Šta je novo?

Ko sta ima od Hi-Fi komponenti?!

OCZ,
ne bacaj pare na zamenu opampa, OPA627 je prilicno skup, razlike su male ako ih uopste i primetis. ;)
Eventualno da prvo probas sa nekim jeftiniji opampovima, recimo OPA2604.

Kazem, nedavno sam promenio skoro citav raspored u sobi pa je tako trenutno. U tim duplim vratima iza peci planiram do zime da pravim neke police :)

OCZ,
ne bacaj pare na zamenu opampa, OPA627 je prilicno skup, razlike su male ako ih uopste i primetis. ;)
Eventualno da prvo probas sa nekim jeftiniji opampovima, recimo OPA2604.

E sad sta ga znam. Ljudi obicno kazu da donose solidnu promenu :)

Jel mozda mislis da nema toliko veze sa mojim kutijama :D ? A sto se cene tice, cini mi se da je kao 40$ komad, ali nalazio sam i za ispod 20$ na ebay-u - to bi mogao kum da uzme kada bude dolazio za BG kad god to bilo sledeci put.

Evo da se i ja ukljucim u thread:
Xonar Essence STX (BB OPA2111) > QED Performance Audio 2 > Denon 700AE > Exposure zvucnicki kablovi > Wharfedale Diamond 9.5
Sluske: Sennheiser HD558

U planu je: Dynaudio Focus 110 (druga opcija DM3/7) za amp jos uvek nisam siguran: Opcije su Arcam FMJ A18, Exposure 2010S

@OCZ ako planiras da menjas opampove, uzmi 2111 sa njima vec dobijas veliku razliku. Ako budes zainteresovan spojicu te sa covekom.

Poslednja izmena:
E sad sta ga znam. Ljudi obicno kazu da donose solidnu promenu :)

Jel mozda mislis da nema toliko veze sa mojim kutijama :D ? A sto se cene tice, cini mi se da je kao 40$ komad, ali nalazio sam i za ispod 20$ na ebay-u - to bi mogao kum da uzme kada bude dolazio za BG kad god to bilo sledeci put.
Ljudi bi voleli da donesu solidnu promenu. :D
Ne mislim da ima veze sa kutijama vec sa karticom. :p Ta dva opampa bi te kostala kao pola kartice.
Sto se OPA627 tice, postoji misljenje da su ti sa eBaya fake (imam jedan takav, stigao uz DAC), tako da i tu treba biti oprezan.
OPA2111 je isto odlican, al tu je sad stvar flavour-a, tesko je reci ovaj je bolji od ovog.

Slazem se, ono sto je nekom super ne mora biti i drugome. Licno u STX imam BB2111 sa metalnim kucistem i razlika je primetna na bolje. Kostali su 20e/komad.
Ako je 40$ komad a treba dati 80$ za par, STX je 17k din.... nije bre pola... :D

Poslednja izmena:
Nije pola ali je skoro kao pola. :D
Moje misljenje je da su skuplji i bolji opampovi za apgrejd CD plejera, ili skupljih DACova a ne kartica od stotinak eura. Ipak je to samo kartica. :p

Tacno, samo kartica.... doduse zvuci bolje od vecine "jeftinijih" dac-va (kineskih narocito) ali sta sad.... cd player je prevazidjena tehnologija, toliko nesavrsena da je u danasnje vreme i smesno ulagati u njega. Koliko okorelih audifilista ga se odreklo, narocito kada se moze naci (kupiti) kvalitetniji flac. Znaci, razlike sa promenom opampova ima a ko ce je koliko primetiti zavisi koliko od coveka toliko i od ostatka sistema. Da li vredi menjati za skupe opampove? Meni je tih 40e za BB2111 donelo znacajne promene u zvuku tako da se nisam ni trenutka zamislio vredi li (probao sam par nedelja pre kupovine kod mene).

Essence STx je karta koja je jednaka boljim dac-ovima BB 192/24, Gold Nichicon kondenzatori. Cena od 160e je u potpunosti opravdana. Iz licnog iskustva mogu da kazem da je velika razlika izmedju onih generickih i 2111 op-ova i da vredi dati tih 40e.

Vlado,
Posto kazes da je STX bolji od jeftinih DACova, koji si to jeftin DAC slusao?

Sto se CDa tice, ako odstranimo transport iz CD plejera sta ostaje? Ostaje DAC, isto ono sto i jedna zvucna karta ima.

Drugo, pomenuti FLAC, je danas u preko 90% slucajeva dobijen od Audio CD.

I kako je onda CD "prevazidjen"?

