Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Pozdrav svima. Planiram da uzmem klimu za grejanje oko 40kvm dobro izolovanog prostora. (kuca). Gledao sam Fujitsu KG serija 12ica odnosno KGTG/KGCG i ova gore pomenuta Mitsubishi Muz LN35. Fuji je oko 112000, Muz je na akciji oko 170000. Muz ima veci kapacitet na -10 3,5 a Fuji 2,5kw..sad koliko mi to vredi ovih dodatnih 500.,600e..:)
ima i daikin perfera, dvanaestica, na akciji, 134.500. novi model: a, nema specifikacije na sajtu. spoljna jedinica 36 kg.

Samo Mitsu, sutra majstor ugrađuje.
Nadam se da neću imati problema.
Grijaću stan od 40 kvadrata

Pogledajte prilog 499275Pogledajte prilog 499276

Kako u praksi rade crne spoljne jedinice koje postavljaju na novim zgradama i kladionicama i koliko im je dug životni vek 😀? Specifikacije kažu da klime mogu da rade do spoljnih 55 stepeni, a na crnom automobilu je izmereno 73.
Ako nikad nisu izlozene suncu - bolje se hlade od belih, jer crna boja kako najvise upija tako i najvise zraci infracrvene zrake (toplotu).
A ako su ipak izlozene suncu - to je veoma glupa ideja nekog "dizajnera/arhitekte".

Puniji drugar mi se hvalio kako je uzeo Hisense od 50ak hiljada i kako se cele zime grejao i da je baš zadovoljan računima. Dođem ja kod njega sledeće zime i vidim zašto je zadovoljan: jer se greje na 19 i ugasi kad ode na posao, a komšijski stanovi ga koliko-toliko pasivno greju.

Takođe kada u ovoj temi ljudi komentarišu temperature trebalo bi da napišu i svoju težinu jer ne stvara istu toplotu osoba od 70 i 100 kila. Pošto to nikad neće da se desi onda svako koristi subjektivne opise kako klima greje ili hladi i kako je zadovoljan.

Da li je ovo neko koristio?
Vredi li 1490 din?
Screenshot_20250716_182749.jpg

Pozdrav svima, sta bi bila preporuka za hladjenje i grejanje sobe od 12m2 u potkrovlju kuce, postoji izolacija u nivou da kazemo 10cm vune, stariji krovni prozor?
Da li ici na ulaznu varijantu inverter klime, sta bi bio bestbuy, uzeti 9k btu?
Vox IMA09, 38k rsd, 8.5/23.5kg
(Secam se da su postojala pozitivna iskustva za IVA seriju)
Vivax ACP 09 AERI, 47k, 8.6/?
Fujitsu ASHG 07, 40k, 9/23
Ima li smisla o njoj razmisljati?
Dalje su cene 60k+ sto mi je previse, ali sam otvoren za predloge.
Hvala svima.

Nisam neki stručnjak ali meni rečeno da u mojoj sobi od 12m2 može i klima od 700btu i da će i grejati i hladiti dobro.Prostor mi je solidno izolovan noviji su prozori ja sam mislio da uzmem ovu Fujitsu ASYG07KETA / AOYG07KETA cena je oko 48k na akciji. Eto možda i tebi ta bude radila posao ne znam šta kažu iskusniji forumaši ali meni se čini da bi mogla i kod tebe da bude dobar izbor. Cena je kao za Vivax. Plus klima izgleda baš lepo manje bitno ali nije na odmet.

Sada bi ih sve uzeo, ali bukvalno nemam gde vise da ih stavim 🤣

Moracu da kupim vepra od 200 kg da mi greje stan, definitivno..
Ti se sprdaj ali tolika životinja greje prostor 189-297 vati (5. stranica, https://projectblue.blob.core.windo...ublication Docs/Ventilating pig buildings.pdf)

Evo formule po kojoj se računa sa koliko vati živo biće greje prostor: 3.4 * težina ^ ¾ = 3.4×200^0.75≈181W za 200 kila.

Ne može osoba od 100 kila koja greje prostor na 19 stepeni da preporuči svoju slabu klimu osobi od 70 kila koja hoće da greje na 23. Neka me ubedi neko ako grešim.

Znaci kad kupujem klimu, pored onog cuvenog sto treba da gledam koliko je teska spoljna jedinica, moram da izmerim i sve ukućane koliko su teski, pa tek onda da se odlucim za klimu?
Bilo bi lepo da neko ovde napravi formulu po kojoj se racuna koliko kg zive vage ide po kg spoljne jedinice, da se resimo svih muka oko odabira klime!
P.S, ne razumem zasto svako dozivljava moje komentare licno, uvredljivim i sprdanjem, samo zelim na jedan saljiv i sarkastican nacin da pomognem zajednici u razumevanju i resavanju blesavih stvari koje nas okruzuju.

Znaci kad kupujem klimu, pored onog cuvenog sto treba da gledam koliko je teska spoljna jedinica, moram da izmerim i sve ukućane koliko su teski, pa tek onda da se odlucim za klimu?
Bilo bi lepo da neko ovde napravi formulu po kojoj se racuna koliko kg zive vage ide po kg spoljne jedinice, da se resimo svih muka oko odabira klime!

Naravno da ne, ja uopšte to nisam pisao. Ja sam pisao o subjektivnom osećaju kada je neko zadovoljan kako ga klima greje zimi (npr 100kg drugar na 19°C) i onda preporučuje drugima svoj model ili marku i koristi opise da odlično greje ili hladi, a ima jeftinu klimu od 50 hiljada ne za grejanje jedne sobe, nego veće površine koju klima ne može da izgura a osobi ni ne treba veća temperatura (zimi).

Vama je smešno ali nisam ja izmislio da u proseku težim osobama treba manje spoljnog grejanja zimi (pogledajte npr Bergmanovo pravilo koje je korisna generalizacija). Ja za sve mršave muške i ženske osobe koje znam mogu da kažem da im treba veća temperatura grejanja zimi.

Samo Mitsu, sutra majstor ugrađuje.
Nadam se da neću imati problema.
Grijaću stan od 40 kvadrata
Sve je krenulo od ove poruke jer ja maksimalno podržavam @tambur88 jer sam i ja kupio skupu klimu a skoro svi su me ubeđivali da uzmem jeftiniju jer njima odlično radi (više ljudi me je ubeđivalo uživo nego ovde na forumu, jer ipak ovde postoji po neko stručan). Evo primera: poznanik me je ubeđivao da japanske klime nisu bolje od Hisense jer "ma sve je to marketing" a onda druge-treće sezone korišćenja krenuo je ventilator na spoljnoj jedinici nenormalno da mu bruji i pravi buku.

Ako meni gree lomo eco 12 grije stan od 50m2 stara zgrada 80tih godina bez fasade sta ce tek LN da radi u 40m2
Evo primer jedne poruke gde 3-4 puta jeftinija klima može isto da greje.

Ma ja sam od starta znao da ću uzeti Japanca.
Čak sam kupio i platio 900 EUR Hitachi Air home 600VJ42.
Jednostavno nisu mi isporučili, pa sam se natezao da mi vrate pare ( agonija trajala 7 mjeseci), onda sam kontao Mitsubishi AP 42 (twin rotary) slučajno naletim da mogu uzeti Mitsubishi LN 35 za 1500 EUR i na 12 rata to je to.

@pppredrag ajde da ne ulazimo sada u glupu raspravu o jos glupljoj temi, da li neka osoba za jedan punjac telefona vise greje prostor, ali "potreba" za toplotom nema apsolutno nikakve veze sa tezinom.

Ja sa 140kg i sada sa 110kg, drzim grejanje na 25-26C, hladjenje na 26C.
Drug sa 90kg i njegova baba sa 50kg, drze na 20C.
Ja leti lagano trpim spoljnih 30+C, uzivam da idem negde po najvecem suncu u 12-14h, dok jos duvka vetar. Da nema vlage, klimu leti ne bih ni palio.
Moj cale od 80kg kuka na 28c da umire od vrucine.

Ti upravo ulaziš jer navodiš pojedinačne nebitne primere. Mršave osobe imaju relativno veću površinu za datu masu i zato gube toplotu brže, plus nemaju salo kao prirodni izolator. Ja navodim nauku a ti spominješ babu:

“Fat is a good insulator”, says Wiggen. “Among other animals, it’s very clear that fat layers are developed more thickly in winter than in summer. Smaller, thinner, people have a large surface area relative to their body mass compared with bigger, more thickset people. This means that they lose heat and feel the cold more easily than those who are chubbier. It’s particularly important to remember this when you’re out in cold weather with small children. They will get cold more quickly than grown-ups”, he says. https://norwegianscitechnews.com/2023/01/the-cold-hard-facts-about-your-body-and-low-temperatures/

"Fat is a great insulation material. The more subcutaneous fat a person has, the better their insulation is." https://www.medicalnewstoday.com/articles/320006

"Both fat and muscle mass help keep the body warm. Muscle activity generates heat, and fat acts as insulation. If you have lost significant weight recently or have always been thin, you might be more sensitive to colder temperatures." https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/why-do-i-feel-so-cold-all-the-time

Ti upravo ulaziš jer navodiš pojedinačne nebitne primere. Mršave osobe imaju relativno veću površinu za datu masu i zato gube toplotu brže, plus nemaju salo kao prirodni izolator. Ja navodim nauku a ti spominješ babu:

