monstrum
Čuven
- Učlanjen(a)
- 07.01.2003
- Poena
- 665
Opet ja neprecizan dovoljno - spavaće sobe imaju oba vanjska zida, na kraju si zgrade? Dnevni izlazi na balkon na jugu?Orijentacija stana kao na slici, gore sever dole jug. Stambena zgrada iz 70-ih, treći sprat od pet. Spoljni zidovi 2 reda cigli i sve što ide uz to, ne razumem se baš. Nisam napomenuo da je stan blizu mora, klime bih uzimao u Grčkoj.
Ne moram sve 3 kupovati odjednom, bitno mi je da znam da li je ok 12-ica u dnevnoj i 9-ke u sobama i eventualno neki model za preporuku. Breezeless sam video uživo i svidja mi se kako izgleda, zato sam ga pomenuo.
Stolarija? Velika je razlika ako je neki krš, ili ako su savremeni profili, mada vidim na jugu nemaš otvora, pa neće pržiti sunce toliko i ubacivati.
Ti si u suštini krenuo naopačke - prvo trebaš znati koliko energije gubiš/primaš, pa tek onda računati kapacitet hlađenja/gijanja.
Ako je gomila vanjskih neizolovanih zidova, loša stolarija, naravno da je druga priča (jer 3 jedinice za hlađenje, je prilično ekstremno za ovako mal prostor).
Ako nisu svi vanjski zidovi u spavaćim, prvo staviš 12-ku i isprobaš kako će opsluživati prostor, vrlo je vjerovatno da će biti dovoljna, a nju naveče moći malo "pojačati" da hladi i spavaće sobe, a da ju nećeš mnogo ili uopšte čuti u sobama. Ova veća spavaća, em je na sjeveru, em ako ima samo 1 vanjski zid, ne bi smjela biti problem za ohladiti.
Klima u sobi, je uvijek mač sa dvije oštrice. Veoma je upitno koliko ove ulazne, mogu biti tihe i prijatne u gluvoj noći i da se može reći da su "bešumne" (opet, ako imaš dobru novu stolariju, spoljne buke nema i klime dolaze do izražaja), a isto je veoma upitno, koliko se isplati za prostorijicu od 11 m2, stavljati nešto kvalitetnije, samo zarad hlađenja.