Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Brate slazem se ja sa tobom ali ne vidim poentu da neko kupi klimu koja dnevno trosi 30 kwh??? Gde je tu usteda? Slozices se sa mnom da ljudi kupuju klime da bi ipak ustedeli na potrosnji struje. Ja nikada takvo djubre ne bi kupio, ostavio bih TA pec za grejanje. Pa najgora toplotna pumpa ne trosi 30 kwh a greje celu kucu.
Auuuuu pa gde to da pišeš. Sad će da skoče na tebe kako nisi svestan koliki je komfor grejati se na klime, kako je kubik drva 15.000din (a mesečno su trošili 3-4 kubika, a to im je sad zamenila klima od 300€), kako ne vredi bacati pare na toplotne pumpe i kako trebaš da daš par hiljada eura na izolaciju komplet kuće i uzmeš Japanca od 2000-2500€ da ti troši 3kw na dan 🤣
Šalu na stranu ima ovde stvarno razumnih ljudi ali i neviđeno zatucanih. Čast izuzetcima ali ovde stvarno ima ljudi koji i dalje veruju da su prošli super jer im samo klima troši 25kw na dan, slabije im nešto duva ali nema veze sve je to super 😆

Sa druge strane deluje da je energetski efikasnija od Daikina..? Da li je upotrebom Fujitsa kmmcc12 baš znatno manja potrošnja struje (u solidno izolovanom prostoru od 25kvadrata)? S druge strane čitala sam da je Daikin tiši uređaj i manje "duva", stvara ugodniju "klimu" u sobi. Možda ipak Daikin...
Imam Daikin FTXF35D u 45m², Jul i avgust su mi bili uvećani za 500-600 dinara a klima radila svaki dan od 8-22h. Za hlađenje ne znam da li je efikasnija, za grejanje možda jeste. Ovo mi je potrošnja dok je radila u režimu hlađenja.

Prilozi

• IMG_20250210_165512.jpg
    IMG_20250210_165512.jpg
    87.9 KB · Pregleda: 21
@Stefanrbc Kod mene u kući je 28-30°c bez klime leti ako ne otvaram prozore tako da je lako bilo kojoj klimi da ohladi na 25°c a spoljašnja mi na severu u debeloj hladovini, tamo nije bilo preko 35°c u najtoplijim danima. Na sunčanoj strani je bilo i +50°c, izolacija 10cm. Do sad smo izdržavali i bez klime, ovo je prva godina sa klimama leti, i naravno mnogo je prijatnije.

@Stefanrbc Kod mene u kući je 28-30°c bez klime leti ako ne otvaram prozore tako da je lako bilo kojoj klimi da ohladi na 25°c a spoljašnja mi na severu u debeloj hladovini, tamo nije bilo preko 35°c u najtoplijim danima. Na sunčanoj strani je bilo i +50°c, izolacija 10cm. Do sad smo izdržavali i bez klime, ovo je prva godina sa klimama leti, i naravno mnogo je prijatnije.
Tako je i kod mene bilo u kuci +30 na +45,ovo sad leto prvi put sa klimom,videcemo razliku😀

Imam Daikin FTXF35D u 45m², Jul i avgust su mi bili uvećani za 500-600 dinara a klima radila svaki dan od 8-22h. Za hlađenje ne znam da li je efikasnija, za grejanje možda jeste. Ovo mi je potrošnja dok je radila u režimu hlađenja.
Pa to je super. A bio je talas extremnih temperatura. Meni su u tom periodu stigli trostruko veci racuni jer je klima non-stop radila (u iznajmljenom stanu, neka vox ili vivax, ne secam se tacno). Posto bas tu Daikin koju imas hocu da kupim, da li je tiha i blaga po pitanju "duvanja vetra"? Ne znam jesi li imao iskustva sa nekim drugim klimama, pa da uporedis

Pa isto kao sto rekao @kroki23
Pred gasenje ukljucis samo ventilator neki 15-20min i to je to...
Ja obicno krajem juna kad upalim klime, pa sve radu do pocetkom septembra(24/7)
Jedino ako bude duze lose vreme onda ugasim onako ne...

