Šta je novo?

ko šta ima od "retro" računara

te NOS Amige su ipak drugi slucaj, ne moze se porediti sa 'izbeljivanjem'. mislim da su jedno vreme bile i neke CD32 NOS.

Kakva predivna tema. Bokasa me prvo pokopao, ali onda sam shvatio da je moja kolekcija daleko bolja. Jer, meni je u životu bio potreban i dovoljan samo jedan - ZX Spectrum 48K. Ko je počeo od nečeg drugog, naravno da je morao stalno da menja. ;) Spectrum je kupljen '83, ili '84, potpuno ispravan (ispravljač nešto zeza, ali se može). Tu su i svi kablovi, ono čuveno original uputstvo (viđeno na slikama ovde), kao i kasetofon koji je kupljen uz njega. Malo kasnije tetka u Trstu kupila kempston interfejs sa dva metalna džojstika (ovde je bilo samo plastičnih). Nažalost, jedan džojstik je burazer ipak slomio (dan-danas neće da prizna kako, :D ali sigurno nije igranjem), a onaj ispravan je netragom nestao. U kolekciji je još i 20ak kaseta punih igrica. Srećom, neke najbitnije su na Maxell i Hitachi metal kasetama, pa verovatno i danas traju. Sve zajedno stoji u kutiji (od ekspres lonca ;)) u mojoj sobi, zaštićeno od "elemenata".

Zanimljivo je da se jadničak jednom toliko pregrejao od igranja da je u jednom delu počeo da se topi(!), ali nije uticalo na rad. To je bio kvalitet...

Od ostalih "retro" stvari:
1. Na zidu čuvam 286/12 ploču iz svoje prve PC mašine (trebalo bi da je potpuno ispravna, samo je akumulatorska baterija iscurila). Komp je kupljen 1991, a mislim da je ploča možda i iz '89. U pitanju je DTK, a kuriozitet je DTK BIOS koji je još u to vreme bio Windows stil i to u boji! Mislim da memoriju nemam, ali čuvam original uputstva.
2. Monitor sa te mašine. Kuriozitet je da je u pitanju SVGA kolor monitor (14", vidljivo oko 12 :D), 1024x768 (interlaced), što je u to vreme bila prava retkost. Jedva sam nalazio kolor igre. :) Marka je mislim TVM, a neko reče da je kopija NEC monitora tog vremena. Monitor + Tseng grafička (3000) su koštali ~1200 maraka u paketu. Monitor je završio u garaži, a kartica je prodata sa nekom konfiguracijom.
3. Nekoliko ISA kartica, 8 i 16bit, tipa I/O i audio + neke grafičke koje su VLB ili stari AGP.
4. Mnogo novije, ali i dalje prošli vek - Daewoo monitor 15" iz 1997. Tada najpopularniji. Jednom servisiran, ali i dan-danas bi trebalo da je potpuno ispravan (nije korišćen godinu dana).

Kad nađem vremena, uslikaću bar nešto.

Btw, bez uvrede bilo kome, fantastično je imati kolekciju, ali nikako mi nije isto ako je nešto samo danas nabavljeno kao suvenir ili je zaista kupljeno u svoje vreme i debelo korišćeno tako da je vlasnik deo svoje duše ostavio na toj maloj, magičnoj spravi. Definitivno novi klinci nikada neće moći da pojme taj osećaj, jer više ne postoji ništa što neki entuzijasta pravi u garaži, svaka glupost se pompezno gura marketingom i sve je dostupno na svakom koraku. A tada sam znao samo jednog čoveka sa 3 original igrice. A tek igrice... Bolje da ne počinjem, krenuće mi suze. :)

Btw, bez uvrede bilo kome, fantastično je imati kolekciju, ali nikako mi nije isto ako je nešto samo danas nabavljeno kao suvenir ili je zaista kupljeno u svoje vreme i debelo korišćeno tako da je vlasnik deo svoje duše ostavio na toj maloj, magičnoj spravi.
Potpuno se slažem da te dve stvari nisu iste sa stanovišta onoga kome se takva spravica urezala u sećanje.

Moj "problem" je što sam imao društvo koje je imalo stvarno razne mašine i imao sam prilike da koristim (makar i na kratko) dosta njih (btw, moja "jedna i jedina" mašina je C64 - još uvek posedujem baš taj koji mi je nekada davno kupljen, sa svom opremom koju sam nekada nabavio/napravio). U vreme kad su bili aktuelni, nisam mogao posedovati druge mašine sem C64, ali, eto, sad taj nedostatak polako popunjavam :)

Drugi smisao kolekcije je da nekome kome je neka od mašina puno značila nekada davno, a morao se rastati od nje iz ko zna kojih razloga, možeš pružiti zadovoljstvo da ponovo odigra kakvu igru koju je nekada ganjao (sad malo naginjem vodenicu na onceuponabyte.org, nadam se da mi se oprašta). Izraz na licu osobe koja posle 10-15 godina ponovo vidi svoju omiljenu mašinu iz tog doba, uključenu i ispravnu, je obično priceless... :)

Posteno govoreci imam u svojoj kolekciji par zx spectruma koji je ujedno bio i prvi racunar,2 c64 i dve amige a istina je da ih stvarno retko ukljucujem ali se cuvaju i opremaju za momenat kada ce biti vremena da se ponovo izigram na njima.Svojevremeno sam imao uporedo c64 i amigu ali se svelo da sam pretezno koristio amigu pa je c64 zavrsio kod drugoga. Dugo sam odolevao zelji da imam pravi spectrum,c64 i amigu kod sebe. Ponekad kad otvorim orman u kojem stoje i uhvatim sebe kako se obradujem kao malo dete. Za svoju kolekciju skupljam racunare koji su mi nesto znacili,imao priliku da ih koristim. Jedini racunar koji me je kopkao a nisam imao priliku da ga isprobam je atari XL/XE . Danas zahvaljujuci internetu i emulatorima imam prilike da se uverim da je bila rec o stvarno izuzetnoj masini tog vremena. Jedino cemu jos odolevam je da sastavim galaksiju

ja uglavnom imam Amige i spektrume jer su mi to prvi racunari (zx+3, A500).
najvaznije iz 'kolekcije':
A500, zx+3
A1200 (bppc+bvision)
2x A4000D (PIV, '060, Ariadne)
A3000D
CD32,CDTV

od kartica za Amige imam i: Toccata, VLAB motion i jos ponesto.
a za spektrum int1 (sa mikrodrajvima), spectranet.

Nuclear Spirit :) svaka cast...

I deluxe paint :), jao...Pogledas slike i sjetis se.
Ja sam prije par godina mijenjao 22 " monutor za amigu 1200 . Malo igrao i eto silom slucaja ostao bez nje.
A ostatak opreme je bio impresivan, ne kao kod tebe ali tu je bilo od commodorea, preko amige, apple, sinclair, spectruma. Ma bilo ej svega...i onaj commodore pc :).
Amigu 500 sam polovnu uzeo jer sam ju 4-5 godina samo zelio imati.

Ja sam dao 2002 Amigu 1200 Voju Zep-u za pinnacle tv karticu.
Prosle godine sam jedva nasao Amigu 1200 i ne bi je sad dao za pun kombi pinnacle tv kartica.

@Orange47 A4000 + '060 + PicassoIV = ultimativna Amiga, bravo!

Ja planiram da ubacim jos A600 u kolekciju i nadam se jednog dana A3000.

Proslu noc sanjam da imam Amigu. To sam cesto sanjao. Posle kad se probudim izbedacim se, jer je nemam. Tako i proslu noc ja sanjam Amigu 1200 rasklopljenu sa nekim disketama i kad se probudim shvatim da
ja imam Amigu. xaxaxa E prevarili se snovi ovaj put.

Tako sam i ja sanjao ali prije nego sto sam ju kupio :)

Malo glupa prica al ajd mozda se nekome svidi.

Davno to bilo, isao ja po kruh, medjutim svratim na kiosk (vidio neki alfa romeo sat u magazinu), jel zna netko kako se zvao casopis ?

E uglavnom u casopisu su bili kompjuteri itd i naravno "kraljica", samo crna kraljica, amiga 500 (nije cdtv ni cd32). Oci se raskolacile (fapfapfapfap) i znao sam da ju moram imati.

I eto jednog dana (jednog dana kad je pc postao previse prihvacen a amiga gotovo odbacena od "svijeta" dosao u priliku u kupim ju.

Amiga 500, onaj a520 za spajanje na tv, commodore 1084s ako se dobro sjecam. Naravno joystici, mis, 300-400 disketa a'la "Virus by Byte Bandit in 9.87...."

Uvijek ce ostati u mom pamcenju :)

Misliim imao sam jos kojecega, ljudi bacali itd..doslovno 10-15 kompova odjednom samo tad sam bio dijete pa su mi sve bacali.

E da, tih dana sam rijedje isao po kruh, ***..

@Nuclear_Spirit
Može li se išta sa tim slinim Commodore 64 napraviti? Tipa pokrenuti neka igrica i slično, mada mi se čini d asam u nekom televizijskom prilogu jednom prilikom video da su ga stavili i u "režiju"

Poslednjih 5-6 godina je bila prava eksplozija modova i DIY sa C64 ili sa njegovim SID čipom. Uglavnom se prave trekeri ili klavijature - bilo samo od SID-ova ili budženjem C64 preko kretridža.

Mislim da ima dosta toga o tome na netu:
http://www.ucapps.de/index.html?page=midibox_sid.html
http://www.qotile.net/cynthcart.html
http://www.matrixsynth.com/2009/11/modded-commodore-64-custom-8-bit-synth.html
https://www.google.com/search?q=c64...logspot.com%2F2005_08_01_archive.html;320;279

Ja dobio Amiga cd32 :) Vec gledao semu, mozda mi nesto padne na pamet :)

Prekljucer mi stigao scart stereo kabl za amigu, ako ulovim vremena sutra slikam moju a500 na sony trinitron wega 21" tvu, navodno sa takvim kablom rezultati bi trebali da budu veoma blizu starijim monitorima...

^
Ajde molim te slikaj i prenesi utiske!
Ja se u poslednje vreme "bavim" :D trazenjem idealne kombinacije za prikaz slike sa starih racunara...

Ja sam moju A500 koristio samo i isključivo sa takvim kablom na Panasonic TV-u (17', 44cm) i slika je bila bolja nego na 1084 monitoru. Uslov da ovaj kabl radi je da tv ima povezan RGB ulaz na scartu, a to baš i nije (bio) preterano čest slučaj.

Prekljucer mi stigao scart stereo kabl za amigu, ako ulovim vremena sutra slikam moju a500 na sony trinitron wega 21" tvu, navodno sa takvim kablom rezultati bi trebali da budu veoma blizu starijim monitorima...

Ovo "stereo" pretpostavljam da se odnosi na zvuk.
Inace Ako TV ima rgb na scart-u slika je stvarno perfektna i na philipsovom tv-u od 64cm bila je fantazija igrati pojedine amiga igre onako porodicno ( worms , aladin i lotus serijal redovno za vikende) . Ali je slika na 1084 monitoru ipak bila bolja npr na istim igrama se primeti vise detalja na monitoru nego na tv-u bez obzira na rgb scart konekciju.
Slika na vga monitoru je isto odlicna (sa amige 1200) ali rade samo neke igre u vga rezolucijama.

Pre par meseci sam na zemunskom buvljaku video 2 ili 3 sonijeva studijska crt monitora.Crni, lepi, kockasti sa brdom konektora iza.
Ko zna kakva bi slika bila preko njih...

^
to zlata vredi!

ako opet naletis, ne pitaj i uzimaj! :)

Jedno vreme sam imao sony trinitron SVGA monitor secam se samo da sam imao problema posle njega da gledam u obicne monitore :) Slika je jednostavno fantasticna.

Sve i da sam želeo da ih uzmem bilo bi više protiv nego za.
1. Svaki je najverovatnije 15+kg a kola parkirana negde u 3 lepe.
2. Moguće da su izraubovani ekrani pa bi imao mutnu, zelenkastu ili sliku sa povratnim linijama.
3. Neki drugi kvar ili su čak poslužili da se okrpe neki koji još rade pa im nedostaju neki vitalni delovi koji se teško nalaze.

Tako nešto je ipak sigurnije uzeti na oglasu gde se ne cimaš mnogo sa nošenjem i imaš to zadovoljstvo da nekome prilepiš negativnu ako te baš baš za:hump:.

^
i to sto kazes... jedino sto se na oglasima jako retko pojavljuju ili ih je tesko pronaci jer prodavci stave samo: "sony tv" ili sl. :D

Ja imam, verovali ili ne, prastari 386 DX računar na 40 MHz, naravno to je AMD klon 386 procesora ali to je to. Ima i 4 MB RAM memorije i 420 MB hard disk. :) Doduše već godinama nisam probao da ga uključim, ne znam ni da li još radi. :D

Kupljen je 1992. godine kao 286,pa sam ga 1994. nadogradio na 386 i dodao mu 4 MB memorije i onaj disk od 420 MB. Inače, aktivno sam ga koristio prilično dugo, sve dok septembra 2004. nisam kupio Athlon XP 3200+ sa 1 GB RAM memorije i 2x120 GB hard diskovima.

Ovaj sada računar iz potpisa mi je, dakle, treći računar po redu i kupljen je jula 2010.

Jel na prodaju?

Ja od kompova imam sačuvano samo C64 (kasetofon, disk drajv) i A500 (sa monitorom). Zato od konzola imam brdo - Sega Master System, Sega Mega Drive 2, Super Nintendo, Nintendo 64, Sega Dreamcast (dva komada), Sony PS, Sony PS2.

Inače, prvi PC (1993) mi je bio Cyrix 486DLC za koji se vodilo dugo rasprava da li je zamaskirani 386 ili pravi 486. Na kraju je pojava Heroes Of M&M dokazala da je to 486 procesor. Naime, heroji su tražili 486 set instrukcija i 8 MB rama da bi radili, što je uspelo kod mene.

^

ako si propustio: http://milan.kovac.cc/atari/software/

:wave:

i ako imas SM124 OBAVEZNO, OBAVEZNO, OBAVEZNO POGLEDAJ:

62120.gif

prvi Atari SM124 mono demo! :)

http://www.pouet.net/prod.php?which=62120

Poslednja izmena:
Ovaj levo je kvalitetniji vidis koliko dugo traje... :)

Nazad
Vrh Dno