Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Postavljena klima, morali su skinuti utičnicu od klime da mogu postaviti unutrašnju jedinicu
Jer je već instalacija bila postavljena nije smeo da štema da ne sjebe crijeva
Tako da ne mogu da je spojimo na tapo 115 utičnicu. Da vidim koliko će nisko da modulira.
Uspeo sam nekako da je spojim na Mcloue, a ne vidim trenutno potrošnju.
Šteta što nema, izgleda da ću morati shelly uzimati

Prilozi

• 20250717_214523.jpg
    20250717_214523.jpg
    52 KB · Pregleda: 161
Pozdrav, treba mi informacija ako je neko upucen, koja je razlika izmedju sledeca dva modela, sem boje?

1. ASHG09KETA / AOHG09KETA

2. ASYG09KETE-B / AOYG09KETA

Edit: Fujitsu

Da odgovorim sam sebi mozda ce nekom znaciti, posto nikakvih informacija o tome ne moze da se nadje, pregledao sam razne kataloge za razna trzista i raznih godina.

ASHG09KETA i ASYG09KETA su isti modeli, izgleda da je u zavisnoti od trzista kad je model sa KET oznakom izasao u pocetku (2020/2021) oznacavan i sa ASHG i sa ASYG pocetnim (isto tako i spoljne jedinice AOHG i AOYG)

Za 2022 godinu je promenjena unutrasnja jedinica pretpostavljam, jer ima drugaciju oznaku (ASYG07KETE)

Za 2023 je opet unutrasnja promenjena (ASYG07KETF)

Za 2022 i 2023 godinu je izgleda spoljna jedinica ista kao za 2020 i 2021 i ima oznaku AOYG09KETA

Dok su za 2024 i spoljna i unutrasnja promenile oznaku pa pretpostavljam da su to i malo drugaciji modeli od starih (spoljna AOEG09KETA i unutrasnja ASEG09KETF)

Pozdrav svima, planiram da kupim klimu i dvoumim se izmedju Haier Flexis 18 ili Gree Comfort Amber Pro 18? Stan je 80 kvadrata. Zelenom bojom je oznaceno gde ce da stoji klima a plavom bojom su vrata, kada otvorim sirom ova veca vrata hladice/grejace dnevni boravak,hodnik i kuhinju a kada zatvorim ta vrata drugu polovinu stana. Koju klimu mi savetujete i zasto na netu vidim da je cena slicna 7-10K din razlika a meni to nije neki problem i po speicifikacijama vidim da su slicne.
Pozdrav svima, planiram da kupim klimu i dvoumim se izmedju Haier Flexis 18 ili Gree Comfort Amber Pro 18? Stan je 80 kvadrata. Zelenom bojom je oznaceno gde ce da stoji klima a plavom bojom su vrata, kada otvorim sirom ova veca vrata hladice/grejace dnevni boravak,hodnik i kuhinju a kada zatvorim ta vrata drugu polovinu stana. Koju klimu mi savetujete i zasto na netu vidim da je cena slicna 7-10K din razlika a meni to nije neki problem i po speicifikacijama vidim da su slicne.

Prilozi

• stan.jpg
    stan.jpg
    56.4 KB · Pregleda: 86
Poslednja izmena:
Na ovoj poziciji ako stoji klima neće to da funkcioniše kako si zamislio, otvoriš/zatvoriš vrata i 80 kvadrata greješ/hladiš. Teško za izvesti.

Klima ti na skroz pogresnom mestu. Stavi je skroz desno, na desni zid dnevne sobe da bije u vrata od hodnika ako mislis da radi kako treba. Haier je bolja klima od Amber Pro, po svim pitanjma je klasa iznad. Ne kazem da je Amber Pro losa, moze i ona ali ako cenovno opravdava razliku. Gledaj i servis koji ti ugradjuje, dal je ovlascen, kako realizuju garanciju itd

Ekipo sta kazete na mogucnost a i vrv da se prag tolerancije CRVENE TARIFE sa 1600 spusti na 1200kw?Zahteva MMF... 🙄 da li neko sa grejanjem prelazi 1200kw zimi?

Moze, samo ako spuste cenu svega za 60%. Naravno da se prelazi, ja sam ove zime par puta bio iznad 1600kw.

