujem da ima situacija kada dobro dodju, od glave ne boli visak... ;)

Prilozi

• plain-purple.png
    plain-purple.png
    3.9 KB · Pregleda: 149
Poslednja izmena:
Komentar za zvucnike na monitoru... "ma situacija kada dobro dodju, od glave ne boli visak" ;)
Kod mene oni sluze za onaj divni zvuk koji vam daje do znanja da ste dobili mail!
Razdelnik sam povezao na izlaz iz zvucne tako da je jedan kraj ide u pojacalo a drugi direktno u monitor!
Tako se taj zvuk cuje "ovejz ultra plus"... ;)

Hteo bih da iskomentarisem jos par stvari... ali nemam zelju da flejmujem... :d
Da bi se taj monitor napravio (bilo koji monitor tj. proizvod uopste) skupi se mnogo pametnih glavica koje kazu (na osnovu predhodno obradjenih podataka istrazivanja trzista) da taj monitor treba da bude bas takav... tj. da ima to, to i to!
Tako da ako ne rotiras polozaj monitora ne znaci da to neko ne radi... isto vazi za i za ostale "dodatke" itd.

Na par mesta na kojima sam bio, a koja se bave pripremom za stampu cuveni Samsung 955NF zamenili su upravo za modele 214T i 215T!

Monitori su fantasticni... ma nemam reci!
Pisao je damjanmx da je imao neki problem sa tim modelom 21xT!
Valja ga pitati za utiske iz preve ruke???

Poslednja izmena:
@M_M

to sto je ugao od 150 ili 170 samo na papiru, a u praksi to znaci "do tog ugla je slika gledljiva" to je nesto sasvim drugo. Ja nemam 226bw uopste, kao sto mozes da vidis iz mog profila. Ne treba ti uglomer da bi ZNAO da je gledanje monitora pod 180 stepeni gledanje skroz od sa strane, a 175 stepeni tek malo manje. Ti ne gledas ni na jedan cosak monitora sa vise od 90 stepeni, sem ako ne sednes ispred 24vorke na 10cm razdaljine ;) Razmisli malo ;)

ako ekran ima PVA matricu to ne znaci da je automatski dobar za RAD sa bojama, naprotiv, laptopovi sa mahom OCAJNI za rad u pripremi, dizajnu itd jer su boje SKROZ pogresne na SVIM koje sam do sada video. Zapravo su TN paneli imali verniji prikaz (ne kazem da je lepsi, vec verniji) nego vecina PVA koje sam video. Kontrast je uglavnom prenaglasen na PVA panelima itd. Necu da diskutujem o tome ovde.

226BW je bolji zato sto je 2ms ekran, veci je i jeftini je. To je moj argument. Vecini ljudi uopste netreba PVA panel vec brz, solidan TN. Na kraju krajeva zavisi za cega koristis ekran. Za buljenje u filmove, web sajtove i video igre, 226BW je bolji zbog argumenata koje sam naveo.

sto se tice argumenta oko radne sobe i davanja dodatnih para :) hmm...sam si sebi uskocio u usta i opet nisi razmislio pre nego sto si rekao to. Pa ako ti je ekran u radnoj sobi gde ti je i racunar, za cega ce ti svi ti ulazi ? Valjda mozes da pustis divX, DVD ili sta vec direktno sa racunara, za koji si, na kraju krajeva i kupio taj ekran ?

@M_M
to sto je ugao od 150 ili 170 samo na papiru, a u praksi to znaci "do tog ugla je slika gledljiva" to je nesto sasvim drugo. Ja nemam 226bw uopste, kao sto mozes da vidis iz mog profila. Ne treba ti uglomer da bi ZNAO da je gledanje monitora pod 180 stepeni gledanje skroz od sa strane, a 175 stepeni tek malo manje. Ti ne gledas ni na jedan cosak monitora sa vise od 90 stepeni, sem ako ne sednes ispred 24vorke na 10cm razdaljine ;) Razmisli malo ;)

Imao sam prilike da prethodno koristim dobar TN monitor (Viewsonic VX912) a na poslu imam 940B, tako da dobro znam TN monitore. Mogu samo da kazem da je 215TW tata za njih. Jednostavno gamut mu je siri, boje vernije (ne napucane, nego vernije, sa vise finih prelaza), vidim detalje bliske crnoj i beloj koje ranije zbog kompresije game, dihtreringa i prenapucanog kontrasnta nisam ni vidjao na TN film monitorima itd.