Pa isto kao sto rekao @kroki23
Pred gasenje ukljucis samo ventilator neki 15-20min i to je to...
Ja obicno krajem juna kad upalim klime, pa sve radu do pocetkom septembra(24/7)
Jedino ako bude duze lose vreme onda ugasim onako ne...
citam da je isti princip i za grejanje, nasteluje se temperatura i zaboravi na daljinski. jel mogu da se normalno provetravaju prostorije par puta dnevno?

A bio je talas extremnih temperatura. Meni su u tom periodu stigli trostruko veci racuni jer je klima non-stop radila (u iznajmljenom stanu, neka vox ili vivax, ne secam se tacno).
Verovatno bile on/off i zadata bila takodje dosta niska npr. 20c onda normalno ce da trose, sto uopste i ne moze da postigne zadatu...
citam da je isti princip i za grejanje, nasteluje se temperatura i zaboravi na daljinski
Zadas neku realnu temp. i to je to...
Ja klime drzim leti na 25c nekad i na 23c
Jel mogu da se normalno provetravaju prostorije par puta dnevno?
Naravno

Poslednja izmena:
Auuuuu pa gde to da pišeš. Sad će da skoče na tebe kako nisi svestan koliki je komfor grejati se na klime, kako je kubik drva 15.000din (a mesečno su trošili 3-4 kubika, a to im je sad zamenila klima od 300€), kako ne vredi bacati pare na toplotne pumpe i kako trebaš da daš par hiljada eura na izolaciju komplet kuće i uzmeš Japanca od 2000-2500€ da ti troši 3kw na dan 🤣
Šalu na stranu ima ovde stvarno razumnih ljudi ali i neviđeno zatucanih. Čast izuzetcima ali ovde stvarno ima ljudi koji i dalje veruju da su prošli super jer im samo klima troši 25kw na dan, slabije im nešto duva ali nema veze sve je to super 😆
Zamenila klima od 300 €? Ma vazi, mozda u snovima. Pa da moze da zameni ne bi kostala 300 €...
Slozio bih se sa tobom da ima razumnih i zatucanih ali ok ne mozemo svi da budemo isti. Neko misli za tebe i mene da smo zatucani, mi mislimo da su oni zatucani, sta ces...ni svi prsti na ruci nisu isti kamo li ljudi. Sve je ok dok nema vredjanja.

Meni matematika govori nesto, ako klima dnevno trosi 30 kwh kako je to isplativo? 30 kwh x 31 dan je 930 kwh od toga 310 kwh jeftine struje a 620 kwh skupe struje. To isplativo??? Mozda nekome, meni svakako nije. Dve klime ode u crveno pa se cesljaj ;) i to samo klime, gde je ostala potrosnja???

Igore,

Ne pecaj se....ovaj ti je onaj Milos sto voli da po*ebava sve zivo. Banovan je pa je napravio novi nalog. Koliko se secam rekao ti je da se ne kupas (ne trosis struju-bojler) komentarisao je tvoj racun za struju oko 5.000 koliko se secam... Evo meni dosao racun za struju 7.000 za Januar (bice da se i ja ne kupam) :):):)

Poslednja izmena:
Brate slazem se ja sa tobom ali ne vidim poentu da neko kupi klimu koja dnevno trosi 30 kwh??? Gde je tu usteda? Slozices se sa mnom da ljudi kupuju klime da bi ipak ustedeli na potrosnji struje. Ja nikada takvo djubre ne bi kupio, ostavio bih TA pec za grejanje. Pa najgora toplotna pumpa ne trosi 30 kwh a greje celu kucu.
Tako je, ljudi kupuju klime da bi ustedjeli. Sad, budimo malo realni, nije ovdje potroslia klima, nego prostor i tvoji zahtjevi, klima isporucuje ono sto moze. Svaka klima je ekonomicna ako je kupis za prostor koji joj odgovara. Nece trositi isto tebi sto se grijes na 22° i ja koji furam 25°,26°. Razlika u potrosnji je jako mala izmedju japanca i kineza, ali kultura rada i odrzavanje temperature je neuporedivo, a sve to do jedne granice(nekome mozda smeta sto duva prohladno, pa bez obzira sto radi na 200W)
Toplotna pumpa moze potrositi i vise za jako dobar izolovani prostor😉
Nije neki komfor grijati se na klime, mada moze da bude. Grijanje na TA pec i klimu je neuporedivo. Klima moze da zamijeni i da bude toplo, koliko se napreze i koliko trosi nekoga ne zanima.

