Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Па прелистај последње стране, шта ти је тешко.

Sta tacno? Ovde velika vecina ima i drugi vid grejanja, pa ako zapne nije im problem da zaloze.Proslu zimu sam potrosio paletu peleta, znaci grejem na tri klime, mislim da mogu i da komentarisem. Na dan kad si mi pisao 16.5. Na Zlatiboru i Kopaoniku pao sneg. Niko nije vidovit za vreme sledecih godina, ako bude debelih minusa, pisacemo utiske. Jos da dodam da malo ljudi koje znam koriste klime za grejanje, i dalje se najvise koristi drugi nacini za grejanje, moguce da je vecina naroda glupa pa nije upucena kao ti.
Druze, djelim donekle misljenje sa tobom, imam vise nekretnina i tu gdje naj vise boravim negrijem se sa klimom, jer je za mene to lose grijanje!!! Ali isto tako se ne slazem da klime nemogu dobro grijati!! Klime griju i to dobro, samo kostaju ali opet kad imas 200/300 kvadrata ljepse je podno, radijatori itd. Nemojte podcjenjivati klime, ja sam svjedok da se jako dobro moze grijati u duuuubokim minusima, klime griju tiho i kvalitetno bez obzira na minus.

Ne znam da li je best buy (mogu ostali da procene na osnovu karakteristika) ali ovo mi deluje kao dobra ponuda, ja razmišljam da uzmem:
GREE Pular Eco Plus 12k
Wi-Fi (ugrađen)
SEER koeficijent: 6.1
SCOP koeficijent: 4.0 (Srednja zona)
Protok vazduha (Max): 590 m3/h
Nivo buke (unutrašnja jedinica): MAX 41 dB
Nivo buke (spoljašnja jedinica): 51 dB
Grejanje: Od -15°C do +24°C
Hlađenje: Od +18°C do +43°C
Samodijagnostika
Turbo funkcija
Auto-restart
Tajmer
Automatski režim rada
Opcija zaključavanja
Inteligentno zamrzavanje
7 brzina rada
Zaštita od visokog i niskog napona

Trenutna akcijska cena 53 000 (ne bih da ostavljam link ne znam kakva su pravila teme ali verujem da ćete lako naći...)
Ova skoro isto košta a bolja je bar po meni

Midea BREEZELESS-E – CB1-12HRFN8.WIFI​

Druze, djelim donekle misljenje sa tobom, imam vise nekretnina i tu gdje naj vise boravim negrijem se sa klimom, jer je za mene to lose grijanje!!! Ali isto tako se ne slazem da klime nemogu dobro grijati!! Klime griju i to dobro, samo kostaju ali opet kad imas 200/300 kvadrata ljepse je podno, radijatori itd. Nemojte podcjenjivati klime, ja sam svjedok da se jako dobro moze grijati u duuuubokim minusima, klime griju tiho i kvalitetno bez obzira na minus.
Ja više godina unazad kombinujem AC + TA peći i to tako što se TA peći se pune samo noću kad je 4 puta jeftinija struja a danju i to mahom popodne kad se TA ohlade dopunjuje AC.
Nema bolje i jeftinije kombinacije a da je sve na dugme. Tačnije bolja je toplotna pumpa ali ja za to nemam potrebe ni mogućnosti jer živim u stanu.

Poslednja izmena:

Ja više godina unazad kombinujem AC + TA peći i to tako što se TA peći se pune samo noću kad je 4 puta jeftinija struja a danju i to mahom popodne kad se TA ohlade dopunjuje AC.
Nema bolje i jeftinije kombinacije a da je sve na dugme. Tačnije bolja je toplotna pumpa ali ja za to nemam potrebe ni mogućnosti jer živim u stanu.
Sve to pije vodu ako ne ulazis u crvenu zonu

