Šta je novo?

Koji 19" TFT?

Gorannnn

Čuven
Učlanjen(a)
03.12.2003
Poena
609
Cena je otprilike ista, jedan ima 4ms i DVI dok drugi ima malo bolje karakteristike. Sta mislite?

Sta mislite o Benq FP93G ima 6ms(2msGTG) , DVI i garanciju za 0 mrtvih piksela , dok 940n ima 8ms , nema DVI ,a garanciju za 7 mrtvih piksela (tek kad se pojavi 8 moze da se zameni) - a Benq je samo 5-10 evra skuplji. Molim vas neko misljenje o ovom monitoru posto sam se bas naprzio da ga uzmem, i sta znaci ovo u zagradi 2ms GTG - podatke sam uzeo sa Benq-vog sajta.

Nisi me chitao gore pa da ti ponovim:
Samsung tolerise 1 mrtav pixel (dark/ bright) na 1 milion pixela. Ekran 19 inch modela ima 3,932.160 pixela, tolerancija je 4 mrtva pixela.

Nije tačno. 19" ekran ima 3,932.160 podpiksela a samo 1280x1024=1310720 piksela!!! Tako piše i u standardu ISO 13406-2.

Prema ovom standardu, za klasu II monitora (to su oni koji se danas najviše prodaju), maksimalan broj defektnih piksela na milion piksela može biti sledeći:

3 stalno bela piksela + 3 stalno crna piksela + 7 loših podpiksela (s tim, što i stalno crni se dodatno takođe računaju kao polupikseli) = 13 feleričnih piksela, od čega maksimalno 3 podpiksela i nijedan piksel mogu biti u klasteru (kvadratu veličine 5x5 piksela).

Znači, kao što vidite, mi još imamo sreće što proizvođači i trgovci imaju strožije interne standarde od zvaničnog. Konkurencija ih na to primorava.

Nisam ja odvalio glupost nego covek koji ga prodaje iz dilektre. Prema tome iskontrolisi se pre nego sto ti izvalis neku glupost, nemoj optuzivati ljude unapred.
Inace taj covek je rekao da su mu tako rekli iz samsunga, a na pitanje da li smem da izvadim monitor i pogledam da li ima mrtvih piksela pre nego sto ga kupim odgovorio je - ne

Ako ne dozvoljavaju da se monitor pogleda onda bi barem morali da prihvate soluciju da kad ga probas kuci i ako nesto ne bude u redu odmah zamene za drugi.
To bi i inace imao pravo jer su takvi propisi(ovde se radi o reklamaciji potpuno novog proizvoda) ali kako je ovo Srbija sve opcje su u igri.

Ne kontam toliku zabrinutost oko BP, ima 100radnji koje cje vam dati da pogledate monitor pre kupovine. Nije vishe to takava TABOO ;)

Ovi BenQ monitori imaju stvarno dobru cenu FP93G je 245 EUR a FP93V(onaj lepi beli "Mac" monitor) je 235 EUR.Da nemaju DVI bili bi u cenovnom rangu sa 1919s:)
Koliko valja slika na ovim monitorima?

Nije tačno. 19" ekran ima 3,932.160 podpiksela a samo 1280x1024=1310720 piksela!!! Tako piše i u standardu ISO 13406-2.

Prema ovom standardu, za klasu II monitora (to su oni koji se danas najviše prodaju), maksimalan broj defektnih piksela na milion piksela može biti sledeći:

3 stalno bela piksela + 3 stalno crna piksela + 7 loših podpiksela (s tim, što i stalno crni se dodatno takođe računaju kao polupikseli) = 13 feleričnih piksela, od čega maksimalno 3 podpiksela i nijedan piksel mogu biti u klasteru (kvadratu veličine 5x5 piksela).

Znači, kao što vidite, mi još imamo sreće što proizvođači i trgovci imaju strožije interne standarde od zvaničnog. Konkurencija ih na to primorava.

Ono shto sam naveo je citat sa Pakom sajta kao ovlascenog dilera Samsung firme.Ti to tvrdish da Pakom laze tj.falcifikuje uslove garancije proizvodjacha?
Pa bez obzira to su uslovi pa ocesh necesh nema drugo :D

@DARK SIDE

Svašta!?

