.
Nisam konkretno mislio na tebe, ocigledo da ih prodajes mimo ugradnje pa je logicno da bi trebao znati i tehnicke podatke. Takodje i trgovci sto prodaju nauce sta pise na papiru, ali drugacije je kad odredjenu klimu imas ugradjenu kod sebe i provedes jednu zimu sa njom pa vidis kako radi. Generalno sam naveo montere koji samo vrse montazu, oni pokupe klime i vecinom ( ne svi ) ih ne interesuje nista sem naplate, vide vecinom kratko vreme kad se upali i to je to. Sto se tice BiH trzista, neznam iz kog si djela ali tamo takodje imaju jako dobre klime, nije ograniceno samo na par marki tako da izbora ima sa svu plateznu klijentelu.
Ne prodajem uređaje mimo ugradnje. Inače, nažalost, trgovci najčešće nemaju pojma o uređajima, i dešavalo se nekolicinu puta da na moje oči kažu nekome kako je Midea smeće a Vivax vrh, iako su to dva potpuno ista uređaja ispod haube. Oni što znaju jeste Garancija, do koje temperature može grejati. ima li grejače i wifi, i to je u suštini to.
Upravo to je poenta priče da ti izabereš klimu a da ti monter (ne i serviser) namontira klimu. Ne vidim zašto monter mora da bude i serviser istovremeno niti mora da ima znanje servisera da bi bio klasičan monter klima uređaja. Isto tako i serviser ne mora da bude i monter niti mora da ima alat koji ima monter da bi bio serviser.
Isto tako monter i serviser ne moraju da budu i trgovci klimama ili inžinjeri termodinamike i da u sitna crevca znaju tačno da ti preporuče klimu za određeni prostor i da znaju modulacije i svih klima napamet.
Proizvođač je lepo napisao sve karakteristike klime pa čitaš koliko ti je volja i zatražiš par saveta na internetu kako bi otklonio neke nedoumice i to je to, kupiš klimu pozoveš montera, koji ti ne soli mnogo pamet što si ovo što si ono itd, kažeš hoću da klima bude ovde a spoljna onde koliko je to para i kraj priče.
Najčešće se desi da ljudi ne žele da plate duži cevovod kako bi spoljnu jedinicu postavili na neko tehnički bolje mesto i onda klima ne radi kako treba.
Ubedljivo najgora pozicija za spoljnu jedinicu je severna strana bez ikakve zaštite od sunca i vetra. Ja sa komšijom do mene imam istu klimu samo je kod mene u hladovini ispod terase a on je sa stanom do mene postavio na sunce, to kao da nisu iste klime u radu koliko kod mene bolje radi.
A sad kad bi nekom rekao e moraš da dodaš još 5m cevovoda da je postaviš na nekoj boljoj poziciji gde to izađe oko 200e za ugradnju 99.9 posto to ne prihvati i kaže ma šta me briga nek radi kako radi.
Ili komšija Pera će da mi ugradi ja ću da mu pomažem a kad ne ide sve po planu ma to mi neki priučeni majstor ugradio.
Da , monter ne mora biti i serviser, pa se vrlo često dešavaju stvari poput ovog.
''Zdravo, zvala sam majstora koji mi je montirao klimu, pokvarila se, on mi se ne javlja / blokirao mi je broj kad sam rekla da je klima u kvaru itd.. ''
I to je jako česta praksa ovde, ali svuda toga ima. I to je neironično bio isti taj čovek koji je rekao za mideu da je smeće a vivax dobar, radio je u prodaji elektro opreme u jednom lokalnom bau centru, gde je između ostalog prodavao klime, sa strane ugradjivao ljudima tako klime i eto.. Imao sam baš nekolicinu prepravki za tim čovekom, to je nerealno. Posle kada ti isti taj trgovac/monter ugradi klimu pa se nešto shebe, onda ti nađi servisera pa ga plati iz svog džepa. Ko je prvi na udaru kada nešto crkne u garanciji? - Onaj ko je ugradio. Kada on ustanovi da je sve u redu sa njegove strane, može da se prosledi na ovlašten servis. A do tada..
Pitanje za
@optokapler
Posto si potvrdio za Gree cvila ( ja nepoznam rad te klime ) da budes ljubazan i odgovoris mi na par pitanja ako je moguce.
Mislim da je
@Milan81 naveo da ima 37m² prostor, ne izolovana kuca ( izvinjavam se ako gresim ) te da mu treba klima kao PRIMARNO grijanje.
Interesuje me
Dali gree cvila u hladnim nocima tokom zime poslije defrosta lagano pojacava temparaturu ili da gas dok postigne temparaturu pa se "smanji" i nastavi sa radom?
Dali trese na -10c i vise?
Jos mi samo reci mora li da cacaka po daljinskom da ubode temp ili fino radi?
Gree oduvek ima algoritam takav da posle defrosta da gas i polako smanjuje, što je u njegovom slučaju i potrebno pošto su veliki toplotni gubici. I druge klime koje postepeno pojačavaju brzinu kompresora nakon defrosta, bi ovde na kraju otišle na max svakako. Clivia je Hardverom vrlo slična sa Muse i Amber Pro, samo je glavna razlika u odnosu na Amber Pro zapremina kompresora, i sam kapacitet koji može isporučiti, koji je za nekih 500W veći. Nema razloga da drnda osim ako nije nešto oštećeno u transportu, došlo fizički loše iz fabrike ili loše ugrađeno. Ali moram priznati da neretko viđam neko zveckanje na određenim nivoima modulacije (kod svih Gree modela sa ovom novijom SJ znači unazad 4 godine, sve osim Amber Ultra) koje ne smeta unutra, niti je glasno napolju, ali to je najčešće do komada lima koji odvaja kompresor i ventilator u SJ, ili do pozicije Kondenzatora. Ali drndanje, brujanje i takve stvari, ne. Po onome što znam, uboli su sa Clivijom održavanje temperature i modulaciju. Zato tu klimu i volim preporučiti neretko jer mislim da je odnos uloženo dobijeno odličan, a gree ima uvek snage da pogura i po najvećoj hladnoći..
Istrazujem sada za Bergen Kron, koliko vidim da na hadjenju ne ide ispod 300w, a ne grejanju ispod 500w.
Pogledajte prilog 492457
To mi se bas ne svidja. Negde sam procitao do je to manje vise zajednicko za Bergen i Haier klime.
Ima li mozda neko informacije kako modulira ova nova Haier Pearl premium?
Pazi, to je prepakovani Haier Flexis. Stvar je u tome što postoje dve revizije Flexis modela, o tome sam pisao ranije. Jedna verzija je dolazila sa većim daljinskim, ona nije išla ispod 500W na grejanju, dok noviji svežiji modeli Flexisa dolaze uz nešto drugačiji, manji daljinski i uredno spuštaju oko 250W. Za Pearl je napisano da ima slično visoku modulaciju, ali ne mogu ništa da potvrdim, neki dan sam je montirao kod čoveka u nekih 30m2, okačio sam sliku.
Haier Pearl je vrh klima i bolja je od Clivie i Bergena
Ne bih se složio, kao što rekoh taj Bergen gore je prepakovani Haier Flexis koji je model jači od Pearl. I Clivia je nešto sitno jača od Pearl, ali tu su. Svakako deluje kao dobra klima.