Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zovi tamo gde si je kupio, posle i tog lika iz steela! Ne prihvataj da ti nesto podmazuju (biksne) itd. Nego ako moze zamena!
Znam da je heroj imao muke ---> dolazili 5-6 puta za nepunih godinu dana!

Meni se čuje kada ugasim klimu na grijanju posle par minuta plastika kvrcne i to je to
Evo prvi put je nisam gasio 48 sati
Isto imam Mitsubishi LN 35, godina proizvodnje 2023

22 kada nisam u stanu
21.5 noći
23 ili 24 kada sam u stanu

Ne znači nam puno to 15e mesečno više na struju jer je kod vas druga cena struje. Koliko je recimo više kilovata potrošeno u odnosu na mesece kada ne greješ?

Pogledat ću jesam li slučajno ostavio posljednji račun, na kojem piše zadnje stanje MT mala tarifa i VT visoka tarifa.
Pošto ja to bacim odmah nakon plaćanja, ako ne onda me podsjeti sljedeći mjesec.

Jesi ti ono iz BL?
Trenutno u BiH ne postoji za 900€ bolja 18ka klima od hitachi airhome 600.
Ima onaj iz Hr radio test ove klime,na unutarnju temp od 10 stepeni i vanjsku od -2 ova klima uopce nije otisla u df

Apsolutno za te novce top, pogotovo spoljnja masa i Twin rotary. U suštini egal sa Pearl premiumom, ali je ipak Japanac. Ne znam opcije dodatne i djidjamidje, ali sam uvjeren da je tu Haier nazviždaniji.
Problem - jedan prodavac i to ne pretjerano povjeriv u BIH (iskustva forumaša), nerealno niska cijena (bilo gdje u Sr ili Hr mnogo skuplji) pa samim tim i nizak stepen povjerenja, servisna mreža takođe jako upitna u odnosu na Haier.

hitachi haier midea daikin mitsu.png

Mogu potvrditi da je ovlašteni servis za Haier MB Frigo pouzdan. Reklamirao sam vanjsku jedinicu, u roku od 10 dana došli su i zamijenili. Nije bilo nikakvih peripetija, i sami su rekli da je ta vanjska bila nešto bučnija. Ova sada je ok, doduše morao sam je spustiti na balkon, sada kada stavim ruku na nju mirna, nema vibracija.

Što se tiče ove firme za Hitachi iz Sarajeva, također moj prvi izbor je bio Air Home 600, međutim tražili su od mene isključivo uplatu u gotovini, a pošto sam želio na nekoliko rata, onda mi je ta ženska na telefonu rekla kao da ja dignem lovu u kešu sa kreditne kartice pa da im platim u kešu. Do sada nikada niti jedna firma nije me tražila da nešto tako uradim, pa sam odustao od svega.

Meni se čuje kada ugasim klimu na grijanju posle par minuta plastika kvrcne i to je to
Evo prvi put je nisam gasio 48 sati
Isto imam Mitsubishi LN 35, godina proizvodnje 2023
Krcka plastika kad se hladi/zagreva.
Ja na moju Comforu sam to resio tako sto sam razlabavio ta dva strafa malo. Sad plastika se moze lakse shiriti kad se zagreva i nema nista da kvrcne.
Screenshot_20241205_131818_Chrome.jpg

Imate hitachi i na ekupi,tako da ne morate od te firme uzimati,a citao sam na lose iskustvo od te firme, to je bio samo jedan clan na forumu koji je imao lose iskustvo s njima koliko znam

Imaš, aaali u tom slučaju račun ide ovako i tas se pomjera u jednu stranu:
Hitachi airhome600 18ka recimo ista snagom i hardverom, sirota opcijama, ali Japanac. 2250 KM
Haier Pearl Premium 18ka, bogata hardverom, možda malo jača u minusu, više opcija ali kinez, 1600 KM

Servisna podrška i dalje jako diskutabilna za hitachi.
Razlika pogolema.

Problem je firma koja je ovlaštena za Hitachi da ti ugradi, zvao sam ja i ekupi.
Na kraju saznam da je clima trade u Bosni ovlaštena za Hitachi, i ova firma sa M od njih uzima klime.
Ima nas više što su nas nasankali, čak se potrefilo i isti advakot koji zastupa naše interese.
Ko hoće Hitachi, samo clima trade
Ovo ostalo nije vredno živaca

Zdravo drugari. Kolegi sa foruma su ponudili 12LMCE unutrašnju u kombinaciji sa AOYG12LALL spoljašnjom. Ta spoljašnja je od plafonske/kanalske klime, a vidim i da je englezi prodaju i kao univerzalnu spoljašnju. Ima 44kg bruto, 40kg neto, i isti kompresor ide u 12, 14 i 18 model. Valja li to šta? 40kg, 1.2kg R410A, deluje kao mali sportski tenk. Sve zajedno, novo sa garancijom u domaćoj prodavnici su mu ponudili za 67.000din. Ima li iko iskustva ili bar da iznese mišljenje?

Hoćeš Hitachi
Samo ovlaštena firma, clima trade
Šteta što još nema prodavaca za ovaj brend.
Mislim da su im klime dobre

Zdravo drugari. Kolegi sa foruma su ponudili 12LMCE unutrašnju u kombinaciji sa AOYG12LALL spoljašnjom. Ta spoljašnja je od plafonske/kanalske klime, a vidim i da je englezi prodaju i kao univerzalnu spoljašnju. Ima 44kg bruto, 40kg neto, i isti kompresor ide u 12, 14 i 18 model. Valja li to šta? 40kg, 1.2kg R410A, deluje kao mali sportski tenk. Sve zajedno, novo sa garancijom u domaćoj prodavnici su mu ponudili za 67.000din. Ima li iko iskustva ili bar da iznese mišljenje?
Iskustvo nemam (teško da iko ima ovde), ali što se mišljenja tiče - ja bih ovo uzeo bez razmišljanja za 67.000 RSD da mi treba klima.

Pozdrav ljudi, treba mi preporuka za klimu 12k. Grejao bi spavacu sobu 16m² i drzao otvorena vrata tokom dana, tj. dogrevao hodnik i ostale sobe koje se vec greju.Do 75000 budzet. Ako moze neka preporuka koje brendove da gledam, koje da izbegavam. Isto me interesuje okvirno cena ugradnje. Hvala

Danas se upokojio VOX IVA12, prestao da greje samo duva u prazno, kompresor se ne uključuje, laka joj zemlja ⚰️
Tačno mesec dana nakon isteka 5 godina garancije, toliko o kinezima. Da dodam da je grejala samo 12m2 izolovanih, nikad hladila. Prošle godine menjan motor turbine koji je škripao u garanciji a sad ovo...
Pretpostavka da je kondezator, ako nije onda je kompresor i onda mogu da joj očitam opelo.
U svakom slučaju uzimam Fujitsu ASHG07KPCA da je zameni i sa ovim se moji eksperimenti sa kinezima i bilo čim drugim što nije Fujitsu završava.

Danas se upokojio VOX IVA12, prestao da greje samo duva u prazno, kompresor se ne uključuje, laka joj zemlja ⚰️
Tačno mesec dana nakon isteka 5 godina garancije, toliko o kinezima. Da dodam da je grejala samo 12m2 izolovanih, nikad hladila. Prošle godine menjan motor turbine koji je škripao u garanciji a sad ovo...
Pretpostavka da je kondezator, ako nije onda je kompresor i onda mogu da joj očitam opelo.
U svakom slučaju uzimam Fujitsu ASHG07KPCA da je zameni i sa ovim se moji eksperimenti sa kinezima i bilo čim drugim što nije Fujitsu završava.
Mislis li da je bolja?

Nego šta je, pa LLCA koja je niža klasa Fujitsu mi greje i radi od 2017 a ovo kinesko da ne kažem šta crklo postavljeno oktobra 2020 i ukupno je najmanje radio od svih klima koje imam.

Ta kpca ima lg kompresor.

Za te pare teško Toshiba, i u LLCA su GMCC pa rade ok. Drugar frigomehaničar mi kaže da nema kondezator veliki, verovatno matična ploča, pogledaće u subotu.

Kakav kondenzator na inverter kompresoru😁

Nisam frigomehaničar :D
Ono na šta mi je ukazano kada sam je uzeo je upitan kvalitet komponenti na matičnoj ploči koja je u spoljnoj jedinici. To je ujedno i najveća mana jeftinih klima jer ona trpi vrućinu i zimu za razliku od starih on/off kineskih koje su imale matičnu ploču samo u unutrašnjoj jedinici.
Ovo nisam nikad pisao jer nisam hteo da ispadne da nešto pišem napamet ali eto desilo se upravo to.

Proveri kako su kablovi povezani na spoljnoj jedinici (dovod struje).

Pozdrav imam pitanje u aplikaciji za klimu upalili se pomocni grejaci i ne gase se vec sat vreme do sada nisam se susretao sa tim da li je to neki problem ?

Pozdrav ljudi.
Pitanje jedno za vlasnike Oasis Plus (Nordic) klime, da li taj model ide cesto u defrost kao neke druge Midea klime?

Drugo, razmisljam da menjam stari on-off Tadiran za neki moderni inverter 12 pa je izmedju ostalog Oasis u izboru.
Hitachi airHome 600 ima jako dobru specifikaciju pa ako je ima neko kakva su iskustva u radu?
Ima li jos neka unikatna na koju treba obratiti paznju. Cena do 1000e.

Od japana Fujitsu 12kgtg, Panasonic Etherea, Mitsu AY35VG

Sve su blago preko 1000 pa koju nađeš po dobroj cijeni, slobodno kupuj.

Nordic klime po defaultu ne bi smela često ulaziti u defrost jer ih štiti masa izmenjivača plus grijače i sam dizajn je cilja napravljen tako da se nauštrb potrošnje dobije stalna toplota u svim uslovima.
Moja LUC serija izuzetno rijetko ide u defrost nema ni jedan grijač da je to ubrza, ali 34 mg mase i puno izmjenjivaca = stalno radi.

Inače ovaj tvoj post me podsetio da treba napraviti stik i temu gdje će se adresirati ovakva pitanja jer je izuzetno važno
1. Da napišeš je l' to samo za hlađenje prostora ili treba i grijanje ili samo dogrijavanje to jest grijanje za prelazni period
2. Da se opiše izolacija kvadratura objekta

Pa onda orijentacija soba, nadmorska visina okolina

Tek onda ide stavka koliko imaš u budžetu mada je po Pragu uvijek bolje dodati još nešto malo para preko pa dugoročno biti miran imati komfor
Od kineskog svijeta meni su trenutni favoriti midea all easy pro i haier Perl Premium

Obje dbeelo ispod budžeta tocjest oko 600 eura i efikasne vrlo

Vrh Dno