Šta je novo?

Koji 19" TFT?

Gorannnn

Čuven
Učlanjen(a)
03.12.2003
Poena
609
Cena je otprilike ista, jedan ima 4ms i DVI dok drugi ima malo bolje karakteristike. Sta mislite?

Ima li neko PRESTIGIO 19?

Video sam doticni monitor, ima sjajnu sliku, cena oko 12-13000. Ima li ga ko, kakva su iskustva?
pozdrav

Muku mucim u izboru monitora

Prvo da pozdravim sve posto sam nov ovde , poz :)

E sada , svacega sam se nacitao ovih dana sto se izbora monitora tice i stvarno sada ne znam sta da radim ...

Imam graficku ATI Radeon 9200 i zelim sutra najzad da kupim neki tft , a da bude bar 19 , moze i wide i fullscreen , spreman sam da potrosim 24.000 dingera , i zamolio bi da mi ne pricate o menjaju graficke posto mi stvarno ne pada na pamet da trosim sada i na to pare , nisam burzuj tako da ... :D

Eto , zahvalio bi se svima koji odgovore , zop :wave:

proba, a shta bi radio na monitoru? :) Ako je za neki klasika rad, bez igrica, toplo bih ti preporuchio 22` ...npr, imash acer za 20 300 din...kupih ga juche, i sve mi se vishe i vishe svidja :)

ps...mada i igrice nisu neki ogranichavajuci faktor...ja bez problema igram cs 1.5 u 640x480 na monitoru chiji je default 1680x1050....

Poslednja izmena:
e paz`, ima jedan problem...kod tft monitora, ochi relativno moraju da ti budu u visini njega...najbolje bi ti bilo da se proshetash negde gde ih imaju izlozene, i pogledas :) tft-i imaju problem shto crna boja nije bash neshto specijalno crna :) sad sam malo testirao moj monitor za filmove (gore pomenuti acer za 20 000) i iskreno...sve mi se vishe i vishe svidja...ghousting ne primecujem :)

U svakom sluchaju, ako vec imash 24 000 za monitor, zaobidji 19` ;)

Poslednja izmena:
e paz`, ima jedan problem...kod tft monitora, ochi relativno moraju da ti budu u visini njega...najbolje bi ti bilo da se proshetash negde gde ih imaju izlozene, i pogledas :) tft-i imaju problem shto crna boja nije bash neshto specijalno crna :)
Ako mislis na TN onda uglavnom crna nije bas crna, nego vise tamno siva uz cesto probijanje bele po ivicama, ali generalno za TFT ne vazi to pravilo ;)

crni, to sam i mislio, chovek ce svakako uzeti TN...valjda? :)

Proba, imas li dvi izlaz na toj grafickoj? ako ne, onda mozesh da uzmes i analogni...

do 22 000 dinara imash da birash izmedju 3 22` wide monitora, samo sto svaki ima samo analogni...***a, ja sam uvek za varijantu shto veceg :) a za filmove, vece mnogo znachi ;)

Imam DVI i za opciju sam da uzmem monitor koji ima oba prikljucka , i analogni i dvi u slucaju da treba da ga odnesem na komp koji ima samo analogni , to nije ja mislim veliki problem ako ima oba prikljucka , a to TN ne znam sta znaci , ja zelim TFT :D:p

I tako , imate li jos nesto da mi kazete posto sutra planiram odlazak u pazarenje pa da znam sta da gledam konkretno :D

ovako...skini sa neta program koji se zove "nokia test monitor"...ima samo 700kb...snimi ga na flash...kad dodjesh tamo, i odlucis koji ces monitor da kupis, trazi da ga pred tobom raspakuju i povezu (OBAVEZNO!)...ukopcaj svoj flash, pokreni program...izaberi bilo koji jezik, i imash ikonicu, na desnoj polovini komandi (dugmica), prva sa leve strane, gore...klikovima misha na nju, menjaju se boje pozadine...crna, bela, crvena, zelena plava...Tako ces videti ima li taj moitor mrtve ili zaglavljene pixele...Znaci, detaljno pregledaj monitor, na crnoj pozadini ima li neki koji bljesti belo, i na beloj pozadini neki koji je crn...a na pozadinama ostalih boja, ima li neki koji nije te boje :) Ako naidjesh i na jedan losh piksel, taj monitor nemoj uzimati, nego trazi da probash sledeci...

Druga stvar, obrati paznju na polozaj na kojem ces sedeti u odnosu na monitor, kao i na polozaj iz kojeg ces gledati filmove...mislim na visinsku razliku. Ako prilikom gledanja npr filmova tvoja glava bude dosta ispod nivoa monitora, a monitor nema opciju da se gornja stranica naginje ka tebi, i pri tome mu je donji ugao gledanja prilicno losh, ima da se zesce smorish, posto ce se boje strasno deformisati...posebno crna...prilicno obrati paznju na to...zavisi od modela do modela...