A sto se ugla gledanja tice, nisam ni mislio da idem u krajnosti, tj. da gledam iskosa, ali kao sto rekoh pogledaj onu ljubicastu sliku tako da glavu nacentriras na sredinu ekrana (kao sto se obicno i gleda) pa gledaj levu i desnu ivicu. Videces kako ti se boja drasticno menja u roze. E to se u mnogo manjoj meri (ako uopste) desava na SPVA ekranima.

ako ekran ima PVA matricu to ne znaci da je automatski dobar za RAD sa bojama, naprotiv, laptopovi sa mahom OCAJNI za rad u pripremi, dizajnu itd jer su boje SKROZ pogresne na SVIM koje sam do sada video. Zapravo su TN paneli imali verniji prikaz (ne kazem da je lepsi, vec verniji) nego vecina PVA koje sam video. Kontrast je uglavnom prenaglasen na PVA panelima itd. Necu da diskutujem o tome ovde.
Generalno, ekrani sa PVA matricama imaju bolje predispozicije da budi bolji za rad sa bojama i budi bolji za obradu slika i dizajn nego TN film ekrani. To je jednostavno tako. Naravno to ne znaci da neki zaista dobar TN film ekran ne moze da bude bolji od nekog krs SPVA ekrana, ali je to vise izuzetak nego pravilo.

A sto se laptop ekrana tice, oni su poznati da su uglavnom krs nad krsevima (i uglavnom su TN film a ne PVA). Ima izuzetaka, ali su retki. Razlog je jednostavan, laptop korisnici se uglavnom bave kuckanjem i internetisanjem i malo cime drugim, retko ko dizajnom i obradom slike.

226BW je bolji zato sto je 2ms ekran, veci je i jeftini je. To je moj argument. Vecini ljudi uopste netreba PVA panel vec brz, solidan TN. Na kraju krajeva zavisi za cega koristis ekran. Za buljenje u filmove, web sajtove i video igre, 226BW je bolji zbog argumenata koje sam naveo.
To sto je 2ms ekran moze da znaci samo zagrizenim FPS igracima i NIKOM drugom. Nisam jos ni na jednom review-u da je to odlucujuca karakteristika koja odlucuje da li je jedan ekran bolji od drugog. Narocito uzimajuci u obzir da je i 8ms vise nego dovoljno da se lepo mogu igrati FPS igre (ja sa uzivanjem igrao i FEAR, i COD2, itd...)

Po meni je za odluku o kvalitetu i koji je ekran bolji mnogo vaznija dinamika (gama) monitora, kontrast, ravnomernost boja i osvetljenja, ergonomija, mogucnosti povezivanja itd. Ali potpuno svhatam da ima ljudi kojima su milisekunde i cena jedini kriterijum...

sto se tice argumenta oko radne sobe i davanja dodatnih para :) hmm...sam si sebi uskocio u usta i opet nisi razmislio pre nego sto si rekao to. Pa ako ti je ekran u radnoj sobi gde ti je i racunar, za cega ce ti svi ti ulazi ? Valjda mozes da pustis divX, DVD ili sta vec direktno sa racunara, za koji si, na kraju krajeva i kupio taj ekran ?
Pa i nisam. Lepo sam rekao da imam povezan video (VHS, sa TV tjunerom u sebi) i eksterni DVDRW sa HDD-om na monitor, bez da moram da kupujem i LCDTV. Tako da lepo mogu da gledam TV i bez racunara (a i sa njim, Picture in Picture ili na celom ekranu), a mogu i da gledam ono sto imam snimljeno na VHS ili na DVD-HD... Zaista korisno, zar ne?

Meni mnogo koristi video ulaz na 215TW, prvenstveno zato što nemam TV, pa ga gledam na monitoru tako što sam povezao VCR na njega. Da, zvučnici mi onda koriste i za TV audio.
Pivot sam realno jako malo koristio, ali je stvarno sjajan za neke stvari, tipa čitanje stripova i PDF knjiga.
Ghosting sam malo primetio kada sam prešao sa CRT-a koji sam imao pre njega, ali sada zaista moram da se jako potrudim da bih provalio da uopšte postoji, a u svakom slučaju mi ne smeta.
Anyway, slažem se da za većinu ljudi nije isplativo da daju toliko više para za monitor koji je 1" manji, ali eto kod mene je prevagnuo PVA displej i video ulaz.

ok super. Neki od vas su iskoristili neke stvari koje 215T pruza i to je to. Meni VHS ne pada na pamet vec 7 godina, za mene argument "mogu da gledam VHS na njemu" ne znaci nista. Imamo razlicite potrebe i razlicita vidjenja stvari i to je ok, ne osporavam. VHS mnogo bolje izgleda na 30e polvnom 54cm TV-u nego na 215T ili na 226BW itd. Ja sam mislio da mi ovde pricamo o MONITORU za RACUNAR , a ne o ekranu za kucni entertainment centar, za koga i dalje mislim da je bolje dati 500e za 32" LCD tv sa 1080i rezolucijom. Ne zelim dalje da se raspravljam. Pogotovo ne o laptopovima koji imaju TN panel, takvih sam video jedan od 10... Znam ja da je PVA bolji, ali PVA koji je dobar po mom misljenju kosta 1780$ i dijagonala mu je 20" i 4:3 je... ostalo je sve boranija... sve je to nedovoljno bolje da bi vredelo grosha vise nego odlican TN panel (LG artistic series isl.), jedino sto vredi je uniformnija i tamnija crna. GLupo je nekom ko zeli da se igra i gleda filmove predlagati PVA panel. Ja ne volim da postujem linkove i to jer me mrzi, ali cete me na kraju naterati da vam postujem dijagrame u kojima se lepo vidi koliko je 8ms na PVA zapravo vise 18ms nego 8ms, posto to jedino postize na grey-to-grey

PS. @M_M: ma znam ja druze da ta roza-ljubicasta izgleda kako izgleda, izgleda tako i na PVA od 500e i na mom LG-u od 190e, samo tamo na onom PVA MANJE dolazi efekat do izrazaja, ali i dalje dolazi do izrazaja, pa ako mene pitas, to je samo malo manje zlo, zato ja boje gledam po vrednosti i po ton karti, a ne po ceni monitora...Svi oni nama prodaju *uda za bubrege, OLED ce to promenuti i do tada mi ne pada na pmaet da ajem vise od 400e za monitor, zapravo - ni toliko kad je profi rad u pitanju...samo me proof otisak interesuje i nista vise...

PPS: nije stvar u tome da li ili ne PVA moze da prikaze bolej boje od TN panela, stvar je u tome da li odredjeni monitor to zaista radi ili ne ! Jos uvek se daju argumenti da je CRT bolji za dizajn jer daje vernije boje itd. a realnost je da jedan samsung 753s 17" CRT ne moze da prikaze verne boje makar mu pretio celoj familiji, i nije on jedini primer, jednostavno to zavisi od same konstrukcije i kvaliteta monitora. Jedno su mogucnosti, a sasvim drugo je kako je nesto na kraju izradjeno i napravljeno, kako radi i kako se ponasa. Ne kazem ja da je 215T los monitor, sacuvaj Boze, samo kazem da je za gmaera i casual work na racunaru 226BW bolji. I umesto da mi trazite razlog koji bi ja trebao da navedem zasto je 226BW bolji, napisite vi meni zasto je 215T bolji ! Pivot i PiP i to nema veze sa zivotom prosecnog korisnika racunara koji je kuci doneo monitor, stavio na sto i upalio neku igru ili internet...Dakle recite vi meni zasto je bolje da dam 100 i kusur evra vise za 215T umesto 226BW ? (ja vidim ghosting na svom 8ms monitoru, ne lazem, vidim da postoji, jednostavno kad ima preko 45 fps izgleda kao da ima 45 fps, dok na 2ms BW-u vidim da ide "tecnije"). Dakle ajde da obrnemo situaciju, dajte mi argumente zasto bi user "a c a" (koji je cela sustina ove rasprave) trebao da uzme 215T umesto 226BW ! :)

Poslednja izmena:
Dakle recite vi meni zasto je bolje da dam 100 i kusur evra vise za 215T umesto 226BW ?

Prvo user ACA treba da se izjasni za sta bi koristio monitor, da li da se prevashodno igra, da gleda filmove, da surfuje i da kucka, da obradjuje slike itd... Izbor zavisi od toga i naravno od dubine dzepa... Kao sto gx-x rece, za prosecnog korisnika, za casual rad na racunaru i ljubitelje FPS igara, bolji izbor je 226BW, a za ostale, ukoliko im dodatnih 100e nije problem, 215TW je verovatno bolji izbor....