Ma 40e nije puno novca ali kad se uporedi sa cenom "obicne" zvucne karte (ne racunam one od 500$) to je puno. Bolje stekati pare pa lepo uzeti neki DAC, nego baciti 40e za 2% "bolji" zvuk. ;)

Jos kad vidim na netu one budzene kartice, te veliki kondovi, diskretni opampovi, sve to kosta kao solidan DAC. :D

Essence STx je karta koja je jednaka boljim dac-ovima BB 192/24, Gold Nichicon kondenzatori. Cena od 160e je u potpunosti opravdana. Iz licnog iskustva mogu da kazem da je velika razlika izmedju onih generickih i 2111 op-ova i da vredi dati tih 40e.
Znaci bilo uzmem neku jeftinu karticu sa BB DACom, promenim kondove u Nichicon Gold i eto vrh kartice? :D Ne ide to tako. ;)
Ispade da je BB DAC i Nichicon Gold neka ekskluziva ***. :D

Nije problem cena (160e nije puno), al ne moze za male pare do jaja zvuk (za 150e da svira ko DAC od 500e nece da moze). ;)

Poslednja izmena:
Daleko od vrha, samo opravdava cenu. Neki Dac-ovi koji su skuplji losije sviraju, o tome pricam.

OCZ, imam ja u steku jedan OPA627, dao bih ti da probas, mada trebaju ti 2 komada. :p

Mada Erestun ima 2111, mozda da probas njegove pre kupovine?

Mnogo ti hvala :p

Jedino umesto onog LM4562, ali za njega kazu da je dosta dobar :)

Ne bih da budem sad nesto na teretu Erestun-u, da cupamo opamp-e ili menjamo kartice. Meni je manje-vise dovoljno i to sto su ih njih dvojica ubacili i kazu da ima cujne razlike :)

***, moj DAC je dosao sa jednim OPA627, da imam 2 dao bih ti oba.

Ja bih ipak na tvom mestu prvo probao. :p

Hehe... pa sta mislis da to sto zivim u Nisu da ne mogu doci do neke hifi opreme i cuti je? Kod mene, kod nekog i steci misljenje o tim uredjajima?
Lik jedan ovde skoro kod sebe imao nekoliko dac-ova sto diy sto pozajmljenih i mogu reci da STX radi odlican posao.
STX daje izuzetno dobar zvuk i da bi ga primetno nadvisio moras ici na dosta skuplje uredjaje.
Dosta mi magije na hifi forumu gde raspravljaju da li kabl sme biti na podu ili mora nekako da se odmakne od istog.
Velika mudrost dobro napraviti uredjaj. Teacov novi dac u <1k e kategoriji je isto kao novi Asusuov Xonar One. Unutra isto sve ali sta, Teac bolje zvuci jer je Teac tj Esoteric?
Imas velike razlike u cenama ali ne i u zvuku ispod 1000e.

Kako mislis da jedan Asus koji je do juce pravio maticne ploce i ostalu PC boraniju, moze isto da bude tretiran po ceni, reputaciji i kvalitetu zvuka sa jednim Esoteric-om koji ima nenad****ve transporte i DAC-ove vec decenijama, ili sa Tascam-om, koji opet u pro audio tehnici ima svoje visoko mesto? Napraviti dobar uredjaj jeste velika mudrost, nazalost, i ne moze bas svako da skrka delke i da prodaje muda za bubrege zbog toga.

Ne branim STX uopste, ali industrija racunarskog hardvera je danas daleko mocnija od HiFi industrije, pa ASUS-u ni malo tesko ne moze da padne da plati nekoga da za njih napravi zanimljiv i solidan proizvod po razumnoj ceni...

Daj mi DAC koji je osetno (isplativo) bolji od glupog STX-a i/ili EMU 1212M, ESI Juli@ i slicnih karti, a da ne kosta vise od ~600-700 evra i ja cu biti vrlo srecan :)
Par stotina evra mi za razliku od trenutka kad sam poceo da se zanimam HiFi-jem ne znaci mnogo, ali ne zelim da bacam novac u prazno...

Poslednja izmena:
Upravo to. Nije sam vlasnik Asusa seo i poceo da lemi plocu za zvucnu kartu ili dig ulaze za dac vec platio ljude koji to znaju. HiFi industrija je poput naseg Telekoma koji postoji sa ovim cenama samo zbog specijalnih uslova ali sa konkurencijom morace da se menja ili propadne (to mozda kad udjemo u EU). Cene svih uredjaja su prenaduvane a i sve je manje ljudi koji ih placaju. Zasto Asus ne bi uzeo dobar deo kolaca?
Kao i svuda, ne zivi se od top modela. Nvidia i AMD ne zive od najjacih grafickih vec od slabijih do srednjih modela. Asus ne pokusava da napravi cudo bolje od high end varijanti ali u tom low/mid segmentu moze itekako da otme.
Osim toga STX su svuda u svom cenovnom rangu ocenili fantasticno + kad se zamene opampovi da daje stvarno solidan zvuk. Jedino ovde kod nas ga par ljudi uzima na zub. :D
PS: kao i Z-5500 da nije zbog mene? Kupujem sutra SLR McLarena i vec vidim prozivke kako je to najgori auto na svetu :p