Ti se i dalje trudiš da objasniš nešto sa čime se ovde niko me slaže. Dovoljno je bilo jednom da izneseš mišljenje i nema potrebe da nas ubeđuješ, jer mi imamo drugačija iskustva.
Problem je u tome, sto vas nekoliko misli da ja vas ubedjujem u nesto. Istina je da sam ja izneo svoje misljenje, gde sam decidno navodio situaciju oko grejanja mojeg domacinstva. Navodio sam racune, potrosnju, isplatljivost, razlike u temp, hladna kupatila itd. Pisao sam uopsteno da mi se vise isplatilo da sam dodao jos novca i resio drugi nacin za grejanje,prosto moja racunica je takva. Onda kroz temu se nastavila polemika i krenula u raspravu, i to onda kada nekolicina ljudi misli da ima tapiju na forum, i da samo oni mogu da iznose po ko zna koji put iste informacije, i tako u krug. Maxi kazes mogao sam da napisem jednom i to je to.Gos maxy, pa ja prelista preko 40 stranica na temi TP i nisam ostavio niti jedan komentar, a ti momce pises na skoro svakoj strani.Maxy komentarises uredjaj koji nemas, kao da si ga konstruktovao licno, i niko te nije sprecio da to radis, bar nisam jos video. Ovo sada za vas, mislim cetvoricu. Pisite sta hocete, nije me briga, nisam ja vas prvi potkacio, vi ste meni odgovarali, i normalno je da vam odgovorim, forum je opsta diskusija, nije jednoumlje.

Kako ovo moze biti isplativije od 24/7 rada klime? Jedino ako je klima on/off, mada i tad ne znam za isplativost, ali prijatnost je druga prica.

ТА пећ напуњена у јефтиној тарифи растерећује рад климе и преко дана у скупој. Тек поподне/увече клима мора да ради пуним капацитетом. Исплати се док год су тарифе тако дефинисане и док год се не прелази у црвену зону.

Istina je da sam ja izneo svoje misljenje, gde sam decidno navodio situaciju oko grejanja mojeg domacinstva.
Да си износио само своја искуства нико не би улазио у дебате са тобом, кад кренеш олако да делиш савете, посебно овако неозбиљне, онда буди спреман и на одговоре.
Imam 47 god i znam za jake zime preko - 20c, tu klime nema sta da traze, olako ih preporuciti kao jedini vid grejanja je neodgovorno.

Nisam se nikada susreo sa ta peci pa me ispravi ako gresim a vjerovatno cu pogresiti. Moj post je vise pitanje iz interesovanja nego nesto drugo.
TA pec od 3,5kw ako se puni naprimjer 8h potrosi 28kwh... tada se grijes na akumuliranu energiju i onda palis klimu koja opet potrosi odredjenu kolicinu kilovata...
Sad iz nekog licnog iskustva sa potrosnjom klime, ta pec je jedno grejno tjelo kao i klima, zasto se ne grijes konstantno sa klimom? Misljenja sam da bi klima za 24h puno manje potrosila struje, ali me intetesuje tvoje iskustvo zasto ta pec posto je veliki potrosac?

TA pec od 3.5kw ne potrosi 28kwh za osam sati jer se ne puni 8 sati, vec 5-6 max! Onda, ako je dobra izolacija isijava do 14-15h, posle toga izduvava jos neko vreme tako da klimu palis tek oko 17h, recimo! Pa se ti sad prerecunavaj, nije kod svakog ista racunica!

TA pec od 3.5kw ne potrosi 28kwh za osam sati jer se ne puni 8 sati, vec 5-6 max! Onda, ako je dobra izolacija isijava do 14-15h, posle toga izduvava jos neko vreme tako da klimu palis tek oko 17h, recimo! Pa se ti sad prerecunavaj, nije kod svakog ista racunica!
Kao sto rekoh nemam iskustva nikakog sa ta pecima, pa je moj post bio vise upitnog karaktera zasto ne konstantno klimom. Sto se tice racunice naravno da to svako gleda iz svog ugla pa tako i ja. Ja sam sada dosao do zakljucka da ti za 5h potrosis vise nego klima za 24h..., naravno ako je izolacija ok kao sto si napomenuo. Svakako hvala za odgovor.

Dali je iko cistio klimu parnim cistacem? Jednom je bila tema ali cini mi se da tada nije niko pokusao, pa ako je neko pokusao kakva su iskustva?

Kako niko. Napisah elaborat na temu... :D

Kako niko. Napisah elaborat na temu... :D
🤣🤣 kad dodjes u moje godine razumjeces slabo pamcenje 😁.
Ako nije problem samo kratko napisi jel ide dobro ili da se manem corava posla sto bi narod rekao. Neda mi se nesto pa gledam kako je naj lakse.

