Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Da li je dobar raspored da spoljna jedinica bude iznad unutrašnje jedinice a da kondez crevo izlazi zasebno iz zida pod nagibom?

Razlog je da bi spoljna jedinica bila daleko od prozora i terasa kuće (iznad prozora) da ne smeta i da bi bila na sunčanoj strani (zbog grejanja).

Pogledajte prilog 492246
Ne smeta ništa

Ja sam taj član 😎
Stvarno je neverovatno koliko je ovaj Miroslav istrolovao ovu temu, nisam skoro ulazio, rekoh da bacim pogled, čovek se ubi da objasni kako su klime za prelazni period i da nema šanse da bude kao centralno nikada. A ima dve kuće sa jednim brojilom i onda upoređuje potrošnju, ulazi u crveno itd...
Pisao sam X puta i neću više da se ponavljam, 5 klima, 90m2, izolacija, ima u temi Solarni paneli svaki račun ove zime koliko je bio, nisam imao rezerve kilovata za decembar, januar i februar, mart je napravio dovoljno.
Sledeća zima će biti prava računica.
Kuća je ugrejana na 23C, garaža indirektno ne pada ispod 9C pasivno se dogreva iz kuće i to je to.
Nikad nisam ušao u crvenu tarifu.
Na ovo moram da reagujem. Kako tacno ja to trolujem, tako sto iznosim svoje misljenje. Ovde ako nesto kazes negativno za klime, odmah neko negativno misljenje, i to od coveka koji ima panele pa sa njima nadje da bude merodavan oko grejanja. Gospodin ima svoju struju, pa najbolje da se greje onda na kreku.Uvek cu pisati da je centralno najbolje grejanje, i nije lose da sa klimama poredimo, inace se forum sveo na stalno ponavljanje,oko preporuka klima i brojanje df. Zar nije logicno debatovati oko racunica i raznih kombinacija, zar to nije konstruktivno. Znaci ako na temi klime spomenem pelet iskacem, tako i na temi pelet klime itd,pa sa cime da se porede klime, sa potrosnjom auta, debata ljudi, nista tu nije lose.

Ne radi se o potrošnji i poređenju već o tome da si stvorio takvu sliku o klimama kao da nisu upotrebljive za grejanje van prelaznog perioda..

Ne radi se o potrošnji i poređenju već o tome da si stvorio takvu sliku o klimama kao da nisu upotrebljive za grejanje van prelaznog perioda..
Nije mi to bila namera, mrzi me da se ponavljam, moze se procitati unazad pa ce biti jasnije. Nisam majstor za ugradnju klima ni grejanja, zivim od totalno drugog posla i nemam razloga da nesto hvalim preterano. Ovde na forumu ljudi koji zele informaciju, treba da procitaju i negativne strane oko klima, ja sam na to mislio pa se tema prosirila.Imam 47 god i znam za jake zime preko - 20c, tu klime nema sta da traze, olako ih preporuciti kao jedini vid grejanja je neodgovorno.Tvoje objave citam i misljenja sam da se bas razumes, sigurno si dobar majstor, ali ja imam svoje misljenje,iznosim ga bez preterivanja i ulepsavanja,jer grejanje me jako puni kosta po sezoni,nije mi do sale sa istim.

Na ovo moram da reagujem. Kako tacno ja to trolujem, tako sto iznosim svoje misljenje. Ovde ako nesto kazes negativno za klime, odmah neko negativno misljenje, i to od coveka koji ima panele pa sa njima nadje da bude merodavan oko grejanja. Gospodin ima svoju struju, pa najbolje da se greje onda na kreku.Uvek cu pisati da je centralno najbolje grejanje, i nije lose da sa klimama poredimo, inace se forum sveo na stalno ponavljanje,oko preporuka klima i brojanje df. Zar nije logicno debatovati oko racunica i raznih kombinacija, zar to nije konstruktivno. Znaci ako na temi klime spomenem pelet iskacem, tako i na temi pelet klime itd,pa sa cime da se porede klime, sa potrosnjom auta, debata ljudi, nista tu nije lose.
Imao je 5 klima i pre panela. Sve ima crno na belo na forumu, pa koga interesuje neka kopa unazad.

Ko ima dobru izolaciju i klime dobro rasporedjene u objektu, moze slobodno da se greje i na -20. E sad, treba znati i imati srece da dobro rasporedis klime po objektu, nekom zavrsavaju dve, tri klime a nekom mora klima u svakoj prostoriji. Da li je to isplativo ili ne zavisi od slucaja do slucaja, ali da je moguce, moguce je. Problem je u serviserima koji ugradjuju klime. Niti znaju svoj posao, niti imaju dobre i postene namere prema svojim klijentima. Jednostavno TI sam moras znati vise od njih, da kad dodju shvate gde su dosli, i da nema *******cija! TI si taj koji vodi posao, gde, sta, kako i koliko, oni samo izvrsavaju to sto ti zelis. Sve ostalo, pisi propast.

Ko ima dobru izolaciju i klime dobro rasporedjene u objektu, moze slobodno da se greje i na -20. E sad, treba znati i imati srece da dobro rasporedis klime po objektu, nekom zavrsavaju dve, tri klime a nekom mora klima u svakoj prostoriji. Da li je to isplativo ili ne zavisi od slucaja do slucaja, ali da je moguce, moguce je. Problem je u serviserima koji ugradjuju klime. Niti znaju svoj posao, niti imaju dobre i postene namere prema svojim klijentima. Jednostavno TI sam moras znati vise od njih, da kad dodju shvate gde su dosli, i da nema *******cija! TI si taj koji vodi posao, gde, sta, kako i koliko, oni samo izvrsavaju to sto ti zelis. Sve ostalo, pisi propast.
E sad ispada da su serviseri po tebi totalne neznalice i loši ljudi sa lošim namerama.
Ne vidim poentu zaluđivanja i tu teoriju da u sve moraš da se razumeš da bi ti neko uradio? Šta ja imam tu da znam i da se razumem u klime i da nekog proveravam.
Moje je da kažem hoću klimu da mi postaviš ovde a njegovo je da to i uradi i šta tu toliko ima da se sitničari i da se proverava stvarno mi nije jasno?
Možda može da mi da neki bolji predlog i da mi to razumno objasni da bi to i prihvatio ako ne opet postavi gde sam mu pokazao i to je to.

Ne razmišljam o kupovini ali me živo zanima kako i da li ovo funkcioniše? Još piše od 30 do 45m2.

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    36.6 KB · Pregleda: 65
E sad ispada da su serviseri po tebi totalne neznalice i loši ljudi sa lošim namerama.
Ne vidim poentu zaluđivanja i tu teoriju da u sve moraš da se razumeš da bi ti neko uradio? Šta ja imam tu da znam i da se razumem u klime i da nekog proveravam.
Moje je da kažem hoću klimu da mi postaviš ovde a njegovo je da to i uradi i šta tu toliko ima da se sitničari i da se proverava stvarno mi nije jasno?
Možda može da mi da neki bolji predlog i da mi to razumno objasni da bi to i prihvatio ako ne opet postavi gde sam mu pokazao i to je to.
Svako ima svoje iskustvo. I na osnovu toga donosi sud. Ima raznih ljudi pa i među serviserima. Ja imam sa njima odlično iskustvo. Doduše jedan me je navodio na Midea Breezless kao najbolja je i tražio mi je 200 eura više za nju nego što realno košta. plus 30 evra je bio skuplji za ugradnju. Ali iskren da budem imao je dobre ideje oko ugradnje koje nisam primenio ali je moglo i to da bude solidno rešenje. U Nišu su serviseri bili sjajni, pošteni i dobronamerni. Za normalne pare su odradili veći posao, klime sam naručio da stignu kod njih, odradili ugradnju kad i kako meni odgovara i dali par odličnih saveta i nisu mi dali da ništa preplatim nepotrebno. Da nisam našao ovlašćene servisere za Gree u Negotinu , zvao bi njih iz Niša. Čuli smo se par puta ali je bilo komplikovano pa sam to rešio u Negotinu. I ovde je serviser ispao ok, i pošten. Ali naravno, ušao sam u priču sa već pristojnim predznanjem. I tražio je punu cenu za klime ko sa sajta Energy net-a. Ali sam mu ja dao ponudu koju sam našao na netu. I našli smo se na najniža cena + 2000( koliko bi me otprilike koštala isporuka). Ugradnja 14000. I 2500 za svaki metar instalacije preko 3m.

@Shomkez morao bi da proveris da li je bucna posto se cesto cuju kao helikopter

Ne razmišljam o kupovini ali me živo zanima kako i da li ovo funkcioniše? Još piše od 30 do 45m2.
To je pingvin klima. Sobna. Sve je spakovani u 1 jedinicu. Ali je vučna i mora da se izbaci ventilaciono crevo kroz prozor. I da se prazni posuda s vodom. Ova je standardna....On-Off klima. Ova ne greje ima samo hlađenje....

A, ok. Glupo je što ne piše da mora crevo da se izbacuje napolje.

Ovo što je @zikapn napisao za servisere je nažalost velika istina. Mnogi serviseri su samo monteri koji su tu da okače klimu na zid, a nemaju pojma o klimama, načinu njihovog rada, odabiru klime u odnosu na potrebe objekta i slično. Modulacija - šta je to? Intervali odlaska u defrost itd.. Kao što nekome htedoše ovde na forumu da uvale Amber Ultra 12k u spavaću sobu. Većina tih montera radi po principu da čuje da je neka klima dobra i samo nju preporučuje. Nije on daleko od istine ali takva klima nije za prostor od 10ak kvadrata.

Ej, treba mi klima za spavaću od 10m2?
-Brateee uzmi Gree Amber to je zver od klime može da greje do -30 ima grejače u spoljnoj jedinici.
UUU važi, kupljeno.
//// I posle kad ima tornado u spavaćoj i modulaciju od 500W đavo je kriv.

Činjenica je da će ta klima raditi posao, ali neće ni blizu dobar komfor biti kao sa nekom klimom koja može nisko da modulira i koja je pre svega dosta, dosta jeftinija od Ambera. Pobogu ljudi greju sa TCL od 300€ spavaće sobe prevashodno zato što su jeftine, tihe i imaju nisku modulaciju. I nažalost, ta klima će se bolje ponašati od Ambera u tako malom prostoru, naravno ne i na minusu ali.. da.

Montiram čoveku Azuri Supra (Gree Muse), čoveka sam upoznao sa činjenicom da ne ide ispod 500W i to je to. Ima nakačen tapo na nju, i stvarno je tako. Kaže mi nedavno, priča sa kolegom na poslu o toj klimi. Taj kolega posle redovnog posla se bavi montažama klima i ima firmu za to. Kaže mu taj kolega da je to vrh klima (što i jeste), ali da bi ona morala da spušta niže potrošnju ako je ispravno montirana. Prvo, lik ne zna šta je modulacija i da svaka klima ima različitu donju granicu modulacije. Drugo, to je upravo ono što pričam, razlika između montera i servisera/tehničara, gde on većinom samo buši rupe u zidu i kači klime, a malo šta znanja ima o klimama; dok ja evo već godinama pratim forume, znam boljke, prednosti i mane različitih brendova i modela, i to je kada se neko bavi onim što ga zanima. Ne želim da se ovo shvati pogrešno, da ja veličam sebe ili nešto sl. već da dam konkretan primer. Jeste da svako sebe i svoga konja hvali ali su ovo argumentovane činjenice.

Tako da velika je razlika između mišljenja servisera o preporukama za određene klime, prvenstveno zbog gorenavedenog problema, a onda na vrh toga dolazi procenat na prodaju određenog brenda ili modela i sl.. Treba svaki predlog uzeti sa rezervom i raspitati se na više mesta. Neki dan čovek navalio da mu stavim Hisense Nordic u Sobu od 16m2... toliko o tome.

Ovo što je @zikapn napisao za servisere je nažalost velika istina. Mnogi serviseri su samo monteri koji su tu da okače klimu na zid, a nemaju pojma o klimama, načinu njihovog rada, odabiru klime u odnosu na potrebe objekta i slično. Modulacija - šta je to? Intervali odlaska u defrost itd.. Kao što nekome htedoše ovde na forumu da uvale Amber Ultra 12k u spavaću sobu. Većina tih montera radi po principu da čuje da je neka klima dobra i samo nju preporučuje. Nije on daleko od istine ali takva klima nije za prostor od 10ak kvadrata.

Ej, treba mi klima za spavaću od 10m2?
-Brateee uzmi Gree Amber to je zver od klime može da greje do -30 ima grejače u spoljnoj jedinici.
UUU važi, kupljeno.
//// I posle kad ima tornado u spavaćoj i modulaciju od 500W đavo je kriv.
522x0

Meni je serviser hteo da uvali 12000 BTU Gree Amber Pro za 10 kvadrata, a ja sam se premišljao za Gree Amber Ultra samo jer je teža i skuplja, ne znajući da nijedan Gree model ne može nisko da modulira (https://forum.benchmark.rs/threads/gree-klima-uredjaji.479835/page-161). Doduše o klimama sam jedino znao da mi treba 9k a ne 12k i to mi je bilo sumnjivo pa sam se zato obratio forumu. Za nedelju dana sam mnogo naučio, najviše jer mi je @optokapler lepo razjasnio.

Molio bih za predlog kupovine odgovarajuce klime. U pitanju je kuca, soba je 32m2, PVC prozori, na tavanskoj ploci je 20cm vune, zidovi nemaju izolaciju. Klima bi trebalo da se koristi i za grejanje.

Do nedavno sam tu imao Hisense Nordic, ali sam je vratio zbog cudnih zvukova koji su je javljali prilikom grejanja.

Sada ne mogu da pronadjem adekvatnu zamenu za isti i slican budzed od oko 60k.

Bitno je da je tiha, tj. da ne ispusta razne zvukove. I po mogucstvu da modulira ispod 400w

Bio bih vam zahvalan na predlozima!

A dali monteri trebaju znati to sve?? Takodje i serviser zna da popravlja ali svaki detalj dali je duzan da zna? Dali mehanicar zna za svaki auto ubrzanje od 0-100 ili elektricar kad ugradi masinu za sudje da zna svaki program?? Mozda se moje misljenje razlikuje, ali po meni kad kupujes klimu u nekoj prodavnici klima trgovac to treba da zna. Kao i ondaj sto prodaje auta koliko je ubraznje, primjera radi. Super je ako monter za vise ali, dali je duzan da zna sve o svakoj klimi, a ima ih koliko hoces i stalno izlaze novi modeli. Majstori bi trebali znati koji se proizvod manje kvari i koji je kvalitetniji po mom razmisljanju, naravno i kvalitetno ugraditi klimu jer mu je to posao a trgovac koji prodaje detalje. Sto se tice defrosta, kako znati koliko ide u df kad nisu svuda isti uslovi. Takodje na forumu se konstanto iste klime preporucuju i cesto su ljudi nezadovoljni kad dodju hladnija vremena. Isti odgovori i tako u nedogled. Klime se gledaju kad ce se razlika isplatiti a ne kako ce grijati. Ljudi kupuju za prelaz pa kad svate da je lakse i heftinije od ostalih grejnih tjela onda sto duze da se grije, a klime nisu za to sposobne iako to kinezi na papiru napisu. @Milan81 tvoj budzet je nekih 500€ ako sam pogodio kurs, grijanja za tu cjenu nema da je tiha na minusima, da ide u niske modulacije itd, izvini sto sam tako direktan. Mozda kad ljidi svate da za grijanje treba dobar i kvalitetan proizvod, manje ce imati problema. Svatam da je i tesko izdvojiti pare, nekad i nemoguce za kvalitetnu klimu ali realnost je takva.

