Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Orijentacija stana kao na slici, gore sever dole jug. Stambena zgrada iz 70-ih, treći sprat od pet. Spoljni zidovi 2 reda cigli i sve što ide uz to, ne razumem se baš. Nisam napomenuo da je stan blizu mora, klime bih uzimao u Grčkoj.
Ne moram sve 3 kupovati odjednom, bitno mi je da znam da li je ok 12-ica u dnevnoj i 9-ke u sobama i eventualno neki model za preporuku. Breezeless sam video uživo i svidja mi se kako izgleda, zato sam ga pomenuo.
Opet ja neprecizan dovoljno - spavaće sobe imaju oba vanjska zida, na kraju si zgrade? Dnevni izlazi na balkon na jugu?
Stolarija? Velika je razlika ako je neki krš, ili ako su savremeni profili, mada vidim na jugu nemaš otvora, pa neće pržiti sunce toliko i ubacivati.
Ti si u suštini krenuo naopačke - prvo trebaš znati koliko energije gubiš/primaš, pa tek onda računati kapacitet hlađenja/gijanja.
Ako je gomila vanjskih neizolovanih zidova, loša stolarija, naravno da je druga priča (jer 3 jedinice za hlađenje, je prilično ekstremno za ovako mal prostor).

Ako nisu svi vanjski zidovi u spavaćim, prvo staviš 12-ku i isprobaš kako će opsluživati prostor, vrlo je vjerovatno da će biti dovoljna, a nju naveče moći malo "pojačati" da hladi i spavaće sobe, a da ju nećeš mnogo ili uopšte čuti u sobama. Ova veća spavaća, em je na sjeveru, em ako ima samo 1 vanjski zid, ne bi smjela biti problem za ohladiti.

Klima u sobi, je uvijek mač sa dvije oštrice. Veoma je upitno koliko ove ulazne, mogu biti tihe i prijatne u gluvoj noći i da se može reći da su "bešumne" (opet, ako imaš dobru novu stolariju, spoljne buke nema i klime dolaze do izražaja), a isto je veoma upitno, koliko se isplati za prostorijicu od 11 m2, stavljati nešto kvalitetnije, samo zarad hlađenja.

Zato što im se može.
Nekidan mi obućar zalijepo na jednim natikačama, gumenim papučama za plažu koje koštaju 10-15 eura, jedan kaiš, a na drugim se odljepio s na obje kaiš.

Naplatio 20 eura.

Naravno da me nikad više vidjeti neće. kao ni taj monter tebe kad te oguli, al ti je barem rekao na šta da se spremaš, ovaj me uzeo na "komšo rješićemo".
A ne tako davno smo se smejali "tupavim zapadnjacima" kada bace neki komad tehnike na otpad, pa neki naš od preko donese to parče tehnike, popravi za male pare i proda ovde...

E sad smo i mi došli u situaciju da su "ruke" skupe i da niko neće da dangubi za male novce, što se na kraju svede da ide na otpad i kod nas.

Prilikom ugradnje inverter 12 btu hisense majstor nije dobro vakumiro,tj iz -30 mu se pri zavrtanju manometra i isključivanja kopresora na manometru odma vraćalo vrednost na 0
Pustio gas kroz 7 metara cevi i ja čujem da ulazi gas u cevi kod unutrašnje jedinice i osetim rukom kod unutrašnje jedinice da nešto duva.Vičem zavrći.Reko duva ovo curu,neveruje ja reko stavi ruku idem ja da pustim.Opet puštam kroz 7 metara cevi on viče zavrći,duva.Prepostavka da nije dobro holender zatego ili pretego na unutrašnjoj ili ispertlo.
Pitanje koje mi je najvažnije.Dali je previše iscurelo gasa(R32) i dali da tražim da isti ispusti do kraja i onda ga propisno po gramaži iz specifikacije sa vagom napuni kolko je propisano.
Klimu nije montirao do kraja juče, danas nastavlja jer je stao posle konstatacije da curi iz sistema koji nije dobro zatvoren.
Molim za svaki savet i sugestiju.Ovakvo iskustvo nisam imao i ne želim nikom.
Klima je hisense CA35YR03G
Punjena sa ekološkim gasom R32

Poslednja izmena:
Prilikom ugradnje inverter 12 btu hisense majstor nije dobro vakumiro,tj iz -30 mu se pri isključivanja kopresora na manometro odma vraćalo na 0
Pustio gas kroz 7 metara cevi i ja čujem da ulazi gas u cevi kod unutrašnje jedinice i osetim rukom kod unutrašnje jedinice da nešto duva.Vičem zavrći.Reko duva ovo curu,neveruje ja reko stavi ruku idem ja da pustim.Opet puštam kroz 7 metara cevi on viče zavrći,duva.Prepostavka da nije dobro holender zatego ili pretego na unutrašnjoj ili ispertlovo.
Pitanje koje mi je najvažnije.Dali je previše iscitelo gasa(R32) i dali da tražim da isti ispusti do kraja i inda ga propisno po gramaži iz specifikacije sa vagom napuni kolko je propisano.
Klimu nije montirao do kraja juče danas nastavlja jer je stao posle konstatacije da curi iz sistema koji nije dobro zatvoren.
Punjena sa ekološki gas R32
Jutro! Nisi ni prvi ni zadnji, bolje sada nego da se desilo kod grijanja, tada je i 3x jaci pritisak u sistemu ( kao kod mene kad je iscurilo ) pa tek tada primjetis. Moze se desiti da nije stegnuto ili sto se cesto desava da je pretegao, posto je stjenka kod jeftinijih cijevi do 0.8 onda taj holedner pukne. U praksi kontrola holednera ( svih ) ponovo obavezno vakumiranje i onda vaga i dopuna novog gasa po specifikaciji koja pise na vanjskoj jedinici. Nek ubaci 5g viska plina ( moje misljenje ) posto vecinom od 7m ide dopuna, ( i to provjeris ) jer kad bude skidao adapter za punjenje taman ce malo iscuriti i to je to. Sretno
U ostalom jel bio trezan 🤣
Ako mu se manometar spustao iz negative u pozitivno znaci da je suplje negdje, kako moze pustati plin...

Opcija 1:Ako ti je radio ovlasceni servis, sa Hisense liste, kukaj uvozniku, mejlovi, pozivi etc, oko nestrucne ugradnje. CIlj je da se dobije nova spoljna jedinica.
Opcija 2: Zoves istog majstora, kazes mu da ponese rekuperator, vagicu, bocu R32 i da se lepo sve izvuce i dopuni po proizvodjackoj specifikaciji (pise na spoljnoj J koja gramaza treba)
Opcija 3: Sve isto kao za opciju 2, samo pozoves drugog majstora, jer pretpostavljamo da prvi nema nista od navedenog.

Preporucujem opciju 1...

Opcija 1:Ako ti je radio ovlasceni servis, sa Hisense liste, kukaj uvozniku, mejlovi, pozivi etc, oko nestrucne ugradnje. CIlj je da se dobije nova spoljna jedinica.
Opcija 2: Zoves istog majstora, kazes mu da ponese rekuperator, vagicu, bocu R32 i da se lepo sve izvuce i dopuni po proizvodjackoj specifikaciji (pise na spoljnoj J koja gramaza treba)
Opcija 3: Sve isto kao za opciju 2, samo pozoves drugog majstora, jer pretpostavljamo da prvi nema nista od navedenog.

Preporucujem opciju 1...
A zasto bi se mjenjala spoljna j?
A zasto bi se mjenjala spoljna j?

Nestrucna ugradnja od pocetka, nije OBF proizvod, niti greska krajnjeg kupca.
Ovo je pod uslovom da je radio ovlasceni servis a ne Pera iz kraja, jer on "kida" kako ugradjuje.
Malo se pripreti trzisnom, malo lose reklame na drustvenim mrezama, bude se extremno jaako dosadan u dosledan u zvanju servisa ili uvoznika....

Nestrucna ugradnja od pocetka, nije OBF proizvod, niti greska krajnjeg kupca.
Ovo je pod uslovom da je radio ovlasceni servis a ne Pera iz kraja, jer on "kida" kako ugradjuje.
Malo se pripreti trzisnom, malo lose reklame na drustvenim mrezama, bude se extremno jaako dosadan u dosledan u zvanju servisa ili uvoznika....
Ok, ali zasto mjenjati vanjsku kad je samo gas izcurio, nema logike, takodje to nebi niko ni pristao. Nista " lose " toliko. Ispraznis, vakumiras i sve ok. Nije ni prvi ni zadnji kome se to desilo, bitno je da se ispravi. Normalno bi bilo da serviser ima komplet sve kod sebe i odma u istom danu to uradi kako treba.

Naravno, idealni uslovi, normalan majstor, sa sve opremom koja je potrebna.....ali...ovo mi je od pocetka delovalo nestrucno i neovlasceno...
Nekad se strucnost proveravala, ako majstor ima vakuum pumpu, danas svi imaju, ali izgleda ne znaju da koriste kako treba.
Kod ovog majstora, ja bi izbegao celu dalju pricu, jer krenimo od 7m istalacije, da li je dodato dodatnih 10g gasa na pocetku? "Ma ne treba komsija, radice to i bez, ima gasa dovoljno"
Razumem i tvoj pogled @Boy_81 sa majstorske perspektive, ali zasto bi nesto popravljali sto nije radio od pocetka? A nije greska krajnjeg korisnika ni malo.

Sta bi mogao biti ovaj zvuk prilikom rada klime.U pitanju je vox, 3 metra instalacije,vakumirana.Zvuk se cuje na hladjenju i grejanju.Klima hladi i greje ali ima ovaj zvuk.

Kod mene nema tog zvuka, samo se čuje tiho zujanje.
A to za 3 metra instalacije kaže Heatmaster na YouTube da uopšte ne treba biti 3 metra

Poslednja izmena:
Kod mene nema tog zvuka, samo se čuje tiho zujanje.
A to za 3 metra instalacije kaže Heatmaster na YouTube da uopšte ne treba biti 3 metra
Goni tu budalu u pm!

—————————————————————

Legla Haier Pearl Premium 12k, prvi utisci, unutrasnja je jako tiha na quiet rezimu i na prvoj brzini, pritom ima dobar protik vazduha. Spoljna jedinica tiha. Na unutrasnjoj jedinici peraja usmerivaca i horizontalna i vertikalna odlicno usmeruju vazduh sto nije slucaj kod mnogo klima.

Ova klima poseduje wifi, grejace tacne i kompresora, UV-C sterilizaciju vazduha, i jos po koju dodatnu funkciju. Uz sve to, SCOP je 4.6 sto je svrstava u A++ rang na grejanju. Mislim da je ovo stvarno best buy za 480€

Prilozi

• 801BF256-206A-4262-AC3C-DDB1D8DDC35A.jpeg
    801BF256-206A-4262-AC3C-DDB1D8DDC35A.jpeg
    271.5 KB · Pregleda: 91
To je Haier Pearl Premium AS35PBPHRA-PRE ?
Kakve su klime Haier ? Čiji je brend? Slabo su se pominjale nekoliko strana koje pratim.

Prilikom ugradnje inverter 12 btu hisense majstor nije dobro vakumiro,tj iz -30 mu se pri zavrtanju manometra i isključivanja kopresora na manometru odma vraćalo vrednost na 0
Pustio gas kroz 7 metara cevi i ja čujem da ulazi gas u cevi kod unutrašnje jedinice i osetim rukom kod unutrašnje jedinice da nešto duva.Vičem zavrći.Reko duva ovo curu,neveruje ja reko stavi ruku idem ja da pustim.Opet puštam kroz 7 metara cevi on viče zavrći,duva.Prepostavka da nije dobro holender zatego ili pretego na unutrašnjoj ili ispertlo.
Pitanje koje mi je najvažnije.Dali je previše iscurelo gasa(R32) i dali da tražim da isti ispusti do kraja i onda ga propisno po gramaži iz specifikacije sa vagom napuni kolko je propisano.
Klimu nije montirao do kraja juče, danas nastavlja jer je stao posle konstatacije da curi iz sistema koji nije dobro zatvoren.
Punjena sa ekološkim gasom R32
Tvoj problem reši vrlo prosto na sledeći način:
- Pozovi montera da ispravi grešku (koje se dešavaju i nisu smak sveta) tako što će da skine unutrašnju jedinicu i da ponovo ispertla spojeve sa dodatim cevima. Kada to završi ide vakumiranje a poželjno je proveriti instalaciju i na pritisak od nekih 20bara, jer će pre pokazati anomalije na pritisak nego na vakuum. I kada tu proveru i vakumiranje odradi da dopuni gasom koliko piše na samoj klimi da treba da ima u sebi.
Ne treba da dodaje ništa jer je klima prednapunjena za tvoju dužinu cevi. pusti to sve u rad i to je to.

Kakve su klime Haier ? Čiji je brend? Slabo su se pominjale nekoliko strana koje pratim.
Kineski brend. Sami prave klime.
U Kini važi za premijum proizvođača kućnih aparata.

Jeste, to je taj model. Dobre su generalno, Pearl je je dosla ovde relativno nedavno i po specifikacijama, a bome i fizicki, deluje kao dobar uređaj. Spoljna jedinica ima 29kg. Dosta je široka, kondenzator sa gustim lamelama, velika površina za razmenu toplote. Ima istu spoljnu jedinicu kao Tundra 18k, samo je ova Pearl 12k laksa za svega 3-4kg.

Malu zamerku bih ostavio što se tiče daljinskog upravljača, prilično je siromašan kao kod većine Haier klima. Mislim na izuzetno sitan displej.

Prilozi

• 51E7B10A-C5DF-4EB8-87B1-A735E5A371C4.jpeg
    51E7B10A-C5DF-4EB8-87B1-A735E5A371C4.jpeg
    363.3 KB · Pregleda: 47
  • 7F5C4F29-5A4B-4C83-8075-0EE92FB0B4A0.jpeg
    7F5C4F29-5A4B-4C83-8075-0EE92FB0B4A0.jpeg
    321 KB · Pregleda: 45
  • 5D24093B-45FF-4D86-8147-EB6478DDA30C.jpeg
    5D24093B-45FF-4D86-8147-EB6478DDA30C.jpeg
    385.1 KB · Pregleda: 44
  • 5AF844EC-AE87-4326-B508-1B7DEBE2BACD.jpeg
    5AF844EC-AE87-4326-B508-1B7DEBE2BACD.jpeg
    226.6 KB · Pregleda: 47
Flexis Plus je jači model, doduše nema grejače tacne i kompresora, niti UV-C sterilizaciju

S tim sto Tundra 18 ima dvoredni izmenjivac u SJ, a Pearl 12 jednoredni, bar tako izgleda na ovoj fotki koju si izbacio!

Moje iskustvo sa Hisense klimom i servisom.

Kupljena Hisense Nordic pre nekih 15 meseci, ugrađena od strane ovlašćenog servisa. Prvo što sam primetio je neubičajeno brujanje spoljne jedinice prilikom grejanja. Vibracije bi se preko nosača prenosile po celoj kući.

Prijavio problem, dolazili majstori nekoliko puta, stavljali druge kraće nosače, gumene amortizere... opet sve isto. Postavljao sam i snimke ovde na forumu, neki su tvrdili da je sve to normalno?!

Pošto nije bilo prošlo 6 meseci od kupovine majstori predlože zamenu cele spoljne jedinice. I gle čuda ova nova ne bruji, ipak to brujanje nije bilo normalno. Super!

Medjutim... pošto mi je klima u prostoriji koja se ne koristi stalno, ona je samo testirana i ostavljena tako, sve do ove zime. Kada sam utvrdio da klima lepo greje, ali zato posle desetak minuta rada počinje i da nesnosno zviždi...

Opet majstori, kažu da to nije normalno, odneli je i zemenuli ventil ( možda čak i ceo kompresor, nisam siguran ) montirali je nazad, kad ono opet isto... ne znaju šta je. Odneli je i odobrili mi povrat novca.

Sad ne znam sta kupiti umesto ove, ali drugi Hisense ipak ne bih.

Nazad
Vrh Dno