Da li su ovo dve iste klime:
Midea i ova Venting?
Nisu. Venting je All Easy Pro sa novom maskom

Najslicnija Midea je ova https://www.eponuda.com/inverter-kl...hite-wifi-inverter-klima-uredaj-cena-36578753 ali to je verovatno sa UJ od 12ice

Na ovoj poziciji ako stoji klima neće to da funkcioniše kako si zamislio, otvoriš/zatvoriš vrata i 80 kvadrata greješ/hladiš. Teško za izvesti.
Klima ti na skroz pogresnom mestu. Stavi je skroz desno, na desni zid dnevne sobe da bije u vrata od hodnika ako mislis da radi kako treba. Haier je bolja klima od Amber Pro, po svim pitanjma je klasa iznad. Ne kazem da je Amber Pro losa, moze i ona ali ako cenovno opravdava razliku. Gledaj i servis koji ti ugradjuje, dal je ovlascen, kako realizuju garanciju itd
Trenutno imam staru klimu LG 12000btu (ne znam oznaku) kupljena jos davne 2004 godine ali je kompresor pri kraju ... Ako je ona zadovoljavala sve potrebe ne vidim razlog zasto ne bi klima novija 20 godina i 18000btu + inovacije sve koje ima, sve u svemu sto se tice pozicije odgovara mi.

Trenutno imam staru klimu LG 12000btu (ne znam oznaku) kupljena jos davne 2004 godine ali je kompresor pri kraju ... Ako je ona zadovoljavala sve potrebe ne vidim razlog zasto ne bi klima novija 20 godina i 18000btu + inovacije sve koje ima, sve u svemu sto se tice pozicije odgovara mi.
I meni je totalno logična pozicija koju si predložio. Ima da hladi kao zmaj.

Nisu. Venting je All Easy Pro sa novom maskom

Najslicnija Midea je ova https://www.eponuda.com/inverter-kl...hite-wifi-inverter-klima-uredaj-cena-36578753 ali to je verovatno sa UJ od 12ice
Što više čitam u ovoj temi, to manje znam. Smučilo mi se više, gotov sam da kupim nekog japanca :)

Pošto će se grejati i hladiti nekih 40-60m2, odustao sam od ove Midea Breezeless MSFAAU-12HRFN8-QRD6G, jer mi svi savetuju veću klimu. Ovaj model nema sa većim kapacitetom (ili ja nisam našao?). Ovaj stariji model Breezless je isti kao i ovaj ovaj Venting što mi je drugar preporučio, pa mi je logičnije da kupim ovu Mideu jer je povoljnija... Čudno je da je ona jeftinija od Venting brenda koji isto oni prave...

Ima li neko predlog za 18-ticu u ovom cenovnom rangu ili sa sličim karakteristikama? (Hteo sam da kupim ovu Venting, ali ako je ista kao što je ova Breezless rekoh da kupim nju :) )

Prilozi

• Snimak ekrana 2025-07-18 192726.png
    Snimak ekrana 2025-07-18 192726.png
    56.4 KB · Pregleda: 48
Haier Flexis 18ica ima Mitsubishi twin rotary kompresor i tu nema konkurencije kod Kineza.

Kako nebitni primeri, a bitan je primer tvog drugara i tebe?

Ja ti kazem kako ljudi funkcionisu, a to nije tako prosto kao sto ti zamisljas, da ko je deblji, voli hladnije, a ko je mrsaviji, voli toplije...to je tolika nebuloza, da ja ne verujem o cemu mi ovde pricamo.
Bukvalno.
Pored toga ljudsko salo nije izolator kao kod životinja i nema tu funkciju sem zaliha energije.

Maxy lepo docarao, zdrav razum. A gde je provetravanje? Tek to kad udje u jednacinu, ako cemo tako ( koliko minuta provetravati , povrsina prozora, itd ) ode racunica ( koja je vec ionako bila ) dodjavola.

Pored toga ljudsko salo nije izolator kao kod životinja i nema tu funkciju sem zaliha energije.
Ekstremna i jednako netačna tvrdnja kao i kolegin suprotan stav.
Nisu deblji ljudi toliko toplotno izolovani (inače bi umirali od toplotnog udara na 25 stepeni u mirovanju). Ali debljina svakako utiče na izolovanost, valjda bi to trebalo biti jasno i ne treba ništa objašnjavati.

