Šta je novo?

ko šta ima od "retro" računara

Ne mogu mnogo da kazem znajuci da ima mnogo opakih momaka sa Amigom na forumu, a i sta raditi, jos sam mlad za to :D
Ove godine sam nabavio veoma neobican racunar sa veoma interesantnim karakteristikama. Taj racunar je:

HP Vectra 5 XU

Hewlett-Packard Personalni racunar iz 1993 godine.
Racunar za svoje godine ima veoma visok nivo integracije. Jedan od glavnih aduta mu je naravno njegov trostruki intel 433NX cipset, kao i Fast-SCSI interfejs, ukljucujuci (po mom misljenju) ogrmonu mogucnost za memorisko prosirenje do 256MB EDO/FPM RAM memorije. Racunar takodje poseduje 2 PCI i 4 ISA slota, stime da jedan PCI i ISA slot dele istu izlaznu lokaciju na kucistu.

Unutrasnje komponente su slikane malo ozbiljnijom kamerom, dok sam ovo ja u slobodno vreme slikao spoljasnost i jos neke stvari.

Eksterno kuciste racunara sa SCSI CD-ROMom i Floppy diskom:

Ispod haube se naravno nalazi elektromot... Dual Pentium I 133MHz (non MMX) procesor :) :

Naravno, opste je poznato da sva ova svemirska tehnologija radi na principu magicnog dima, tako da u tu tematiku necu mnogo ulaziti. Sledece sto sledi je naravno maticna ploca:

Ono sto je meni jako interesantno je to da ovaj racunar takodje ima integrisanu S3 grafiku na modelima bez Matrox Impression/Utlima graficke kartice. Ovaj racunar kada sam ga kupio dosao je sa originalnom grafickom i 128MB EDO RAM-a. Procesore je neko menjao pre nego sto je zavrsio kod mene. Srecom racunar je ceo zivotni vek provodio u zubarskoj ordinaciji, tako da sto se tice prasine bio sam iznenadjen da je toliko cist.
BIOS mu je takodje razlicita prica nego modeli racunara koje sam ja posedovao i imao priliku da vidim. Slican je Dell-ovom biosu gde nema menija samo picis i menjas.
Mogu da zamislim kako je bilo te 1993 kada je osoba cekala ceo vek da racunar testira svih 256MB RAM memorije. Srecom preskace test prilikom restarta.

Trenutna namena ovog racunara je Windows NT 4 i igrice kao sto su Half Life Alpha 0.52. Planiram vec duze vreme da instaliram MS DOS. Zeza me drajver za CD ROM (SCSI). Nikako da ga namestim da radi ko svet.
U racunaru se trenutno nalaze sledece komponente:

CPU 00: Intel Pentium I 133MHz
CPU 01: Intel Pentium I 133MHz
VGA 00: Matrox Millenium I 4MB
VGA 01: Diamond Monster 3D
Sound 00: Sound Blaster 16 PRO (sa cipom za specijalne efekte (koji je kako vidim koristila jedna igra samo))
Sound 01: Sound Blaster AWE 64 Gold

Davno je tu bio i Gravis Ultrasound MAX rev 3.4 kao i Gravis PnP 8MB. Hteo sam da ubacim i moj Turtle Beach Pinnacle, ali posto nije kompatabilan sa nicime iz toga doba odlucio sam da ga ne ubacujem.
Jedino sto bih menjao je verovatno vise RAM memorije (brze) kao i naravno Roland SC-55.
Takodje imam jedan ET4000AX ako zatreba, hehe.

Evo je i slika sa zvucnim karticama:

Bivsi Gravis i TBP: https://dl.dropboxusercontent.com/u/54462712/Retro/Vectra 5/CurrentSetup1/SDC12193.JPG

Ovo je trenutno moja naj "Retro" masina koju posedujem. Hteo sam da sklapam 80386 konfiguraciju ali ju je unistila baterija. Nakon uspesnog uklananja baze sa ploce nisam uspeo da povratim funkcionalnost tastature. Pokusajem da sredim tastaturu doveo sam plocu u stanje "Ne radi pa da je jbs" :d

Nadam se da ce se nekome svideti moja PC masina.

@stojke2, ovo je meni kickass, ja sam hteo nesto tako, takodjer hp vectra pakovanje ali pentium pro 150 ili 200mhz, imam matrox millenniuma, samo njega ceka, matrox impression ili ultima su jos redje, to je bas bio profi high end tada, jos kada bi nasao varijantu sa dva procesora a mislim da je intergraph pravio takve da se rvu sa silicon graphics i alpha radnim stanicama, sa seagate cheetah diskovima uw2 scsi, glint 500tx grafika, windows nt 4.0 workstation sp6....

Ne znam zasto, ali meni pc koliko god da je star, i dalje je obicna kanta :smoke:

Poslednja izmena:
^moj covek :)
Kanta je uvek kanta meni uglavnom sluze kao izvor delova za prave racunare :)

^^ Zavisi sta ko voli
Ja volim kvalitet, a za tu godinu taj workstation je bio lud kada je u pitanju PC :)

@highlanderfx82

Vidjao sam te sa Pentium PRO dual lezistima na Ebay, idu za neke nenormalne cene.
Sto se tice Impression/Ultima, cuo sam da su u DOS-u krs, nisam testirao moju karticu, ali imam to na listi cekanja. Moja ima 4MB RAM-a i podrzava rezoluciju 1600x1200 sa cak 64 boje :D
Imam ja 2 SCSI diska, Seagate Baracuda od 2500MB sa terminatorima, ali jedan je zvizno od toplote, dok je drugi otkazao sam od sebe.
U Vektri koristim IBM UltraStar 4.3GB SCSI. Na njega planiram da stavim DOS 6.22 kao i NT 4 (koji vec ima).

Pokusavam da nadjem Roland Sound Canvas 55, ali cene preko interneta, bar za mene, nisu normalne. Za ono da kopam 3 meseca ne bih imao :D

@stojke2 koliko imas FPSa u Quake I ?

btw iz koje je godine taj racunar?

Eo posle 3 sata Windows NT4 iskustva, doslo mi je da ga obrisem i nikada vise ne instiram.
Uspeh nekako da unzipujem Quake i instaliram sve bez greske. Na kraju taman da ga pokrenem - Can not find Glide datoteke.
Ahhhhhh... Ce ga testiram drugi put :)

Inace, model racunara je iz kraja 1993. Moj sto imam iz 1994, ali date code kaze 9451, 51 nedelja je malo nemoguce, tako da ne znam kako da desifrujem (Sa napajanja Delta inc.)

Quake 1 FPS na demo1, demo2, demo3 je:

25.6 | 25.7 | 25.7 FPS

Graficke karte su: Matrox Millenium + Diamond Monster 3D
Procesori su non MMX.

Ajde molim te uradi i test bez graficke karte - samo softwerski rendering.

Da li hoces i da uradim test sa mojom Matrox Impression/Ultima (jos uvek nisam sigurna koja je)?
Stavicu oba rezultata do kraja dana.

ne moras, najvise me interesuje cpu :)

Quake ne mogu da startujem na NT4 sistemu. Mogu samo u MS-DOSu.
A MS-DOS ce da koristi samo prvi procesor. Kada budem imao vremena konfigurisacu racunar za ovo.

To je sa GL Quake (GLide).

@Nuclear_Spirit
Može li se išta sa tim slinim Commodore 64 napraviti? Tipa pokrenuti neka igrica i slično, mada mi se čini d asam u nekom televizijskom prilogu jednom prilikom video da su ga stavili i u "režiju"

@Kritika

Mozda samo 5 ili 6 C64 ne radi ali svi ostali su ispravni. Koristim ih za igre i pokretanje demoa, kad god imam viska slobodnog vremena "upalim" neki od njih i odigram neku od igara.

Razmisljao sam da od ovih nekoliko koji ne rade iskoristim sid cipove i napravim ritam masinu ali spakovanu u C64 kuciste ali zbog nedostatka vremena to je stavljeno na stand by.

Inace commodore su koristili na rts-u za potrebe teleteksta ranije :)

Sad se setih, nisam gledao da li je bila ta tema, ali da li je u Noci muzeja ove godina bila u muzeju nauke i tehnike i postavka retro racunara?

Mozda samo 5 ili 6 C64 ne radi ali svi ostali su ispravni. Koristim ih za igre i pokretanje demoa, kad god imam viska slobodnog vremena "upalim" neki od njih i odigram neku od igara.

Odlicna kolekcija Commodore i Sinclair racunara. ,)
Samim tim sto su racunari upakovani i zasticeni od elemenata govori dosta o brigi vlasnika prema opremi.
Ako moze jos slika gde su racunari na gomili to bi bilo vrh. cheers

meni dzohjstik svojevremeno nije radio pa sam ga uvek davao drugaru kad igramo nesto. kad ga pocne okretati i nervirati se :D

Odlicna kolekcija Commodore i Sinclair racunara. ,)
Samim tim sto su racunari upakovani i zasticeni od elemenata govori dosta o brigi vlasnika prema opremi.
Ako moze jos slika gde su racunari na gomili to bi bilo vrh. cheers

Nije to nista. Cuo sam za nekog momka iz Vrcina koji ima mnogo vise.

Ni to nije ništa. Čuo sam za neki Computer History Museum koji ima još mnogo više:
http://www.computerhistory.org/collections/search/?s=commodore&type=all&t=objects
http://www.computerhistory.org/collections/search/?s=sinclair&type=all&t=objects

Percy: You know, they do say that the Infanta's eyes are more beautiful than the famous Stone of Galveston.
Edmund: Mm! ... What?
Percy: The famous Stone of Galveston, My Lord.
Edmund: And what's that, exactly?
Percy: Well, it's a famous blue stone, and it comes ... from Galveston.
Edmund: I see. And what about it?
Percy: Well, My Lord, the Infanta's eyes are bluer than it, for a start.
Edmund: I see. And have you ever seen this stone?
Percy: (nods) No, not as such, My Lord, but I know a couple of people who have, and they say it's very very blue indeed.
Edmund: And have these people seen the Infanta's eyes?
Percy: No, I shouldn't think so, My Lord.
Edmund: And neither have you, presumably.
Percy: No, My Lord.
Edmund: So, what you're telling me, Percy, is that something you have never seen is slightly less blue than something else you have never seen.
Percy: (finally begins to grasp) Yes, My Lord.

Da li se i on pojavljivao na forumu?
Meni nije toliko vazno koliko ko ima racunara, nego kako se odnosi prema njima, kako ih odrzava sada i koliko poznaje njihovu istoriju.
Utoliko bolje ukoliko poznaju i njihovu tehnicku stranu, detalje rada sistema, itd.
Primetio sam da ovde ima kolega koji su nekada aktivno programirali i na Commodore masinama, svaka cast i... respect. cheers

Edmund: So, what you're telling me, Percy, is that something you have never seen is slightly less blue than something else you have never seen.
Percy: (finally begins to grasp) Yes, My Lord.

Moj omiljeni Black Adder, kako ume da se ironicno nasmeje ljudskoj gluposti :d

Bas se pitam, u kom je rangu ovaj sah program za Atari ST sa slika, u odnosu na druge 16bitne programe/racunare?

Poslednja izmena:
Bas se pitam, u kom je rangu ovaj sah program za Atari ST sa slika, u odnosu na druge 16bitne programe/racunare?

Chesmaster i Psion su vazili za najbolje sahove za Amigu/ST ako se ne varam :)

secam se da su u nekom domacem casopisu organizovali turnir izmedju STa, Amige i Mac-a i nekoliko sah programa ali se ne secam ko je bio pobednik...

http://retrospec.sgn.net/users/tomcat/yu/magshow.php?page=44&all=MMH_89_06

i rang lista programa:

http://retrospec.sgn.net/users/tomcat/yu/magshow.php?page=29&all=MMh_87_02

ali ne mogu da nadjem gore pomenuti turnir...

Poslednja izmena:
Imam ja sah masinu sa pocetka osamdesetih. Ima samo display , a tablu nosite svoju. Takodje je imalo i prosirenje za novu verziju softw.. Mislim da cak imam 2 komada, a dobio sam ih na poklon od komsije koji je to kao penzioner koji je voleo tehniku tada sebi kupio. Mislim da je taj njegov model bas bio extra klasa, jer je kasniije nabavio jos jedan , treci, ali mu taj po snazi nije mogao primirisati. :)
Bilo bi mozda interesantno da pronadjem tu masinu pa da odigram jednu partiju protiv nekog npr spectrumovog softw. i vidim ko je tada bio bolji :)
Inace secam se da je on igrao i dopisni sah, sa prijateljem. Napise pismo, u njemu napise svoj potez i posalje ga postom, onda ceka njegov odgovor, nedelju dana minimum verujem, pa onda odigra potez i posalje pismo opet. Partija je trajala. :d

Poslednja izmena:
Imam commodore64 sa disketama :D Samo mu fale kablovi za adapter koji sam isekao kad sam nesto kacio na sobnu antenu kao klinac :/

Intel 386 DX-33 MHz sa Diamond Computer Systems VGA grafičkom(1 mb vga rama), zvučna(SB 16 kompatibilna), Full Tower AT kućište, 3,5 i 5,25 flopiji. WD 200 MB IDE HDD. NEVEROVATNIH 19 MB ram memorije(u njemu je HI-END matična iz tog vremena)

Imam amigu 600 , skoro kupljena na limundu i amigu 3000 kojoj treba reparacija.Uzeo sam je da nebi zavrsila u smeću. Amigu 3000 sam dobio danas2013-08-28 22.29.35.jpg

Sad me zanima sta raditi. Ne znam da li da pokusam da nekako da sredim kuciste ili da prebacim na PC

Fali mi prednja tipk za paljenje i oštečenja koja je bivši vlasnik napravio da bi stavio od PC napajanje.

2013-08-28 22.30.24.jpg

Vrh Dno