“Fat is a good insulator”, says Wiggen. “Among other animals, it’s very clear that fat layers are developed more thickly in winter than in summer. Smaller, thinner, people have a large surface area relative to their body mass compared with bigger, more thickset people. This means that they lose heat and feel the cold more easily than those who are chubbier. It’s particularly important to remember this when you’re out in cold weather with small children. They will get cold more quickly than grown-ups”, he says. https://norwegianscitechnews.com/2023/01/the-cold-hard-facts-about-your-body-and-low-temperatures/

"Fat is a great insulation material. The more subcutaneous fat a person has, the better their insulation is." https://www.medicalnewstoday.com/articles/320006

"Both fat and muscle mass help keep the body warm. Muscle activity generates heat, and fat acts as insulation. If you have lost significant weight recently or have always been thin, you might be more sensitive to colder temperatures." https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/why-do-i-feel-so-cold-all-the-time
Kako nebitni primeri, a bitan je primer tvog drugara i tebe?

Ja ti kazem kako ljudi funkcionisu, a to nije tako prosto kao sto ti zamisljas, da ko je deblji, voli hladnije, a ko je mrsaviji, voli toplije...to je tolika nebuloza, da ja ne verujem o cemu mi ovde pricamo.

Ja ti kazem kako ljudi funkcionisu, a to nije tako prosto kao sto ti zamisljas, da ko je deblji, voli hladnije, a ko je mrsaviji, voli toplije...to je tolika nebuloza, da ja ne verujem o cemu mi ovde pricamo.
Samo da dodam, stvari se na toploti šire, a na hladnoći skupljaju :D

Zato je leti duži dan, nego zimi.

Takodje, kompresijom se dobija energija, pa mozda postanem 20% jaci ako spustim temp na 16C :)

Eto, rešismo i to :D

Odlični su ovi skrivači kabla/široke kanalice. Gde si uzeo?
Potraži "KLIMA KANALICA 65X50". Postoje i dodatni elementi da bi izgledalo lepše ako kanalica ulazi u zid ili udara u zid ili skreće.

Ja nisam mršav i ne pričam da li ja lično volim hladno ili toplo nego da je bitno šta kada neko sa Gugla čita ove poruke ili neki novi član postavi pitanje koju klimu da kupi da ne bude u zabludi da će neka slaba klima da mu bude adektavna za grejanje zimi. Ne treba dalje da pričamo jer sam naveo članke i formulu pa ti vodi debatu sa naukom i istraživanjima a ne sa mnom.

Ne zaboravite da i žene postavljaju pitanja na ovom forumu, a ženama treba 2 stepena veća temperatura zimi https://www.lemonde.fr/en/les-decod...sensitive-to-the-cold-than-men_6012097_8.html

Klime se kod nas kupuju odokativnom metodom u funkciji finansija. 95 % korisnika koji učestvuju u raspravi na temu klima ne zna koliki su im toplotni gubici. Još manje njih zna koliki su toplotni dobici. Ko kako koristi rernu, ploču, frižider (defakto za prostor u kome se nalazi predstavlja grejno telo), računare, televozore i sve ono što emituje toplotu, pa položaj spoljne i unutrašnje jedinice... pa na kraju uključujući i ukućane... Na to dodaj želje ukućana... Mnogo je to nepoznatih, a zdrav razum treba sačuvati.

Da li su ovo dve iste klime:
Midea i ova Venting?

Ovde na temi pročitah da imaju spoljnu jedinicu kao Midea Breezeless. Da li ovaj Breezeless model ima i većih ili samo 12000 BTU? Videh ovaj stariji model koji ružnije izgleda, ali ovaj nisam našao, a nije ni chatGPT našao da ima negde.

Krenuo sam da gledam klime od 35k i sada sam došao do toga da ću da kupim nekog japanca (ne znam kojeg) kako bi bio miran dugo godina, ali mi je iskustvo drugih ljudi baš pobrkalo sve.
Zašto da kupujem Samsunga, ako Xiaomi nudi isto za duplo manje novca?
Garancja je ista, karakteristike iste, čak kinezi nude i neke bolje opcije od japanaca...

Puniji drugar mi se hvalio kako je uzeo Hisense od 50ak hiljada i kako se cele zime grejao i da je baš zadovoljan računima. Dođem ja kod njega sledeće zime i vidim zašto je zadovoljan: jer se greje na 19 i ugasi kad ode na posao, a komšijski stanovi ga koliko-toliko pasivno greju.

Takođe kada u ovoj temi ljudi komentarišu temperature trebalo bi da napišu i svoju težinu jer ne stvara istu toplotu osoba od 70 i 100 kila. Pošto to nikad neće da se desi onda svako koristi subjektivne opise kako klima greje ili hladi i kako je zadovoljan.
Sto si se osjetio prozvanim?

Vrh Dno