Imam neki glupi raspored od stana 52m2
Za sada vox iva 8 x2
Jedan greje sobu od 20m2 i uspeva bez problema i to na 22°C , dok druga greje kuhinju, hodnik, dečiju i kupatilo. E sad problem je sto ne uspeva deciju da ugreje. Pa sam razmisljao da ubacim jos jednu trecu u decijoj sobi. Imam dve klime u opciji TCL TAC-12CHSD/XA73IS ili Bergen Apollo T 12ca.
Znaci u tom nekom cenovnom rangu. Soba je oko 12-13m2. Jedan spoljni zid od cega je 60% prozor i koji je izolovan. Sa time sto bih ubacio klimu smanjio vih potrosnju jedne Vox koja greje vise prostorija. Da li mozda neko ima neku ideju koju klimu u tom cenovnom rangu ubaciti.
Iznad mene nema nikoga. Znaci kara tavan i salonit ploce. Nemam mogucnost uzolacije osim stiropora na plafonu, niti spustanja plavona vise od 5cm jel su visoki prozori.
Hvala na pomoci.

Posto bas tu Daikin koju imas hocu da kupim, da li je tiha i blaga po pitanju "duvanja vetra"? Ne znam jesi li imao iskustva sa nekim drugim klimama, pa da uporedis
Tiha jeste, uglavnom je na auto fen i krilca uvek skroz gore pa ne osetim duvanje a ona ako radi po ceo dan smanji duvanje na minimum i samo održava temperaturu. Ja je držim na 25°c. Ukoliko želiš na brzinu da rashladiš ima i powerful mod, onda duva baš jako, subjektivni osećaj je da tada duva duplo jače od "nekih" osamnaestica sa kojima sam imao dodira. Na poslu imam Hisense, Carrier, Midea, one su tihe ali mi se ne sviđa modulacija a ni minimalna potrošnja jer često rade kao on/off. Beko klima je bučna ali samo pri paljenju, posle je tiha. Daikin spušta na 140w na hlađenju. Uglavnom nisam naišao na unutrašnju da je bučna. Spoljšnje jedinice su na svim klimama bučnije na grejanju i na minusu. Na hlađenju su većina tihe. Ja imam FTXF a vi ste spominjali FTXC, slične su ali se moja F sklapa u Turskoj a ova C u Maleziji. Uglavnom prostor je taj koji troši a ne klima, a hladjenje ne predstavlja problem nijednoj klimi, i sve su u suštini tihe, ostalo su samo nijanse. Ja sam se dvoumio između Fujitsu i Daikin i nijanse su odlučile ali i da sam odabrao Fujitsu ne bih pogrešio. Uglavnom Mitsubishi, Daikin i Fujitsu su mi prvi izbor za glavnu klimu baš tim redosledom. Takav utisak sam stekao kada sam iščitao ceo ovaj forum i odlučio i kupio Daikin.

Poslednja izmena:
Ja imam FTXF a vi ste spominjali FTXC, slične su ali se moja F sklapa u Turskoj a ova C u Maleziji. Uglavnom prostor je taj koji troši a ne klima, a hladjenje ne predstavlja problem nijednoj klimi, i sve su u suštini tihe, ostalo su samo nijanse. Ja sam se dvoumio između Fujitsu i Daikin i nijanse su odlučile ali i da sam odabrao Fujitsu ne bih pogrešio. Uglavnom Mitsubishi, Daikin i Fujitsu su mi prvi izbor za glavnu klimu baš tim redosledom. Takav utisak sam stekao kada sam iščitao ceo ovaj forum i odlučio i kupio Daikin.
Postoji li neka razlika u odnosu na to gde se sklapa?

@sladan Po rečima ljudi sa foruma iz Turske su malo kvalitetniji delovi i više je optimizirana za grejanje nego ova iz Malezije, što ne znači da je bilo koja loša. FTXC je najjeftiniji model, FTXF je za 100€ skuplji. Nisam hteo baš ulazni model pa sam uzeo FTXF35D. Ljudi su zadovoljni i sa FTXC, javiće se već neko ko je ima.