:D
Problem sa ovim podforumom je to što je bespotrebno otvoreno 90 % tema i sada je već teško naći ono što se traži

Procedura je sledeća.
Skinem oklop uj i pređem magičnom krpom po plastikama sa unutranje strane, a zatim fino iščetkam lamele. Imam neku malu četku iz Ikee sa finim dlakama. Naravno, dok to radim u drugoj ruci držim crevo od usisivača da odmah i usisam svu tu finu prašinu. Dlake su dovoljno dugačke da lepo prođu između lamela i sa pristojne dubine izvuku prašinu. Zatim paročistačem prolazim između lamela. Imam neki mali paročistač, malog kapaciteta, ali u principu završi posao. Bilo bi zgodnije da mu je jačina malo veća, ali radi posao. Tu ispadne sve i svašta. Paročistačem otpuštam i naslage sa turbine, pa posle finom četkom za farbanje (mala. uska četka ima u svakoj farbari) očistim turbinu. Posle toga ide hemija (odmašćivač), pa ispiranje i na kraju dezinfekcija (asepsol). Posle toga ostavim da malo odstoji i pokrenem program hlađenja da ispere asepsol. Oklop uj naravno pod tuš i sušenje. Treba okvirno oko 1 sat da se sve lepo uradi. Možda bi moglo i brže, ali sve radim sam, pa se 100x popni i siđi sa stolice.

Zaboravih da napišem da skinem i kadicu i prebrišem je ili operem (ne skidam na svim klimama koje imam, jer je na nekim naučna fantastika skinuti).

:D
Problem sa ovim podforumom je to što je bespotrebno otvoreno 90 % tema i sada je već teško naći ono što se traži

Procedura je sledeća.
Skinem oklop uj i pređem magičnom krpom po plastikama sa unutranje strane, a zatim fino iščetkam lamele. Imam neku malu četku iz Ikee sa finim dlakama. Naravno, dok to radim u drugoj ruci držim crevo od usisivača da odmah i usisam svu tu finu prašinu. Dlake su dovoljno dugačke da lepo prođu između lamela i sa pristojne dubine izvuku prašinu. Zatim paročistačem prolazim između lamela. Imam neki mali paročistač, malog kapaciteta, ali u principu završi posao. Bilo bi zgodnije da mu je jačina malo veća, ali radi posao. Tu ispadne sve i svašta. Paročistačem otpuštam i naslage sa turbine, pa posle finom četkom za farbanje (mala. uska četka ima u svakoj farbari) očistim turbinu. Posle toga ide hemija (odmašćivač), pa ispiranje i na kraju dezinfekcija (asepsol). Posle toga ostavim da malo odstoji i pokrenem program hlađenja da ispere asepsol. Oklop uj naravno pod tuš i sušenje. Treba okvirno oko 1 sat da se sve lepo uradi. Možda bi moglo i brže, ali sve radim sam, pa se 100x popni i siđi sa stolice.

Zaboravih da napišem da skinem i kadicu i prebrišem je ili operem (ne skidam na svim klimama koje imam, jer je na nekim naučna fantastika skinuti).
Hvala na ljubaznosti.

Пошто се већ расписах, што је клима старија то су веће шансе да нешто крене по злу. Пластика временом постаје крта и губи по мало на еластичности, па уз пар цимања годишње везаних за скидање и враћање пластика, хоће жабице мало да попусте и на крају да пукну. Такође и са притезањем шрафова треба бити опрезан кер лако пукне пластика. Прошле године сам имао проблем са усмеривачем ваздуха на коме је напукао део који се гура у осовину мотора који помера усмеривач, тако да ваља бити опрезан. Н акрају сам нешто импровизовао.

Pozdrav svima. Treba mi preporuka za inverter klimu za prostor od 25 kvadrata. Zimi imamo grejanje na gas, znači samo u prelaznom periodu bi se koristila malo da dogreje, više nam treba za hlađenje.

Pošto imamo neku akciju, htela sam da vidim da li je neka od narednih klima dobra:
* Beko BEHPG 125/126

* SAMSUNG AR12TXHQASIXEU

* Midea
MSAFBU-12HRDNX-QRDOG W

* Electrolux
EACS/I-12HEL/N8 EEC

*Hisense
Hi-Comfort, KE35MR0E

Hvala na odgovoru.

Da dopunim, ova Beko nam je najpovoljnija, ne znam da li može da odradi posao.

