Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ma isto kao i Midea/Vivax, ide od 130-150W
proventing.png

Na papiru je malo bolji, sad zavisi kako se ponasa, kolika je garancija, itd.

Mogu li ova krilca da se nekako podmazu da ne skripe pri pomeranju gore dole..? 🤔

update: chat gpt kaze :) silikonski sprej koliko vidim to je ispod 300 dinara najmanja boca

Poslednja izmena:
Neke nove informacije od par servisera ove godine, ukljucujuci i dvojicu osnivaca unije servisera(mafija direktno dakleM :D), Hisense nikako, Haier super, barem Flexis Plus(za to sam pitao).
Narucen jos jedan Haier Flexis Plus 12 za kuma pre nekoliko sati.
Za sada se samo jedna mana pokazala, a to je osetljiv daljinski(na padove na plocice :D), to jest vratanca na njemu, trenutno imam 3 daljinska u 6 delova, ostali se ne daju :)
U medjuvremenu sam saznao tacno, 9ka Haier Flexis i Expert kompresori: 9ka Panasonic, 12ica i 14ica(nema kod nas) Hitachi, a 18ica i 24ka Twin Rotary Mitsubishi i to izgleda njihova jaca serija kompresora, ali nemam tacan broj, ne zna covek napamet.

Neke nove informacije od par servisera ove godine, ukljucujuci i dvojicu osnivaca unije servisera(mafija direktno dakleM :D), Hisense nikako, Haier super, barem Flexis Plus(za to sam pitao).
Za sada se samo jedna mana pokazala, a to je osetljiv daljinski(na padove na plocice :D), to jest vratanca na njemu, trenutno imam 3 daljinska u 6 delova, ostali se ne daju :)
U medjuvremenu sam saznao tacno, 9ka Haier Flexis i Expert kompresori: 9ka Panasonic, 12ica i 14ica(nema kod nas) Hitachi, a 18ica i 24ka Twin Rotary Mitsubishi i to izgleda njihova jaca serija kompresora, ali nemam tacan broj, ne zna covek napamet.
Nemoj tako da pricas, Haier je krš, samo "proverene" stvari koje je jos starac Fočo ugradjivao?!

Poštovanje ljudi, imam manji stan na Zvezdari 35 kvadrata i stara klima skoro pa ne radi.Treba mi klima inverterska12ica srednje klase sa garancijom preko KP ili tako negdje gdje je jeftinije plus ugradnja.Ja znam za Midea i Tesla drugo ništa.

P.S. Naravno što jeftinije a bolje. Ne sad neki krš nešto da crkne odmah nego da radi a da nije preskupo

Da li ste čuli za slučaj da je grom udario i da se nekom pokvarila klima?

Da li ste čuli za slučaj da je grom udario i da se nekom pokvarila klima?
Komsiji crkla klima i drugi uredjaji!
Kad krene nevreme da roka najbolje ugasiti klimu i iscupati iz struje!
Dobro dosao ponovo (y) :)

Poslednja izmena:
Ajde da pokušamo ponovo. Znaci treba mi 94x540 ventilator unutrašnje jedinice. Ako neko ima ili makar zna gde bi to moglo da se kupi.

A evo i slika gde se vidi koliko je krivo.
Update: Pokusao da ispravim osovinicu na staroj turbini, iako sam uspeo na oko da je ispravim, izgleda da ona nikad nije zapravo prava te oni tegovi vise ocigledno ne stoje na pravom mestu i onda svakako skakuce i cuje se. Da se razumemo, mnogo je to bolje nego kad je bila kriva al nije to to.

Konacno resenje je stiglo u obliku polovne turbine, drugar od drugara koji je bavi klimama igrom slucaja imao par Galanz u dvoristu koje mu ne sluze nicemu, i skinuo turbine sa jedne od njih, a ja je stavio kod sebe. Klima radi, nema treskanja. Podmazao sam sve za svaki slucaj i to je to. Taman na vreme za ove vrucine :D

Sinoć sam bio pored Gree Clivia AI 12 i na najtiših 26 decibela je osetno glasnija bila od moje Perfera od 20 decibela tako da sam zato napisao da možda je i kod drugih proizvođača motor usmerivača bučan samo se ne čuje zbog druge buke. Pod bučnom Clivijom mislim da bi meni smetalo da greje 6 meseci godišnje, ali ni malo ne smeta za mesec dana hlađenja.
Vise sam imao na umu strujanje vazduha kad je swing ukljucen, buka mi nije ni pala napamet, do duse, krenuo sam od sebe, eto ti kazes da ti swing povremeno zatreba, pa ako ti ne smeta ( pogotovo ono kad menja tok vazduha, ne zvuk ), onda ok, sto da ne :)

Namerno sam napisao cenu Daikin-a u potpisu ne da bih se hvalio, nego da kada neko čita ovo u budućnosti i čuje moju kritiku da zna da poredim sa duplo jeftinijom klimom i samim tim određene stvari mogu da se oproste Gree-u ali ne mogu Daikin-u.

---

Malo sam razmislio. Nije kod Daikin Perfera motor usmerivača bučniji, nego je cela klima tiša pa se onda primećuje da zuji kada se okreće, stane, pa ponovo krene da zuji.

Uporedio sam sinoć Gree Clivia AI i Gree je malo bučnija na najtišem ventilatoru tako da motor usmerivača vazduha kod Gree ne može da se čuje (osim prvih 3-4 sekundi nakon paljenja dok ventilator još ne krene).
Kod Daikin Perfera ne čujem motore usmerivača levo-desno i gore-dole na Fan 3 (Silent, 1,2,3,4,5). Na Fan 2 čujem kada obratim pažnju. Silent je toliko tih da mi tek tada baš smetaju motori usmerivača.

@pppredrag
Sta si sad tacno uzeo? Perfera 12 i Clivia 12?
Pitam sto znam da si hteo Amberi da koknes, pa sam ti pisao da uzmes nesto sto nize modulira zbog kvadrature :)

Poslednja izmena:
@pppredrag
Sta si sad tacno uzeo? Perfera 12 i Clivia 12?
Pitam sto znam da si hteo Amberi da koknes, pa sam ti pisao da uzmes nesto sto nize modulira zbog kvadrature :)
Kupio sam Daikin Perfera 12 sebi ali u drugom stanu gde često dolazim je ugrađena Gree Clivia AI 12 pa zato mogu da uporedim.

Nazad
Vrh Dno