Trece je probijanje pozadinskog osvetljenja...to ces primetiti najvise na gornjoj i donjoj ivici, pri crnoj pozadini, koje ce biti znatno svetlije...ovo je vec komplkovanije, to zavisi od modela do modela, a ne od primerka do primerka, kao prva stavka...

Cetvrto, obavezno obrati paznju na odziv...svi su uglavnom 5 ili 2 ms, mada mislim da nema razlike izmedju 2 i 5 ms u realnom radu...koliko sam pratio, niko nije primetio duhove na novijim modelima monitora...

Eto, to je to chega ovako pripit mogu da se setim...ipak 24 000 din nije mala stvar, bolje da razmisljash koji dan duze nego da se zeznes pa posle kukas ;)

to ti je dvi...

imas dve vrste monitora

1. samo dsub - klasican vga izlaz, analogni, mozesh da povezesh na graficke sa tim izlazom, ili preko adaptera i na graficke sa dvi...imas graficke sa dsub, dsub+dvi, dvi
2. dsub + dvi - obe vrste, moz` nakacis na sta hoces

ma ako nece da ti daju, idi kod drugih, bolje da se prosetas koji kilometar nego da se zapatish sa defektnim monitorom :) uglavnom ce ti uvek dati...

vezano za kupovinu

Zainteresovan sam za LG L192WS -SN 19" i vidim da je odziv 5ms pa me interesuje da li je odziv vezan za crna-do-bele ili siva-do-sive i ako imate neko misljenje da li se isplati kupiti ovaj monitor.

Evo mozda glopog pitanja ali za mene veoma bitnog ...

Definitivno cu uzeti ovaj monitor - http://www.itsvet.com/proizvod/lg-l204wt/comp_comp_monitor/9/372

E sada , pise da mu je rezolucija 1680x1050 px , a ja u podesavanjima nemam da namestim ovu rezoluciju , nego imam 1600 x 600 , 1600 x 1200 , 1600 x 2400 , mozda glupo pitanje ali bolje da vas pitam nego posle da kukam , i ajde jos jednom da pitam , da li ce taj monitor sa gornjeg linka sljakati normalno na ATI Radeon 9200 , hvala svima !!!!

ae ovako...

1. skini nove drivere sa neta, ako ne uspe sa njima, skini OMEGA drivere, uz njih ide i power strip, i tu mozesh da namestish maltene koju hoces rezoluciju...

2. idi na display properties, settings, advanced, displays...klikni tamo gde ti pishe "monitor", i tu imash maximum resolution...

3. Mozda ces uz monitor dobiti i cd koji ce dodati custom rezoluciju, ali to je krajnja solucija...

4. ako neshto krene do zlu, uvek mozesh da dodash 10e i zamenish tu svoju sa nekom ati9550...ja je imam, i fino mi radi 1680x1050...

Sljakace normalno :)

Ovako , ja za ATI Radeon 9200 vise nemam podrsku novih drajvera ... I sta to znaci da ja ne mogu na wide ladno da namestim tu rezoluciju ?

A da te pitam konkretno ovako - ovaj monitor kada bi pazario - http://www.itsvet.com/proizvod/samsung-932bf/comp_comp_monitor/1/481 - kod njega pise 1280x1024 px i ja imam to u opcijama , imam bas tu rezoluciju bukvalno , e sada , da li cu ja morati da drzim tu rezoluciju na monitoru ili cu moci normalno da menjam na vise ili manje kao kod sad ovog mog crt-a , nista meni tu nije jasno , a ja sam potpuni laik za ovakve stvari ...

Hvala ti unapred mnogo !!!!

proba, samo skini drajvere za radeon generaciju...ili kao sto rekoh, downloaduj omega drivere..

http://ati.amd.com/support/driver.html , izaberi operativni sistem, pa radeon, pa radeon 9200...

Pazi ovako, u klasichnom win radu, drzish tu rezoluciju...to mu je NATIVE, prirodna rezolucija, na njoj ce ti slika biti maximalno oshtra. Npr, u igricama, mozesh da podesish koju god hoces nizu rezoluciju, ali slika nece biti mutna...eto npr, ja imam 22` wide, native rezolucija mu je 1680x1050, a bez problema na njemu igram counter strike na 640x480...

Problem sa tim shto nemash ponudjene rezolucije sigurno moze da se ispravi, ili sa novim driverima, ili sa power strip programom (koji je u sklopu radeon omega drivera)...

