Šta je novo?

Koji 19" TFT?

Gorannnn

Čuven
Učlanjen(a)
03.12.2003
Poena
609
Cena je otprilike ista, jedan ima 4ms i DVI dok drugi ima malo bolje karakteristike. Sta mislite?

banzaiii je napisao(la):
Ako ne budeš zadovoljan slikom, tome najverovatnije neće biti uzrok grafička kartica nego monitor (s obzirom da ciljaš na jeftiniju klasu).
Ako ti budžet dozvoljava, preporuke svakako idu za neku 19icu sa DVI ulazom (poput gore pomenutog 940b).

Da budem iskren malo sam gledao razne tft-ove po prodavnicama i kao obican korisnik jedva da sam uspeo da primetim neku razliku u kvalitetu slike izmedju monitora od oko 200 i, na primer, oko 300 eura. Verovatno za to treba imati izvezbano oko, a kako ga ja nemam, a monitor mi treba gotovo iskljucivo za rad sa tekstom i surfovanje internetom ne vidim neku svrhu da kupujem neki skup monitor. Jedino sto sam uspeo da primetim jeste da +2" zaista znace cak i za kancelarijske poslove.

U stvari, vremenom sam, kako su mi se razne licne i porodicne obaveze mnozile i uvecavale i kako sam naucio da su se neke stvari koje sam kupovao kao vrhunske vremenom pokazale kao dobre, ali ne i vrhunske, postao sve vise orijentisan ka consumer, odnosno best-buy kako se jos, valjda, kaze, uredjajima. U tom smislu i ceo ovaj topic. Svaka cast superkvalitetnim monitorima i ljudima kojima su oni potrebni, ali ja sam vise zainteresovan za consumer, best-buy varijante.

A sada, nakon ove male ispovesti koja ce vam promeniti zivot, nastavak zapitkivanja. Koji su, po vasem misljenju, best-buy tft monitori na nasem trzistu sa namenom, prevashodno, za rad sa tekstom i surfovanje internetom?

Kakvi su Neovo, na primer? Misljenja o njima idu od ne ovo do ubedljivo najbolji za prosecnog korisnika.

Moja šefica radi na kompu Cyrix 333, 32MB, sve integrisano (grafika takođe) i TFT Acer AL1716As. Ceo njen komp ne košta ni četvrtinu koliko je plaćen monitor, ali logika je bila jasna. Umesto da za datu kintu uzme novu mašinu sa CRT-om, ona je samo zamenila monitor. Jer taj PI završava posao što se računovodstva tiče (noviji ne bi ubrzao ništa zbog ograničenja programa) a TFT joj je dobro došao zbog svakodnevnog 8-časovnog sedenja ispred kompa. Ja sam imao isti monitor i kod mene je na ATI X700 slika bila za dve klase bolja nego što je kod nje sada na integruši, ali je opet ta slika bolja na tom Aceru nego što je bila na LG 17-ici. Naime, kartica ne daje dovoljnu frekvenciju osvežavanja (max 60Hz) što na TFT-u nije problem.

Kazi mi kakva je slika na tom acer-u posto je grafika integrisana?
Ja sam mislio sestri da kupim neku 17-cu jeftiniju do 150-160 eura ali ne znam kakva ce slika biti posto je i kod nje graficka integrisana.
Jos jedno pitanje,kakvi su belinea monitori sa odzivom od 8 milisekundi vidim da ima da se nadju za 150 eura,pa ako nisu losi mozda bih sestri kupio jedan.
Ona inace racunar koristi za internet i kucanje tekstova znaci sasvim obicna upotreba.

Varas se!!! U odnosu na 17" CTR ne gubi se nista po visini mozda se i dobija malo (nisam merio) ali na sirini dobijes mnooogo. Izgleda 50% veci. Zauzima jedva malo vise po sirini zbog tanjeg rama. Mozda ti se zato cini makusan. Velika je razlika

Wrealy? :sceptic: xa xa xa
A mozda se te 2ms vuku "cak 30 na sat" ;)

Poslednja izmena od urednika:
@MCRadisha
Mislim da smo svi manje-više skapirali šta tražiš, zbog toga niko ni ne pominje monitore iz više klase.
Razlike između 19ice i 17ice si video, i video si koliko ta razlika košta.
DVI bi ti dobro došao ako poželiš da promeniš grafičku (kao što si pomenuo), ali ti u principu nije neophodan.
S obzirom da ne postavljaš neke posebne zahteve pred monitor, moguće je da ti se dopadne koji god da uzmeš, ali je moguće i da se tek onda setiš da ti nešto smeta (zato je bolje da se unapred razvije ovakva priča).
Najbolje bi bilo da unapred odrediš sumu koju misliš da potrošiš, a onda da vidiš šta ima u toj klasi.

