Šta je novo?

Sopstveno održavanje klime

Ja se bavim time, uglavnom dosta majstora našprica ZEP Venture sprej na isparivač, bude u penušavom stanju, i ostave ga samo da se natopi, ne isperu ga, usput operu filtere i odu.
Mnogi su se žalili da ima neprijatan miris hemije koji klima izduvava neko vreme nakon ciscenja, cak po nekoliko dana uprkos intenzivnoj upotrebi. To je vise do toga sto oni ne isperu to sredstvo ali dobro.

Meni se najbolje pokazala kombinacija rastvora nekog Odmašćivača tipa Diplo ili Axel Sgrasso, i nakon što našpricam turbinu i isparivač s tim, ostavim malo da stoji, pa ispiranje svežom vodom, i onda na kraju pređem sve još jednom sa rastvorom 5% Asepsola, da se to dezinfikuje sve ukoliko je bilo buđi i ostalih mikroorganizama koje odmašćivač otpusti.

Ova metoda se stvarno, bar meni, dobro pokazala, klima odmah dobije tu svezinu vazduha, nema mirisa hemikalija i ostalih gluposti. Svako je bio prezadovoljan, a usput tako i sebi radim kuci.

Usput, špricam sa bocom pod pritiskom, skidala je sve, i na klimu se nabija džak ili ti vreća za pranje pa to nekako ovako izgleda. Turbinu vadim napolje u zavisnosti od zaprljanosti iste.

Prilozi

• 91E13937-63CA-43DE-9753-70D52204FB1B.jpeg
    91E13937-63CA-43DE-9753-70D52204FB1B.jpeg
    587 KB · Pregleda: 81
  • 05F6B484-E1A6-4300-A093-F67F5FA296F0.jpeg
    05F6B484-E1A6-4300-A093-F67F5FA296F0.jpeg
    596.6 KB · Pregleda: 65
  • C869F93A-EE78-4F82-9F78-80AD6E0AC517.jpeg
    C869F93A-EE78-4F82-9F78-80AD6E0AC517.jpeg
    296.1 KB · Pregleda: 76
Poslednja izmena:
Ja prosle godine nisam cistio izmjenjivac jer ne klima stara 2 godine. I ja bih nekim odmascivacem. Turbinu sam skidao i cistio.

Ako neko ima Midea All Easy Pro da li se lagano skida prednja plastika i plocica od elektronike ako je radio?

Ja to na kraju ljetne sezone, prije nego sto krene grijanje, a ne sada.

Prilozi

• IMG20241008170211.jpg
    IMG20241008170211.jpg
    238 KB · Pregleda: 75
Žuti Diplo je tata za klimu.

Nego kad bi meni neko rekao kako da izvadim turbinu rodio bi se. Ili neki slican video da postavi. Klima je gree lomo eco

Ja skinem sve plastike, krilca i dalje ne znam. Ima nekog stiropora po klimi jel se on treba dirati ?

Da li ono CLEAN dugme koje radi nekoliko minuta ima nekog efekta?

Žuti Diplo je tata za klimu.

Nego kad bi meni neko rekao kako da izvadim turbinu rodio bi se. Ili neki slican video da postavi. Klima je gree lomo eco

Ja skinem sve plastike, krilca i dalje ne znam. Ima nekog stiropora po klimi jel se on treba dirati ?
Ne diraj nikakav stiropor, to stoji na kadici i tako treba. Gree je zlo za skidanje turbine, kod sebe sam jednom skidao i nikad vise. Moze, ali ako ces vaditi komplet elektroniku, motor turbine, kadu i ostale zjbancije.
Da li ono CLEAN dugme koje radi nekoliko minuta ima nekog efekta?
Zavisi da li zapravo zamrzne sace unutra pa ga odledi, ili nesto drugo radi.. u svakom slucaju dobro je za prvu ruku ali nista ne moze zameniti odmascivac i pranje turbine.
Ako neko ima Midea All Easy Pro da li se lagano skida prednja plastika i plocica od elektronike ako je radio?
Prosto je, otkaci sve sa elektronike, naravno uslikaj gde koji konektor ide ako nisi siguran. Elektronika ide napolje, pa onda i kuciste lagano silazi, imas 2 srafa sa ceone strane i mozda jos koji zavucen na dnu ili iza elektronike.

@maxy znam da samo moze da se aktivira kad hladi. Trebalo bi da sam nastavi da radi ali ne, moram da je ukljucim ponovo

Svaki proizvođač je to rešio na svoj način...

Ja se bavim time, uglavnom dosta majstora našprica ZEP Venture sprej na isparivač, bude u penušavom stanju, i ostave ga samo da se natopi, ne isperu ga, usput operu filtere i odu.
Mnogi su se žalili da ima neprijatan miris hemije koji klima izduvava neko vreme nakon ciscenja, cak po nekoliko dana uprkos intenzivnoj upotrebi. To je vise do toga sto oni ne isperu to sredstvo ali dobro.

Meni se najbolje pokazala kombinacija rastvora nekog Odmašćivača tipa Diplo ili Axel Sgrasso, i nakon što našpricam turbinu i isparivač s tim, ostavim malo da stoji, pa ispiranje svežom vodom, i onda na kraju pređem sve još jednom sa rastvorom 5% Asepsola, da se to dezinfikuje sve ukoliko je bilo buđi i ostalih mikroorganizama koje odmašćivač otpusti.

Ova metoda se stvarno, bar meni, dobro pokazala, klima odmah dobije tu svezinu vazduha, nema mirisa hemikalija i ostalih gluposti. Svako je bio prezadovoljan, a usput tako i sebi radim kuci.

Usput, špricam sa bocom pod pritiskom, skidala je sve, i na klimu se nabija džak ili ti vreća za pranje pa to nekako ovako izgleda. Turbinu vadim napolje u zavisnosti od zaprljanosti iste.
Slično i ja s tim da ne koristim Asepsol jer Axel pobije sve budj, prošle godine nisam imao vremena i jednu na kojoj se nahvatala budj na turbini samo stavio foliju ispod da ne prska dole i isprskao turbinu i izmenjivač Axelom bez ispiranja i buđ je nestala a izmenjivač se isprao letnjim kondezatom, to sam radio u julu a svakako sam je krajem septembra pred sezonu grejanja oprao detaljno sa ispiranjem.
Ja to na kraju ljetne sezone, prije nego sto krene grijanje, a ne sada.
Ako greješ sa klimom na turbini i izmenjivaču ti se zadržava sitna prašina na kojoj kad kreneš da hladiš nastaje vlaga i tu se stvara buđ veoma brzo, ja perem i posle sezone grejanja i posle sezone hlađenja, jeste posao ali mora se, može i samo prskanje Axelom kao što sam napisao gore ali u praćenje, ako vidiš bele spore na turbini ponovi tretman, provera na 15 dana.

Slično i ja s tim da ne koristim Asepsol jer Axel pobije sve budj, prošle godine nisam imao vremena i jednu na kojoj se nahvatala budj na turbini samo stavio foliju ispod da ne prska dole i isprskao turbinu i izmenjivač Axelom bez ispiranja i buđ je nestala a izmenjivač se isprao letnjim kondezatom, to sam radio u julu a svakako sam je krajem septembra pred sezonu grejanja oprao detaljno sa ispiranjem.
Ne valja ostavljati Axel i slične odmašćivače bez ispiranja, nagrišće lamele isparivača..

Ostalo je samo na turbini, izmenjivač se isprao kondezatom, nisam to prvi put radio i ništa joj ne fali.

Nazad
Vrh Dno