Kao sto rekoh nemam iskustva nikakog sa ta pecima, pa je moj post bio vise upitnog karaktera zasto ne konstantno klimom. Sto se tice racunice naravno da to svako gleda iz svog ugla pa tako i ja. Ja sam sada dosao do zakljucka da ti za 5h potrosis vise nego klima za 24h..., naravno ako je izolacija ok kao sto si napomenuo. Svakako hvala za odgovor.
Kako si zivota ti dosao do tog zakljucka

Da dopunim, ova Beko nam je najpovoljnija, ne znam da li može da odradi posao.
Odradiće svaka posao... samo ne znamo uz kakav komfor, tj. kako će modulirati, koliko bučna će biti i da li će imati neke bubice u radu.
O Beko klimama skoro da nema nikakvih iskustava na forumu. Ništa bolje nije ni sa Electrolux (ko zna ko proizvodi klime za njih). Samsung, vrlo tanka iskustva.
Ostaju Midea i Hisense. Midea poznata po svojim defrostima kada im vreme nije (neće bit irealan problem za vaš način upotrebe), a o Hisense možda i ima posebna tema za ovaj model.

Kako si zivota ti dosao do tog zakljucka
Pa rekao si da punis ta pec 5-6h i predvece upalis klimu. Recimo da punis ta pec od 3,5kw 5h je vec 15,5 potrosenih kilovata... plus navece klima. Uzmi u obzir da punis svako vece kad je hladnije a klima opet ne uzme toliko struje kad je izolacija uredu. Ali ok, na kraju krajeva nije pitanje ni bilo vezano za potrosnju vec zasto ne konstantno na klimu. Dali ti ta pec bolje grije pa je tako..., na to sam mislio kad sam pitao.

TA pec se puni nocu, tada je 4 puta jeftinija struja. 3.5kw x 5h = 17.5kwh jeftine struje ili 4,4 kwh skupe struje koju bi trosila klima od 6h ujutru do 18h uvece. Klima bi trebala da trosi 4,4 kwh ÷ 12h = 367 w/h. E sad dal bi klima uspela da zagreje sa 367w/h je druga prica..mozda i bi, al opet nije ono sto si ti izracunao da TA pec potrosi za 5h vise nego sto klima potrosi za 24h
Odradiće svaka posao... samo ne znamo uz kakav komfor, tj. kako će modulirati, koliko bučna će biti i da li će imati neke bubice u radu.
O Beko klimama skoro da nema nikakvih iskustava na forumu. Ništa bolje nije ni sa Electrolux (ko zna ko proizvodi klime za njih). Samsung, vrlo tanka iskustva.
Ostaju Midea i Hisense. Midea poznata po svojim defrostima kada im vreme nije (neće bit irealan problem za vaš način upotrebe), a o Hisense možda i ima posebna tema za ovaj model.
Electrolux radi Gree, bar one skuplje modele. Samsung je bolji izbor od Beko, Midee, Hisense u svakom slucaju, osim mozda garancije, mislim da je 2 godine

TA pec se puni nocu, tada je 4 puta jeftinija struja. 3.5kw x 5h = 17.5kwh jeftine struje ili 4,4 kwh skupe struje koju bi trosila klima od 6h ujutru do 18h uvece. Klima bi trebala da trosi 4,4 kwh ÷ 12h = 367 w/h. E sad dal bi klima uspela da zagreje sa 367w/h je druga prica..mozda i bi, al opet nije ono sto si ti izracunao da TA pec potrosi za 5h vise nego sto klima potrosi za 24h

Electrolux radi Gree, bar one skuplje modele. Samsung je bolji izbor od Beko, Midee, Hisense u svakom slucaju, osim mozda garancije, mislim da je 2 godine
Jao sad vidim da vam je nocu 4x jeftinija struja. Izvini... nekako sam to preletio. 🤦
Sve racunam klima ne potrosi 17.5 kilovata kad je prostor ok a na duze staze kako i vanjska temp varira potrosi i puna manje. Racunam kilovate ali ne i cjenu... Mada opet kako ti je 4x jeftinje nocu tako i klima jeftinije nocu trosi a grijes se konstantno... Nema veze zaboravi.

Čudi me da neko puni TA peć punom snagom, mi jednom kad smo probali, cigle se zacrvenele od toplote.

Ali takvom kombinacijom mi planiramo naredne sezone da se grejemo ovde u banatu.
TA peć + klima ovu koju smo danas uzeli. Nekih 30m2, ali debeli stari zidovi od blata i izolacija. Do sada smo se grejali TA peć + šporet na drva, što je bilo okej nakon što sam odradio izolaciju dodatnu. Ali ovde gore su sad drva otišla na toliko ludu cifru, nema uopšte smisla iako mi ne trošimo toliko mnogo.