Gde sam ja to tvrdio da Pakom laže ili da bilo šta falsifikuje?
Samo sam svima protumačio standard za klasu II po pitanju bad pixel-a, jer su se i ranije pojavljivala razna tumačenja u vezi sa tim koliko je mrtvih piksela dozvoljeno. Nigde nije zabranjeno da proizvođač definiše strožije interne standarde od zvaničnih, čak štaviše, to je i dobro. I zato @DARK SIDE, ako nisi razumeo ono to sam napisao, nemaoj da se zalećeš i da lupaš kao otvoren prozor i da me optužuješ za nešto što nisam napisao. Uostalom, pravi povod što sam i dao tumačenje standarda, je što ti u jednom svom ranijem postu, u proračunu koji si dao, očigledno nisi pravio razliku između piksela i podpiksela, pa si samo dodatno povećao konfuziju. Ja sam samo hteo da to presečem i da ljudima tačno objasnim o čemu se tu radi.

Moj post ima smajli,a reakcija je na tvoj post.Nema tu nije tachno.Meni je tahno ono shto mi daje prodavac i to me zanima>Ako su povoljniji od proizvodjacha onda josh bolje ali mislim da nije tako i da samsung daje takodje ovaj "stroziji" kriterijum od samog standarda.Tako da mi ne treba wikipedijin prevod stnadarda.Svi imamo net da pogledam standard.Tako da tvoje nije tachno moze da bude za kupca tachno je jer je Pakom u obavezi da u ovom sluchaju isposhtuje cl.36 Zakona o uslovima za obavljanje prometa robe,vrshenje usluga u prometu robe i inspekcijskom nadzoru.
I batali me sa tim "lupanjem" jer ja sam samo citirao obaveshtenje u uslove garancije koje je pakom izbacio a ne ja ,pa ne vidim ako uopshte imash logike da navodish da sam ja dao to tumachenje i "nisam pravio razliku".I sad cesh ti da me uchish...u ***.bash si me nauchio sa wikipedijom i googlovanjem.
Jel ti jasno bre da postoji copy -paste i da je ovaj navod sa sajta bitan za zakon i uslove garancije?

Poslednja izmena:
Ma ja ubijam malo vreme Milose:D
Pakom je inache Samsungov diler pa ako oni tako kazu onda je tako.Inache ako se u uslovima garancije ne navode podpikseli po zakonu kupac je kupovinom saglasan za uslovima garancije a to je da prodavca ne zanimaju podpikseli.I shta je tu netachno?ebe mi se za standard kad mi standard ne znachinishta u sluchaju kupovine.:D
Da tebe josh ja malo edukujem:
"8.4. Ponuda proizvoda i usluga korišćenjem elektronskih sredstava
Član 27.
Ponuda proizvoda i usluga elektronskim sredstvima (elektronska pošta, elektronska trgovina, internet i dr.) mora da sadrži sve bitne elemente (vrstu i kvalitet proizvoda i usluga, uslove garancije, poreklo, način plaćanja, rok za isporuku, rok za izvršenje usluge, cenu, način rešavanja prigovora i dr.) koji su od značaja za odluku potrošača o kupovini ponuđenih proizvoda, odnosno korišćene usluge.
Prodavac proizvoda, odnosno davalac usluga, koji je zaključio ugovor na osnovu elektronske ponude odgovara za sve materijalne nedostatke proizvoda, odnosno za ispravno funkcionisanje proizvoda prodatog uz garantni list u skladu sa zakonom, kao i za neizvršenu ili nekvalitetno izvršenu uslugu, a potrošač ima pravo prigovora u skladu sa čl. 34. i 35. ovog zakona."

Ovo je inache jedan drugi Zakon:Zakon o zashtiti potroshacha.E to je bitno bato moj a ne standard i tvoji prevodi standarda.Mozesh da se slikash za standardom kad su uslovi garancije ovakvi ili onakvi.U ovom sluchaju Pakon je po meni OK.a inache su uvek bili takvi pa chak su,iz mog radnog iskustva,bili i vishe nego tolerantni kod reklamacija.

Ona dva gore navedena clana su ovi:
13. Prigovor (reklamacija)
Član 34.
Potrošač ima pravo prigovora na kupljeni proizvod ili pruženu uslugu, za koje se ne izdaje garantni list, zbog nedostataka koji su nastali u roku od šest meseci od dana kupovine, odnosno izvršene usluge.
Uz prigovor iz stava 1. ovog člana podnosi se račun o kupljenom proizvodu, odnosno izvršenoj usluzi.
Prigovor se podnosi u prodajnom objektu u kome je proizvod kupljen, odnosno usluga izvršena, a uz saglasnost potrošača i na drugom mestu koje je za to određeno, licu ovlašćenom za prijem prigovora koje mora biti prisutno na tom mestu tokom radnog vremena.
Ovlašćeno lice odlučuje o prigovoru istog dana kada je prigovor podnet, a najkasnije u roku od osam dana od dana podnošenja prigovora.
Prodavac, odnosno davalac usluge je dužan da svojim aktom bliže utvrdi način i uslove rešavanja prigovora.
Član 35.
Ako je prigovor iz člana 34. ovog zakona osnovan zbog nedostatka na proizvodu, potrošač ima pravo na:
1) zamenu kupljenog proizvoda za nov proizvod, odnosno proizvod odgovarajuće marke (modela, tipa) ili
2) da mu se vrati iznos plaćen za taj proizvod u visini maloprodajne cene tog proizvoda na dan vraćanja ili
3) otklanjanje nedostatka na proizvodu.
Ako je prigovor iz člana 34. ovog zakona osnovan zbog nedostatka u izvršenju usluge, potrošač ima pravo na:
1) otklanjanje nedostatka ili
2) vraćanje plaćenog iznosa ili na smanjenje cene srazmerno nedostatku izvršene usluge.
Ako potrošač pretrpi štetu prouzrokovanu proizvodom sa nedostatkom, odnosno neizvršenjem usluge ili izvršenjem usluge sa nedostatkom može da zahteva naknadu štete.
Prava iz stava 1 do 3. ovog člana potrošač može da ostvari pod uslovom da nedostatak nije nastao njegovom krivicom.
Mislim da nije loshe da ovim kopiranjem ovo po ko zna koji put navedem na ovom forumu da bi ljudi znali koja su im prava u sluchaju kupovine jer se chesto ne radi o malom novcu.
Jeste van teme ali nije loshe da ljudi ponovo prochitaju.Ovakvu materiju je vec odavno na slichan nachin i obradio gore pomenuti Zakon o uslovima za obavljanje prometa robe.........

Poslednja izmena od urednika:
Nisam koristio wikipediju. Nije mi palo na pamet da tamo gledam, a dobro si se setio.

Uostalom, @DARK SIDE, bilo je dosta pogrešnih pozivanja na standard a da gotovo niko nije znao ni koji je standard u pitanju ni šta je njime tačno definisano. Ja sam samo na primeru dao tumačenje standarda. A znam ja naravno da i za tebe radi Google i da si i ti mogao i sam da se informišeš, ali očigledno si u svom proračunu brkao piksele i podpiksele (to su svi mogli da vide), pa sam zbog smanjenja zabune dao pravilno tumečenje. I zašto se ljutiš što sam ja ovde dao tumačenje standarda. Pa naravno da neću da lupam koješta iz glave, nego da ću da pogledam kako je stvarno propisano i naravno da je tu google da dođem do informacija. Ti se ljutiš zbog toga, a ovamo nam prepisuješ delove zakona i propisa, ili čega već, kao da mi ne znamo za sajt republičke skupštine i mogućnost da se sa istog skine bilo koji zakonski ili podzakonski akt (Google tu uopšte nije ni potreban).

Ne ljutim se ja vec "ubijam vreme" posle posla..a posao mi je primena zakona.Zato i potenciram da garancija ne vazi za podpiksele jer nisu navedeni u garantnim uslovima.Ne brkam ja vec pakom:D.
No nije ni bitno.Sinu sam dao Siemens wide tft a meni je stigao danas samsung 940bf.So far so good.Javicu ako mi se neshto ne svidi.Do sada je odlichan.

Poslednja izmena:
Nasao sam par fotki Benq FP93v.
Dobru sliku ima kad se uzmu u obzir specifikacije(270cd/m2
550:1 contrast)

cetVQeoUQpekE.jpg

ceiT4Pv9sZpE.jpg

ceqa2mrJ68rvM.jpg

cesZPnVN7rJE.jpg

Lepe slike a pogotovo ona gornja :D.Kod samsunga moras malko da stelujesh a npr. kod Siemensa su boje blaze i realnije.No to su male razlike.Imam utisak kako sam probao desetine tft monitora da svaki moras da stelujesh.

Samsung 940bf...posle 4 dana vec jedan mrtvi piksel(svetli).

Poslednja izmena od urednika:
Verovatno ih vishe necje biti, ako ti je neka uteha. Neshto se uchestali ti badpixeli, ovih dana sam za svashta chuo.