Poslednja izmena:
...Većina tih montera radi po principu da čuje da je neka klima dobra i samo nju preporučuje.
Nisu oni tako naivni.. Uvoznik za gree odavno agresivno "napada" tržište, tako što serviserima daje masne rabate..
U poslednje 2-3 god. kod 90% njih je preporuka gree.
Na tri ili četiri mesta sam na pitanje, gde baš muse da ugradiš, dobio odgovor da im je "majstor" preporučio.

A dali monteri trebaju znati to sve?? Takodje i serviser zna da popravlja ali svaki detalj dali je duzan da zna? Dali mehanicar zna za svaki auto ubrzanje od 0-100 ili elektricar kad ugradi masinu za sudje da zna svaki program?? Mozda se moje misljenje razlikuje, ali po meni kad kupujes klimu u nekoj prodavnici klima trgovac to treba da zna. Kao i ondaj sto prodaje auta koliko je ubraznje, primjera radi. Super je ako monter za vise ali, dali je duzan da zna sve o svakoj klimi, a ima ih koliko hoces i stalno izlaze novi modeli. Majstori bi trebali znati koji se proizvod manje kvari i koji je kvalitetniji po mom razmisljanju, naravno i kvalitetno ugraditi klimu jer mu je to posao a trgovac koji prodaje detalje. Sto se tice defrosta, kako znati koliko ide u df kad nisu svuda isti uslovi. Takodje na forumu se konstanto iste klime preporucuju i cesto su ljudi nezadovoljni kad dodju hladnija vremena. Isti odgovori i tako u nedogled. Klime se gledaju kad ce se razlika isplatiti a ne kako ce grijati. Ljudi kupuju za prelaz pa kad svate da je lakse i heftinije od ostalih grejnih tjela onda sto duze da se grije, a klime nisu za to sposobne iako to kinezi na papiru napisu. @Milan81 tvoj budzet je nekih 500€ ako sam pogodio kurs, grijanja za tu cjenu nema da je tiha na minusima, da ide u niske modulacije itd, izvini sto sam tako direktan. Mozda kad ljidi svate da za grijanje treba dobar i kvalitetan proizvod, manje ce imati problema. Svatam da je i tesko izdvojiti pare, nekad i nemoguce za kvalitetnu klimu ali realnost je takva.
Vidiš, ima jedna bitna razlika. U svetu klimatizacije, imaš tržište za BiH na primer, i znaš šta se trenutno nudi na tržištu, i znaš sa čime raspolažeš. Samim tim, recimo, Gree ima ovde npr 5 modela, Hisense otprilike 6, Haier 4 itd.. I ja znam svaki od tih modela, šta mogu ponuditi, šta mogu preporučiti a šta ne. Znam njihove boljke, vrline i mane. Radim sa onim što je trenutno aktuelno na tržištu, neću ja baratati i preporučivati uređaje koji odavno nisu više na tržištu, logično, niti me šta imaju zanimati osim ako trebam da servisiram isti, ali pritom opet nije nužno poznavanje rada te klime. Cilj je pre ugradnje ispuniti neke kvačice na listi da se odabere adekvatan uređaj za dotičan prostor.

Nije kao u svetu recimo, automehaničara, gde npr Opel, izbaci do sada 6-7 generacija modela Corsa, i svaki se totalno razlikuje, i tako za svaki model tipa Astra, Vectra.. a koliko ih je? Suludo je znati ubrzanje za razlicite modele auta, jer koliko je modela automobila trenutno na trzistu, a koliko klima uređaja, na našem?? Baš poredim sa onim što si ti napisao. Znači, automehaničara takvi podaci većinom ne interesuju niti su mu potrebni, jer je njegov zadatak da servisira nešto tj popravi. Dok je moj zadatak da preporučim nešto, na osnovu meni datih parametara prostora, što će na kraju da radi kako treba.