Pre svega, hvala svima koji ucestvuju u diskusiji.

Sto se sume tice, za 19" bih nastojao da platim do 250, ili 260 eura maksimalno. A ako odustanem od 19-ce i odlucim da kupim 17-cu do 200 eura.

Malo gledam cenovnike i sad vidim da Neovo bas i nije toliko povoljan kako bi covek mogao pomisliti.

Ima, recimo, neki 19" LG 1917s-GN za oko 220 eura, tu oko 250 eura su i Belinea 1905 G1 i 101902, Philips 190S7FS itd.

Vise trazim monitor uravnotezenih karakteristika (ne mora da briljira nijednom osobinom, ali bih voleo da nema ni izrazitih nedostataka), negoli sto mi treba nesto posebno - brzina matrice, izgled i slicno.

Ono sto me posebno zanima jesu odredjene specificnosti pojedinih brendova. Pretpostavljam da vecina LG monitora, na primer, ima slicnih prednosti, ali i mana. Slicno i sa Philipsom i drugim brendovima.

Poslednja izmena:
Sad vidoh na PC Berzi da je 318e u Gigatronu ako je to sa PDV nije mnogo, jos da je crn pa da ga isprskas:banana: . Stvarno je super, a moja kartica je ASUS 6600 Silencer/PCI-E, da li bi ga ona podrzala:whip: nemam pojma?

U sunce ti sad vidoh test na benchmarku, ima ga u crnoj varijanti!

U principu svaki tft ce da odgovara tvojim potrebama; tu spadaju i "bezimeni"

Ono sto je bitno za tekst je da ukljucis ClearType (opcija u win-u) i da ga podesis u "native" rezuluciju (za 15 1024*768, za 17 i 19 cola to je 1280 puta nesto) i dobices ono sto trazis.. (ekstra lepa slova)..

Pozdrav..

Saberi i oduzmi jedina mana sto se mojih potreba i ukusa tice bi bila nesto manji vertikalni ugao od u specifikaciji navedenih 160. .ebi ga ja sednem na fotelju, a monitor na stolu pola metra iznad i sta ako obnevidim:trust:
Uh kopka me kartica i cena!

Jel moze neko da mi kaze koju rezoluciju mogu da izguram sa nVidia GeForce FX 5200 i da li mogu 19'' ili 20'' monitor na tu graficku ??
Hvala

Za rezoluciju u 2D primenama nemoj da se brines i naravno, zasto ne bi mogao. ;)

bojke1 je napisao(la):
Kazi mi kakva je slika na tom acer-u posto je grafika integrisana?Ja sam mislio sestri da kupim neku 17-cu jeftiniju do 150-160 eura ali ne znam kakva ce slika biti posto je i kod nje graficka integrisana.
Jos jedno pitanje,kakvi su belinea monitori sa odzivom od 8 milisekundi vidim da ima da se nadju za 150 eura,pa ako nisu losi mozda bih sestri kupio jedan.
Ona inace racunar koristi za internet i kucanje tekstova znaci sasvim obicna upotreba.

Sasvim solidna. Bolja nego u kombinaciji sa CRT-om. Za net i kusckanje biće savršeno.

mrGood je napisao(la):
U principu svaki tft ce da odgovara tvojim potrebama; tu spadaju i "bezimeni"

Ono sto je bitno za tekst je da ukljucis ClearType (opcija u win-u) i da ga podesis u "native" rezuluciju (za 15 1024*768, za 17 i 19 cola to je 1280 puta nesto) i dobices ono sto trazis.. (ekstra lepa slova)..

Pozdrav..