Poslednja izmena:
Kao sto Delija rece, sve to u klasi od stotinak eura (EMU 1212, ESI Julia) je manje vise isto. ;)
Ali ti brendovi (EMU, ESI itd) su tu vec duze vremena, ali tek sa megapoznatim ASUSom je krenula prica o nekom suludom zvuku za 150e, ko da to ranije nije bilo dostupno. ;)

Pa i nije! Pre 10god bila je misaona imenica imati dobru zvucnu, pre 5-6 god bile su preskupe a tek od skoro dustupne i solidne.
Pazi, Young dac, Naim dac su boljiu svakom pogledu ali kostaju preko 1000 odnosno 2000 evra. U toj klasi ispod 1000e nema nista sto ostavlja STX u prasini tj da vredi dati nekoliko stotijna evra za to.
Nisam cuo 8200CD pa tu ne mogu pricati ali vec kazu da je 8200CDQ zvucno mnogo bolji.

Preterujes sa tim poredjenjima Naim VS STX, i kako nista ispod toga nije znatno bolje pa je samim tim neisplativo. Mislis da ozbiljne studijske kartice ispod 1000e ne mogu s njom ili bilo kojom prosecnom od 100-150e da obrisu patos? Ne pominjem DAC-ove kao oponente, zato sto DAC kao eksterni uredjaj, ne poredim uopste sa internim kartama. Glupo je poredjenje, jer DAC ce uvek biti skuplja komponenta od jedne prosecne zvucne, a jeftin firmirani DAC ionako nije nikakvo zvucno cudo od koga se pada u nesvest. Isto tako se ni od svih ovih prosecnih karti ne pada u nesvest, koliko god budzene bile.

Uzmem od brata Tascam koji nekad bio oko 1000e nov pa da uporedjujemo. Dodajem i STX sa BB2111. Ti mozes doneti 96/24, neko drugi nesto drugo i druzimo se dok testiramo. :D

Kad menjaju te opampove u cd playerima svi se kunu kako od 200 prave zvuk od 2000e pa i vise i sta sve ne. Daju se i velike pare za to, sto vazi za sve izvore koji ih imaju.
Zato sto te zvucne nisu "priznate" u audiofilskim vodama kod njih ne vazi da se zvuk poboljsava iako sam licno primetio da jeste. Zanimljivo....

AKo je dac glupo poredjenje sa cime onda porediti? Da bi dobio zvuk sa kompa treba ti zvucna i/ili ext dac. Graficke karte poredili sa high end dvd i bluray playerima pa kada provalili da daju sliku istu kao najbolji playeri samo ucutali i zakljucali komentarisanje testova. Sada to vise ne mogu ni naci na netu.

Poslednja izmena:
Vlado,
ti CD plejeri koje pominjes, od 200e, polovni, nekada su kostali mnogo vise. ;)
Nov CD plejer od 200e, ako takav i postoji danas, apgrejdom tesko da ce svirati kao onaj od 1000e.

Vidis tvrde da upravo to i radi! Ne kazem da je to tacno ili moguce ali tako posle ljudi tvrde. Nego i tebe ce zovemo na test, da i ti pijes pivo ;)

Vidjao sam da apgrejduju polovnjake, al nove od 200e nisam. :D

@Gvlada
Taj Tascam garant brise patos sa zvucnim kartama o kojima pricamo ispod 200e, koja god bila. Isto radi i RME, i bilo koja bolja studijska kartica.
Kao sto je Garson rekao, ti playeri koji se budze, polovni mozda kostaju 200e ili manje evra, a kostali su dosta vise kao novi. Druga stvar, ozbiljan upgrade cd playera nije samo igranje sa opampovima, vec dosta toga na putu linije signala, pobosljanju napajanja, dampiranju celog transporta i kutije i mnogo toga drugog. Nov najgori (najjeftiniji) socijalni player je smesno i budziti jer je shit sam po sebi i tu mozes da skrkas gomilu dobrih delova, a da i dalje bude kanta na zvuku. Svira topologija kao celina, a kod njih je ona jednostavno losa i tu nema spasa. Ne bira se svaki cd player za upgrade, vec se uvek traze oni sa dobrom osnovom na koju vredi eksperimentisati sa poboljsanjima koja ce realno nesto i uraditi u pozitivnom smislu.
Opamp ti mozes da cujes na toj kartici kad zamenis, ali to ne znaci da ce bilo koji od uredjaja da zvuci za jednu 0 skuplje ako mu se zameni karakter zvuka nekim drugim opamp-om.

Koj si ti odza :p Lepo kazem , aj se skupimo pa da prostudiramo zajedno sta i kako. Ne mora odmah, moze i na jesen no frx. Taman ce pijemo i pivo. :D
Onda ces da cujes tj da cujemo sta je koliko bolje. :p

Kruzila je ona prica da Sony plejeri iz ES seriju nisu pogodni za apgrejd, tj malo se dobija.
S druge strane Philipsi i Marantzi sa TDA1541 jesu.

Nazad
Vrh Dno