Znači, ja baratam sa okvirno sa nekih 10-15 modela uređaja konstantno, i njih znam u dušu, s tim što odbijam da radim Hisense iako i njih dobro poznajem. Osim foruma i ličnog iskustva, dobijam feedback od ljudi kako se klima ponaša, i te neke laičke podatke koji kasnije meni govore da li se te stvari npr poklapaju sa forumom ili ne, i opet mi doprinose iskustvo.

Molio bih za predlog kupovine odgovarajuce klime. U pitanju je kuca, soba je 32m2, PVC prozori, na tavanskoj ploci je 20cm vune, zidovi nemaju izolaciju. Klima bi trebalo da se koristi i za grejanje.

Do nedavno sam tu imao Hisense Nordic, ali sam je vratio zbog cudnih zvukova koji su je javljali prilikom grejanja.

Sada ne mogu da pronadjem adekvatnu zamenu za isti i slican budzed od oko 60k.

Bitno je da je tiha, tj. da ne ispusta razne zvukove. I po mogucstvu da modulira ispod 400w

Bio bih vam zahvalan na predlozima!
Bergen Kron ili Gree Clivia.

.
Vidiš, ima jedna bitna razlika. U svetu klimatizacije, imaš tržište za BiH na primer, i znaš šta se trenutno nudi na tržištu, i znaš sa čime raspolažeš. Samim tim, recimo, Gree ima ovde npr 5 modela, Hisense otprilike 6, Haier 4 itd.. I ja znam svaki od tih modela, šta mogu ponuditi, šta mogu preporučiti a šta ne. Znam njihove boljke, vrline i mane. Radim sa onim što je trenutno aktuelno na tržištu, neću ja baratati i preporučivati uređaje koji odavno nisu više na tržištu, logično, niti me šta imaju zanimati osim ako trebam da servisiram isti, ali pritom opet nije nužno poznavanje rada te klime. Cilj je pre ugradnje ispuniti neke kvačice na listi da se odabere adekvatan uređaj za dotičan prostor.

Nije kao u svetu recimo, automehaničara, gde npr Opel, izbaci do sada 6-7 generacija modela Corsa, i svaki se totalno razlikuje, i tako za svaki model tipa Astra, Vectra.. a koliko ih je? Suludo je znati ubrzanje za razlicite modele auta, jer koliko je modela automobila trenutno na trzistu, a koliko klima uređaja, na našem?? Baš poredim sa onim što si ti napisao. Znači, automehaničara takvi podaci većinom ne interesuju niti su mu potrebni, jer je njegov zadatak da servisira nešto tj popravi. Dok je moj zadatak da preporučim nešto, na osnovu meni datih parametara prostora, što će na kraju da radi kako treba.

Znači, ja baratam sa okvirno sa nekih 10-15 modela uređaja konstantno, i njih znam u dušu, s tim što odbijam da radim Hisense iako i njih dobro poznajem. Osim foruma i ličnog iskustva, dobijam feedback od ljudi kako se klima ponaša, i te neke laičke podatke koji kasnije meni govore da li se te stvari npr poklapaju sa forumom ili ne, i opet mi doprinose iskustvo.
Nisam konkretno mislio na tebe, ocigledo da ih prodajes mimo ugradnje pa je logicno da bi trebao znati i tehnicke podatke. Takodje i trgovci sto prodaju nauce sta pise na papiru, ali drugacije je kad odredjenu klimu imas ugradjenu kod sebe i provedes jednu zimu sa njom pa vidis kako radi. Generalno sam naveo montere koji samo vrse montazu, oni pokupe klime i vecinom ( ne svi ) ih ne interesuje nista sem naplate, vide vecinom kratko vreme kad se upali i to je to. Sto se tice BiH trzista, neznam iz kog si djela ali tamo takodje imaju jako dobre klime, nije ograniceno samo na par marki tako da izbora ima sa svu plateznu klijentelu.

Hvala na preporukama, za sada:

Gree Clivia SCOP 4.1, spoljna 25.5kg.

Haier Pearl premium koji na papiru ima nesto bolje karatersitike SCOP 4.6, spoljna 28.5kg. Ali nema nesto puno iskustva s njom.

Bergen Kron, koliko sam mogao da procitam u pitanju je domaci "brend" koji se sklapa u Haier fabrici, neka oslabljena Haier Flexis verzija.

Sve kostaju oko 60.000.

Mnogi serviseri su samo monteri koji su tu da okače klimu na zid, a nemaju pojma o klimama, načinu njihovog rada, odabiru klime u odnosu na potrebe objekta i slično. Modulacija - šta je to? Intervali odlaska u defrost itd..
Upravo to je poenta priče da ti izabereš klimu a da ti monter (ne i serviser) namontira klimu. Ne vidim zašto monter mora da bude i serviser istovremeno niti mora da ima znanje servisera da bi bio klasičan monter klima uređaja. Isto tako i serviser ne mora da bude i monter niti mora da ima alat koji ima monter da bi bio serviser.
Isto tako monter i serviser ne moraju da budu i trgovci klimama ili inžinjeri termodinamike i da u sitna crevca znaju tačno da ti preporuče klimu za određeni prostor i da znaju modulacije i svih klima napamet.
Proizvođač je lepo napisao sve karakteristike klime pa čitaš koliko ti je volja i zatražiš par saveta na internetu kako bi otklonio neke nedoumice i to je to, kupiš klimu pozoveš montera, koji ti ne soli mnogo pamet što si ovo što si ono itd, kažeš hoću da klima bude ovde a spoljna onde koliko je to para i kraj priče.

Najčešće se desi da ljudi ne žele da plate duži cevovod kako bi spoljnu jedinicu postavili na neko tehnički bolje mesto i onda klima ne radi kako treba.
Ubedljivo najgora pozicija za spoljnu jedinicu je severna strana bez ikakve zaštite od sunca i vetra. Ja sa komšijom do mene imam istu klimu samo je kod mene u hladovini ispod terase a on je sa stanom do mene postavio na sunce, to kao da nisu iste klime u radu koliko kod mene bolje radi.
A sad kad bi nekom rekao e moraš da dodaš još 5m cevovoda da je postaviš na nekoj boljoj poziciji gde to izađe oko 200e za ugradnju 99.9 posto to ne prihvati i kaže ma šta me briga nek radi kako radi.
Ili komšija Pera će da mi ugradi ja ću da mu pomažem a kad ne ide sve po planu ma to mi neki priučeni majstor ugradio.

Pitanje za @optokapler
Posto si potvrdio za Gree cvila ( ja nepoznam rad te klime ) da budes ljubazan i odgovoris mi na par pitanja ako je moguce.
Mislim da je @Milan81 naveo da ima 37m² prostor, ne izolovana kuca ( izvinjavam se ako gresim ) te da mu treba klima kao PRIMARNO grijanje.
Interesuje me
Dali gree cvila u hladnim nocima tokom zime poslije defrosta lagano pojacava temparaturu ili da gas dok postigne temparaturu pa se "smanji" i nastavi sa radom?
Dali trese na -10c i vise?
Jos mi samo reci mora li da cacaka po daljinskom da ubode temp ili fino radi?

Istrazujem sada za Bergen Kron, koliko vidim da na hadjenju ne ide ispod 300w, a ne grejanju ispod 500w.
Bergen Kron.jpg
To mi se bas ne svidja. Negde sam procitao do je to manje vise zajednicko za Bergen i Haier klime.

Ima li mozda neko informacije kako modulira ova nova Haier Pearl premium?

Nazad
Vrh Dno