Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

E sad to sve nije bitno jer svi prave sa istom debljinom i to pričam za kineze dok japanci poput Daikina imaju uglavnom deblji cevovod kao i gree i midea od kineza. I naravno zato su i skuplji.
Jel misliš na fabrički cevovod unutar spoljašnje i unutrašnje jedinice ili na spoljašni cevovod čiju dužinu monter određuje?

Komsiji crkla klima i drugi uredjaji!
Kad krene nevreme da roka najbolje ugasiti klimu i iscupati iz struje!

Dobro dosao ponovo (y) :)

Druže meni je i Austriji prošlog vikenda crkla Vox 24 Iva. Tako da moguće je
Sada čekam da dođe firma da mi zameni

Okej sad ste mi potvrdili potrebu za ovim. Postoji APC PM1W-GR odnosno APC PM1WB-GR prenaponskom zaštitom koji košta 1500-2500 dinara. Ja imam APC produžni sa 5 utikača ali ne mogu i ne želim da potvrdim da li štiti od udara groma :D
Sad sam saznao da APC više ne proizvodi ovakve uređaje od februara 2025 tako da ko hoće neka kupi dok prodavnice još imaju na stanju. Kod ne može da nađe u Srbiji može preko "mađara" na sajtovima za oglase.

1751146643307.png1751146999403.png

Okej sad ste mi potvrdili potrebu za ovim. Postoji APC PM1W-GR odnosno APC PM1WB-GR prenaponskom zaštitom koji košta 1500-2500 dinara. Ja imam APC produžni sa 5 utikača ali ne mogu i ne želim da potvrdim da li štiti od udara groma :D
Sad sam saznao da APC više ne proizvodi ovakve uređaje od februara 2025 tako da ko hoće neka kupi dok prodavnice još imaju na stanju. Kod ne može da nađe u Srbiji može preko "mađara" na sajtovima za oglase.

Pogledajte prilog 497569Pogledajte prilog 497570
Druze protiv groma ne pomaze to ;)
Kad krene neko ludilo od nevreme onda je cupanje iz struje najbolja sigurica!

Druze protiv groma ne pomaze to ;)
Kad krene neko ludilo od nevreme onda je cupanje iz struje najbolja sigurica!
Znam, ali šta kad vlasnik klime nije kući nego beži po ulici da se sakrije od grada? 😂
Jedino prenaponska zaštita + gašenje klime preko aplikacije ili pametne utičnice.

Sta biste preporucili od ovih inverter jeftinjara ili je sve jedno sta se izabere?
Fox, Vox, Daewoo, Max, Union, Tesla..

Misli se na cevovod (dužina i površina) izmenjivača i u spoljnoj i u unutrašnjoj jedinici i nema veze sa time što monter radi.
Nije mi onda jasno zašto mi je majstor prilikom ugradnje rekao da Expert Smart ima vhunski izmenjivač. ( pitao ga kakva su mu iskustva) SJ na 12K je među najlakšim u svojoj kategoriji.

Nije mi onda jasno zašto mi je majstor prilikom ugradnje rekao da Expert Smart ima vhunski izmenjivač. ( pitao ga kakva su mu iskustva) SJ na 12K je među najlakšim u svojoj kategoriji.
Možda je mislio na kompletnu spoljnu jedinicu, mada je sve vezano za expert smart daleko od vrhunskog. Hisense jesu dosta tihe što se tiče SJ ali baš da su vrhunske nisu.
Da bi bila vrhunska mora da ima dosta veći dupli bakarni izmenjivač, elektronski ventil umesto kapilare i naravno inventer motor sa niskom modulacijom kao i DC motor ventilatora.

Inače kvalitet izmenjivača i njegova veličina utiču na težinu ali to ne znači da je manji izmenjivač loš pa je izraz "vrhunski" za izmenjivač diskutabilna stvar.
Idealan izmenjivač bi bio kompletno od bakra ali toga nema kod nijedne klime.
Sta biste preporucili od ovih inverter jeftinjara ili je sve jedno sta se izabere?
Fox, Vox, Daewoo, Max, Union, Tesla..
Pa baš ne bi uzimao fox a ovo ostalo pije vodu kao vox tesla i dawoo.