Au ***...kada bi sve bilo tako prosto, onda bi debeli ljudi isli u majici na 0c. Ali te prost duks zagreje viae od 50kg masti...zapitaj se zasto je to tako.

Ajmo ovako, lepo je djalf rekao, kod ljudi, salo je izvor energije, nije joj primarma funkcija da bude izolator kao kod vecine sisara, i ako svejedno izoluje, ali na smesnom nivou, prosto nismo evolucijski napravljeni da zivimo u hladnom. Isto je i kod miseva, krzno ih greje, ne mast. Vecina sisara ima guste krvne kanale kroz mast i sastav masti im je totalno drugaciji od nas i sluzi drugoj svrsi.
Kod ljudi, mast zapravo moze uticati da se hladnoca vise oseca, jer mi istu osecamo preko koze gde imamo krvne sudove, a ne organa.
Dakle, i ako stiti u nekoj meri unutrasnjost tela u nekim ekstremnim uslovima, zapravo odmaze u osecaju hladnoce i jednako stiti i toplotu da udje.
Dakle, debeli ljudi se u nekoj meri vise greju, ali vise osecaju spoljasnju hladnocu.

To je (verovatno) tačno ako se ponašamo kao biljke u saksiji. Ako uključimo i najmanju aktivnost, možemo suprotan zaključak da izvučemo.

Rasprava je svakako besmislena.

I dalje, toplota se sporije sprovodi ka kozi i kada je aktivnost u pitanju.
Ali svakako, niko po kuci ne ide i skace, vec sedimo i lezimo 95% vremena.
Cinjenica je dodatno da i metabolizam koji je sporiji kod debelih ljudi takodje utice na toplotu.
A ovde pricamo da jedna osoba proizvodi 100, a druga 110W toplote. Jasno vam je da ceo jedan prosecan covek greje koliko i jedna obicna sijalica.
Dodaj na to da svaka osoba povecava i potrebu za luftiranjem i otici ces u minus.
A to da neka osoba znatno vise greje jer ima 20kg vise i ne treba joj toplota, je dokazana nebuloza.
Imao sam od 90-140kg, sa 90 trbusnjake, sa 140 prase...2c jace sam grejao na 140kg i sada na 110kg isto grejem i hladim.
Godine takodje uticu na to, sa 15-20 godina sam trcao u majici bez rukava po snegu, kupao se na adi u martu i tusirao hladnom vodom u januaru, a sada hocu dumrem kada upalim hladnu u julu i avgustu.
I jos sam ja nerealan primer, jer pored masti imam i veliku misicnu masu, a vecina debeljana nema neke misice.

Moderatori su prekjuče obrisali poruke sa najviše reakcija za koje su smatrali da su spam u ovom zastupljanju dva različita mišljenja tako da ceo tok ovog dopisavanja mogu da isprate samo oni koji su čitali u četvrtak.

Moje poruke u kojima piše šta nauka kaže o osećaju toplote su ostale na prošloj stranici.

Evo mog ispravljenog stava kako se niko ne bi osećao prozvanim:
Ne može osoba od 100 kila koja greje prostor na 19 stepeni da preporuči svoju slabu klimu osobi od 70 kila koja hoće da greje na 23. Neka me ubedi neko ako grešim.

Tu se vec slazemo, svakako nije isto grejati na 19 i 23c. Nije isto grejati 20 i 50m2, nije isto grejati izolovan i neizolovan prostor, stan ili kucu...itd.

Moje poruke u kojima piše šta nauka kaže o osećaju toplote su ostale na prošloj stranici.
Nauka je jasna po pitanju energije potrebne određenom prostoru za održavanje neke optimalne temperature koja je po njima nekih 22c.
Postoje i detaljne veoma određene formule gde se čak uzima i to koliko se vratara u određenom prostoru ali to je već druga krajnost.
Tako da su mnogo stručniji ljudi od nas došli do zaključka da dobro izolovanom prostoru treba oko 60-70w po m2 kako bi na 0 stepeni održavali 22c.
Pa je to neki minimum za odabir snage klima uređaja.
40m2 prostora je 60*40 i treba 2400w toplotne energije i na to dodaš nekih 20-30 posto i biraš klimu i to nema veze sa osobama koje tu žive.

Ja sa 12kom bez problema hladim 70m2 stan i to se uklapa po formuli da može a kad pitaš nekog stručnjaka na netu ili po prodavnicama oni će ti reći nikako samo 18ka.

Isto tako je i potrošnja klime dosta jasna stvar i laka matematika za izračunavanje.
40m2 prostor će u idealnim uslovima trebati 56.7kw dnevno a kad to podeliš sa 4 ili 5 u zavisnosti od toga da li si dao 300 ili 3000e za klimu ti dodješ do miniimum 11.3KW struje dnevne potrošnje ili 340KW mecečno.
I to je sve u idealnim uslovima sa najskupljom klimom i full izolovanim prostorom.
Tako da grejanje na klime nije dzabe ali je najkulturnije i najčistije od svih.

Ja danas pustio novu
MITSUBISHI ELECTRIC MSZ-AY50VGKP/MUZ-AY50VG
Gledao potrošnju na 23 podešena troši nekih 550 do maksimalnih 750 w podešena na automatski
Da li je to mnogo po vašem iskustvu. Jer trebam jednu od 7 kw da montiram mislio sam da stavim MSZ-AP
Da li je to dobar uređaj. Pre sam ima Vox 24 Iva. I stvarno se ne mogu uporediti. Doduše i cena im je tri puta veća
Hvala Vam puno
MSZ-AP71 je odlična klima. Baci pogled i na Fujitsu ASYG 24KMTE. Jedan korisnik sa foruma je ima i kaže da je veoma zadovoljan

Ima li neko predlog za 18-ticu u ovom cenovnom rangu ili sa sličim karakteristikama? (Hteo sam da kupim ovu Venting, ali ako je ista kao što je ova Breezless rekoh da kupim nju :) )
U tom cenovnom rangu teško da imaš nešto bolje. Ako i tražiš nešto bolje onda idi na Daikina FTXC50C/RXC50C ili Mitsubishi Electric MSZ-HR50VFK / MUZ-HR50VF
od 1000e i batali bilo kog kineza.

Da najbitnije nisam rekao da je u pitanju bila Tesla model TA36QQDT-1232IAWT a spoljna i nije nešto preteška da bi bila planirana za neku 18ticu ima 22.5 kg. Više mislim da je serijski pogrešeno prilikom proizvodnje. Proverio sam i kutije i imaju iste oznake na spoljnoj i unutrašnjoj.
Kad pogreše dimenziju holendera, strah me i da pomislim šta može da se desi kod ozbiljnijih komponenti. Ili recimo softver.

Da odgovorim sam sebi mozda ce nekom znaciti, posto nikakvih informacija o tome ne moze da se nadje, pregledao sam razne kataloge za razna trzista i raznih godina.

ASHG09KETA i ASYG09KETA su isti modeli, izgleda da je u zavisnoti od trzista kad je model sa KET oznakom izasao u pocetku (2020/2021) oznacavan i sa ASHG i sa ASYG pocetnim (isto tako i spoljne jedinice AOHG i AOYG)

Za 2022 godinu je promenjena unutrasnja jedinica pretpostavljam, jer ima drugaciju oznaku (ASYG07KETE)

Za 2023 je opet unutrasnja promenjena (ASYG07KETF)

Za 2022 i 2023 godinu je izgleda spoljna jedinica ista kao za 2020 i 2021 i ima oznaku AOYG09KETA

Dok su za 2024 i spoljna i unutrasnja promenile oznaku pa pretpostavljam da su to i malo drugaciji modeli od starih (spoljna AOEG09KETA i unutrasnja ASEG09KETF)
ASHG nosi oznaku GENERAL dok je na ASYG oznaka Fujitsu. Ista kompanija (Fujitsu General) samo za različita tržišta.

Hvala Vam na odgovoru
Koja je bolja od ove dve
Mitsubishi Heavy Industries SRK 71 ZR-WF/SRC 71
Ili Mitsubishi electric MSZ-AP71
SRK71ZR je noviji i štedljiviji uređaj. Iako je masa i spoljašnje i unutrašnje nešto manja u odnosu na MSZ-AP71, SRK71ZR ima bolji kompresor.

Nazad
Vrh Dno