Cigle u TA i treba da se ugreju što više, one su te koje akumuliraju toplotu i kasnije je emituju u okolinu.
Pozdrav

Nisam se nikada susreo sa ta peci pa me ispravi ako gresim a vjerovatno cu pogresiti. Moj post je vise pitanje iz interesovanja nego nesto drugo.
TA pec od 3,5kw ako se puni naprimjer 8h potrosi 28kwh... tada se grijes na akumuliranu energiju i onda palis klimu koja opet potrosi odredjenu kolicinu kilovata...
Sad iz nekog licnog iskustva sa potrosnjom klime, ta pec je jedno grejno tjelo kao i klima, zasto se ne grijes konstantno sa klimom? Misljenja sam da bi klima za 24h puno manje potrosila struje, ali me intetesuje tvoje iskustvo zasto ta pec posto je veliki potrosac?
Biću malo detaljan sa objašnjenjem načina na koji kombinujem TA i AC i zašto to radim.
Kao što rekoh TA noću troši 4 puta manje struje i dodje mu po potrošnji u dinarima kao klima danju. Razumevanje rada klime je presudno u načinu kombinovanja kao i odgovoru zašto ne samo klima.
Klimu koristim samostalno u nekom početnom i krajnjem periodu zime kada zima nije jaka i nemam potrebu da se gušim toplotom iz TA peći. Ujedno tada je i sama klima najbolje iskorišćena jer su te temperature od nekih -5 do 15 idealne za razmenu toplote i grejanje samo na klimu.
Onog momenta kada temperature krenu da se zadržavaju oko 0 i noću da idu do -10 i -15 ulogu glavnog grejanja preuzima TA peć (kod mene su dve TA peći) i punim ih samo noću na jeftinoj stuji a ujedno klima odmara noću jer je rad svake klime mnogo manje učinkovit na tim niskim temperaturama.
One mogu da rade i samostalno ali će realno mnogo više trošiti struju i neće imati isti odnos razmene toplote na -10 i -15 kao što to imaju na -5 i oko nule. U prevodu više se muče nego što greju. Tu taman upada TA peć u noćnoj hladnijoj smeni i to je winwin kombinacija jer je upravo tada i jeftina struja pa se i isplati da ukombinuješ 1:1 grejanje i da ne maltretiraš AC.
Onda sledi obrnuti winwin kada prođe noć ta ista TA peć solidno drži do popodne kada ubaciš AC da dogreje i da rasporedi toplotu putem turbine. Ja lično AC upalim već oko podneva jer je tad i najviša dnevna temperatura i ne diram je do uveče dok ne krene TA.
Sama TA mi nikad nije na max već je od 1 do 2 maksimalno u zavisnosti od spoljne temperature a i zime su realno blage.
Samim tim TA ne potroši toliko koliko ti misliš jer nikad nije full prazna i nikad nije full zagrejana i po nekom mom proseku potrošnje TA od 6kw i TA od 2.5kw mi zajedno potroše oko 600-700 kw mesečno preko ostalih potrošača.
Inače temperatura u stanu nikad nije ispod 23 u najhladnijoj tački a klimu držim na 27c dok je u radu.
Klima mi jeste on off do danas i danas sam je skinuo jer je menjam sa inverter ali bez obzira na to neću promeniti način grejanja jer to što je inverter ne znači da će bolje razmenjivati toplotu na većim minusima. Lično znam da su to marketinški trikovi da one neuporedivo manje troše i da bez problema rade na -20.

Kako ovo moze biti isplativije od 24/7 rada klime? Jedino ako je klima on/off, mada i tad ne znam za isplativost, ali prijatnost je druga prica.
Razlika u potrošnji onoff klime i inverter uopšte nije toliko velika koliko mnogi misle. Velika je razlika u načinu rada ali ne i u potrošnji. Ljudi mnogo manipulišu na internetu pa upoređuju te dve vrste klima tako što kažu da on off troši kilovat i nešto dok radi a inverter primera radi 500w i to predstave kao eto to je već duplo manja potrošnja evo vidite merimo digitalnim meračem.
I naravno svi se prime na to ali realnost je da inverter troši primera radi 500w bez prekida a on off kilowat i nešto sa prekidima (što niko ne govori) i onda krajnji rezultat bude taj da inverter troši svega nekih 10-20 posto manje.

Nazad
Vrh Dno