Moze mala pomoc u vezi Clear Type (Win xp) .... gde se to podesava ?

a kad otvorish word na tom 19" wide, tek onda vidish koje si ****** kupio :) choveche gledaj pixele 1440x900 znachi manje pixela po vertikali..shto smeta....veruj mi....900 spram 1024 ...hm......pogledaj upaljen takav monitor pre nego kupish. Nemoj kupiti wide na slepo...drugo je kad kupish 21" 24" 30" njihova vertikala je dovoljno velika i onda recimo stavish dva worda ili i.e. jedan pored drugog ..e to je vecj lepo...ali wide je po meni za vecje monitore ....Sigurno si po radnjama video lcd wide tv-e ......dobro razmisli o tome....ja sam se jako palio na 205bw ...znachi 20" za oko 330-340e ....ali to je vecj druga pricha 1680x1050 i ja sam ipak odustao....

zbog cega si odustao od 205bw? jel ima neku posebnu manu ili jednostavno ne volish wide / odnosno mali ti je i 20" monitor?

jel neko zna da li su Acer AL2216W stigli u Beograd? kod kog dilera/uvoznika to moze da se proveri?

grafichka + devojka rekla da je gadan:)

ovo drugo mu je presudilo :)

pa i jeste gadan :) pa svi samsunzi su skoro gadni sem onog x60BF i p serije :) tako su...monotoni :) ala je to bitno :) shta kazhesh :)

kakvi argumenti ..... ;-(

Ovim spajanjem thread-ova je napravljen džumbus. Sad je praktično nemoguće ispratititi ko sa kim, i o čemu, priča.:S:

Poslednja izmena:
Dark Angel je napisao(la):
Moze mala pomoc u vezi Clear Type (Win xp) .... gde se to podesava ?

Desni klik misem na desktopu pa Properties pa Appearance pa Effects pa cekiraj "Use the following method to smooth edges of screen fonts" pa iz padajuce liste izaberi "Clear Type" ili "Standard".

Jedino sto sad kad izaberem "Clear Type" na mom crt-u dobijem upravo onakav izgled slova koji mi se ne svidja na tft-ovima koje vidjam po prodavnicama. :d

banzaiii je napisao(la):
Ovim spajanjem thread-ova je napravljen džumbus. Sad je praktično nemoguće ispratititi ko sa kim, i o čemu, priča.:S:

Ja sam pokretac teme "TFT za tekst i net" koja je privaljena ovde i pitam, u principu, za jeftinije solidne tft-ove, consumer, best-buy, klase koji bi zadovoljili korisnike koji rade uglavnom sa tekstom, tabelama i surfuju po internetu. Ovi ljudi koji odgovaraju sa "odgovarace ti manje-vise bilo koji" odgovaraju meni. :d

A sad kulminacija. Koji je po vama best-buy 19" monitor?

isnogood je napisao(la):
a kad otvorish word na tom 19" wide, tek onda vidish koje si ****** kupio :) choveche gledaj pixele 1440x900 znachi manje pixela po vertikali..shto smeta....veruj mi....900 spram 1024 ...hm......pogledaj upaljen takav monitor pre nego kupish. Nemoj kupiti wide na slepo...drugo je kad kupish 21" 24" 30" njihova vertikala je dovoljno velika i onda recimo stavish dva worda ili i.e. jedan pored drugog ..e to je vecj lepo...ali wide je po meni za vecje monitore ....Sigurno si po radnjama video lcd wide tv-e ......dobro razmisli o tome....ja sam se jako palio na 205bw ...znachi 20" za oko 330-340e ....ali to je vecj druga pricha 1680x1050 i ja sam ipak odustao....

Većina korisnika CRT-a je prešla na TFT koristeći rezoluciju od 1024x768. Tako da bi im prelazak na 19" Wide bio ipak dobitak (poput mene).

@MCRadisa - BEST BUY apsolutni ti je Acer AL1916Ws. Za te pare nema bolje. Ako nećeš pak Widescreen, uzmi Acer AL1916As.

blue je napisao(la):
Sasvim solidna. Bolja nego u kombinaciji sa CRT-om. Za net i kusckanje biće savršeno.
Ok hvala.
A sto se tice belinea monitora?Da li mozda znas kakvi su ?
Ja sebi planiram da kupim samsung 970p ili 971p i onda najvise sto mogu da skrpim para za sestru je 150-160 eura i to je plafon.
Da li ima nesto u tom cenovnom rangu da se nabavi a da nije totalni krs?
Znaci neka pristojna 17-ca.
Pozdrav!!!!!!!!;)

Evo ovo sam iskopao na netu BTW nisam siguran da li je u pitanju 17 ica

54079729_0abcf5efb3.jpg

Vrh Dno