Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ok, stan je 100 kvm od čega klima treba da pokrije jedno 60kvm, sve je ok izolovano ali je jugozapadna strana pa to vrlo utiče.
Preporuka bi bila dve klime, ali verovatno to i sam znaš. Verovatno želiš klimu sa velikim protokom vazduha kroz uj kako bi kompenzovao toliki prostor.

Ali imas 12icu… ona je jos jaca softverski🤷‍♂️
Mozda bi i ona bila super
Iskreno sam malo skeptican sto se tice nove Amberi!
Kad se setim zimi ono ludilo kod dva clana u Gree temu! Posle dobio jedan zamenu(novu) :unsure:
Ipak ova stara 9 je makar od moje strane proverena i znam je kako dise :D
Isti djavo kao kod Fuji kad neko gleda da nabavi npr. neki stari provereni model :)

Poslednja izmena:
Iskreno sam malo skeptican sto se tice nove Amberi!
Kad se setim zimi ono ludilo kod dva clana u Gree temu! Posle dobio jedan zamenu(novu) :unsure:
Ipak ova stara 9 je makar od moje strane proverena i znam je kako dise :D
Isti djavo kao kod Fuji kad neko gleda da nabavi npr. neki stari provereni model :)
Ne znam za druge, ali moja Amber Ultra se sada na +45 pokazala sjajno. Pokrila odlično svojih 45m2. A najprijatnije iznenađenje je Amber Pro 12 koja je svoj zadatak odradila muški i nije mnogo kaskala za Ultra. Taj deo stana jeste manji oko 35m2 ali je zadnji sprat i Južna je strana...

Ne znam za druge, ali moja Amber Ultra se sada na +45 pokazala sjajno. Pokrila odlično svojih 45m2. A najprijatnije iznenađenje je Amber Pro 12 koja je svoj zadatak odradila muški i nije mnogo kaskala za Ultra. Taj deo stana jeste manji oko 35m2 ali je zadnji sprat i Južna je strana...
Na hladjenje nije bilo problema :)
Problem je bio na grejanje tokom zime kod dvoje, koji greju 24/7 (Kuce) ispade da grejali sator, a ne kuce :rolleyes:
Ne moze se uporediti rad tvoje Amber Ultre i Pro koje se pale tek posle 22:00 kad je vec zagrejan stan od centralno to je velika razlika ;)

Poslednja izmena:
Bas tako.Za mene je grejanje na klimu,kada je zimi upalis 24/7 i ne gasis cele grejne sezone.Tada vidis dal je za grejanje ili ne.

Da li neko ovde ima model

AUX 12000Btu 12QB ASW-H12C5B4/QBR3DI-D0 Extreme​

U Srbiji se spustio prag crvene zone sa 1600kwh na 1200 kwh,zimi sam trosio oko 1450 kwh,imali neko ideju kako to spustiti ispod 1200 kwh.Inace posedujem vivax acp-24ch70aeri+ r32
Bilo je i meseci ispod 1200 kwh ali ne bi da rizikujem da ulazim bas u crvenu zonu,jos na to sve poskupljuje struja za 7%

U Srbiji se spustio prag crvene zone sa 1600kwh na 1200 kwh,zimi sam trosio oko 1450 kwh,imali neko ideju kako to spustiti ispod 1200 kwh.Inace posedujem vivax acp-24ch70aeri+ r32
Bilo je i meseci ispod 1200 kwh ali ne bi da rizikujem da ulazim bas u crvenu zonu,jos na to sve poskupljuje struja za 7%
Čini mi se da osim izolacije i niže temperature prostora, nema nekih opcija. I ja se nadao da ću ove godine da odvrnem klimu po celoj kući bar na neko vreme da vidim kako je, ali već smo sa jednom bili blizu 1200kwh, pa ako uključim i drugu, to će već biti preko.
Ne znam koliko oni ECO modovi rada na klimama zapravo pomognu, jer nisam viđao da su ljudi ovde radili testove tih stvari.

Kupite deblje pamučne trenerke i dukseve
Kupite ekspres lonac
Smanjite temperaturu u prostoru na 20 C
Bavite se kući vežbanjem
Tuširajte se mlakom vodom
Emigrirajte
Preselite se u dobro izolovanu garsonjeru
Preselite se kod familije
Pravite se blesavi i neplaćajte struju

Nadam se da sam bar malo pomogao
Čini mi se da osim izolacije i niže temperature prostora, nema nekih opcija. I ja se nadao da ću ove godine da odvrnem klimu po celoj kući bar na neko vreme da vidim kako je, ali već smo sa jednom bili blizu 1200kwh, pa ako uključim i drugu, to će već biti preko.
Ne znam koliko oni ECO modovi rada na klimama zapravo pomognu, jer nisam viđao da su ljudi ovde radili testove tih stvari.
Drastično smanjuju potrošnju. To je tajna koja se krije od našeg naroda. Možda me ubiju sad zbog toga, jer nisam smeo ovo javno da otkrijem...
Šalu na stranu. Na nekim modelima eco radi samo u režimu hlađenja.
Na grejanju nema uštede, jer klima jednostavno i ako može raditi u tom režimu ne može postići zadatu temperaturu.

Kupite deblje pamučne trenerke i dukseve
Kupite ekspres lonac
Smanjite temperaturu u prostoru na 20 C
Bavite se kući vežbanjem
Tuširajte se mlakom vodom
Emigrirajte
Preselite se u dobro izolovanu garsonjeru
Preselite se kod familije
Pravite se blesavi i neplaćajte struju

Nadam se da sam bar malo pomogao

Drastično smanjuju potrošnju. To je tajna koja se krije od našeg naroda. Možda me ubiju sad zbog toga, jer nisam smeo ovo javno da otkrijem...
Šalu na stranu. Na nekim modelima eco radi samo u režimu hlađenja.
Na grejanju nema uštede, jer klima jednostavno i ako može raditi u tom režimu ne može postići zadatu temperaturu.
Okej, hvala na informaciji.

Mislim čak i kroz šalu, ovi komentari "obuci par slojeva" i nisu toliko loš savet. Imam i ja ukućane koji vole šorc i majicu tokom zime, pa ode brdo kilovata ili drva, dok meni nije problem da sedim u 15-18c i nekoliko slojeva.
Ali moraću i ove da upozorim da se obuku malo sledeće zime, jer klima na 26 cele zime neće moći još dugo 🤣

Mada sad kad sam stavio ovu xa73is 12k u prostoru koji se do sada grejao na TA peć, videću jedan mesec da koristim samo klimu i vidim kako prođe računica.

Cekaj malo,koliko moze biti razlika izmedju te nove crvene zone i ovoga sto je bilo prije? Neki primjer u eurimia?

Na hladjenje nije bilo problema :)
Problem je bio na grejanje tokom zime kod dvoje, koji greju 24/7 (Kuce) ispade da grejali sator, a ne kuce :rolleyes:
Ne moze se uporediti rad tvoje Amber Ultre i Pro koje se pale tek posle 22:00 kad je vec zagrejan stan od centralno to je velika razlika ;)
Slažem se. Sad sam mislio na hlađenje. Jeste lakše da ohladi ali opet su odradile odlično.

Samo sa jednom klimom si imao 1450KW?
Ja sam do sada kombinovao 2 TA peći od 6 i 4 KW i jedna klima 12tica i nisam bas gledao prosek ali mislim da sam tu negde kao ti imao. Nisam nikad prelazio u crvenu zonu a temp je uvek bila izmeću 25 i 27 stepeni.
Definitnvino to neće da pije vodu ove zime jer će bagra to svakako usvojiti brzinom svetlosti.
Od smanjenja temp nema ništa jer sa ženom se ne izlazi na kraj, to je bolesno u mozak po tom pitanju. Da živim sam grejao bi se na sveću ko piroćanci xD.

Ja sam proslu godinu na donjem spratu izgurao sa jednom Daikin 18-icom. Bilo je mozda par hladnijih dana kada je bila ona magla.

Mislio sam da se pojacam sa jos jednom 12-icom za svaki slucaj, ali sada me ovo buni jer sam u par navrata prelazio 1200kwh.
Mada, u teoriji ova drugaoze da rastereti prvu pa budu nize modulirale i ukupno manje trosile 🤔

Мени никако да се упокоји Вивакс, глупо ми је да мењам исправну климу... Да имам бар негде на друго место да је уградим, радо бих се скинуо.

e to jeste razlika. 30% je ozbiljnija cifra ... bezve su im te fore skrossssss! :cautious:
Мени никако да се упокоји Вивакс, глупо ми је да мењам исправну климу... Да имам бар негде на друго место да је уградим, радо бих се скинуо.
veli moj drugar,montazer a i prodavac klima(na sitno),nikako da predje na invertere. na kuci 3 mitsu on/off i to jedna 18tica i nikako da crknu! glupo mu kaze! :p A makni to jadan,spasi se;velim mu ... zaboravices velike racune za struju! ;)

Tako i ja imam 30 godina matoru Toshibu...ali je Toshiba i tada pravila samo invertere :)
Spusta se do 200W, ali o efilasnosti necemo...😄

Brate ma Toshiba je s*anje :) Mene ovde neki napljuvase zbog nje :) A tebi jos jednom hvala sto si me uputio u pravom smeru! Ne bi je menjao za tri mice :D

Ma Toshiba je mama.

Toshiba Daiseikai vs Mitsubishi SRK ZSX? Tesno Boga mi, ne bih znao kome li se carstvu privoleti

Toshiba, pa onda ostali :)

Toshiba Daiseikai vs Mitsubishi SRK ZSX? Tesno Boga mi, ne bih znao kome li se carstvu privoleti
Daiseikai!
MHI ZSX ima cudne mane za takav skup Top model... Ovde ima je samo dvoje, a na drugi foruma dosta se zale na biksne(turbine) + voli ona lopata od krilce da skripi! To i ovde jedan clan potvrdio!
A za Daiseikai kaze svako Nr.1 :)
Moj rodjak ima u auto garazu Daiseikai 24 stara pitaj boga ali radi kao sat!

Poslednja izmena:
Vrh Dno