Ako josh neshto nije jasno, pitaj slobodno :)

Brate izvini sto te smaram , ali stvarno , mnogo sam te smorio , a imam brdo pitanja , ne zelim sutra da dodjem kuci sa wide tft-om i da mi zeza rezolucija , sa ovim ( http://www.itsvet.com/proizvod/samsung-932bf/comp_comp_monitor/1/481 ) sam siguran da ce rezolucija znaci raditi , e sada samo da mi ti potvrdis da li ja da pazarim ovo ili da trazim neki drugi , to te sve pitam zbog kartice moje , graficke , da imam extra jaku ne bi nikakav problem bio da kombinujem milion monitora i da se ne cimam , ali sada jeste , na zalost :(

Hvala ti mnogo ;)

Ovaj SAMSUNG 932BF sam nasao na jednom mestu i mnogog mi se svidja i bas sam ono za taj tip monitora :)

Pazi, malo sam sad u zurbi...iskreno, mislim da ti je bolje da uzmes 20 ili 22 wide, ako ces vec monitor koristiti za gledanje filmova...Kao sto ti rekoh, sa 10e vecom investicijom, mozes uzeti drugu grafu, na kojoj ce sigurno raditi, mada MISLIM da moze i tvoja, sa drugim drajverima...si probao da skinesh nove catalyst drajvere sa onog linka sto sam ti dao?

Stvarno, ako vec dajes toliko para, uzmi nesto vece, 19` monitor mozes kupiti i za 15 000...bolje da se strpis malo i razbistris glavu, i kao sto ti rekoh, opet razmisli o 22` modelima za 20 000 din ;) jeste da imaju samo analogni, ali RETKO KO je u paralelnom testu uspeo da primeti ikakvu razliku izmedju vga i dvi

Otpada to sa novog grafom posto stvarno ne mogu i za to da se cimam , ocu iskljucivo za ovu grafu sto sada imam da uzmem monitor , sada sam bas pricao i sa caletom i on oce ovaj SAMSUNG 932BF i zato mi je bilo bitno da li ce da sljaka ...

Hvala ti na odgovorima !!!! Respect !!!!

Poslušaj čoveka šta ti kaže i nećeš se pokajati...
Stavi Catalyst 7.1 ili noviji i radiće ti sve kako treba...za multimediju ti je bolji wide screen a tri inča (22-19) znače dosta...

btw, dok ne kupish, evo ti jedna tema za razmisljanje...sirina ekrana 22` monitora je malo preko 47 cm...sirina ekrana 19` je oko 37 cm....tih 10 cm znace uzaaasno mnogo kad gledash wide filmove ;) ali, tvoja odluka, srecno sa novim monitorom :)

Pozdrav svima.

Razmisljam da uzmem jedan monitor od 19" pa me zanima sledece:

Kod prijatelja sam video PHILIPS 190C7FS i izgleda mi dobro(nema probijanja svetla, lepe boje i dobar ugao) ali nigde nisam nasao da preporucuju taj monitor pa me zanima vase misljenje.
Ja bih uzeo njega ili SAMSUNG SM-932B koji nisam video uzivo ali su im iste specifikacije i cene pa se dvoumim. Gledao sam u neke Samsungove monitore(uglavnom jeftinije) kod prijatelje i nekako mi je slika bila preostra i neprijatna, za ovaj ne znam kakva je ali sam zbog toga vise za Philips.

Koji je za vas bolji monitor od ova dva ili bi mi preporucili neki treci za oko 20000 din?

Poslednja izmena:
kupovina lg 1918s ili...?

e ovako konachno prelazim sa crt monitora na tft i gledao sam shta mi je najbolje za kupiti u iznosu do 200e. Video sam ovaj lg1918s da je skroz ok e sada zanima me vashe mishljenje jer nisam toliko upucen u monitore, da li vredi njega uzeti ili mozda neki drugi?
Da napomenem da mi ne treba nikakav sajber monitor, samo da je klasika da ima normalnu sliku, komp koristim za net,muzika,film i eventualno koja igra - jedino shto aktivno igram je call of duty 1 online...eto to su neki moji uslovi.
E sad npr u jednoj radnji mi lik reche npr da je kod tog 1918s kontrast 700:1 shto je relativno malo i kaze da je u poredjenju sa npr monitorom koji ima 2000:1 razlika velika u slici, dok mi lik u drugoj radnji kaze suprotno, da je slika na tom 1918s skroz ok i da ne bi primetio neke velike razlike u odnosu na monitor sa vecim kontrastom.

Da li je mozda bolje uzeti ovaj lg1918s ili npr neki tft 17'' jachi model (do 200e)??

Znam, razlika je ipak u velichini monitora, ali ako bi se bash osetno primetila razlika u slici izmedju te neke jache 17ke i ove 19ke, onda je mozda bolje uzeti 17''.

i da, imam asus 9550ge/td....kakvu ulogu ona igra u svemu tome?

shta vi kontate?

Nazad
Vrh Dno