Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Hvala na odgovoru, porucio sam svakako dve Fujitsu, jer su po oznaci malo noviji modeli unutrasnje ako sam dobro video po katalozima, pa mozda imaju ispravljene neke decije bolesti, sam izgled je isti. A i Fujitsu su sive a General bele, lepse su bele ali na duze staze mozda pozuti plastika pa sam uzeo sivu varijantu.

Pozdrav svima,

Imam Samsung klimu (AR serija, kupljena 2021. kod BC Group) i nedavno, posle nevremena pre dve nedelje, prestala je da radi i pokazuje grešku EL 01. Tada su davali 5 godina garancije uz redovno servisiranje. Pošto sam kontaktirao reklamacije, prodavac me preusmerio na Samsung, a Samsung me otkačio jer traži potvrdu od prodavca da je uređaj u produženoj garanciji i alternativno ako nemam potvrdu (što nemam, ima screenshot sa sajta iz 2021. i neki flajer da je garancija 5 godina) šalje dalje na ovlašćene servisere koji su prebukirani (sezona je, znate već...).
Zvao sam i nekoliko servisa, ali kada čuju inverter, elektronika, odmah me otkače.
Zna li neko pouzdanog servisera u Beogradu za Samsung invertere – ili da ne gubim vreme i odmah gledam novu klimu?

Hvala unapred na savetu.

Trazi ti nekog dobrog elektronicara a ne klima-servis (pa jos specificno Samsung) elektronicara. Jer dobrog elektronicara ne zanima da li je elektronika klime, ves masine, nekog modula na automobilu ili aviona, vidi sta ne valja i to zameni (odlican i bez seme, a dobar uz semu koja je dostupna u uputstvu svake klime). Ili trazi novu elektroniku negde (ebay, aliexpress, itd.)
Da li su ovo dve iste klime:
Midea i ova Venting?

Ovde na temi pročitah da imaju spoljnu jedinicu kao Midea Breezeless. Da li ovaj Breezeless model ima i većih ili samo 12000 BTU? Videh ovaj stariji model koji ružnije izgleda, ali ovaj nisam našao, a nije ni chatGPT našao da ima negde.

Krenuo sam da gledam klime od 35k i sada sam došao do toga da ću da kupim nekog japanca (ne znam kojeg) kako bi bio miran dugo godina, ali mi je iskustvo drugih ljudi baš pobrkalo sve.
Zašto da kupujem Samsunga, ako Xiaomi nudi isto za duplo manje novca?
Garancja je ista, karakteristike iste, čak kinezi nude i neke bolje opcije od japanaca...
Što više čitam u ovoj temi, to manje znam. Smučilo mi se više, gotov sam da kupim nekog japanca :)

Pošto će se grejati i hladiti nekih 40-60m2, odustao sam od ove Midea Breezeless MSFAAU-12HRFN8-QRD6G, jer mi svi savetuju veću klimu. Ovaj model nema sa većim kapacitetom (ili ja nisam našao?). Ovaj stariji model Breezless je isti kao i ovaj ovaj Venting što mi je drugar preporučio, pa mi je logičnije da kupim ovu Mideu jer je povoljnija... Čudno je da je ona jeftinija od Venting brenda koji isto oni prave...

Ima li neko predlog za 18-ticu u ovom cenovnom rangu ili sa sličim karakteristikama? (Hteo sam da kupim ovu Venting, ali ako je ista kao što je ova Breezless rekoh da kupim nju :) )
Nisu iste SJ, Venting je 39kg a ta Midea 32kg. Venting je 4.7 a Midea 4.2 na -7 https://www.tehnomedia.rs/share/inflist/109221.pdf

Poslednja izmena:
Pozdrav drugari
Evo ja danas dobio ponudu od jednog poznanika za klimu
Mislim da je ponuda top
1000173845.jpg

Kako nije, ako je to u DE zanima me kolika je montaza za taj multi sistem tamo?
Ne ovo je cena u Austriji
A da. Ovde za običnu single Split traže oko 800 bez računa. Jedva našao nekog našeg da odradi za 500. Ali profesionalno. Ima rade Rumuni i za 300 ali to ne daj Bože nikome
Koliko će me koštati javljam. Sa slikama naravno

Ne ovo je cena u Austriji
A da. Ovde za običnu single Split traže oko 800 bez računa. Jedva našao nekog našeg da odradi za 500. Ali profesionalno. Ima rade Rumuni i za 300 ali to ne daj Bože nikome
Koliko će me koštati javljam. Sa slikama naravno
A sa računom legalno koja je cena?

N
A sa računom legalno koja je cena?
Ne znam. Ali ovde su mi za neki najjeftiniji od malo preko 1000 e neka Sinclair klima. Tražila je firma 3600 e. Da staru demontira i novu montira. Stiže da bi od stare ostala creva itd. Računaj neke male klime od po 3.5 kw lg. Jeftiniji model 1600 e. Ali to je sve na crno. Firmu da pozovem ovde seru kožu. Već sam rekao. Tražili su mi po 800 e da mi nameste klimu. I još ima da ih čekam 1+ mesec

Ne znam. Ali ovde su mi za neki najjeftiniji od malo preko 1000 e neka Sinclair klima. Tražila je firma 3600 e. Da staru demontira i novu montira. Stiže da bi od stare ostala creva itd. Računaj neke male klime od po 3.5 kw lg. Jeftiniji model 1600 e. Ali to je sve na crno. Firmu da pozovem ovde seru kožu. Već sam rekao. Tražili su mi po 800 e da mi nameste klimu. I još ima da ih čekam 1+ mesec
Slicno kao u DE :)
Lepota bas sam gledao koliko traze u Austriji!
Neki prosek:
Singel-Split = 1000-1800€
Multi sa dve unutrasnje = 3400-4900€
Multi sa tri unutrasnje 5100-6900€
*** EU i zakoni: ekipa za montazu, pa neko da i pusti u rad zbog gasa itd. :rolleyes:
Kao da pustaju na prvi let avion ;)

Poslednja izmena:
Dobro veče,
u pitanju je hyundai klima oznake asci128cbw4b ukoliko sam dobro izguglao naziv performance plus. U uputstvu piše da se krilca podešavaju horizontalno tako što se jednom pritisne taster swing, a vertikalno tako što se taster swing drži pritisnut više od dvije sekunde. Kad uradim jedno i drugo na klimi piše off ili on. Vertikalno krilce radi bez problema. Horizontalno se ne pomjera. Probao sam i ručno da pomjerim krilca horizontalno ali pružaju otpor i bojim se da nešto slomim. Iznad horizontalnih krilaca tj plastike koja bi trebala da ih usmjerava imaju četiri komadića plastike za koja ne znam da li trebaju biti tu jer pritiskaju plastiki na plastiku koja drži srednji dio horizontalnih krilaca. Postaviću slike da se lakše snađete. Tražio sam na netu podatke ili snimke o ovoj klimi, ali nisam puno toga našao. Nova verzija klime ima posebna dva dugmeta na daljinskom za podešavanje krilaca.
Hvala.
Pozdrav.1000005665.jpg

Pozz, imam inverteke preko 10 godina i na ovoj temi sam od pocetka i znam manje vise sve kako ali nisam trenutno aktuelan sa novijim modelima, treba mi preporuka za neku klimu do 60k za 15-20kvm grejanje primarno, znaci sta je trenutno najjace u tom rangu?
Nekad sam uzimao fujitsu 12llc (imam njih dve, imam i 9llca, i 7leca i neku Mideu) i prezadovoljan sam a sada vidim da ih nema, moze preporura Midea, Gree, Fujitsu

Zna mozda neko gde bih mogao naci nov ili polovan plasticni oklop za klimu Samsung AQ09 serije?
Klima je negde iz perioda 2007-2010 i oklop je skoro raspadnut od sunca.

Prilozi

• Screenshot_20250722_174446_Samsung Notes.jpg
    Screenshot_20250722_174446_Samsung Notes.jpg
    89.7 KB · Pregleda: 12
N

Bar da znam da ne idem dzabe tamo da otvaram firmu xD. Hvala na info.

Pozz, imam inverteke preko 10 godina i na ovoj temi sam od pocetka i znam manje vise sve kako ali nisam trenutno aktuelan sa novijim modelima, treba mi preporuka za neku klimu do 60k za 15-20kvm grejanje primarno, znaci sta je trenutno najjace u tom rangu?
Nekad sam uzimao fujitsu 12llc (imam njih dve, imam i 9llca, i 7leca i neku Mideu) i prezadovoljan sam a sada vidim da ih nema, moze preporura Midea, Gree, Fujitsu
Za tako mali prostor gledaj 9-ku. Ako ćeš Fujitsu imaš KETA 9-ku na akciji u "hladnom šopu" za ~400 eur

Za tako mali prostor gledaj 9-ku. Ako ćeš Fujitsu imaš KETA 9-ku na akciji u "hladnom šopu" za ~400 eur
Ali bojim se da ne bude slaba jer nema bas neku izolaciju prostorija, vecinu vremena ce odrzavati 20, a kad bude ljudi u njoj onda tipa 23-24, gledah tamo nju i video sam da imaju i mideu neku malo manje od 60k i fujitsu 12 ispod ispod, kakve su te dve u odnosu na ovu devetku?

Ako se okolne prostorije greju, i ima samo jedan spoljni zid, 9-ka KETA je dovoljna. Ako si ipak nesiguran, onda 12-ca. Ali kako vidim, Fujitsu nema ništa ispod 70.000 da valja, i to je upravo 12 KETA po toj ceni. One jeftinije Fujitsu ni ne gledaj

Nazad
Vrh Dno