Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

@Mr.Wolf
Sta sam ja sve citao druze tamo onda smo mi ovde jos dobri :LOL:
Imaju stvarno solidni modeli od Mice HI ZSX pa do Daikin Perfere 14btu od multi-split...
Greju samo na zadatu 19c max. 20c uvece se obavezno gasi itd.
Onda one price/slike oko senzora sta sve radu da izbegnu on/off u male sobe :LOL:
Da to je tacno, ja radim sa strujom i susrecem se sa nemogucim stvarima.... Kao treba sa se spara energija i oni to slusaju. Sad kod novijih zgrada nemozes ti radijator da odvrnes koliko ti hoces vec zavisno od vanjske temparature tako i u nutra griju... Nemas kontrole nad njima, sem da ih zavrnes.

@Mr.Wolf
Sta sam ja sve citao druze tamo onda smo mi ovde jos dobri :LOL:
Imaju stvarno solidni modeli od Mice HI ZSX pa do Daikin Perfere 14btu i multi-split...
Greju samo na zadatu 19c max. 20c uvece se obavezno gasi itd.
Onda one price/slike oko senzora sta sve radu da izbegnu on/off u male sobe :LOL:
Svedska isto sa temp unutra, to do 20c, i male bebe, gledam, to im je normala, kasnije skontao da imaju ipravo u vecini slucajeva, zdravije je.
Kad sam dosao prvi put, stan ledara ! Zovem drugara, donosi mi kalorifer od 3 kw. To celu noc radi, i tek sutra ok temp.
Srecem sutra zenu sa 2-3 dijeteta, koja nije kao ja dogrevala kaloriferom, kaze hej do :) svi zivi, zdravi, zdraviji nego ja, jel, :)

Za nepoverovati je koliko oni mogu da budu škrti po pitanju štednje, ponekad i zabrinjavajuce.
Ima jedan lik sto snima klipovi na youtube
Koristi ja mislim dve Daikin Perfere gasi klime nocu... Ujutru u sobu 13c Covek lagano pali u dzemper klimu i to jos na ECO posle kratko vreme DF :ROFLMAO:
Pa pokazuje na App kako mu klime samo 3kwh, a druga 5.5kwh potrosile za 12sati rada itd.
Lepo mu jedan napisao u kometari ispod: pusti ta :poop: 24/7 da radu itd. i odjednom komentari pa to mnogo dodje na kraj mesec :ROFLMAO:
Svedska isto sa temp unutra, to do 20c, i male bebe, gledam, to im je normala, kasnije skontao da imaju ipravo u vecini slucajeva, zdravije je.
Kad sam dosao prvi put, stan ledara ! Zovem drugara, donosi mi kalorifer od 3 kw. To celu noc radi, i tek sutra ok temp.
Srecem sutra zenu sa 2-3 dijeteta, koja nije kao ja dogrevala kaloriferom, kaze hej do :) svi zivi, zdravi, zdraviji nego ja, jel, :)
Zato kod nas covek ne moze vise ni penziju da doceka ;)
Sve ode u tri lepe :)

Ima jedan lik sto snima klipovi na youtube
Koristi ja mislim dve Daikin Perfere gasi klime nocu... Ujutru u sobu 13c Covek lagano pali u dzemper klimu i to jos na ECO posle kratko vreme DF :ROFLMAO:
Pa pokazuje na App kako mu klime samo 3kwh, a druga 5.5kwh potrosile za 12sati rada itd.
Lepo mu jedan napisao u kometari ispod: pusti ta :poop: 24/7 da radu itd. i odjednom komentari pa to mnogo dodje na kraj mesec :ROFLMAO:

Zato kod nas covek ne moze vise ni penziju da doceka ;)
Sve ode u tri lepe :)
Brate koji je taj lik leba ti?Ja imam dve perfere pa da vidim sta kaze batica 🤣🤣🤣

Ima i obratno. Ljudi preko noci pojacaju grijanje posto je jeftinija struja ( ko ima dvo tarifno brojilo ) zagriju fino prostor pa malo smanje preko dana..

Drustvo danas ili sutra porucujem definitivno neku klimu, izbor je pao na ove (ako neko ima bolju ideju za slican budzet neka javi 😁).

Treba mi za grejanje i hladjenje 90m2 cistog prostora bez poprecnih zidova, izolacija 5cm stiropor i na oko 50m2 je na plafonu sa unutrasnje strane 5cm stiropora. Jedna od 2 klime koje stavljam u taj prostor je Fujitsu 12 luca a drugu bih kupio neku od ovih iz ponude. Da li mi je potrebna bas klima 24btu ili moze i ova Amber premium 12btu? Amber mi se samo ne svidja jer kazu da modulacija ne ide ispod 500w. Voleo bih i da @Huho da svoje misljenje 😁.
Drustvo samo da javim da sam porucio Fujitsu 24lfcc pa cemo videti kako ce to da funkcionise. Hvala Vam svima na pomoci i preporukama ali ova me izasla na lepom popustu za 127000 din.

Masala MUZ-RW25VGHZ
Cestitam da si posle toliko dugo vreme (preko 2 godine) nesto dobro kupio :)
Koliko m2 grejes? I kakva ti je izolacija/stolarija?

@Boy_81
Kako bese da ipak sve zavisi do klime zbog DF? A ne do vremena itd.
Hvala na čestitkama 🙂

Trenutno se greje samo 15kvm.
Plan je da se proširi kvadratura ali otom potom.

Izolacija je ništa posebno.
Kuća je građena od klasičnih šupljih blokova, i onda klasika za tadašnje standarde, polovina '80-ih, pa malter preko sa obe strane i boja. Kasnije je samo dodata kao izolacija od nekih piljevina kako je ja zovem sa obe strane stiropora a on je debljine nekih 5cm ja mislim i na tavanu je postavljena staklena vuna celom dužinom i širinom kuće od ja mislim bar 15cm, ne verujem da je deblja.
I to je sve sa sve tri strane kuće a četvrtu greje zid od komšije kao i mi njega 😄

Jedino što je kuća zaklonjena od vetra i nekog velikog pljuska ogradama dugih dvorišta jer je uzano a dugačko pa to nekako ume da ispadne i kao prednost kada je kijamet.
Masala MUZ-RW25VGHZ
Cestitam da si posle toliko dugo vreme (preko 2 godine) nesto dobro kupio :)
Koliko m2 grejes? I kakva ti je izolacija/stolarija?

@Boy_81
Kako bese da ipak sve zavisi do klime zbog DF? A ne do vremena itd.
Izgleda da je ipak, po ovom mom iskustvu, sve do klime kad je u pitanju Defrost.
Ако се користи опција са последње слике телефон треба да се повеже са вифи који прави клима, не кућни, па да се ту убаце параметри кућног интернета.
Tačno, tako bi trebalo i to sam i uradio ali ne funkcioniše ni na taj način.
Zato sam postavio pitanje ovde, ako neko zna nekog ko ima isti način konektovanja na wi-fi da napiše rešenje.
Ali ako nema, nije ni frka, preko daljinskog radi sve sem merenje potrošnje struje, a i za to ćemo u dogledno vreme nabaviti poseban uređaj, kada se vratim sa ugovora, kontaktiraćemo servis za rešavanje situacije.

Poslednja izmena:
Cestitke na izboru! Nadam se da ce tvoje zadovoljstvo duzi niz godina da potraje. Citam tvoj post sa WiFi pa se smijem, meni je isto malo zivce cupalo kad sam to radio. Jedna je uspjela preko wps ali druge dve sam morao manuelno 🙈 malo su to iskomplikovali. Gledaj da onaj wifi modul na klimi stavis u stanje programiranja i kad se registrujes na app onda trazi wifi na klimi da dovrsis. Iskreno vec sam i zaboravio al znam da sam se i ja iznervirao. Ako sam dobro svatio tebi na svaka 2h ide u df? Kad uspijes da instaliras app onda ces vidjeti da je na daljinskom 2 brzina ustvari na app 3-ca brzina itd. Koliko kvadrata grijes?
Hvala na čestitkama 🙂

Najmanje na dva sata i dvadesetak minuta koliko sam ja uspeo da je uhvatim kada sam u kući. A bilo i duže da sam tu a da ne ide u defrost uopšte, a ledom okovana spoljna tj. najpre je to bila ledena kiša pa onda preko nje sneg koji se zaledio.
A klima radi kao da je tek puštena u rad.