Znam, ali šta kad vlasnik klime nije kući nego beži po ulici da se sakrije od grada? 😂
Jedino prenaponska zaštita + gašenje klime preko aplikacije ili pametne utičnice.
Verujem da ni pametna uticnica ne pomaze protiv groma-kazem tako da imam gomilu tih stvarcica.Ovaj je zadnja koji sam uzeo bas za klimu 18icu.
Testirao preko sporheta ,svega i svacega ni malo se ne greje,sve radi okej.Platio €6.83 preko Alija

IMG_20250623_110958.jpgScreenshot_2025-06-25-09-47-01-292_com.tuya.smartlife.jpgScreenshot_2025-06-24-09-57-32-014_com.tuya.smartlife-edit.jpg

Veštačka inteligencija našla novije modele:
  • A Grade
    • Daikin Perfera All Seasons
      • 2.5 kW: FTXM25A / RXM25A9
      • 3.5 kW: FTXM35A / RXM35A9
    • Fujitsu LTCA Series
      • 2.5 kW: ASYG09LTCA / AOYG09LTC
      • 3.5 kW: ASYG12LTCA / AOYG12LTC
    • Mitsubishi Electric LN Series
      • 2.5 kW: MSZ-LN25VG2 / MUZ-LN25VG2
      • 3.5 kW: MSZ-LN35VG2 / MUZ-LN35VG2
    • Toshiba Daiseikai 10
      • 2.5 kW: RAS-B10S4KVPG-E / RAS-10S4AVPG-E
      • 3.5 kW: RAS-B13S4KVPG-E / RAS-13S4AVPG-E
  • B Grade
    • Daikin Comfora Bluevolution
      • 2.5 kW: FTXP25N9 / RXP25N9
      • 3.5 kW: FTXP35N9 / RXP35N9
    • Fujitsu Lifestyle Inverter
      • 2.5 kW: ASTG09KMTC / AOTG09KMTC
      • 3.5 kW: ASTG12KMTC / AOTG12KMTC
    • Mitsubishi Electric AP Series
      • 2.5 kW: MSZ-AP25VGKD2 / MUZ-AP25VG2
      • 3.5 kW: MSZ-AP35VGKD2 / MUZ-AP35VG
    • Toshiba Shorai Edge
      • 2.5 kW: RAS-10J2AVSG-E1 / RAS-B10G3KVSG-E
      • 3.5 kW: RAS-B13G3KVSG-E / RAS-13J2AVSG-E1

Ово сигурно не штити од пренапона.

@pppredrag
Листа је далеко од актуелне.

Loše sam napisao a istekao mi period od 10 minuta za edit poruke. Znam da su modeli stariji, mislio sam na rangiranje proizvođača i modela. Pogledaj moju poruku pre tvoje gde bi trebalo da su trenutni modeli različitih proizvođača.

Фали Панасоник, стари су модели (ови што су мени познати) и у првој и у другој поруци.

Hel vredi ova klima necemu, ja imam model x pro i ekstra se pokazao a ova Kakva je
Hel vredi ova klima necemu, ja imam model x pro i ekstra se pokazao a ova Kakva je
Ako vredi za 25 m2 da se uzme odmah.

Model X pro se tebi ekstra pokazao, a daleko od toga da se generalno ekstra pokazao :)
Imas zasebnu temu o tim modelima, ja bih ih izbegavao na osnovu iskustava iz te teme.
Nazalost, ja sam je takodje kasno procitao, jer nisam dolazio na forum oko 6 meseci.

Poslednja izmena:
Model X pro se tebi ekstra pokazao, a daleko od toga da se generalno ekstra pokazao :)
Imas zasebnu temu o tim modelima, ja bih ih iznegavao na osnovu iskustava iz te teme.
Nazalost, ka sam je takodje kasno procitao, jer nisam dolazio na forum oko 6 meseci.
Kakva je ova pro dali su to iste klime, ima jos jedan njihov model za slicne pare sada na akciji

Vrh Dno