Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ma isto kao i Midea/Vivax, ide od 130-150W
proventing.png

Na papiru je malo bolji, sad zavisi kako se ponasa, kolika je garancija, itd.

Mogu li ova krilca da se nekako podmazu da ne skripe pri pomeranju gore dole..? 🤔

update: chat gpt kaze :) silikonski sprej koliko vidim to je ispod 300 dinara najmanja boca

Poslednja izmena:
Neke nove informacije od par servisera ove godine, ukljucujuci i dvojicu osnivaca unije servisera(mafija direktno dakleM :D), Hisense nikako, Haier super, barem Flexis Plus(za to sam pitao).
Narucen jos jedan Haier Flexis Plus 12 za kuma pre nekoliko sati.
Za sada se samo jedna mana pokazala, a to je osetljiv daljinski(na padove na plocice :D), to jest vratanca na njemu, trenutno imam 3 daljinska u 6 delova, ostali se ne daju :)
U medjuvremenu sam saznao tacno, 9ka Haier Flexis i Expert kompresori: 9ka Panasonic, 12ica i 14ica(nema kod nas) Hitachi, a 18ica i 24ka Twin Rotary Mitsubishi i to izgleda njihova jaca serija kompresora, ali nemam tacan broj, ne zna covek napamet.

Neke nove informacije od par servisera ove godine, ukljucujuci i dvojicu osnivaca unije servisera(mafija direktno dakleM :D), Hisense nikako, Haier super, barem Flexis Plus(za to sam pitao).
Za sada se samo jedna mana pokazala, a to je osetljiv daljinski(na padove na plocice :D), to jest vratanca na njemu, trenutno imam 3 daljinska u 6 delova, ostali se ne daju :)
U medjuvremenu sam saznao tacno, 9ka Haier Flexis i Expert kompresori: 9ka Panasonic, 12ica i 14ica(nema kod nas) Hitachi, a 18ica i 24ka Twin Rotary Mitsubishi i to izgleda njihova jaca serija kompresora, ali nemam tacan broj, ne zna covek napamet.
Nemoj tako da pricas, Haier je krš, samo "proverene" stvari koje je jos starac Fočo ugradjivao?!

Poštovanje ljudi, imam manji stan na Zvezdari 35 kvadrata i stara klima skoro pa ne radi.Treba mi klima inverterska12ica srednje klase sa garancijom preko KP ili tako negdje gdje je jeftinije plus ugradnja.Ja znam za Midea i Tesla drugo ništa.

P.S. Naravno što jeftinije a bolje. Ne sad neki krš nešto da crkne odmah nego da radi a da nije preskupo

Da li ste čuli za slučaj da je grom udario i da se nekom pokvarila klima?

Da li ste čuli za slučaj da je grom udario i da se nekom pokvarila klima?
Komsiji crkla klima i drugi uredjaji!
Kad krene nevreme da roka najbolje ugasiti klimu i iscupati iz struje!
Dobro dosao ponovo (y) :)

Poslednja izmena:
Ajde da pokušamo ponovo. Znaci treba mi 94x540 ventilator unutrašnje jedinice. Ako neko ima ili makar zna gde bi to moglo da se kupi.

A evo i slika gde se vidi koliko je krivo.
Update: Pokusao da ispravim osovinicu na staroj turbini, iako sam uspeo na oko da je ispravim, izgleda da ona nikad nije zapravo prava te oni tegovi vise ocigledno ne stoje na pravom mestu i onda svakako skakuce i cuje se. Da se razumemo, mnogo je to bolje nego kad je bila kriva al nije to to.

Konacno resenje je stiglo u obliku polovne turbine, drugar od drugara koji je bavi klimama igrom slucaja imao par Galanz u dvoristu koje mu ne sluze nicemu, i skinuo turbine sa jedne od njih, a ja je stavio kod sebe. Klima radi, nema treskanja. Podmazao sam sve za svaki slucaj i to je to. Taman na vreme za ove vrucine :D

Sinoć sam bio pored Gree Clivia AI 12 i na najtiših 26 decibela je osetno glasnija bila od moje Perfera od 20 decibela tako da sam zato napisao da možda je i kod drugih proizvođača motor usmerivača bučan samo se ne čuje zbog druge buke. Pod bučnom Clivijom mislim da bi meni smetalo da greje 6 meseci godišnje, ali ni malo ne smeta za mesec dana hlađenja.
Vise sam imao na umu strujanje vazduha kad je swing ukljucen, buka mi nije ni pala napamet, do duse, krenuo sam od sebe, eto ti kazes da ti swing povremeno zatreba, pa ako ti ne smeta ( pogotovo ono kad menja tok vazduha, ne zvuk ), onda ok, sto da ne :)

Namerno sam napisao cenu Daikin-a u potpisu ne da bih se hvalio, nego da kada neko čita ovo u budućnosti i čuje moju kritiku da zna da poredim sa duplo jeftinijom klimom i samim tim određene stvari mogu da se oproste Gree-u ali ne mogu Daikin-u.

---

Malo sam razmislio. Nije kod Daikin Perfera motor usmerivača bučniji, nego je cela klima tiša pa se onda primećuje da zuji kada se okreće, stane, pa ponovo krene da zuji.

Uporedio sam sinoć Gree Clivia AI i Gree je malo bučnija na najtišem ventilatoru tako da motor usmerivača vazduha kod Gree ne može da se čuje (osim prvih 3-4 sekundi nakon paljenja dok ventilator još ne krene).
Kod Daikin Perfera ne čujem motore usmerivača levo-desno i gore-dole na Fan 3 (Silent, 1,2,3,4,5). Na Fan 2 čujem kada obratim pažnju. Silent je toliko tih da mi tek tada baš smetaju motori usmerivača.

@pppredrag
Sta si sad tacno uzeo? Perfera 12 i Clivia 12?
Pitam sto znam da si hteo Amberi da koknes, pa sam ti pisao da uzmes nesto sto nize modulira zbog kvadrature :)

Poslednja izmena:
@pppredrag
Sta si sad tacno uzeo? Perfera 12 i Clivia 12?
Pitam sto znam da si hteo Amberi da koknes, pa sam ti pisao da uzmes nesto sto nize modulira zbog kvadrature :)
Kupio sam Daikin Perfera 12 sebi ali u drugom stanu gde često dolazim je ugrađena Gree Clivia AI 12 pa zato mogu da uporedim.

I....Vredi li da se da duplo vise za Perferu?
Vredi svaki dinar zbog tišine kod japanca 😁

Ne znam još jer imam klimu veoma kratko, ali mogu da uporedim za godinu dana kada se slegnu utisci vlasnika drugih klima čiju ugradnju sam nadgledao a to su napomenuta Gree Clivia AI 12 i VIVAX AERI 12. Kupio sam je primarno za grejanje i jer je snižena 18% a da imam drugi izvor toplote sigurno bih uzeo jeftiniju klimu.

Kako si zadovoljan sa Gree? da li koristis i za grejanje i hladjenje i koja kvadratura?
Jedna soba oko 13 kvadrata u zgradi koja ima centralno grejanje. Korišćena par sati poslednjih par nedelja tako da još ne mogu da kažem.

Ono što odmah sam mogao da uporedim je da Gree ima malo bučniju spoljnu jedinicu. Da Gree ima bučniji ventilator na silent modu (koji ponavljam mi ne bi smetao za hlađenje 2 meseca godišnje). Kod Gree je zgodno jer preko dugmeta može da se odmah fiksira usmerivač vazduha na neku od 5 pozicija / ili \ i isto za gore-dole. Ne mora da se uključi swing pa da se gleda unutrašnja jedinica kada da se zaustavi. Osim toga mislim da je dobra klima za 540 evra ali ne znam šta konkurencija nudi za te pare.

Nezgodno je kada bilo ko odgovara na ovom forumu jer je pitanje sa čim se poredi i iz kog ugla gleda. Npr taj VIVAX AERI je ugrađen ljudima koji su se leti godinama šetali u gaćama i njima je to najbolja kupovina i ne vide mane. Ja čujem spoljašnju jedinicu tog VIVAX AERI sa 6 metra i primetio sam to što je odradila defrost u maju.

• Pretraga potrošnje klima koja omogućuje poređenje različitih proizvođača i modela na istom mestu.
  • Vidi se da li je manufacturer ili supplier.
  • Vidi se datum prve prodaje, tj. koliko je model star.

Imam sledeci problem sa klimom i garancijom, pa bi mi znacili saveti:

Naime, "prvi" majstori (preko izvodjaca) su mi ugradili klimu u Januaru (Mitsubishi HR25VF inverter). Testirana je taj dan i radila je. Par meseci kasnije, drugi majstor je dosao da mi pomeri unutrasnju jedinicu malko pomeri i nagne (razlog estetske prirode). Nisam bio u stanu i verovatno nije proverio uopste da li klima radi. U medjuvremenu, niko ne zivi u stanu.

Ja se useljavam sad u Junu, i ta klima koja je dirana ne hladi. Pokusavam da se izvucem na garanciju, to vidim da ce da potraje 10 dana. Zovem "prvog" majstora, ali on posto je svestan da je "drugi" pomerao unutrasnju (izvodjac je bio u stanu), okrivljuje "prvog" da freon curi jer nije nesto dobro uradio prilikom pomeranja. Zovem "drugog" da dodje u nadi da ce da prizna gresku i eventualno mi sitno naplati popravku. On mi lepo uzme 120e za freon i zamenu. Klima radi, ne ispusta freon, sve super. On okrivi samu klimu da fabricki verovatno nije imala freon. Sutradan opet ne radi klima. Sada kada ga zovem kaze da se vadim na garanciju, jer mora da se otvara spoljasnja jedinica (mogao je to da mi kaze kad je dolazio, govnar).

Ja popizdim, zovem opet ove za garanciju (Steelsoft). Oni traze pecat od ovlascenog servisa koji je ugradjivao klime. "Prvi" majstori jesu ovlasceni ali su svesni da je bio "drugi" da pomera unutrasnju jedinicu, pa verovatno ne bi ni hteli da daju pecat. A, drugi iako je rekao da saradjuje sa Steelsoft sada kada mu trazim pecat, kaze da vise nema taj pecat (govnar raspali).

Ubacio sam se u ova ***** ne znajuci koliko su rigorozne garancije za klima uredjaje. Plasi me situacija da je ceo uredjaj neispravan. Moracu da platim i demontazu i novu klimu i montazu. 😡

Bilo kakav savet koji bi mi pomogao da se izvucem na garanciju su dobrodosli.

Pozdrav i ne budite glupi kao ja.

Klima je počela da mi se oseća. Hteo bih sam da očistim unutrašnju jedinicu. Pregledao sam Vesićev tutorijal, neće mi biti problem da je skroz rastavim.
Šta preporučujete da uzmem od sredstava za čišćenje?

Ovi su mi usput: https://www.loren.co.rs/index.php?route=product/category&path=431657_652_352652
Imas ovde dve teme i preporuke oko sredstava

Poslednja izmena:
Treba mi klima za spavaću sobu od 15m², praktično samo za hlađenje i dogrevanje u zimskom periodu. U dnevnoj imam Gree Amber Pro koji mi pokriva dobar deo stana ali tu spavaću ne može da dobaci.

Ne bih išao na neke skupe modele, pošto je hlađenje prvenstveno, znači neka sa što nižom modulacijom pošto je mali prostor, ne previše bučna. Šta su trenutne preporuke?

TCL IFS model, jeftinija sa niskom modulacijom i 5 godina bezuslovne garancije, I naravno veoma tiha.

Poslednja izmena:
Gledam sad tvoje upise o toj klimi i slike potrošnje, stvarno bi trebalo da je to ono što mi se idealno uklapa. Hvala na savetu

Iz iskustva pričam, jeftina a veoma lepo radi na hladjenju, na grejanju ćemo videti kada dodje zima, mada zimi treba za prelazno doba. Za hladjenje sa ovom modulacijom I više nego odlična, zamenjena Midea on/off sa ovom TCL.

Nazad
Vrh Dno