Najduži defrost koji sam uspeo da uhvatim je bio 8 minuta i koji sekund preko, svi ostali od navedenih 3 ipo pa do ne verujem duže od nekih 5-6 min., ali samo po mojoj slobodnoj proceni, nisam merio vreme kao za ova dva navedena najkraći i najduži do sada.
Po ovim vremenskim uslovima u Beogradu od 13. do 23. Januara.
Cestitke na izboru! Nadam se da ce tvoje zadovoljstvo duzi niz godina da potraje. Citam tvoj post sa WiFi pa se smijem, meni je isto malo zivce cupalo kad sam to radio. Jedna je uspjela preko wps ali druge dve sam morao manuelno 🙈 malo su to iskomplikovali. Gledaj da onaj wifi modul na klimi stavis u stanje programiranja i kad se registrujes na app onda trazi wifi na klimi da dovrsis. Iskreno vec sam i zaboravio al znam da sam se i ja iznervirao. Ako sam dobro svatio tebi na svaka 2h ide u df? Kad uspijes da instaliras app onda ces vidjeti da je na daljinskom 2 brzina ustvari na app 3-ca brzina itd. Koliko kvadrata grijes?
Javiću ako na taj način uspemo da je konektujemo na kućni wi-fi.
Hvala za odgovor 🙂

I ja se nadam da ce nam @BrankoKaljevic odgovi na nasa pitanja u vezi kvadrature koliko greje i izolacije itd. Ipak je covek veoma slabo aktivan ovde kad se pogledaju njegovi komentari:
Onaj od sinoc, pa 23.11.2024, a treci komentar bio 18.01.2024 :)
Trudiću se što više budem mogao da odgovorim na sve što me pitaju a da to znam iz ličnog iskustva sa ovom klimom i kada budem bio u dostupan na internetu.

Nisam u Srbiji sad do daljnjeg i retko se javljam jer je net vrlo skup za pisanje na forumu, osim porodici kući i samo najvažnije i najosnovnije, generalno.

Ali čim se vratim kući za sve što budem bio ostao dužan odgovara, biće odgovoreno.

Tako je ispalo sada da je klima ugrađena pred sam put.
Ali nadoknadićemo odgovorima čim se za to ukaže prilika.
Imace RW VG2 za par godina valjda.....
Prva LNxxVG je bila mislim u 2017.... pa 4-5 godina kasnije izasla je LNxxVG2
A neki brendovi od 2017 do sada izbacile su 30+ modela :)
Koliko sam ja upoznat (mitsubishi electric msz-fh25ve - muz-fh25vehz) ovo je valjda prvi RW u Mitsubishi Electric-ovoj seriji proizvoda sa tom oznakom.
I posle nje 2021-e, krajem iste godine, je došla ova serija kao moja.
I mislim da je ova prva RW serija išla za Američko tržište, ali to nisam siguran, pod nekim čudnim nazivom Hi2 i Hi2plus.

Razlika između njih je: kod prve spoljna bila 37kg za 9-ku a kod moje je 39,5kg za 9-ku.
Visina prve je standardnih nekih 50+cm dok kod moje je dodato još skoro 22cm u visinu.

Širina i debljina su im iste koliko sam uspeo da saznam upoređujući spoljne dimenzije.

Poslednja izmena:
Trudiću se što više budem mogao da odgovorim na sve što me pitaju a da to znam iz ličnog iskustva sa ovom klimom i kada budem bio u dostupan na internetu.

Nisam u Srbiji sad do daljnjeg i retko se javljam jer je net vrlo skup za pisanje na forumu, osim porodici kući i samo najvažnije i najosnovnije, generalno.

Ali čim se vratim kući za sve što budem bio ostao dužan odgovara, biće odgovoreno.

Tako je ispalo sada da je klima ugrađena pred sam put.
Ali nadoknadićemo odgovorima čim se za to ukaže prilika.

Koliko sam ja upoznat (mitsubishi electric msz-fh25ve - muz-fh25vehz) ovo je valjda prvi RW u Mitsubishi Electric-ovoj seriji proizvoda sa tom oznakom.
I posle nje 2021-e, krajem iste godine, je došla ova serija kao moja.
I mislim da je ova prva RW serija išla za Američko tržište, ali to nisam siguran, pod nekim čudnim nazivom Hi2 i Hi2plus.

Razlika između njih je: kod prve spoljna bila 37kg za 9-ku a kod moje je 39,5kg za 9-ku.
Visina prve je standardnih nekih 50+cm dok kod moje je dodato još skoro 22cm u visinu.

Širina i debljina su im iste koliko sam uspeo da saznam upoređujući spoljne dimenzije.
Ispravka, sve umesto RW trebalo je da napišem HZ.
Da ispravimo, pošto je vreme od 10min. za editovanje isteklo dok sam prepravljao svoj komentar iznad.

Kakav je Fix Fan kod te Mice LN i RW?
Da li menja isto brzine na Fix Fan kad poatigne zadatu ili ne?
Brzine 1-4 + high/Eco?
Kod mene menja brzine bez problema od najslabije tj. ne čujne do najbrže ali isto tako kad, valjda, dostigne zadatu temperaturu i, verujem da ja to isti razlog kao i kod Boy_81, ne može više da modulira niže od predviđenog (nemam merač potrošnje pa verujem Boy-81 da je to razlog), samo podigne krilca pod 90 stepeni i fin mlak vazdu ali vrlo slabo, možda je i kao ventilator, da vrati sobni vazduh neko vreme i posle opet ispočetka krene da ubacuje vruć.
@BrankoKaljevic
Da kupis ti jednu pametnu uticnicu(Tapo)da nam javis sve oko modulacije :)
Dogovoreno 👍

@BrankoKaljevic mislim da si malo pomjesao pitanja ali razumijem posto si nakon objave za RW bio "bombardovan" pitanjima. Fix fan kada stavis nesmije da mjenja brzinu ventilatora, vec samo mjenja temparaturu izduva. Posto si naveo da ti klima ide svakih 2h u df vjerujem da su to kontrolni zbog promjene rada klime zbog ventilatora. Npr, ja kada stavim ventilator na 2 i nakon nekog vremena pojacam na 3 ili 4 uradi taj brzinski df i nastavi. Ako stavim ventilator na 2 kod daljinskog ( u app ti je to 3 brzina ) i otvorim klapnu na auto ( saljem sliku ) df se smanji da nekad i zaboravim kad je zadnji puta uradio. Kad budes u mogucnosti stavi fix fan 2crtice i auto klapnu pa vidi onda. Modulacija na auto ti ide do 100w Grijanje/hladjenje. Auto mod klapne je na strelici oznacen, a to gdje je x iskljuci. Povuci taj pokloac od klime na dolje pa kad dodje do kraja jos malo povuci i otvorice se jos funkcija.ima kao neki mali prelaz na tom poklopcu.

Prilozi

• Screenshot_2025-01-24-08-36-57-510_org.mozilla.firefox~2.jpg
    Screenshot_2025-01-24-08-36-57-510_org.mozilla.firefox~2.jpg
    40 KB · Pregleda: 36
@BrankoKaljevic
ali kapa dole RW25 u 15m2 :)
Ja sam mislio sigurno neki 25-35m2
To je sledeći nivo kada renoviramo celu kuću pa da je malo uposlimo kad je već deklarisana za 15-25kvm.
Ako se zaista pokaže odličnom, kako se od nje očekuje, ako Bog da, tada da ćemo dodati još jednu. Jer samim tim već imamo realno korisničko iskustvo.
Mislis na ovu razliku od spoljne?
Tačno, na tu razliku u dimenzijama, pa i obliku i to malo u težini spoljne.
Ako upratis koliko najnize ide na grejanju, pored mene, predpostavljam da jos stotinu ljudi zanima :)
Naravno, čim se montira tj. uspostavi veza preko wi-fi konekcije pa preko njihove aplikacije ili posebna pametna utičnica pa šta ona pokaže.
Javljam sigurno.