Evo i konkretno, suma sumarum:

U principu 226BW ima predost u odnosu na 215TW sto je
- brzi (2ms naspram 8ms), vazno zagrizenim FPS igracima i uglavnom nevazno za vecinu drugih, za koje je 8ms i vise nego dovoljno
- 1" veci, 22" naspram 21", (ne primeti se mnogo, ali jeste veci), mada iste rezolucije, dakle u principu ne donosi mnogo prednosti
- jeftiniji (barem 100e ako ne i vise)

215TW ima sledece prednosti naspram 226BW:
- SPVA ekran, sto povlaci bolje uglove gledanja i uniformnije boje po celom ekranu
- Ima odlicnu gamu i dinamiku boja, najbolju koju sam video kod ijednog LCD-a do 22"
- ima SVHS, kompozitni i RGB komponentne ulaze. Npr. video kameru direktno mozete nakaciti, kao i mnoge druge uredjaje.
- ima PictureInPicture mogucnost (cak i izmedju VGA i DVI ulaza)
- ima podesavanje ekrana po visini i rotaciju
- ima ugradjene zvucnike (ne bas nekog impresivnog kvaliteta doduse)
- ume da uradi 4:3 rezim (zgodno ponekad za neke igrice koje nisu pravljene za wide ekrane, ali i za TV, kameru i sl.

Oba inace imaju DVI ulaz sa HDMI podrskom.

Ukoliko sam izneo neku neistinu ili nesto zaboravio, molim da me ispravite tj. dopunite.

Poslednja izmena:
Aco, ne znam zasto insistiras da bude bas 21" wide TN ekran, buduci da se nekako standardizovalo na 20" i 22" za TN wide. Kao allround resenje, ako joj ne trebaju dzidza-bidze koje 215TW nudi a pritom se ne bavi dizajnom i/ili obradom fotografija, 225BW bi joj verovatno bio optimalno resenje, sa cenom od oko 360e. 226BW prakticno nista bolji a 50-tak je evra skuplji. Ako joj je 360e puno, onda ima i 20" 206BW, cena oko 310e. Sve isto kako 226BW, samo malo manji ekran.

Poslednja izmena:
napisao sam u jednom prethodnom postu, nema mesta na stolu za 225BW, fali 1 cm da se smesti, sto je nesto kao ovog tipa:
thm_750-220.jpg

napisao sam u jednom prethodnom postu, nema mesta na stolu za 225BW, fali 1 cm da se smesti

Izvinjavam se Aco, nisam bas najbolje "pratio na casu". Onda je opcija 206BW za 310-320e. Isti kao 226BW, samo malo manji i jeftiniji... Ili da sacekas i da se ponadas da ce neko od uvoznika uskoro ponuditi 216BW, koji se koliko vidim jos se ni u Evropi nije pojavio...

Trenutno od wide LCD ekrana sa 21" kod nas imas samo Samsung-a 215TW. O njemu sve vec znas iz prethodnih postova. Ima li smisla dati za njega preko 200e vise od 206BW, odluka je na tebi... Ja sam dao jer imam specificne zahteve i 215TW mi je bas legao (sto zbog panela, sto zbog mogucnosti povezivanja), ali za vecinu prosecnih korisnika verovatno nema smisla placati toliko vise u odnosu na Samsung B seriju.

Poslednja izmena:
Dilema oko 21inch widescreen monitora

Trenutno imam Samsung 960BF, a planiram da uzmem 215TW.
E sad imam jednu dilemu. Da li su ikone i slova pri rezoluciji 1280x1024 na 960BF iste realne dimenzije kao na rezoluciji od 1680x1054 na 215TW monitoru?

Rezolucija je 1680x1050, a ne bih znao da ti kažem, pogotovo što sam ja sebi povećao ikone u odnosu na default :)
Ja bih rekao da su tu negde, možda malo manje.

Kad uporedim velicinu ekrana na Samsung 940N i Benq 222WA, visina im dodje ista a Benq je normalno, siri. S obzirom da Samsung ima vertikalnu rez od 1024 a Benq od 1050, znaci da su im ikonice priblizne velicine u optimalnim rezolucijama (2% manje na Benq).

E sad, Benq je 22" (a ti pitas za 21"), tako da ispada da su ikonice na 21" nesto manje nego na 19". Nista preterano.

Vrh Dno