Zelim da kupim 19" LCD i dao bi maximalno 250 eura. Da li postoje modeli u tom cenovnom rangu na kojima cu moci da gledam filmove i da igram igrice bez pojave "duhova" na ekranu? I sta mi preporucujete da uzmem?

99% monitora u tom cenovnom rangu ispunjava zadate uslove <makar po mom mishljenju> osim ako si neki zagrizheni i vijash 2ms, to cje vecj teshko za 250e.

Nec MultiSync LCD1990SXi

U dilemi sam da li da kupim Nec MultiSync LCD1990SXi.
U pitanju je 19'' LCD.
Da li je neko imao iskustva sa NEC-om i kakvi su utisci.
Na prvi pogled me zabrinjava odziv od 9ms.

Jedno mozda cudno pitanje al ajd.
Kupio sam BENQ FP93X , ali bez obzira na marku zanima me koliko ste vi koji imate 19-tice udaljeni od ekrana, jer mi sve ovo izgleda mnogo veliko ?
Uzgred , ako ima neko ovaj monitor jel moze da mi kaze kako je ispodesavao sve ono.

Jedno mozda cudno pitanje al ajd.
Kupio sam BENQ FP93X , ali bez obzira na marku zanima me koliko ste vi koji imate 19-tice udaljeni od ekrana, jer mi sve ovo izgleda mnogo veliko ?
Uzgred , ako ima neko ovaj monitor jel moze da mi kaze kako je ispodesavao sve ono.

19" ti je veliko ? Sta bi tek onda rekao za 24" wide ili 30" ne daj boze :D

hajde predlozite neki monitor 270-320e. ja se razmisljam izmedju LG L204WT i samsunga 931bf. sta mislite o navedenim modelima i neka preporuka.

Ni jedan, ni drugi ti nisu ništa posebno, osim po specifikacijama. Nisam ih video uživo, ali pošto i sam planiram da skorije kupim TFT, dosta sam se raspitivao i došao sam do saznanja da Samsung 931BF, osim brzinom, kvalitetom uopšte ne opravdava cenu, a da LG L204WT i nije baš pouzdan.

Poslednja izmena:
Smeshan mi je ovaj srbin, 0 argumenata shta je loshe u specifikacijama + kazhe da ih nije video uzhivo...stvarno ne znam na osnovu chega je doneo zakljuchak. Mogao je makar da da neki predlog.

buggy86: morash sam da odluchish da li zhelish 16:10 ili 4:3 to samo ti znash shta tebi vishe odgovara. Kada to odluchish mislim da cje ti ovde brdo ljudi dati svoje predloge shta da kupish. Imash tread wide ili obichan, ako ga prochitash skontacjesh da su ukusi razlichiti. Najbolje ti je da sam pogledash u nekoj radnji i sam odluchish.

@isnogood, je l' ti dobro razumeš srpski?

Smeshan mi je ovaj srbin, 0 argumenata shta je loshe u specifikacijama
Lepo sam u prethodnom postu napisao: "Ni jedan, ni drugi ti nisu ništa posebno, osim po specifikacijama". Jasno je da sam tu mislio da su specifikacije za pomenute monitore dobre. Ti si @isnogood to izgleda pogrešno shvatio. Čitaj pažljivije.:mad:

...stvarno ne znam na osnovu chega je doneo zakljuchak.

Pa i tu sam se ogradio rečima: "...dosta sam se raspitivao i došao sam do saznanja...". @isnogood, a šta bi ti, listu sajtova koje sam posetio i spisak imena ljudi sa kojima sam razmenio mišljenja? Ovde valjda delimo informacije (a i dezinformacije) i utiske o TFT monitorima. Bilo bi stvarno super kad bih ja mogao svaki monitor da testiram lično pa da o tome pišem. Ali na žalost nije tako i sumnjam da bilo ko od nas na ovom forumu ima priliku za tako nešto. A i u tom slučaju bi moje mišljene bilo vrlo subjektivno. Od toga ne može da se pobegne. U vezi sa tim, čitajući u jednom domaćem časopisu članak o testu većeg broja TFT monitora koji su navodno uradili članovi redakcije, bio sam pod jakim utiskom da sam delove teksta negde već čitao. I bio sam u pravu. Delovi teksta su bili gotovo bukvalan prevod review-a sa cnet sajta.:crash:

Najbolje ti je da sam pogledash u nekoj radnji i sam odluchish.

Ovo si već dobro rekao.:,,: I dodaj srpski kodni raspored za tastaturu da se ne foliraš više sa onim "ch" umesto "č" i td.:guitar:

Poslednja izmena:
Vrh Dno