@BrankoKaljevic mislim da si malo pomjesao pitanja ali razumijem posto si nakon objave za RW bio "bombardovan" pitanjima. Fix fan kada stavis nesmije da mjenja brzinu ventilatora, vec samo mjenja temparaturu izduva. Posto si naveo da ti klima ide svakih 2h u df vjerujem da su to kontrolni zbog promjene rada klime zbog ventilatora. Npr, ja kada stavim ventilator na 2 i nakon nekog vremena pojacam na 3 ili 4 uradi taj brzinski df i nastavi. Ako stavim ventilator na 2 kod daljinskog ( u app ti je to 3 brzina ) i otvorim klapnu na auto ( saljem sliku ) df se smanji da nekad i zaboravim kad je zadnji puta uradio. Kad budes u mogucnosti stavi fix fan 2crtice i auto klapnu pa vidi onda. Modulacija na auto ti ide do 100w Grijanje/hladjenje. Auto mod klapne je na strelici oznacen, a to gdje je x iskljuci. Povuci taj pokloac od klime na dolje pa kad dodje do kraja jos malo povuci i otvorice se jos funkcija.ima kao neki mali prelaz na tom poklopcu.
Razumem sliku i objašnjenje 🙂👍
Hvala.
Nemam kod sebe daljinski niti sam kući.
Ali ću sačuvati post i proveriću sve navedeno kad dođem kući nakon završenog ugovora.

PS: da dodam, koliko se sećam (sledeći tekst nije 100% pouzdan od strane mene, da napomenem) na mom daljncu je pored slike većeg ventilatora (kao kod tebe) stoji i još jedan znak kad je pritisnit auto, jer posle slike ventilatora ide taj neki znak tj. slika na mom daljncu pa onda u nastavku (nečujno, kao slika malog uveta pa 1,2,3 i 4 crtica - brzina duvanja kad bi ih prikazali sad sve po redosledu).

A dole ispod gde je slika unutrašnje sa dva mala ventilatora levo i desno stoji i kod mene. Koliko sam ukapirao to znači da se tom slikom dala sloboda tj. komada da sam uređaj šeta krilca gore-dole bez njihovog fiksnog ugla, znači automatski i to po uređajevom mišljenju šta i kad i kako da radi 😄

A fix fan je fix fan, tačno. On ne sme da menja brzinu, jednom ili dva puta sam to probao i radi kako si napisao, jedna brzina i to je to.
Ako sam i ja tebe u ovom i u mom prethodnom odgovoru dobro razumeo 😄

A ostalo da menjam brzinu dok je na fix ventilatoru nisam probao.
I da dodam isto sa mog prethodnog odgovora, tačno pored brzine ventilatora, kada je zadat auto kao komanda, kako sam naveo, uređaj isto menja i temperaturu vazduha koji ubacuje.

Ako sam sad sve ovo iz ova dva moja odgovara, prethodni i ovaj, dobro razumeo šta mi se poručilo i ako sam sve ovo i prethodno dobro i razumno opisao u odgovorima.

Pišemo opet kad bude bilo prilike.
Pozdrav dobri ljudi zaljubljenici u klime 👋

Razumem sliku i objašnjenje 🙂👍
Hvala.
Nemam kod sebe daljinski niti sam kući.
Ali ću sačuvati post i proveriću sve navedeno kad dođem kući nakon završenog ugovora.

PS: da dodam, koliko se sećam (sledeći tekst nije 100% pouzdan od strane mene, da napomenem) na mom daljncu je pored slike većeg ventilatora (kao kod tebe) stoji i još jedan znak kad je pritisnit auto, jer posle slike ventilatora ide taj neki znak tj. slika na mom daljncu pa onda u nastavku (nečujno, kao slika malog uveta pa 1,2,3 i 4 crtica - brzina duvanja kad bi ih prikazali sad sve po redosledu).

A dole ispod gde je slika unutrašnje sa dva mala ventilatora levo i desno stoji i kod mene. Koliko sam ukapirao to znači da se tom slikom dala sloboda tj. komada da sam uređaj šeta krilca gore-dole bez njihovog fiksnog ugla, znači automatski i to po uređajevom mišljenju šta i kad i kako da radi 😄
Ne. Kada su ta dva kruzica ljevo i desno pored klime onda krilca stoje otvoreno cjelo vreme, samo u slucaju da se nemoze nize u modulaciju spustiti onda podigne krilca i pauzira. Tada po mom nekom iskustvu naj bolje grije i tiha je, necuju se ni ta krilca. Recimo na app mozes staviti krilca koja idu ljevo/desno isto na auto pa ni to vise necujes a zaista precizno daje zadatu temp. Ostalo sve iskljucuj, taj senzor sto seta za mjerenje temo, onda da locira ljude, itd. Necujno (uvce ) po meni nije bas dobra opcija kada je hladno, tada da bi postigao zeljenu temparaturu klima mora puno vreliji vazduh ( mozda si osjetio ) da izbacuje kako bi postigao to sto si ti zadao i samim tim potrosnja je puuuno veca a neravnomjernija temparatura u prostoriji.

Prilozi

• Screenshot_2025-01-24-09-18-59-680_mitsubishi.wifi.android.mitsubishiwifiapp~2.jpg
    Screenshot_2025-01-24-09-18-59-680_mitsubishi.wifi.android.mitsubishiwifiapp~2.jpg
    58.3 KB · Pregleda: 33
Odlicna klima,ima je moj prijatelj,modulira nisko za 24-ku bas,ali taj auto ventilator ne znam dal se uklapa u taj tvoj lokal,nisam bas pametan,a cena ti je isto dobra,on je platio 160.000 sa ugranjom tako da dobro si proso😀
Na koliko modulira i sta tacno mislis na AUTO VENTILATOR?

Koliko nisko modulira?
On tvrdi da mu radi na 150-200w,stan je u pitanju od 140kv,dnevni boravak od 65 kv i trosi mu nesto smesno,e sad ako on laze mene lazem i ja vas😂
Na koliko modulira i sta tacno mislis na AUTO VENTILATOR?
Pa kako da ti objasnim posto nisam ga bas skontao,lupam ne mozes da stavis ti 4 brzinu i da ona radi samo 4 nego ona sama vrati u 2 ioi 1 kako ona oce,ni meni to nije bilo jasno al znam da mi se zalio na ovo,kao da je auto fan ali podesen je fix fan,tako nesto.

Pa kako da ti objasnim posto nisam ga bas skontao,lupam ne mozes da stavis ti 4 brzinu i da ona radi samo 4 nego ona sama vrati u 2 ioi 1 kako ona oce,ni meni to nije bilo jasno al znam da mi se zalio na ovo,kao da je auto fan ali podesen je fix fan,tako nesto.
Pa to je normalan rad kod Fujitsu klime
Fix-Fan je kao da je na Auto-Fan
Ako je stavis npr. Na Fix-Fan 4 klima cim postigne zadatu onda smanuje sama Fan na 3-2-1 iako je na Fix-Fan
Nekome takav rad odgovara, a drugima smeta!

Poslednja izmena:
Pa to je normalan rad kod Fujitsu klime
Fix-Fan je kao da je na Auto-Fan
Ako je stavis npr. Na Fan 4 klima cim postigne zadatu onda smanuje sama Fan na 3-2-1 iako je na Fix-Fan
Nekome takav rad odgovara, a drugima smeta!
Pa zato kazem, ne znam dal ce isto tako da radi u lokalu od 90 kv otvorenog prostora🤷🏻‍♂️

Vrh Dno