Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Momci hvala vam, znaci bolje venting nego tesla, ipak je to midea ?
Nije bolji venting od tesle ni po ceni ni po opcijama.
Venting i tesla su dosta slični a razlika je što svaka tesla ima pomeranja krilca vertikalno na daljinski i na aplikaciju a venting nema.
Aplikacije su im iste 99posto. Tesla je i cenovno uglavnom bolja kupovina i skoro sam liku ugradio teslu sa grejačem tacne sasvim pristojnih gabarita a platio je oko 37k na ananasu. Taj model ima filter prašine ogozgo i mnogo lako se skida i čisti bez potrebe da otvaraš poklopac. Realno za te pare mislim da je bolja kupovina od svih marki jedino je VOX jeftiniji ali nisam našao adekvatan model za upoređenje.
Imam sledeci problem sa klimom i garancijom, pa bi mi znacili saveti:

Naime, "prvi" majstori (preko izvodjaca) su mi ugradili klimu u Januaru (Mitsubishi HR25VF inverter). Testirana je taj dan i radila je. Par meseci kasnije, drugi majstor je dosao da mi pomeri unutrasnju jedinicu malko pomeri i nagne (razlog estetske prirode). Nisam bio u stanu i verovatno nije proverio uopste da li klima radi. U medjuvremenu, niko ne zivi u stanu.

Ja se useljavam sad u Junu, i ta klima koja je dirana ne hladi. Pokusavam da se izvucem na garanciju, to vidim da ce da potraje 10 dana. Zovem "prvog" majstora, ali on posto je svestan da je "drugi" pomerao unutrasnju (izvodjac je bio u stanu), okrivljuje "prvog" da freon curi jer nije nesto dobro uradio prilikom pomeranja. Zovem "drugog" da dodje u nadi da ce da prizna gresku i eventualno mi sitno naplati popravku. On mi lepo uzme 120e za freon i zamenu. Klima radi, ne ispusta freon, sve super. On okrivi samu klimu da fabricki verovatno nije imala freon. Sutradan opet ne radi klima. Sada kada ga zovem kaze da se vadim na garanciju, jer mora da se otvara spoljasnja jedinica (mogao je to da mi kaze kad je dolazio, govnar).

Ja popizdim, zovem opet ove za garanciju (Steelsoft). Oni traze pecat od ovlascenog servisa koji je ugradjivao klime. "Prvi" majstori jesu ovlasceni ali su svesni da je bio "drugi" da pomera unutrasnju jedinicu, pa verovatno ne bi ni hteli da daju pecat. A, drugi iako je rekao da saradjuje sa Steelsoft sada kada mu trazim pecat, kaze da vise nema taj pecat (govnar raspali).

Ubacio sam se u ova ***** ne znajuci koliko su rigorozne garancije za klima uredjaje. Plasi me situacija da je ceo uredjaj neispravan. Moracu da platim i demontazu i novu klimu i montazu. 😡

Bilo kakav savet koji bi mi pomogao da se izvucem na garanciju su dobrodosli.

Pozdrav i ne budite glupi kao ja.
Lepo pozoveš tog što ti uzeo 120e za ništa i kažeš mu da ti vrati pare ili će da ide prijava inspekciji. To je što se njega tiče a kad ti vrati pare pozoveš te sa pečatom da ti pregledaju gde curi freon i da reše problem. To nije baš uvek jednostavno i po mojoj proceni košta nekih 100-120e ali sa otklanjanjem kvara a ne samo vakumirane i dopuna.
Nije mi ni jasno za šta si ti platio 120e? Samo za dopunu freona?
Cenim da pošto ima freon mora da ima i firmu jer sada nije moguće to lako nabaviti bez licence tako da ili da popravi brljotinu ili ga prijavi inspekciji ako neće da vrati lovu.
Mada malo ti je i priča malo šuplja jer bi ti svakako trebao da imaš pečat na garanciji od prve montaže.

Poslednja izmena:
Ocistio sam klimu po (ovde) pisanim uputstvima, skinuo poklopac, masku i krila (nisam se usudio da vadim turbinu) pa onda Smac odmascivac i prskalica sa toplom vodom + temu kesa sa crevom. Nisam ribao ali i ovako je sva stroka spala a klima je prodisala. E sad pitanje, imam osecaj iako dobro duva da to nije dovoljno hladno, da li je moguce da fali malo gasa tako da ona radi ali ne dovoljno dobro? Dobro duva, vlagu izbacuje ali mislim da je kao nova (15 godina) bolje hladila. Da li je moguce da ako negde izlazi gas da ne izadje sav?

