Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Prošle godine sam dogrijavao jednu spavaću sobu od 25m2 sa Hisense. Ove ljeto sam adaptirao dvije spavaće sobe, u dnevni boravak 27m2 koja je povezana sa kuhinjom od 10m2, te spavaćom sobom od 15m2 u kojoj je ostao Hisense.
S obzirom da je Hisense vrlo teško odrzavao temperaturu na 20C na minusima u prijašnjoj sobi od 25m2, mišljenja sam da trebam uz ovaj Hisense imati dodatno 4kW na minusima, stoga sam se odlučio za 18k, tako da imam oko 6kW na minusima, a procjena je da bi u takvim ekstremnim uvjetima obe klime zajedno vukle iz utičnice 2-3kW/h, međutim ova 18k bi stalno radila, a 12k samo bi se povremeno palila ili nikako za grijanje , tako da je očekivati i manju potrošnju od 2kW/h zimi. Ljeti bi se 12k više koristila za hlađenje jer ima bolju poziciju, otvore se vrata i puše direktno u dnevni boravak, tako da ti ne smeta u dnevnom boravku ledeni zrak, a istovremeno bi se dobro rashladila spavaća pred spavanje. Ove godine već testirano, i meni osobno paše da mi ne puše hladno u dnevnom boravku dok sjedim.

Koju inverter klimu bi mi preporučili za grejanje oko 65m2 ukupno? Stavio bih je na malom hodniku u sredini izmedju soba.
Da li može dvanajstica? Kada bude jako hladno uključio bih i centralno grejanje ali hteo bih da koristim više klimu.

Ova VOX nije inverter?
AI kaže da neka inverter od 18 bi mogla da pokrije tih 65m2

Испрати Фуђицу тему и повољне нордик моделе, то је сигурнија варијанта од ових кунг-фу 24-ки. 65 квадрата може да греје и добра 9-ка ако је простор адекватно отворен и изолован.

Hodnik je u sredini, stolarija je ok i imam 10cm izolaciju.
Sad sam izmerio i tačno imam 60,7m2 za grejanje.
Otprilike ovako izgleda:

Prilozi

• Plan.jpg
    Plan.jpg
    107.4 KB · Pregleda: 42
Moraš neku klimu sa smart AIR funkcijom. Ta funkcija daje vazduhu na kvantnom nivou informaciju gde da skrene i garantovano pokrivaš 65 kvm.

Naravno ovo je šala, a od grejanja onako kako si zamislio nema ništa.

Onda je bolje da gledam toplotne pumpe jer ako stavim u svakoj sobi po jednu klimu isto me izađe. Mislio sam bar u prelaznom periodu da koristim klimu.

Problem sa klimom u hodniku je u tome što ona nema blage veze koja je temperatura u sobama, već meri temperaturu u hodniku, a hodnik će brzo ugrejati.
Kupiš recimo 2x Vivax aeri i staviš u sobe nasmram vrata da guraju vazduh ka hodniku. To te sa ugradnjom ako nađeš klime na akciji izađe oko 1000 eura, što je opet znatno jeftinije od TP.
Imaćeš obe sobe tople, dok kuhinja i kupatilo neće biti hladni

За прелазни период ово може да ради посао, кад дође зима питање...

Ja grejem 60 kvm sa LG 12 i Vivax 9 (ali kilav je ovaj moj model, daleko lošiji od aeri). Uz to je stan trostrano orijentisan sa mnogo staklenih površina. Problem samo povremeno napravi Vivax jer ne radi defrost kako treba i onda mora na off na dan, dva, da se otopi spoljna jedinica, a za to vreme etažno grejanje preuzima taj deo stana. Ali to se dešava jednom do dva puta u toku grejne sezone.
Svakako je napisao da ima i CG (verovatno na struju) ako zapne. Ako ima novca, može i bolje modele, ja mu dadoh budžet varijantu.

Drugar je na kraju prevagnuo na 120 eura povoljniju opciju Haier Peearl premium naspram Mideal All Easy pro. Taman ušteda na montaži, ali avaj, ništa nije ispoštovano od preporuka, nabijena leđima uza zid i uz plafon, instalacija leđa o leđa bez namotavanja, pola lijevog boka klime uza zid, pola slobodno, ne zna ni je li vakumirano, pošto nije on bio kući kada su ugrađivali...

Džaba svi savjeti ovog svijeta i priručnici, kad majstori dođu i sfušere...

Jednostavno nemam reči za sav nemar i bezobrazluk kvazi majstora montera.
Bio za vikend kod rođaka i slična priča kao i kod tebe. Nisam merio unutrašnju ali teško da ima 5cm od plafona. Ima prostora za normalnu ugradnju ali javašluk je neshvatljiv.

Meni je jedino razumno objašnjenje, da žele maksimalno skratiti životni vijek uređaja i čim prije prodati novi i novu uslugu ugradnje.
Drugog rauzmnog - nema.
Isti slučaj, prostora kao u priči, još nakačili na prastare male nosače koje su zatekli, bilo im mrsko nabušiti još 2 rupe i staviti nosač za 18ku ili veći za 12ku... Majmunluk...

Dali mi 2 hisense nordic zavrsile posao ta 75 m2
Sto se grejanja tice.izolacija 20 cm stiropor na spoljnim zidovima, plafon 20 cm vune?

Prilozi

• IMG_1161.jpeg
    IMG_1161.jpeg
    244.9 KB · Pregleda: 17
Vrh Dno