Šta je novo?

ko šta ima od "retro" računara

Apple 2 main logic board (maticna ploca) proizvedena 1979 godine, racunar naslednik cuvenog racunara Apple 1 kojeg je kreirao Steve Wozniak 1976. odnosno to je odmah prvi sledeci racunar u toj porodici posle Apple 1 i jedan od najpopularnijih racunara na svetu.

mala ispravka: najpopularniji odmah posle: VIC20, C64, Atari 400/800, ZX spectruma... svakako najpopularniji :D

Poslednja izmena:
Pa krajem 70-tih jeste, ali vec 80-tih je bio popularan samo u Americi i to mislim po direktivi...

I da ne bude da kvarim topic..
Uvecao sam za jednu AMigu 4000 D sa originalnim dongleom za Scalu kao i GVP genlockom i originalnim kljucevima scalom u savrsenom stanju.

Znaci pored jedne

4000D sa
Picasso IV,
Hydra Aminet network

2+16mb ram-a
Impact Vision 24 Genlockom bukvalno jednim od najboljih i najskupljih u svoje vreme na kom se radila produkcija za veliku lovu za sistem PAL ameri su imali
Video Toaster ali je radio samo na NTSC.

Amiga 1200
ZX 81
Sirius II Genlock
DIgitizer

Skidam kapu za onu Tower jako su vredne...

Inace red je da se kaze ljudim agde je najbolje trziste za retro racunare i Amige

http://www.amibay.com/index.php najvece na svetu
pored e beya naravno.

Poslednja izmena:
^ 5+ :)

Pa krajem 70-tih jeste, ali vec 80-tih je bio popularan samo u Americi i to mislim po direktivi...

malo mi je :vomit: kad procitam kako je Apple II bio ultra-mega-super ...
kako je Apple ovo ... kako je Apple ono ...

to sto danas imamo je klasicno: "pobednici pisu istoriju"

jeste Apple II bio jedan od (naj)popularnijih racunara ali daleko od toga kako se danas predstavlja. Apple II se u pocetku takmicio sa Commodore PET-om i trs-80 - a po prodaji su bili tu negde - egal. Kad su stigli ostali 8bitnici, sigurno je imao samo jos manje udela u celokupnoj prodaji racunara...

@Zenon svaka cast na kolekciji! :wave:

^ 5+ :)

malo mi je :vomit: kad procitam kako je Apple II bio ultra-mega-super ...
kako je Apple ovo ... kako je Apple ono ...

to sto danas imamo je klasicno: "pobednici pisu istoriju"

jeste Apple II bio jedan od (naj)popularnijih racunara ali daleko od toga kako se danas predstavlja. Apple II se u pocetku takmicio sa Commodore PET-om i trs-80 - a po prodaji su bili tu negde - egal. Kad su stigli ostali 8bitnici, sigurno je imao samo jos manje udela u celokupnoj prodaji racunara...

@Zenon svaka cast na kolekciji! :wave:

Ha ha, nisam znao da cu probuditi neciju sujetu kad sam napisao da je Apple ][ jedan od najpopularnijih racunara na svetu. Verovatno i da je Voja Antonic konstruktor domace Galaksije ziveo i radio u Americi i njegov racunar bi bio popularan u svetu. I verovatno kad bi ove danasnje klince pitali za jednu deceniju koji je racunar najpopularniji na svetu recice ma kakav Apple, kakav Commodore, najpopularniji je PC Pentijum 4 sa....

Ali nije mi to bila namera da utvrdjujemo poslovnost americke propagande i sl.,smatram da je ovaj forum dobro mesto da se otrgnu od zaborava ove tehnicke skalamerije koja vrse razne racunske operacije. Dobro mesto da danasnji klinci vide kako je to nekad bilo, a ovi stariji da se podsete kako je to bilo stelovati glavu na kaseteofonu da bi on ucitao program.

Mozda ovo ide vec van teme ali dobro je preneti atmosferu tih vremena kada su vladali ti racunari, danasnji klinci su u startu navikli da imaju racunar, nezamislivo je bez racunara, sve je na gotovo... i onda je tesko shvatiti da su onda postojale cenzure na uvoz takvih stvari, posedovati bilo kakav racunar predstavljalo je pobedu nad sistemom, ekonomskom situacijom ili pobedu znanja nad neznanjem.

Ljubitelj sam stare tehnike a podjednako i Apple i Commodore i PC....

I da ne bude da kvarim topic..
Uvecao sam za jednu AMigu 4000 D sa originalnim dongleom za Scalu kao i GVP genlockom i originalnim kljucevima scalom u savrsenom stanju.

Znaci pored jedne

4000D sa
Picasso IV,
Hydra Aminet network

2+16mb ram-a
Impact Vision 24 Genlockom bukvalno jednim od najboljih i najskupljih u svoje vreme na kom se radila produkcija za veliku lovu za sistem PAL ameri su imali
Video Toaster ali je radio samo na NTSC.

Amiga 1200
ZX 81
Sirius II Genlock
DIgitizer

Skidam kapu za onu Tower jako su vredne...

Inace red je da se kaze ljudim agde je najbolje trziste za retro racunare i Amige

http://www.amibay.com/index.php najvece na svetu
pored e beya naravno.

Koliko je to zadovoljstvo koštalo?
Amibay nije uopšte jeftino mesto za kupovinu, ali posebno je problem slanje težih premeta ako je iz UK.
Nije ništa bolje ni ako se šalje iz USA.
Nekad sam mogao Amigu 1200 da kupim u Engleskoj bez problema, a sada ne mogu ni vic20 jer sve što pređe 2kg, je dranje kože sa leđa.
Srbija se tretira kao nonEU i samim tim paket od 5-6kg mora da se plati preko 60-70 funti.
Još u tom slučaju AirMail ne šalje van GB, već angažuju neke svoje kurirske lihvare pa je sve još skuplje.
A onda ti kod nas carina ne gine, jer je limit cena+poštarina 70 evra.
Zato i pitam za cenu i kako si sve to prebacio u Srbistan?

...

nije moj replay bio direktno namenjen tebi, vec me nervira to sto svuda citam kako je Apple II bio svetsko cudo 90tih pri cemu se kompletno zanemaruje 90% ostalih racunarskih kompanija iz 80tih. igrom slucaja pa na ovom forumu pisem :) samo sam iskoristio priliku da napisem da mi to _generalno_ bode oci (pogotovo S. Wozniak koristi svaku priliku da se hvali kako je "Wizard of OZ").

koliko je Apple bio krsh, evo lako merljivog primera: 1985. Atari ST je kostao 2.5 manje (!) od Macintosha a imao brzi CPU, vise memorije, 30% veci ekran/rezoluciju, vise portova... i napravljen je za 6 meseci a ne za 3 godine kao Mac. i to je nepravda: ne vidim da iko spominje ovo, vec je Mac: "prvi masovni graficki OS (sto i jeste).... bla bla ..." ... danas ima makar deset milion ljudi koji ce da vrti ovu pricu, i nas par stotina koji se secamo da je bilo i drugih, i boljih! ;) i to moramo da podelimo sa ostalima (makar danas, kad vec nismo 80tih).

btw Amiga VS bilo-sta iz 80tih necu ni da spominjem...

i jos jendom, nista od ovoga nije upuceno direktno tebi :wave:

Koliko je to zadovoljstvo koštalo?
Amibay nije uopšte jeftino mesto za kupovinu, ali posebno je problem slanje težih premeta ako je iz UK.
Nije ništa bolje ni ako se šalje iz USA.
Nekad sam mogao Amigu 1200 da kupim u Engleskoj bez problema, a sada ne mogu ni vic20 jer sve što pređe 2kg, je dranje kože sa leđa.
Srbija se tretira kao nonEU i samim tim paket od 5-6kg mora da se plati preko 60-70 funti.
Još u tom slučaju AirMail ne šalje van GB, već angažuju neke svoje kurirske lihvare pa je sve još skuplje.
A onda ti kod nas carina ne gine, jer je limit cena+poštarina 70 evra.
Zato i pitam za cenu i kako si sve to prebacio u Srbistan?

Nisam ni nosio u Srbiju zivim u Stockholmu.
Evo ima lik jos 3 Amige 4000D ovde doduse juzna svedska ali moze da se rezervise stanje je vise nego odlicno ali nista nije menjano nisu menjani capacitori i standardne su 030 2+16 MB tastatura mis 300 evra slicno kao amibay mozda malo povoljnije
evo link ka slikama
oglas
http://safir.amigaos.se/main.php?d=showthread&f=1&thread=12642
slike
http://safir.amigaos.se/main.php?d=userpage&user=1141&section=galleryshow&id=1563

a evo ima i Amiga 3000
2800 kruna(oko 300 evra)

http://safir.amigaos.se/main.php?d=showthread&f=1&thread=12660

Ako bi stvarno neko hteo mogu da sredim i transport za 20 evra (ukljucujuci carinu tj nema je.) jer znam coveka koji ide kamionom jednom mesecno vozi namestaj do centralne Srbije. U USA je 110 v otuda ne kupujem skoro nista..cak i na ebayu znaju da zavrnu pa su mi poslali iz Nemacke panasonic telefon na 110 v i dok kupim adaptere ode cena u vraga.
ja pratim Amibay e bay i lokalne oglase a na njima isto ima onih koji lupaju cene tipa amiga 500 300 evra a ima i za 20 evra kako kad i kako gde, vec sam preprodao neke kartice tako da sam izvukao skoro sve sto imama za dz, ne zbog neke ekonomije nekakako zanimljivo

Ova ko ispod cekica

Poslednja izmena:
Jel se računaju Atari ST512 sa bw monitorom, C64 i nekoliko 386 DX40, 486 DX40 u radnom stanju ?

Imam retro P2 sa 2 cpu-a, da li to spada u retro ? :)
Takodje imam veliku kolekciju 3DFX grafika. :Klanjanje

Culi smo ,a poneko je bogami imao prilike i da ga upotrebi u skoli. http://sr.wikipedia.org/sr-el/Лола_8
Galaksija je probila led posle posle je bilo stvarno puno "domacih" racunara mada realno cini mi se da su vise samo haos pravili na trzistu nego sto su se stvarno i proslavili.
Cene su cesto bile previsoke a o kvalitetnom softveru je moglo samo da se masta. Obicno je morao da se napise program kakav ti treba ,a o zabavnom softveru ne treba ni komentarisati.
Konkretno cena 4-5 puta veca od zx spectruma koji je imao brdo usluznog i zabavnog softvera na raspolaganju po ceni ....... ah da trzistem softvera su vladali pirati

Nisam ni nosio u Srbiju zivim u Stockholmu.[...]

Pomislio sam da si napolju ali rekoh, ko zna..
Ja uvek kažem da su za ljubitelje retro računara, Britanija ili barem neka druga zapadna zemlja, Eldorado.
Može se naći sve i svašta po bagatelnim cenama, čak bukvalno džabe.
Ovde je najveći problem jako slaba ponuda, praktično 99% svega otpada na c64 i spectrum, ostalo ima samo u tragovima a i kad se pojavi cene znaju da budu baš svetske.

Imam retro P2 sa 2 cpu-a, da li to spada u retro ? :)
Takodje imam veliku kolekciju 3DFX grafika. :Klanjanje

Zavisi kako ko gleda.
Realno sve što pripada 20-om veku, može da se svrsta pod retro, ali za mene su to ipak kućni računari pre pc ere, znači negde do sredine 90-ih.

Mozda ovo ide vec van teme ali dobro je preneti atmosferu tih vremena kada su vladali ti racunari, danasnji klinci su u startu navikli da imaju racunar, nezamislivo je bez racunara, sve je na gotovo... i onda je tesko shvatiti da su onda postojale cenzure na uvoz takvih stvari, posedovati bilo kakav racunar predstavljalo je pobedu nad sistemom, ekonomskom situacijom ili pobedu znanja nad neznanjem.

Ovo je baš lepo rečeno, potpuno je bio drugačiji osećaj dobiti računar tada, jer je vladao jedan veliki entuzijazam i glad za znanjem, ljudi su se trudili da nešto nauče, časopisi su bili odlični, knjige takođe.
Kada me sustigne takva nostalgija, to nikada nije samo zbog sećanja na neki pojedinačni model računara iz tog doba, već pre svega na jednu atmosferu, takoreći euforiju koja je vladala među računarskim fanovima, da ne kažem hakerima. ;)
Ostajanje do kasno u noć da bi se otkucao još jedan listing, debagovao mašinski kod ili naštelovao kasetofon je nešto što će biti sve teže objasniti mlađim ljudima.
Iščekivanje poštara da vam donese najnoviji komplet kaseta sa igricama, da ne pominjem. :)
Ipak, slažem se potpuno da svako vreme nosi svoje i uopšte ne sumnjam da će jednog dana neki dekica, pričati klincima nešto u stilu, "Ne znate vi deco kakva su to vremena bila, kad sam prvi put dobio svoj Dual Core P4, sa 3 giga rama..." :))

sta mislite kako se osecaju i sta razmisljaju ljudi koji su radili na eniac-u i edvac-u, u osmoj (ili 9.) su deceniji :)

Ako su zivi sad pricaju unucima kako su oni imali prvi kompjuter i da imao imao ugradjeno vodeno hladjenje. Fizikalce koji su nosili kofe s vodom po racunaru i polivali. Verovatno je odatle i poteklo zanimanje racunarski tehnicar.

hehe, nego da pitam nesto. Na sajtu kupujem p. nasao sam par amigi a500 za dzabe oko 40e sa nekih 150 disketa, jel to neka prevara ili sta? Ako je to sve ok trcim odma' da je kupim

ps: ako je problem sto sam pisao cifre editovacu...

Poslednja izmena:
^
najbolje trci i *_licno_* kupi! ;)

Pa to je neka okvirna cena za A500 u solidnom stanju. Eventualno da ima prosirenje i modulator, ali to je to, 30-40-50€ u vr' glave...

ja am mislio da je to auuu skupo kako se prica ovde o domacem trzistu, eto da najavim i ja moj prvi buduci retro racunar bice amiga a500 :)

Zadnja koju sam ispratio pogledom na limundu otišla je za nešto preko 1500din.Par džojstika i ne znam šta još.
Ne žuri na KP jer ne vredi toliko.Ima tamo i tip koji ih otkupljuje.Pitaj ga koliko daje pa ćeš složiti priču sa cenom.
Kolekcionarski primerci podrazumevaju original pakovanje, dokumentaciju itditd.Za to bi vredelo dati pare.

Nije da imam kesa da se razbacujem ali te sitne pare za tako nesto su sramota, al' se ne bih bunio da uleti za 1500 dingera da se razumemo XD, nije mi bitna ta prateca dokumentacija, nisam ja neki bas kolekcionar uzimam amigu iskljucivo jer nameravam da provedem dosta vremena radeci na njoj c i tako malo. Hvala na savetu necu se zaletati dobro cu precesljati sve.

Ja sam A500 dobio od prijatelja na poklon da ne propada dzabe. A600 sam naleteo na pijaci za 500 dinara ,dali mi za 400 ako cu da kupim, a ja pitoa onako posto ova tastatura. Ima prosirenje i ispravna je. Kupujem prodajem je na losem glasu zarad cepanica koje su aktuelne u zimskim uslovima.

sta mislite kako se osecaju i sta razmisljaju ljudi koji su radili na eniac-u i edvac-u, u osmoj (ili 9.) su deceniji :)

Bilo bi lepo kad bi neko iz tog vremena objasnio kako je onda sve to petljanje po racunarima funkcionisalo.
Mi klasicni korisnici personalnih racunara naviknuti smo da pritisnemo ono dugme dole na kucistu (ili ono gore na laptopu) i da za nekoliko minuta udjemo u pretrazivanje citavog sveta uz pomoc tastature ili misa... dostupni su nam MB, GB, TB podataka.

Na primer okacicu sliku jedne linijske memorije gde su se recimo rucno unosili bitovi (!!!) za rucno odabrane memorijske adrese (32adrese), podatak je predstavljao rec sastavljenu od 4bita.

stm1.jpg

stm2.jpg

Ili ako neko ima iskustva oko unosenja podataka (busenja rupa) na ovakve papirne trake

P1010067.jpg

koje su posle pustane u citac racunara

moj otac je na ETFu radio sa busenim trakama - kad je stigao TI59 sreci nije bilo kraja :D

860673_218630544948848_20004058_o.jpg

3xA1200
:d

Vrh Dno