I da li je potrebno ovako oprati i spoljnu jedinicu?

Ocistio sam klimu po (ovde) pisanim uputstvima, skinuo poklopac, masku i krila (nisam se usudio da vadim turbinu) pa onda Smac odmascivac i prskalica sa toplom vodom + temu kesa sa crevom. Nisam ribao ali i ovako je sva stroka spala a klima je prodisala. E sad pitanje, imam osecaj iako dobro duva da to nije dovoljno hladno, da li je moguce da fali malo gasa tako da ona radi ali ne dovoljno dobro? Dobro duva, vlagu izbacuje ali mislim da je kao nova (15 godina) bolje hladila. Da li je moguce da ako negde izlazi gas da ne izadje sav?

I da li je potrebno ovako oprati i spoljnu jedinicu?
Operi isto tako spolja izmenjivač i biće ko pre 15 godina. Gas ako curi to se desi dosta brzo i nimalo ne hladi posle nedelju dana.
Ako imaš uslova skini limove i detaljno očisti lamele. Ja radim isto sa smakom i odlično je sredstvo.

Nije bolji venting od tesle ni po ceni ni po opcijama.
Venting i tesla su dosta slični a razlika je što svaka tesla ima pomeranja krilca vertikalno na daljinski i na aplikaciju a venting nema.
Aplikacije su im iste 99posto. Tesla je i cenovno uglavnom bolja kupovina i skoro sam liku ugradio teslu sa grejačem tacne sasvim pristojnih gabarita a platio je oko 37k na ananasu. Taj model ima filter prašine ogozgo i mnogo lako se skida i čisti bez potrebe da otvaraš poklopac. Realno za te pare mislim da je bolja kupovina od svih marki jedino je VOX jeftiniji ali nisam našao adekvatan model za upoređenje.

Lepo pozoveš tog što ti uzeo 120e za ništa i kažeš mu da ti vrati pare ili će da ide prijava inspekciji. To je što se njega tiče a kad ti vrati pare pozoveš te sa pečatom da ti pregledaju gde curi freon i da reše problem. To nije baš uvek jednostavno i po mojoj proceni košta nekih 100-120e ali sa otklanjanjem kvara a ne samo vakumirane i dopuna.
Nije mi ni jasno za šta si ti platio 120e? Samo za dopunu freona?
Cenim da pošto ima freon mora da ima i firmu jer sada nije moguće to lako nabaviti bez licence tako da ili da popravi brljotinu ili ga prijavi inspekciji ako neće da vrati lovu.
Mada malo ti je i priča malo šuplja jer bi ti svakako trebao da imaš pečat na garanciji od prve montaže.
Hvala na savetu

Tesla TA nema filter odozgo vec klasicni, kao i Midea. Ni aplikacije ne mogu biti iste.

pozdrav nov sam i treba mi pomoc, jel se ispati ugradjna klime preko zvanicnih masjtora npr. neke nase prodavnice cena koja daje za 12 klimu 15000 din vaucer da kosta ugradnja ili je to skupo,ali mi je ovde bitno da je sigurno...ili ako imate savet ko se razue da proruci neki servis

To je ta cena ugradnje, po nekom drugim gradovima je i skuplje ali to je neki prosek. Imaš i ugradnju na rate pa ako ti se isplati odradi i tako ali je nešto skuplje čini mi se.

Tesla TA nema filter odozgo vec klasicni, kao i Midea. Ni aplikacije ne mogu biti iste.

Tesla TA36QQDT-1232IAWT​

Nije svaka tesla ista rekao sam ovaj konkretan model.
App za venting i za teslu se možda ne zove isto ali je osim imena sve isto toliko da može da se kaže da je copy paste app.
Inače sam gledao na ananasu cena je ta koliko mi je rekao oko 37 38000 a sa vaučerom što daju svako malo od 5k i sa poštarinom ispada oko 35k što je u odnosu na sve best buy uređaj.

Poslednja izmena:
To je ta cena ugradnje, po nekom drugim gradovima je i skuplje ali to je neki prosek. Imaš i ugradnju na rate pa ako ti se isplati odradi i tako ali je nešto skuplje čini mi se.
Kada kazes cenu ugradnje da li mislis samo na ruke + materijal ili ukupna cena ugradnje? Po BG sto sam ja zvao dosta njih mi je dalo cenu od 18-22.000

Ja sam u Maju platio 15.000 ugradnju u kojoj ulazi 3m cevi, sve preko toga se naplaćuje dodatno. Sada je vreme klepanja pa svako šiša kako I koga stigne, kod nas za svaku delatnost mora da se donese zakon i cenovnik jer ovakvo bezakonje klimadzija je bahato I alavo.

Poslednja izmena:
Potreban mi je savet za odabir klima uredjaja nekog strucnog lica. Potrebana mi je klima za grejanje sobe od 15m². Dobra je izolacija i stolarija. Potrebna mi je neka da bude sto tisa zbog bebe a i dovoljno efikasna.
Hvala

Venting pro ima filter odozgo i pomeranje horizontalnih krilca se vrši preko daljinskog ili preko aplikacije. Ja sam instalirao midea smarthome app .

Ja narucio klimu u velikom prasku a tamo navedeno da daju popust na ugradnju klime. Pitam ih koja je cena ugradnje pa na to kazu evo vam broj klimadzija sa kojima saradjujemo pa najbolje njih da pitate. Ja ih okrenuo "koliko vam je cena ugradnje?" -> "18.000 do 3m. Kupio sam klimu tu i tu koliko je cena ugradnje sa popustom? Pa 18.000 mi vidimo odakle zovete pa smo vam odmah dali pravu cenu.". Pisao posle prodavnici i pitao ih da li oni obmanjuju ili klimadzije potkradaju? Nisu odgovorili nista, ali me zvao servis isti dan i kao ugradnja sa popustom je 16.000.
Nije bog zna sta, ali mi zakazali ugradnju odmah nakon isporuke klime tako da se ne zalim.
Ja sam u Maju platio 15.000 ugradnju u kojoj ulazi 3m cevi, sve preko toga se naplaćuje dodatno. Sada je vreme klepanja pa svako šiša kako I koga stigne, kod nas za svaku delatnost mora da se donese zakon i cenovnik jer ovakvo bezakonje klimadzija je bahato I alavo.

Venting pro ima filter odozgo i pomeranje horizontalnih krilca se vrši preko daljinskog ili preko aplikacije. Ja sam instalirao midea smarthome app .
Ja sam konkretno mislio na ona vertikalna krilca za levo desno usmeravanje vazduha. Sve Tesle koje sam namontirao imaju to i u najjeftinijim varijantama a Venting nije imao na nijednoj koju sam ja montirao. Možda taj pro ima ali opet tesla to ima u svim modelima pa sam zato i rekao da je bolja kupovina od ventinga.
Još pre skoro tri godine sam kupio teslu za u lokal za tadašnjih 42000 (tada su klime bile skuplje nego sad) i to je bio jedan od najjeftinijih modela a da je imao i wifi i iznenadio sam se koliko je ta klima dobra za taj novac i besprekorno radi od prvog dana a kori sti se kao jedini izvor grejanja i hladjenja.
Tada je postojala masa ljudi koja je pljuvala Teslu kao brend za klime iz samo njima znanih razloga ali ja imam odlična iskustva a na moj predlog je još 4 osoba uzelo istu klimu i svi su zadovoljni sa njenim radom.
Ja narucio klimu u velikom prasku
Na ananas si imao juče 5k vaučer delili za bilo šta i ispadne ti dosta povoljnija klima. Ja redovno tamo kupujem klime sa tim vaučerima.

Poslednja izmena:
Sada je vreme klepanja pa svako šiša kako I koga stigne, kod nas za svaku delatnost mora da se donese zakon i cenovnik jer ovakvo bezakonje klimadzija je bahato I alavo.
Neće da može odavno smo izašli iz socijalizma i prešli u demokratsko društvo gde svako može da radi kako misli da je najbolje za njega a ne da mu neko ko to i ne radi priča šta i koliko da naplati.
To samo vi izmišljate i negde vidite bezakonje kada treba da platite majstoru za neki rad a kada vi nešto radite to je ok da vam bude plaćeno.
Dokle god niste ucenjeni da nešto mora da vam uradi samo taj majstor koji je pritom i najskuplji tu nema bezakonja.
I lubenice su najskuplje sada i prase je najskuplje za božić pa tako je i rad najskuplji na +40.

Na ananas si imao juče 5k vaučer delili za bilo šta i ispadne ti dosta povoljnija klima. Ja redovno tamo kupujem klime sa tim vaučerima.
Nije bilo. Uzeo sam Ln35 za 177.000 na 12 rata. Svuda gde sam gledao je bila oko 200.000 pa mi ovde bilo najpovoljnije i jos na rate pa mi bas leglo ko budali samar. Jedina nedoumica mi je sada da li je VGB ili VG2B. Na stranici je ispisano prvo, a kad sam trazio specifikacije putem imejla poslali mi od VG2B.

Ja sam konkretno mislio na ona vertikalna krilca za levo desno usmeravanje vazduha. Sve Tesle koje sam namontirao imaju to i u najjeftinijim varijantama a Venting nije imao na nijednoj koju sam ja montirao. Možda taj pro ima ali opet tesla to ima u svim modelima pa sam zato i rekao da je bolja kupovina od ventinga.
Još pre skoro tri godine sam kupio teslu za u lokal za tadašnjih 42000 (tada su klime bile skuplje nego sad) i to je bio jedan od najjeftinijih modela a da je imao i wifi i iznenadio sam se koliko je ta klima dobra za taj novac i besprekorno radi od prvog dana a kori sti se kao jedini izvor grejanja i hladjenja.
Tada je postojala masa ljudi koja je pljuvala Teslu kao brend za klime iz samo njima znanih razloga ali ja imam odlična iskustva a na moj predlog je još 4 osoba uzelo istu klimu i svi su zadovoljni sa njenim radom.

Ovaj venting pro to je midea extrem ili ova druga blazers ipak je teza od tesle nekih 3 kg

Može li neko da mi objasni zašto je bitna težina klime?

Povrsina izmenjivaca, tj kapacitet, se ne meri u kilogramima klime, nego u povrsini, odnosno, duzini cevi i zapremini sistema. Tezina klime nema veze sa njenom jacinom i kapacitetom, mozda vise goviri o robusnosti materijala od kojih je napravljena, ali nikako o jacini. Proizvodjaci se iz godine u godinu trude da naprave manju SJ, kompaktniju i laksu, a ne tezu i vecu. To uporedjivanje kilaze ima veze u okviru jednog proizvodjaca i tokom jedne generacije, sve kasnine idu lakse i lakse sto ne znaci da su slabije od ovih tezih od pre 10 godina!

Proizvođači se svim silama trude da uštede i da zakinu kupca ako to može da prođe (a može).
Veći i teži izmenjivač je uvek bolja opcija, fizika je nezaobilazna. Tako da jeste, masa spoljnje jedinice jeste donekle bitan faktor.

Može li neko da mi objasni zašto je bitna težina klime?
Težina klime ti uglavnom govori o tome koliko će klima kvalitetnije i sa manje energije da održava neku zadatu temperaturu. E sad to prevedeno na materijal uglavnom znači da teža klima ima veći izmenjivač ili cevovod pa je i teža.
Ako se pitaš zašto su starije on off klime inače teže za po 10+ kilograma to je jer je i debljina bakarnih cevi bila veca u odnosu na današnje klime.
Zato su starije klime i kvalitetnije i retko su imale kvarove u odnosu na današnje koje osim što imaju mnogo tanje cevi (isto se mnogo odražava na težinu) koriste i r32 freon koji ima mnogo veći radni pritisak u odnosu na predhodne freone pa se često dešava da puca cevovod na samoj klimi odmah posle kompresora. Imaš masu videa na YT gde su to pokazivali.
I umesto da sadašnji proizvođači bar zadrže iste cevi kao nekad oni i tu uštede pa sa tanjim cevima prave sadašnje klime.
E sad to sve nije bitno jer svi prave sa istom debljinom i to pričam za kineze dok japanci poput Daikina imaju uglavnom deblji cevovod kao i gree i midea od kineza. I naravno zato su i skuplji.
Tako da je jednačina tačna da što je teža klima uglavnom ima veći cevovod na izmenjivačima.
I r32 je napravljen da bi proizvođač uštedeo a ne mi jer gde je pre bilo potrebno 1.2kg r407 recimo sada treba 0.6 r32 freona.
Proizvođači se svim silama trude da uštede i da zakinu kupca ako to može da prođe (a može).
Veći i teži izmenjivač je uvek bolja opcija, fizika je nezaobilazna. Tako da jeste, masa spoljnje jedinice jeste donekle bitan faktor.
Nije donekle nego je i najbitniji faktor. Sve dok ne krenu da ubacuju olovo da bi i to lažirali.
Ovaj venting pro to je midea extrem ili ova druga blazers ipak je teza od tesle nekih 3 kg
Venting je venting a ne midea, da je midea ne bi pisalo venting. Koje modele tačno upoređuješ od Ventinga i Tesle da vidim i da eventualno prosudim šta je bolje?

Poslednja izmena:
Težina klime ti uglavnom govori o tome koliko će klima kvalitetnije i sa manje energije da održava neku zadatu temperaturu. E sad to prevedeno na materijal uglavnom znači da teža klima ima veći izmenjivač ili cevovod pa je i teža.
Ako se pitaš zašto su starije on off klime inače teže za po 10+ kilograma to je jer je i debljina bakarnih cevi bila veca u odnosu na današnje klime.
Zato su starije klime i kvalitetnije i retko su imale kvarove u odnosu na današnje koje osim što imaju mnogo tanje cevi (isto se mnogo odražava na težinu) koriste i r32 freon koji ima mnogo veći radni pritisak u odnosu na predhodne freone pa se često dešava da puca cevovod na samoj klimi odmah posle kompresora. Imaš masu videa na YT gde su to pokazivali.
I umesto da sadašnji proizvođači bar zadrže iste cevi kao nekad oni i tu uštede pa sa tanjim cevima prave sadašnje klime.
E sad to sve nije bitno jer svi prave sa istom debljinom i to pričam za kineze dok japanci poput Daikina imaju uglavnom deblji cevovod kao i gree i midea od kineza. I naravno zato su i skuplji.
Tako da je jednačina tačna da što je teža klima uglavnom ima veći cevovod na izmenjivačima.
I r32 je napravljen da bi proizvođač uštedeo a ne mi jer gde je pre bilo potrebno 1.2kg r407 recimo sada treba 0.6 r32 freona.

Nije donekle nego je i najbitniji faktor. Sve dok ne krenu da ubacuju olovo da bi i to lažirali.

Venting je venting a ne midea, da je midea ne bi pisalo venting. Koje modele tačno upoređuješ od Ventinga i Tesle da vidim i da eventualno prosudim šta je bolje?
eponuda.com
eponuda.com
I ovaj
Najbolje cene za Venting inverter vsepbu-12hrfn8 pro uređaj od 50.999,00 RSD. Uporedite cene iz kategorije Inverter klime i uštedite. Quelle: eponuda.com https://share.google/E7ikGhK6YB1cX4i9g
Dobio sam ponudu za ovaj nordic 12 btu
Za oko 47 000 , meni ovaj nordic lepo
Izgleda na papiru

Prilozi

• IMG_0727.png
    IMG_0727.png
    149.3 KB · Pregleda: 39
Nije bilo. Uzeo sam Ln35 za 177.000 na 12 rata. Svuda gde sam gledao je bila oko 200.000 pa mi ovde bilo najpovoljnije i jos na rate pa mi bas leglo ko budali samar. Jedina nedoumica mi je sada da li je VGB ili VG2B. Na stranici je ispisano prvo, a kad sam trazio specifikacije putem imejla poslali mi od VG2B.
Ne želim nikom da popujem ali stvarno mi je neshvatljivo da si dao 1500e za klimu a da je problem za 150e što ti traže za ugradnju te iste klime. Msm ajd da si kupio vox za 30k pa da je bitno ali za uređaj od 1500e koji ugrađuješ jednom u 20 godina...
eponuda.com

I ovaj
Najbolje cene za Venting inverter vsepbu-12hrfn8 pro uređaj od 50.999,00 RSD. Uporedite cene iz kategorije Inverter klime i uštedite. Quelle: eponuda.com https://share.google/E7ikGhK6YB1cX4i9g
Dobio sam ponudu za ovaj nordic 12 btu
Za oko 47 000 , meni ovaj nordic lepo
Izgleda na papiru
Taj nordic mi izgleda kao ova Tesla sve istio copy paste i sve made by TCL https://ananas.rs/proizvod/tesla-inverter-klima-12k-btu-tt34tp21-1232ia-wt-bela/2125284

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno