Šta je novo?

GREE klima uredjaji

Pozdrav svima 🙂

1. Da li Energy Net u Nišu prodaje i ugrađuje klime fizičkim licima ili moram preko nekog preduzetnika servisera ili druge firme?
2. Da li je za grejanje neizolovane spavaće/radne sobe od 10m² u kući u Nišu bolja:
GREE AMBER PRO 12K (74.900 RSD) ili
GREE AMBER ULTRA 12K (121.000 RSD)?

Svestan sam da je spoljna jedinica na AMBER ULTRA 1,57 puta teža i 1,3 puta veća u odnosu na spoljnu jedinicu AMBER PRO.

Hteo bih da kupim za početak jednu inverter klimu za spavaću sobu koja trenutno nema nijedno grejno telo. Ako može da održava više od 23 stepeni preko zime onda bih kupio još dve klime i izbacio jednu TA peć iz dnevne sobe, koja je trenutno jedino grejno telo, osim norveškog radijatora u WCu. Prva klima bi grejala sobu (10m²), druga dnevnu (15m²) + kuhinju (7m²), a treća hodnik (10m²) (ukoliko bude bilo potrebe, tj. želim 23+ stepeni u celom stanu).

❄️Polovina stana u kući ima 5cm stiropora i odlične PVC prozore. Stan ispod i iznad se ne greju. Nekad će da se doda 12cm stiropora na ostatak stana i gornji stan će da se greje, ali trenutno razmišljan koji model za spavaću sa trenutnim (velikim) gubicima.

Spavaća soba ima:
1 spoljni zid sa odličnim PVC prozorima ali bez ikakve izolacije
1 zid ka zatvorenoj garaži
1 zid ka hodniku
1 zid ka dnevnoj koju trenutno greje TA peć

👂AMBER ULTRA za 22 (dB)A izbacuje 350 m³/h odnosno za 24db izbacuje 450 m³/h.
👂AMBER PRO za 29 (dB)A izbacuje 390 m³/h odnosno za 31db izbacuje 420 m³/h.

3. Koliko je AMBER PRO tiha na najtišem sleep modu, tj. bučna u sred noći kada se ništa drugo ne čuje? Nisam siguran koliko će da mi smeta buka tj. hum klime za celodnevno hladjenje i grejanje. Sviđa mi se što AMBER ULTRA ima dva moda tiša od najtišeg na AMBER PRO.

🧼Prednost AMBER PRO je što ima funkciju samo-čišćenja i UV-C sterilizaciju dok AMBER ULTRA nema obe opcije.

Pozdrav svima 🙂
1. Da li Energy Net u Nišu prodaje i ugrađuje klime fizičkim licima ili moram preko nekog preduzetnika servisera ili druge firme?
Prodaju i ugradjuju ovlasceni serviseri od strane energyneta
Cene su malo drugacije u energynet
Amber Pro je 83.000
Amber Ultra je 140.000
2. Da li je za grejanje neizolovane spavaće/radne sobe od 10m² u kući u Nišu bolja:
Za 10m2 bolje idi na drugi brend, ce se pokajati sa Gree u 10m2 ;)
Jos Amber Ultra ili Pro

Poslednja izmena:
Prodaju i ugradjuju ovlasceni serviseri od strane energyneta
Cene su malo drugacije u energynet
Amber Pro je 83.000
Amber Ultra je 140.000
Zašto je skuplja direktna kupovina od dobavljača?

Za 10m2 bolje idi na drugi brend, ce se pokajati sa Gree u 10m2 ;)
Jos Amber Ultra ili Pro

Jel može pojašnjenje zašto Gree nije dobar za 10m2? Znam da su obe klime prejake za malu površinu, ali hoću da se osiguram da mi ceo stan budeo topao i da žena može da zagreje na npr. 27 kada poželi. Razlika od 46000 dinara između dva modela jeste velika, ali ne bih da stavim klimu i budem nezadovoljan jer januara i februara izlazi hladan vazduh ili da često i dugo radi defrost jer sam navikao na centralno grejanje u stanu gde je svugde toplo.

Da naglasim da je u pitanju 10m2 neizolovane sobe: ispod, iznad i 3 zida su hladni a samo 1 zid je deljen sa zagrejanom sobom.

Zahvaljujem se na odgovoru.

Poslednja izmena:
Zašto je skuplja direktna kupovina od dobavljača?
Uvek je kod uvoznika skuplje (makar kod Energynet/Gree)
Jel može pojašnjenje zašto Gree nije dobar za 10m2?
Sto ima visoku modulaciju i ne spusta ispod 500w... To znaci da ce ti radi kao on/off klima!
Npr. zadata temp. 23c ona to na gruva za 10-15min na 25c i ugasi se... pa prdi neki 30-45min dok ne opadne temp. na 22c pa opet krene da greje 10-15min i sve tako u krug...
Tu nema mirno spavanje ;)
ali hoću da se osiguram da mi ceo stan budeo topao i da žena može da zagreje na npr. 27 kada poželi.
Na klime se ne greje na 27c onda bolje kupi neki kalorifer

Poslednja izmena:
I Pro, a tek Ultra su bacanje para za 10m², prejake klime za toliko mali prostor iako je neizolovan.

Prvo sam hteo spartanski Daikin Sensira od 9000 BTU FTXC25D/RXC25D ili 12000 BTU FTXF35E/RXF35E iako mi je bezobrazno što nema podešavanje izduva vazduha levo-desno i što piše da je za grejanje do -15, dok je Gree makar na papiru do -25 i -30. Serviser koji je došao na teren je preporučio Amber Pro 12000 BTU za tu malu sobu a kada je rekao da Gree ima predstavnišvo u Nišu i da su mnogo kulturni i brzi za rezervne delove tada me je ubedio. Takođe me je ubedio jer daju 2+3 godine garancije uz godišnje čišćenje od 4000 dinara. Ne znam postoji li drugi brend koji daje više od 2 godine garancije i nije problematičan za delove.

Uvek je kod uvoznika skuplje (makar kod Energynet/Gree)

Sto ima visoku modulaciju i ne spusta ispod 500w... To znaci da ce ti radi kao on/off klima!
Npr. zadata temp. 23c ona to na gruva za 10-15min na 25c i ugasi se... pa prdi neki 30-45min dok ne opadne temp. na 22c pa opet krene da greje 10-15min i sve tako u krug...
Tu nema mirno spavanje ;)

Na klime se ne greje na 27c onda bolje kupi neki kalorifer

Jel tako radi svaki Gree? Koji onda model Gree-a meni treba za grejanje jedne sobe, za početak? Kupio bih na kraju 3 ako se prvi kupljen model pokaže dobro. Ako ne onda moram da razvlačim radijatore, kupim odžak i gorionik za pelet i napravi šupu za skladištenje peleta a to mi je mnogo velika operacija.

Amber Ultra za sobicu od 10 kvadrata? Velika greška..

Jel možete da pojasnite zašto?
I Pro, a tek Ultra su bacanje para za 10m², prejake klime za toliko mali prostor iako je neizolovan.

Pare nisu toliki problem za modele Gree-a zbog dodatnih 3 godina garancije. Neizolovan je trenutno, a za neku godinu će da bude izolovan, ali meni klima sada treba, za početak za hlađenje.

a za neku godinu će da bude izolovan
Zato bolje da ides na drugi brend!
Za jednu Amber Ultra mozes da kupis npr. 3x TCL i pokrijes ceo stan! Tebi trebaju klime sto nisko moduliraju ispod 200w da izbegnes on/off zbog male kvadrature!
Imas posebnu temu za TCL
Gree ide u veci prostor
Ja grejem sa jednu Amber 9 Premium +60m2, a sa Muse 48m2

Poslednja izmena:
Zato bolje da ides na drugi brend!
Za jednu Amber Ultra mozes da kupis npr. 3x TCL i pokrijes ceo stan! Tebi trebaju klime sto nisko moduliraju ispod 200w da izbegnes on/off zbog male kvadrature!
Imas posebnu temu za TCL
Gree ide u veci prostor
Ja grejem sa jednu Amber 9 Premium +60m2, a sa Muse 48m2

Koji drugi proizvođači imaju nisku modulaciju jer ne bih uzimao jeftine modele i brendove?

Koji drugi proizvođači imaju nisku modulaciju jer ne bih uzimao jeftine modele i brendove?
Japanci imaju nisku modulacija (Fujitsu,Daikin,Mica)
Mozes npr. U dnevnu od 15m2 da stavis neki Daikin, a za spavacu sobu neku TCL!
Greska je ako mislis da jeftine brendove/modele lose radu itd. Ne zivimo u yakutsu da nam trebaju Nordic modele!
Slobodno kokni Gree ali posle nema kukaje zimi: ljudi zasto ova klima non stop pali/gasi :)

Koja je mana ako ubacim Gree u maloj sobi ona non stop se pali i gasi:
  • bučno?
  • više troši struje?
  • haba komponente?
  • oscilira unutrašnja temperatura?

Koja je mana ako ubacim Gree u maloj sobi ona non stop se pali i gasi:
  • bučno?
  • više troši struje?
  • haba komponente?
  • oscilira unutrašnja temperatura?
Ja imam i Pro i Ultra u stanu. Ali meni ne smeta niska modulacija. Doduše meni vrata soba nisu zatvorena pa mi klime duvaju kroz prostoriju i vrata ka hodniku i drugoj sobi. Duga priča, da ne objašnjava. Znači duvaju u prostor ne samo u određeni sobu. Onda visoka modulacija ne dolazi toliko do izražaja i to ne ispada u praksi loše. Bilo bi loše kad bi zatvorio vrata sobe ili soba i onda bi se palila i gasila stalno tj. Kao On-Off klima. Oni što je meni bilo važno da imaju snagu onda brzo zagreju. E tu su one odlične. Ultra je tu sjajna. Doduše imam parno grejanje pa ih palim posle 22h. Ali opet.... Ja bih ti savetovao da zadržiš TA peć da ti noću akumulira toplotu, kad je struja jeftina a da preko dana (i noću ako treba) samo dogrevaš klimama.
Ako možeš da nađeš nešto u rangu Gree, da ima 5 godina garancije a da nisko modulira onda poslušaj ljude koje imaju iskustva. Daikin je najbolji ali vidi kakva je cena. Mislim da ti ne treba da preplatiš. Uzmi onoliko koliko ti je neophodno. Možda bi ti dobro odradila 2 Bergen Kron 12. One su oko 60 000. Ili Gree Airy. Ili ići po svaku cenu na nižu modulaciju. Iščitaj teme pa razmisli. Meni je moje iskustvo zasad sasvim dobro. Ne marim za nisku modulaciju. Samo otvorim vrata i gruvaj.

Poslednja izmena:
E da, Gree Amber Pro bolje podiže krilca na gore i neće mi trebati deflektor na hlađenju. Ultra manje podiže i moraću da uzmem uskoro usmerivač vazduha jer me (zbog visine)ipak malo kači u potiljak kad sedim u dnevnom boravku). Samo kad je na hlađenju.

Fujitsu KG (jača) ili KM (malo slabija) serija npr, nisko moduliraju.
10m2 je premali prostor za neku aždaju od klime. Ambere nikako u toliki prostor kao što ti rekoše ljudi je iz mnogo iskustava se zna da nisu pogodne za male prostorije.
Razumemo da ti novac možda nije problem ali moraš naći nešto što će da odgovara. :)

Ja sam pre neki dan kupio Fuji 12 KGCG da Grejem 33m2 na Zlatiboru pa ti sad preračunaj tebi za 10m2 koliko treba. :)

@pppredrag

Zato što je prejaka za tako mali prostor odnosno ne modulira nisko i radit će kao on/off klima, non-stop će se gasiti i paliti i trošiti više struje

Gree u 10m2 je budalastina
U prelazni period ce mu prdi klima u 10m2 po 45min, lagano i vise... bas zbog te visoke modulacije da li otvorena vrata ili ne!

Neka stavi multi-split Amber Ultra sto je sigurno, sigurno je :LOL:
Sa Gree u takve male sobe moze samo da se pokajati!
Pricam iz iskustva kod drugare, kako one rade/radile u male sobe i skoro svako je zamenio posle 2 sezone!
Kad mi drugar rece sta je bre ovo samo pali/gasi po 20x na dan i temp. stalno 3c gore/dole cas mi toplo pa hladno :LOL:
Drugo je kad to stavis u preko 20m2 pa to fino gruva sa 500-600w...

Poslednja izmena:
Ću uradim tako, 'fala... Zvali iz servisa poslaće fiskalni poštom pa ću priložim uz račun...
Nego, samo da se ispravim, aplikacija za Cliviu ima potrošnju struje, nadam se da je tačna... Samo nikako da ukačim da mi na daljincu ili klimi piše trenutna temperatura a ne samo zadata...
Kako mislis aplikacija za Clivia? Ja sam nasao samo Gree+ ali ja nigde ne vidim da ima nesto posebno od opcija.

Nije problem da Gree Amber Pro greje dnevnu od 15 kvadrata i kuhinju od 7 sa otvorenim vratima? Koliku temperaturu bi očekivao ako Gree uvek radi sa 500-600W?

Onda pošto je lakše da se odabere klima za veću površinu nego sa manju sobu, sada bih ugradio Amber Pro a u manju spavaću sobu ništa. Ako mi baš ne odgovara za grejanje koristiće se samo za hlađenje. Da li je to okej?

- - -

Koje marke osim Gree/Bergen i Beko nude 2+3 godine garancije?

Gree u 10m2 je budalastina
U prelazni period ce mu prdi klima u 10m2 po 45min, lagano i vise... bas zbog te visoke modulacije da li otvorena vrata ili ne!

Neka stavi multi-split Amber Ultra sto je sigurno, sigurno je :LOL:
Sa Gree u takve male sobe moze samo da se pokajati!
Pricam iz iskustva kod drugare, kako one rade/radile u male sobe i skoro svako je zamenio posle 2 sezone!
Kad mi drugar rece sta je bre ovo samo pali/gasi po 20x na dan i temp. stalno 3c gore/dole cas mi toplo pa hladno :LOL:
Drugo je kad to stavis u preko 20m2 pa to fino gruva sa 500-600w...

Drugari su imali Gree u maloj sobi i na kraju su izbacili Gree i ugradili drugu marku ili model? Šta su ugradili?

Jel brzinu bolje da drzim na auto ili da fiksiram jacinu? I sta je ovo health, uvc i air mode na aplikaciji? Gree Clivia.

Bolje Fix-Fan (2-3)... Auto-Fan brzo spusta na 1
Za ostalo imas gree uputstvo :)

Poslednja izmena:
@style53
Procitao sam ali ne znam cemu sluzi ta hladna plazma i uvc i kada se i kako koristi. A ovo air uopste nama u uputstvu.

Drugoj osobi treba Gree primarno za hladjenje sobe od 10 kvadrata uz otvaranje vrata ka ostatku stana polovine dana, kao i za dogrevanje iako postoji centralno grejanje na radijatore u zgradi jer osoba voli toplo.

1. Kako se Gree Clivia AI pokazala drugima?
2. Jel i Clivia AI ima minimalnu modulaciju od 500-550?
3. Kada se spominje minimalna modulacija za Gree da li je isto visoka minimalna modulacija i za hlađenje, tj za malu sobu Gree će isto da se zaleti, ohladi, i pauzira dok ne poraste temperatura više od zadate?

1.Dobro se pokazala Gree Clivia
2.Neko napisao da je uhvatio da spusta do neki 220w(12btu) na grejanje... A Clivia 18btu spusta do 400w
3.Na hladjenje spusta ispod 200w i ne pauzira nego iskljuci samo kompresora, a kod unutrasnje vrti dalje ventilator cim poraste temp. pali se kompresor i ona krece ponovo da hladi...

Poslednja izmena:
Hteo bih da kupim za početak jednu inverter klimu za spavaću sobu koja trenutno nema nijedno grejno telo. Ako može da održava više od 23 stepeni preko zime onda bih kupio još dve klime i izbacio jednu TA peć iz dnevne sobe, koja je trenutno jedino grejno telo, osim norveškog radijatora u WCu. Prva klima bi grejala sobu (10m²), druga dnevnu (15m²) + kuhinju (7m²), a treća hodnik (10m²) (ukoliko bude bilo potrebe, tj. želim 23+ stepeni u celom stanu).

❄️Polovina stana u kući ima 5cm stiropora i odlične PVC prozore. Stan ispod i iznad se ne greju. Nekad će da se doda 12cm stiropora na ostatak stana i gornji stan će da se greje, ali trenutno razmišljan koji model za spavaću sa trenutnim (velikim) gubicima.

Spavaća soba ima:
1 spoljni zid sa odličnim PVC prozorima ali bez ikakve izolacije
1 zid ka zatvorenoj garaži
1 zid ka hodniku
1 zid ka dnevnoj koju trenutno greje TA peć
Hmm, da li bi onda za moje potrebe bio dobar izbor Gree Clivia AI?

Zahvaljujem. Sada mi je jasno da Amber Pro i Amber Ultra nisu za malu sobu jer ipak hoću da sve vreme greje/hladi klima, što ispada da može Gree Clivia AI. Ja sam razmišljao logikom skuplje = bolje jer nisam znao da Gree ne može da spusti potrošnju kao npr Daikin.

Zašto je model od 12000 BTU manje efikasan?

Da li je za malu sobu od 10 kvadrata bolja CLIVIA AI 9000 BTU?

1747013008834.png

Sigurno se ne kupuje Clivia 9btu nego odmah 12btu i svakako je 12 jaca
Opet ti kazem da ce se pokajati sa Gree u spavacu sobu od 10m2! Vidim da gledas na buke(dB) i potrosnju to znaci da ce ti raditi na Quiet ili Fan 1! Onda tek krece ludilo, sto se brzo zagreje oko klime i tega rezim on/off + Na Quiet ili Fan 1 nema niska modulacija kod Gree nije to japanac...

Nazad
Vrh Dno