ovako...skini sa neta program koji se zove "nokia test monitor"...ima samo 700kb...snimi ga na flash...kad dodjesh tamo, i odlucis koji ces monitor da kupis, trazi da ga pred tobom raspakuju i povezu (OBAVEZNO!)...ukopcaj svoj flash, pokreni program...izaberi bilo koji jezik, i imash ikonicu, na desnoj polovini komandi (dugmica), prva sa leve strane, gore...klikovima misha na nju, menjaju se boje pozadine...crna, bela, crvena, zelena plava...Tako ces videti ima li taj moitor mrtve ili zaglavljene pixele...Znaci, detaljno pregledaj monitor, na crnoj pozadini ima li neki koji bljesti belo, i na beloj pozadini neki koji je crn...a na pozadinama ostalih boja, ima li neki koji nije te boje

Ako naidjesh i na jedan losh piksel, taj monitor nemoj uzimati, nego trazi da probash sledeci...
Druga stvar, obrati paznju na polozaj na kojem ces sedeti u odnosu na monitor, kao i na polozaj iz kojeg ces gledati filmove...mislim na visinsku razliku. Ako prilikom gledanja npr filmova tvoja glava bude dosta ispod nivoa monitora, a monitor nema opciju da se gornja stranica naginje ka tebi, i pri tome mu je donji ugao gledanja prilicno losh, ima da se zesce smorish, posto ce se boje strasno deformisati...posebno crna...prilicno obrati paznju na to...zavisi od modela do modela...
Trece je probijanje pozadinskog osvetljenja...to ces primetiti najvise na gornjoj i donjoj ivici, pri crnoj pozadini, koje ce biti znatno svetlije...ovo je vec komplkovanije, to zavisi od modela do modela, a ne od primerka do primerka, kao prva stavka...
Cetvrto, obavezno obrati paznju na odziv...svi su uglavnom 5 ili 2 ms, mada mislim da nema razlike izmedju 2 i 5 ms u realnom radu...koliko sam pratio, niko nije primetio duhove na novijim modelima monitora...
Eto, to je to chega ovako pripit mogu da se setim...ipak 24 000 din nije mala stvar, bolje da razmisljash koji dan duze nego da se zeznes pa posle kukas