NIsam ni primetila razliku u tom jednom slovu. :) Valjda ce se javiti neko ko ima ovu "F"

FTXF ima znatno jaci kapacitet na minusu u odnosu na FTXC modele. FTXF su iz Turske i nešto su robusnije od FTXC iz Malezije. Navodno je FTXC nešto čak sitno ekonomičnija od FTXF ali je to zanemarljivo, bolje je imati veći kapacitet na minusu naravno. Doplatiš za FTXF i mirna glava. Sve zavisi od prostora u kom se nalazi naravno. Nema greške sa obe ali eto čisto da imaš na umu koja je razlika.

P.S. i da, sad se setih. Neki sa FTXC su pisali da im fiksne brzine ventilatora klima sama smanjuje, ali to je bila 18k ako se dobro sećam. 12k ne bi trebala to da radi, a inače pošto posedujem FTXF za nju sigurno mogu reći da to ne radi.

FTXF ima znatno jaci kapacitet na minusu u odnosu na FTXC modele. FTXF su iz Turske i nešto su robusnije od FTXC iz Malezije. Navodno je FTXC nešto čak sitno ekonomičnija od FTXF ali je to zanemarljivo, bolje je imati veći kapacitet na minusu naravno. Doplatiš za FTXF i mirna glava. Sve zavisi od prostora u kom se nalazi naravno. Nema greške sa obe ali eto čisto da imaš na umu koja je razlika.

P.S. i da, sad se setih. Neki sa FTXC su pisali da im fiksne brzine ventilatora klima sama smanjuje, ali to je bila 18k ako se dobro sećam. 12k ne bi trebala to da radi, a inače pošto posedujem FTXF za nju sigurno mogu reći da to ne radi.
hvala na pojasnjenju. da li to znaci da ako bi namena klime bila prevashodno hladjenje, a grejanje na nivou dogrejavanja i u prelaznim periodima, onda bi i ova FTXC bila ok?
NIsam ni primetila razliku u tom jednom slovu. :) Valjda ce se javiti neko ko ima ovu "F"
"C" greska
@sladan Po rečima ljudi sa foruma iz Turske su malo kvalitetniji delovi i više je optimizirana za grejanje nego ova iz Malezije, što ne znači da je bilo koja loša. FTXC je najjeftiniji model, FTXF je za 100€ skuplji. Nisam hteo baš ulazni model pa sam uzeo FTXF35D. Ljudi su zadovoljni i sa FTXC, javiće se već neko ko je ima.
ja sam mislila da su to sve ulazni, tj. basic modeli.

LJUDI JEL HOCETE DA SNIMIM VIDEO NA JUTJUB MOJE GREJANJE SA KLIMAMA I DA VIDITE RASPORED UNUTRASNJE I SPOLJASNE JEDINICE PA DA PROCENITE SAMI,MOZDA SE NEKO I PRONADJE U VIDEU 😀😀😀

FTXC je skroz okej i za grejanje, s tim da nije za neki veci minus. Ako gledas primarno hladjenje, to moze da uradi bilo koja klima🙂

sad nadjoh neku FTXF35E (umesto D), to je verovatno jedna serija posle..? ode cena na 95hilj. :)

hvala na pojasnjenju. da li to znaci da ako bi namena klime bila prevashodno hladjenje, a grejanje na nivou dogrejavanja i u prelaznim periodima, onda bi i ova FTXC bila ok?

"C" greska

ja sam mislila da su to sve ulazni, tj. basic modeli.
FTXC je skroz okej i za grejanje, s tim da nije za neki veci minus. Ako gledas primarno hladjenje, to moze da uradi bilo koja klima🙂 Vecina klima spusta nisko potrosnju na hladjenju. Ne moras daikina ganjati za to. Ali za dogrevanje bi bilo pozeljno da moze nisko da obori potrosnju da ne bi radila kao on/off klima.

sad nadjoh neku FTXF35E (umesto D), to je verovatno jedna serija posle..? ode cena na 95hilj. :)
Ako je i za grejanje onda bolje FTXF, to E na kraju je ista klima samo serija za 2024 godinu, tako si mi rekli kad sam zvao da pitam, uglavnom nije novi model. 91500 je u Inelektroniku dok je FTXC 75000, bio je 82000, nije mala razlika, 16500 skuplja.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno