Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Biću malo detaljan sa objašnjenjem načina na koji kombinujem TA i AC i zašto to radim.
Kao što rekoh TA noću troši 4 puta manje struje i dodje mu po potrošnji u dinarima kao klima danju. Razumevanje rada klime je presudno u načinu kombinovanja kao i odgovoru zašto ne samo klima.
Klimu koristim samostalno u nekom početnom i krajnjem periodu zime kada zima nije jaka i nemam potrebu da se gušim toplotom iz TA peći. Ujedno tada je i sama klima najbolje iskorišćena jer su te temperature od nekih -5 do 15 idealne za razmenu toplote i grejanje samo na klimu.
Onog momenta kada temperature krenu da se zadržavaju oko 0 i noću da idu do -10 i -15 ulogu glavnog grejanja preuzima TA peć (kod mene su dve TA peći) i punim ih samo noću na jeftinoj stuji a ujedno klima odmara noću jer je rad svake klime mnogo manje učinkovit na tim niskim temperaturama.
One mogu da rade i samostalno ali će realno mnogo više trošiti struju i neće imati isti odnos razmene toplote na -10 i -15 kao što to imaju na -5 i oko nule. U prevodu više se muče nego što greju. Tu taman upada TA peć u noćnoj hladnijoj smeni i to je winwin kombinacija jer je upravo tada i jeftina struja pa se i isplati da ukombinuješ 1:1 grejanje i da ne maltretiraš AC.
Onda sledi obrnuti winwin kada prođe noć ta ista TA peć solidno drži do popodne kada ubaciš AC da dogreje i da rasporedi toplotu putem turbine. Ja lično AC upalim već oko podneva jer je tad i najviša dnevna temperatura i ne diram je do uveče dok ne krene TA.
Sama TA mi nikad nije na max već je od 1 do 2 maksimalno u zavisnosti od spoljne temperature a i zime su realno blage.
Samim tim TA ne potroši toliko koliko ti misliš jer nikad nije full prazna i nikad nije full zagrejana i po nekom mom proseku potrošnje TA od 6kw i TA od 2.5kw mi zajedno potroše oko 600-700 kw mesečno preko ostalih potrošača.
Inače temperatura u stanu nikad nije ispod 23 u najhladnijoj tački a klimu držim na 27c dok je u radu.
Klima mi jeste on off do danas i danas sam je skinuo jer je menjam sa inverter ali bez obzira na to neću promeniti način grejanja jer to što je inverter ne znači da će bolje razmenjivati toplotu na većim minusima. Lično znam da su to marketinški trikovi da one neuporedivo manje troše i da bez problema rade na -20.
U svakom slucaju hvala na ovako detaljnom pojasnjenju i opisu. Ja sam malo drugacijeg misljenja sto se tice klima i grijanja u minusima oko -15c ali ok. Bilo bi interesantno posto imas dve ta peci da naprimjer, mjesto njih sad imas dve dosta kvalitetne klime pa da onda izrazis svoje misljenje i iskustva.

Pozdrav svima. Treba mi preporuka za inverter klimu za prostor od 25 kvadrata. Zimi imamo grejanje na gas, znači samo u prelaznom periodu bi se koristila malo da dogreje, više nam treba za hlađenje.

Pošto imamo neku akciju, htela sam da vidim da li je neka od narednih klima dobra:
* Beko BEHPG 125/126

* SAMSUNG AR12TXHQASIXEU

* Midea
MSAFBU-12HRDNX-QRDOG W

* Electrolux
EACS/I-12HEL/N8 EEC

*Hisense
Hi-Comfort, KE35MR0E

Hvala na odgovoru.
Midea ili hisense, obe su dobre od navedenih, lično bih izabrao Mideu jer sam subjektivan pošto imam mideu koja radi 20 godina sa svega jednom intervencijom na zameni kondenzatora kompresora i inače je najpoznatiji i najveći kineski brend. Hisense je tu negde iza Gree pogotovu Hi comfort koja je odlična.

Samo cu dodati da @mitar1982 koliko ja znam ima naj teze uslove za grijanje, mislim na ovaj forum, s obzirom da je nastanjen u hladnim krajevima. Ne govorim sad o potrosnji, ali vjerujem bi ljudi sa tih i takvih krajeva bacili klime da klima nije efikasna i pouzdana za grijanje.

Midea ili hisense, obe su dobre od navedenih, lično bih izabrao Mideu jer sam subjektivan pošto imam mideu koja radi 20 godina sa svega jednom intervencijom na zameni kondenzatora kompresora i inače je najpoznatiji i najveći kineski brend. Hisense je tu negde iza Gree pogotovu Hi comfort koja je odlična.
Midea je pre svega brend koji se vezuje za kućne aparate iako je kod nas poznat skoro isključivo po klimama. Isto je i sa Hisense.
Gree je svakako jače ime u svetu HVAC od oba navedena brenda

U svakom slucaju hvala na ovako detaljnom pojasnjenju i opisu. Ja sam malo drugacijeg misljenja sto se tice klima i grijanja u minusima oko -15c ali ok. Bilo bi interesantno posto imas dve ta peci da naprimjer, mjesto njih sad imas dve dosta kvalitetne klime pa da onda izrazis svoje misljenje i iskustva.
Prošle zime (ne ove ne go one pre nje) sam se grejao samo na klimu bez TA peći tako što sam je upalio u novembu i ugasio u martu bez da pipnem daljinac a postavljena isto na 27c. To je više bilo testa radi kako bi imao pravu sliku šta je bolje samo klima ili kombinacija.
Sve je bilo ok i nije bilo neke velike razlike u temperaturi a i zima je realno bila blaga ali jedina razlika je u blago većem računu za struju koji je u proseku bio veći za 20-30e jer je mahom skupa struja bila na tapetu.
Ko kuburi sa prostorom naravno da neće trpati TA peć. Meni prostor nije problem.
Ujedno sam nekako previše obazriv da bi se oslonio samo na jedan vid grejanja a posebno ako je to AC. Da li si svestan koliko bi ti trajao proces opravke klime kad bi se iz nekog razloga pokvarila?
Preventive radi imam i spreman metar drva za nedaj bože i pecku u podrum 😁
Midea je pre svega brend koji se vezuje za kućne aparate iako je kod nas poznat skoro isključivo po klimama. Isto je i sa Hisense.
Gree je svakako jače ime u svetu HVAC od oba navedena brenda
Naglasio sam da sam subjektivan po pitanju Midea ali ne umanjujem ni to da je Gree isto toliko dobar. E sad volim da čujem i nešto novo tako da bi bilo lepo da potkrepiš svoju tvrdnju da je Gree jače ime od Midea a ne samo da to i kažeš. Prema tome po čemu je to tačno Gree jače ime od Midea?

Gree i Haier su br.1 kineski proizvodjaci klima. Iza njih ide Midea, pa Aux i Tcl i na kraju Chigo. Sve ostalo su brendovi koje proizvode ovi napred. To je to od kineza.

Prošle zime (ne ove ne go one pre nje) sam se grejao samo na klimu bez TA peći tako što sam je upalio u novembu i ugasio u martu bez da pipnem daljinac a postavljena isto na 27c. To je više bilo testa radi kako bi imao pravu sliku šta je bolje samo klima ili kombinacija.
Sve je bilo ok i nije bilo neke velike razlike u temperaturi a i zima je realno bila blaga ali jedina razlika je u blago većem računu za struju koji je u proseku bio veći za 20-30e jer je mahom skupa struja bila na tapetu.
Ko kuburi sa prostorom naravno da neće trpati TA peć. Meni prostor nije problem.
Ujedno sam nekako previše obazriv da bi se oslonio samo na jedan vid grejanja a posebno ako je to AC. Da li si svestan koliko bi ti trajao proces opravke klime kad bi se iz nekog razloga pokvarila?
Preventive radi imam i spreman metar drva za nedaj bože i pecku u podrum 😁

Naglasio sam da sam subjektivan po pitanju Midea ali ne umanjujem ni to da je Gree isto toliko dobar. E sad volim da čujem i nešto novo tako da bi bilo lepo da potkrepiš svoju tvrdnju da je Gree jače ime od Midea a ne samo da to i kažeš. Prema tome po čemu je to tačno Gree jače ime od Midea?
Neka bude da samo tako kažem...

Prilozi

• AI AC.jpg
    AI AC.jpg
    54.7 KB · Pregleda: 86
Poslednja izmena:
I koju ja sad da kupim? 😂 Navedenu Mideu ili Hisense?
Iskustvo prirodne inteligencije 😂 vs AI

Pozdrav svima. Treba mi preporuka za inverter klimu za prostor od 25 kvadrata. Zimi imamo grejanje na gas, znači samo u prelaznom periodu bi se koristila malo da dogreje, više nam treba za hlađenje.
I koju ja sad da kupim? 😂 Navedenu Mideu ili Hisense?
Iskustvo prirodne inteligencije 😂 vs AI
Ma kad vec imas gasa... Za takav posao u 25m2 zavrsava i neka TCL :)
Ako bas mora Midea ili Hisense onda slusaj sta ti srce kaze :ROFLMAO:

Ma kad vec imas gasa... Za takav posao u 25m2 zavrsava i neka TCL :)
Ako bas mora Midea ili Hisense onda slusaj sta ti srce kaze :ROFLMAO:
Šalu na stranu, ta Hisense ima bolje opcije i wifi što navedena midea nema. Sa druge strane navedena midea modulira od 100w što je idealno za mali prostor.

I ove TCL spustaju bas nisko na grejanje, zavisi do modela. Ima u TCL temu screenshot mislim takodje 100-130w!
Midea ima taj cudan kontrolni DF na dobrom plusu...
Hisense je sigurno ok za prelazni period kad je temp. jos u plusu ali cim krene sezona DF, onda kovu dva modela na svaki 35min kontrolni DF na suvu spoljasnu! Ali ok covek nece sigurno da greje na klimu kad padne temp. ispod 5c nego ce upali centralno tako sam ga ja razumeo! :)

Poslednja izmena:
I ove TCL spustaju bas nisko na grejanje... Ima u TCL temu screenshot mislim takodje 100-130w!
Midea ima taj cudan kontrolni DF na dobrom plusu...
Hisense je sigurno ok za prelazni period kad je temp. jos u plusu ali cim krene sezona DF, onda kovu dva modela na svaki 35min kontrolni DF na suvu spoljasnu! Ali ok covek nece sigurno da greje na klimu kad padne temp. ispod 5c nego ce upali centralno tako sam ga ja razumeo! :)
Koja TCL modulira od 100w? Navedi mi konkretan model pa da vidim tehnički list i cenu.
Pošto ih hvališ kaži mi kako se one pokazale na minusu i sa tim defrostima?

To nije tcl, nego frozzini, koji jeste napravio tcl, ali tu se ne zna ko pije, a ko placa. Kacio je covek ovde Venting by tcl prosle godine, koja je bila prefinjena kao tenk, a rekao bi covek ista klima kao taj frozzini.

U stvari je najsmesnije sto od svih tih mitova oko tcl, jako je malo pravih potvrda na forumu. Na primer, ove trenutne IFS i IF kojima su po 20kg spoljne jedinice, niko nije kacio slike modulacije.

Prosle godine je jedan clan kacio za najjeftiniji IF, ali je spoljna jedinica tada imala oko 22kg, a ne 20kg kao trenutne.
Imamo nekoliko potvrda za Frozzini, i imamo nepovoljnu potvrdu za IS, ovogodisnju, koja nije bas prefinjena, i mislim da se gasi na oko 400W.

Za IFS nisam nasao potvrdu, a evo, stoji mi ovogodisnja 20kg u hodniku, samo sto nece biti skoro montirana.
Ako niko ne okaci u medjuvremenu, okacicu ja kada bude montirana, ali eto, cisto da se zna da bez obzira na beskonacna ponavljanja o "tcl", svejedno se kupuje macka u dzaku, bar kada o modulaciji pricamo (IS jedino nije macka u dzaku, ali nije bas ni prefinjena po okacenim ovogodisnjim slikama)

Inace, ako je neko povileneo od oznaka, popularne su: IF, IFS, IS

Ali najvise price je o frozzini by tcl, koji ima cetvrtu oznaku.

Pratio sam kratko temu (TCL) ma samo oko one oznake covek da prolupa :)

Ne verujem da mi je post obrisan zbog jedne reči.za koju nisam ni znao sa je neprimerena.
Inače da preformulišem, screenshoot nije tačan a i prosečna potrošnja se ne uklapa u tu modulaciju. I x A isto ne daju 130w.
Tcl frozini tesla venting i još jedna čini mi se sve pravi tcl i neki modeli su u šraf isti kao venting i tesla. I app im isti.
To od modulacije na 130w ima samo screenshot.
I kod mene sada spoljna temp 12c a unutra 23c a klima mi modulira na 0w jer sam je skinuo danas pa i ne radi. Samo sam zatvorio vrata na terasi.

Поздрав свима.
Може ли нека препорука за инвертер климу до 50к?
Треба да загрејем/охладим собу од 25м2 у кући. Али ту не живим. Повремено будем по 10-ак дана.

Imam slican wifi merac, i to sto se vrednosti ne podudaraju sa rucno pomnozenim ne znaci koliko bi trebalo, jer i moja gresi pri niskoj potrosnji, i tacniji je broj u W, nego u mA.
Kako znam: testirao ubacivanjem tog wifi u obican merac potrosnje sa ekranom, i poredio vrednosti.
Stari znam da sam svojevremeno testirao bar pomocu gomile sijalica, a mislim da sam cak i izazivao sudbinu unimerom i nekom budzevinom, ali aj da ne tvrdim (nisam tada imao amper klesta, to znam).
U svakom slucaju, taj stari je tada ostavio dobar utisak po pitanju preciznosti, a ima i mnogo bolji odziv od ovog wifi, ali za sam prikaz stabilizovane potrosnje se moze reci da je priblizan (pricam o broju u W).

Poslednja izmena:
Ne verujem da mi je post obrisan zbog jedne reči.za koju nisam ni znao sa je neprimerena.
Inače da preformulišem, screenshoot nije tačan a i prosečna potrošnja se ne uklapa u tu modulaciju. I x A isto ne daju 130w.
Tcl frozini tesla venting i još jedna čini mi se sve pravi tcl i neki modeli su u šraf isti kao venting i tesla. I app im isti.
To od modulacije na 130w ima samo screenshot.
I kod mene sada spoljna temp 12c a unutra 23c a klima mi modulira na 0w jer sam je skinuo danas pa i ne radi. Samo sam zatvorio vrata na terasi.
I x A x cos fi

Da to je prava formula za snagu koju uoptrebi uredjaj ali ne i za utrošenu snagu. Opet sa druge strane ako ta pametna utičnica to i meri na taj način onda bi trebalo da izbaci i faktor iskorišćenja koga nema na screenshootu.
Inače sam i ja merio sa digitalnim meračem potrošnju klime i meni stoji koji je faktor iskoriscenja koji svakako nije toliko mali kao na ovom primeru. Ovde ako je to uopšte tačno ispada da je faktor iskorišćenja 0.6 što je katastrofalno i ako je to stvarno tako onda slobodno mogu da kažem da te klime treba zaobilaziti u širokom luku.

Neki merači mere. Npr. ja imam Prosto i on meri.
Domaćinstva plaćaju samo aktivnu energiju.

Reaktivna energija je potrebna za rad nekih uređaja, tako da drugi deo rečenice jednostavno ne stoji.

Ja uzeh dvije Hairer Pearl Premium za sobe.
Ovo Premium daje mogućnost da klima grije i do - 25 (obična Pearl je do - 15).

Sa obzirom da kod mene nije ispod - 10 nikad osigurao sam se.

U dnevni boravak i kuhinju će ići teška artiljerija Daikin Perfera 18 tica. Ukoliko ove dvije u sobe omanu, ova valjda neće.

Najviše me nervira što ću imati dvije app.

Neki merači mere. Npr. ja imam Prosto i on meri.
Domaćinstva plaćaju samo aktivnu energiju.

Reaktivna energija je potrebna za rad nekih uređaja, tako da drugi deo rečenice jednostavno ne stoji.
Koji deo rečenice ne stoji? Taj screenshoot jednostavno nema smisla po svemu što je izbacio. Ne kažem da je autor nešto tu lažirao već da ta app ne radi kako treba.
Prvo taj frozzni ne modulira toliko nisko ni po fabričkim karakteristikama.
Drugo tu klimu pravi TCL kao i venting i teslu i na tesli sam merio digitalnim meracem i cosf ide izmedju 0.9 i 1 i nikako nije na 0.6 a potrosnja izmedju 0.5 i 0.7 kw
Treće ako podeliš ukupnu dnevnu potrošnju sa screenshoota sa 24h dodješ na sličnu vrednost koju sam ja merio na tesli.
Tako da pre bih rekao da je taj screenshoot uhvaćen u nekom momentu kada kompresor klime nije ni radio ili je app zabrljavila.
Na netu sam nasao da TCL modulira od nekih 290 300w pa na više. I to je super ali sigurno ne ide na 130w.

Prvo taj frozzni ne modulira toliko nisko ni po fabričkim karakteristikama.
Papir trpi sve. Ne mora da znaci da je to sto je napisano tacno, pokazalo se ovdje vise puta.
Drugo tu klimu pravi TCL kao i venting i teslu i na tesli sam merio digitalnim meracem i cosf ide izmedju 0.9 i 1 i nikako nije na 0.6 a potrosnja izmedju 0.5 i 0.7 kw
Bez obzira sto je fabrika ista, ne mora sve biti isto, takodje i potrosnja varira, ali ne samo od klime, vec i od prostora.
Treće ako podeliš ukupnu dnevnu potrošnju sa screenshoota sa 24h dodješ na sličnu vrednost koju sam ja merio na tesli.
Da li znas kakav se prostor grije? Mozda on grije 40 kvadrata, a ti 15? Izolacija ta dva objekta, da li je kuca ili stan? To sto ces podijeliti potrosnju za 24h ne znaci nista, jer ona varira.
Na netu sam nasao da TCL modulira od nekih 290 300w pa na više. I to je super ali sigurno ne ide na 130w.
Net ili AI? U svakom slucaju ne mora biti tacno. Mozda moze i ispod 130W. Licno vise vjerujem korisnicima koji je koriste. Ne zelim da kazem da nema lazi i perevare, ali kada vecina potvrdi nesto, zasto ne bih vjerovao?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno