Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Uzeo sam na kraju Bergen jer je po specifikacijama koje su oni i par sajtova kacili bila jaca nego XA73IFS, da bi na kraju iskopao neke flajere iz starije ponude gde ispada da je slabija (3200w/3400w za hladjenje/grejanje umesto reklamiranih 3500/3800w) i da nema wifi, vec da mora da se dokupi modul. Sto mi doduse nije ogroman minus ako preko daljinskog moze da se namesti ono sto meni treba. Da se klima pali i gasi u odredjeno vreme zimi (od 23-07h), a leti je svakako ne gasim.
Tu sam se bas presao jer mi je Apollo T izgledala dosta dobro, a 4000din je bila jeftinija nego XA73IFS.
Sa druge strane nadam se da barem necu proci kao ortak sa Nobus klimom. Ne zna nista oko klime, koristio je ON/OFF za grejanje i hladjenje, resio je da predje na Inverter.
Nahvalili mu Nobus u prodavnici, povoljna cena, odlicne performanse itd itd. Dosao Decembar i Januar, a kod njega Nobus okovana ledom i svaki dan se gasi jer ventilator blokiraju grumeni leda
nobus.jpg
Oni se vade u prodavnici kako to nije nikakav kvar, sto su i u sustini u pravu jer je zbog defrosta klima natalozila led na tacni i ne uspeva da ga otopi. On opet smatra kako je prevaren jer je trazio klimu za grejanje, imao je spreman daleko veci budzet od te Nobus klime, a dali su mu preporuku za istu jer je bio fazon 'sto da bacas pare ovo radi odlicno' :D

Uzeo sam na kraju Bergen jer je po specifikacijama koje su oni i par sajtova kacili bila jaca nego XA73IFS, da bi na kraju iskopao neke flajere iz starije ponude gde ispada da je slabija (3200w/3400w za hladjenje/grejanje umesto reklamiranih 3500/3800w) i da nema wifi, vec da mora da se dokupi modul. Sto mi doduse nije ogroman minus ako preko daljinskog moze da se namesti ono sto meni treba. Da se klima pali i gasi u odredjeno vreme zimi (od 23-07h), a leti je svakako ne gasim.
Tu sam se bas presao jer mi je Apollo T izgledala dosta dobro, a 4000din je bila jeftinija nego XA73IFS.
Sa druge strane nadam se da barem necu proci kao ortak sa Nobus klimom. Ne zna nista oko klime, koristio je ON/OFF za grejanje i hladjenje, resio je da predje na Inverter.
Nahvalili mu Nobus u prodavnici, povoljna cena, odlicne performanse itd itd. Dosao Decembar i Januar, a kod njega Nobus okovana ledom i svaki dan se gasi jer ventilator blokiraju grumeni leda
Pogledajte prilog 476565
Oni se vade u prodavnici kako to nije nikakav kvar, sto su i u sustini u pravu jer je zbog defrosta klima natalozila led na tacni i ne uspeva da ga otopi. On opet smatra kako je prevaren jer je trazio klimu za grejanje, imao je spreman daleko veci budzet od te Nobus klime, a dali su mu preporuku za istu jer je bio fazon 'sto da bacas pare ovo radi odlicno' :D
Meni je isto bio zakacinjao ventilator jer nisam znao da se skida lula zimi,samo neka je polije dole u tacnu vrelom vodom nekolko puta i skine lulu i posle toga ne bi trebalo da se stvara led.

Ma vredi grejac tacne svaki W!
Nego ovde ljudima se vise isplati da radu dzezve i fenovi zbog 60-100w... Sto ce npr. za 5 ledeni dana da ustede 7.2-12kWh

Poslednja izmena:
Nije dovoljna 1 klima, minimalno po 1 za svaki sprat.
Moras da das malo vise informacija za konkretan odgovor.
Raspored prostorija, budzet, izolacija kao neki osnov.

Najbolje posalji tlocrt prostora da bi ti se moglo preporuciti gde da se stave klime! Vise komada mora na tu kvadraturu.
O prostorijama: dole dve 4x4 sobe koje gledaju na ulicu, jedna 4x7 koja gleda u dvorište,između je predsoblje 2x6 gde je i stepenište i 2x2kupatilo. Gore isto samo što je potkrovlje. Ulazak u svaku sobu je iz predsoblja. Ima izolacije.
Klima treba samo da hladi leti.
Grejanje mi je rešeno(centralno g.)

Pogledajte prilog 476565
Imam bergen apolo 3 godine,ne koristim je na grejanju samo hlodjenje,nisam imao kvarove do sada ali ima visoku modulaciju na hladjenju i dosta troši kad hladi tako da nisam baš zadovoljan ali sta je tu je

Apollo Q ili T? Da li mora da se uzima modul za WIFI ili je to vec u sklopu klime i kakva je opcija sa tajmerom na daljinskom? Da li moze da se namesti samo za koliko minuta ili sati ce da se ugasi ili ima i odlozeno paljenje i gasenje?

Može li još neko da kaže iz iskustva koja je klima za hlađenje 20m2 još ekonomična kao XA73IFS ili ona Frozziini (12Ow) (TCL) da spušta potrošnju do 200w i niže a da je u toj cenovnik rangu kao sad XA73IFS i 5 god gar.
Posto je već rečeno da naši prodavci pa čak i uvoznici nemaju adekvatnu specifikaciju nego samo napišu A++ ili A+++ a ustvari nekad ne spuštaju potrošnju ispod 500w a skuplje su od ovih pomenutih i imaju kraću garanciju.

Može li još neko da kaže iz iskustva koja je klima za hlađenje 20m2 još ekonomična kao XA73IFS ili ona Frozziini (12Ow) (TCL) da spušta potrošnju do 200w i niže a da je u toj cenovnik rangu kao sad XA73IFS i 5 god gar.
Posto je već rečeno da naši prodavci pa čak i uvoznici nemaju adekvatnu specifikaciju nego samo napišu A++ ili A+++ a ustvari nekad ne spuštaju potrošnju ispod 500w a skuplje su od ovih pomenutih i imaju kraću garanciju.
Ne znam sta pokusavas da postignes? Ako trazis klimu koja trosi 0W neces to naci, a hladjenje od 120W zaboravi ako imas prostoriju koja bude dosta topla i tesko se rashladi. Zavisi od kvadrature i drugih faktora kao i spoljne temperature, koliko ce klima moci da spusti potrosnju. Ako ganjas klimu primarno za hladjenje, uzmi tu Frozzini/TCL isti djavo i miran si. Spustaju dovoljno nisko ali pitanje je da li je tvoj prostor pogodan da ona uopste toliko nisko spusti.

eto ja ti mogu reci da ovog trenutka napolju je -2C unutra varira od 23.5-24C podesena na 22C u prostoriji pod nepunih 10m2 trosi sada 350w, kada je oko nule bude i 300w-320w
cerka ukljucuje od 10h pa do ponoci kad kako nekad i do 2h ujutru pa je posle ugasi dok spava, cesto je u pauzama. Juce potrosila 3.8kw a unazad oko 2 - 2.2kw. Januar do 17tog ukupno 42kw.
Tcl XA73IF Elite lite, nema grejaca, nema wifi ono bas klot model. Radi ok ja zadovoljan. Dovoljno tiha pa je drzi u drugoj brzini fan-a. Spolja se ne cuje iako je odmah iza. Kad otvorim prozor cuje se vise fan nego kompresor onako cak i tisa od druge Fujitsu LLCR koja je ipak iz 2014te pa vise voli -5C onda prede ne cuje se oko nule ona za nijansu bucnija ako gledamo nijanse.
Jos nesto a kada su temperature u plusu recimo 5C cesto sam je video oko 230-250w.

eto ja ti mogu reci da ovog trenutka napolju je -2C unutra varira od 23.5-24C podesena na 22C u prostoriji pod nepunih 10m2 trosi sada 350w, kada je oko nule bude i 300w-320w
cerka ukljucuje od 10h pa do ponoci kad kako nekad i do 2h ujutru pa je posle ugasi dok spava, cesto je u pauzama. Juce potrosila 3.8kw a unazad oko 2 - 2.2kw. Januar do 17tog ukupno 42kw.
Tcl XA73IF Elite lite, nema grejaca, nema wifi ono bas klot model. Radi ok ja zadovoljan. Dovoljno tiha pa je drzi u drugoj brzini fan-a. Spolja se ne cuje iako je odmah iza. Kad otvorim prozor cuje se vise fan nego kompresor onako cak i tisa od druge Fujitsu LLCR koja je ipak iz 2014te pa vise voli -5C onda prede ne cuje se oko nule ona za nijansu bucnija ako gledamo nijanse.
Jos nesto a kada su temperature u plusu recimo 5C cesto sam je video oko 230-250w.
Pricas o prostoriji od nepunih 10m2, a ne znamo kolika je prostorija gde on planira da je ugradi. Sigurno je pre pisao ali avaj..

pa duplo potrosnja za 20m2 :)
salim se, fujitsu mi u prostoriji oko 20m2 i jos otvoren hodnik sada oko 350w odrzava nekad padne na 330w ne bi trebalo nesto vise Tcl da je na tom mestu, ali ok mi izolacija moze i bolje, kuca je u pitanju

nego pitao je za hladjenje a ja za grejanje odgovaram :)
da kad je hladila potrosnja smesna 90-120w tako nesto pisao sam ranije i nema neprijatne hladnoce iz nje. Po meni vredi oko 40k u mom slucaju.

Verujem da je dobar savet za buduce korisnike klima, da ako kupiju kineza da bude sa grejacem tacne, i ako je moguce da je ugrade na juznu stranu. Na rezimu grejanja kome je to prioritet da bude klima juzna ako moze ili istocna, a za hladjenje sevet ili zapad. Kod mene jedna klima na zapadu i uvek je u mrazu, nema grejac i problem je sa ledom u tacni,druge dve su mi na juznoj i sve radi kako treba.

Verujem da je dobar savet za buduce korisnike klima, da ako kupiju kineza da bude sa grejacem tacne, i ako je moguce da je ugrade na juznu stranu. Na rezimu grejanja kome je to prioritet da bude klima juzna ako moze ili istocna, a za hladjenje sevet ili zapad. Kod mene jedna klima na zapadu i uvek je u mrazu, nema grejac i problem je sa ledom u tacni,druge dve su mi na juznoj i sve radi kako treba.
Jesi skinuo lulu?Meni je to pomoglo,posle toga nikad nije bilo leda.

Najcesce se desi da krene normalno da greje kad se upali, i kad zavrsi defrost onda pocne da zeza, mrzne unutra i izbacuje maglu. Cetvorokraki ventil zariba napolju i to je to. Poznata boljka na Hisense, iz nekog razloga se to sada omasovilo, kao da im je prosao vek eksploatacije - tim ventilima.

Ma vredi grejac tacne svaki W!
Nego ovde ljudima se vise isplati da radu dzezve i fenovi zbog 60-100w... Sto ce npr. za 5 ledeni dana da ustede 7.2-12kWh
Ako kupiš krš klimu onda vredi. U suprotnom ti grejač ne treba.

Ako ti je grejanje na klimu primarno onda grejac sj dobro dodje svakoj klimi, ne samo krs klimi, naravno mislim na fabricke grejace ne na razne budzevine. Da bi klima dobro radila bez grejaca treba kupiti one od preko 1k eura, a svedoci smo da i one hoce da zalede kad bude magle i minusa. Pre bih uzeo dva dobra kineza sa grejacima sj nego jednog japanca bez grejaca, stereo grejanje je ipak mnogo bolje, makar bio i kineski stereo.

Mene stvarno mrzi da kačim fotografije svojih klima svake godine i ponavljam priču kao papagaj.

Ti imas vise klima, znaci stereo ili 5.1 sistem grejanja, i to je ono sto pricam da je dobro. Mnogi nemaju para za vise klima, pa jos za skupe klime, zato sam naveo da ko kupuje klimu bolje da kupi dve bolje kineske sa grejacima nego jednu japansku bez, dao sam samo primer, a ti imas i jedno i drugo, tako da nama sta da objasnjavas, ako gresim i to je ok, ljudi smo 🥂

Ovo kazem vise za low bugdet klime! Kad vec kupujes nesto izmedju 30-50.000 onda gledaj da to ima grejac tacne! Nema svako para da kupi skupe klime ili 2-3komada...
Drugo je japanac on makar odradi DF kako treba odledi skroz do dole... A ne kao ova nobus itd. sto odradi mozda samo 80% DF kako treba i posle krece zirkus posle 2-3dana kad udare minusi...
I japanac moze da okove kao ona MHI na youtube ili zasto onda @banacanin ugradio grejaca na MHI SRK35? To sigurno nije krs od klime(130k)... ali mora biti sigurno preko 10dana haos od vremena da se bas tako nesto desi kao kod ove nobus...

Poslednja izmena:
Ovo kazem vise za low bugdet klime! Kad vec kupujes nesto izmedju 30-50.000 onda gledaj da to ima grejac tacne! Nema svako para da kupi skupe klime ili 2-3komada...
Drugo je japanac on makar odradi DF kako treba odledi skroz do dole... A ne kao ova nobus itd. sto odradi mozda samo 80% DF kako treba i posle krece zirkus posle 2-3dana kad udari minusi...
Naravno i japanac moze da okove kao ona MHI na youtube ili zasto onda @banacanin ugradio grejaca na MHI SRK35? To sigurno nije krs od klime(130k)... ali mora biti sigurno preko 10dana haos od vremena da se bas tako nesto desi kao kod ove nobus...

Nisam ispratio šta je banacanin pisao, ali verovatno da ta klima radi u teškim uslovima pod većim opterećenjem. Ovako napamet, još jedna klima u rangu cca 500 eur bi rešila problem.

Japance nemam, samo Kineze i koreance, ali ne rade samo Japanci DF kako treba.

Ovaj Nobus kao da je Midea pravila.

Druže imam isti problem na istoj klimi interesuje me šta je bio problem? Da li četvorokraki ventil ili neka komanda ka njemu. Niko noje uspeo da mi reši problem, samo nagadjaju.
Вентил је био. Колико се сећам мајстор морао да скида нешто, вари поново, испразнио и напунио фреон и то ваљда и сада ради. Да куцнем у дрво користим исту климу и даље и од тада није било проблема.

Drustvo danas ili sutra porucujem definitivno neku klimu, izbor je pao na ove (ako neko ima bolju ideju za slican budzet neka javi 😁).

Treba mi za grejanje i hladjenje 90m2 cistog prostora bez poprecnih zidova, izolacija 5cm stiropor i na oko 50m2 je na plafonu sa unutrasnje strane 5cm stiropora. Jedna od 2 klime koje stavljam u taj prostor je Fujitsu 12 luca a drugu bih kupio neku od ovih iz ponude. Da li mi je potrebna bas klima 24btu ili moze i ova Amber premium 12btu? Amber mi se samo ne svidja jer kazu da modulacija ne ide ispod 500w. Voleo bih i da @Huho da svoje misljenje 😁.

Drustvo danas ili sutra porucujem definitivno neku klimu, izbor je pao na ove (ako neko ima bolju ideju za slican budzet neka javi 😁).

Treba mi za grejanje i hladjenje 90m2 cistog prostora bez poprecnih zidova, izolacija 5cm stiropor i na oko 50m2 je na plafonu sa unutrasnje strane 5cm stiropora. Jedna od 2 klime koje stavljam u taj prostor je Fujitsu 12 luca a drugu bih kupio neku od ovih iz ponude. Da li mi je potrebna bas klima 24btu ili moze i ova Amber premium 12btu? Amber mi se samo ne svidja jer kazu da modulacija ne ide ispod 500w. Voleo bih i da @Huho da svoje misljenje 😁.
Tesko da moze u 90 kv otvorenih da spusti bilo koja klims ispod 500w a da ugreje,nsjbolje da se grejete na 150w 🤣

Nisam ispratio šta je banacanin pisao, ali verovatno da ta klima radi u teškim uslovima pod većim opterećenjem.
Covek greje 27m2 sto se izolacije tice: fasada 8cm, ploca 5cm, ispod 2cm... Znaci solidni 27m2! I ipak imao problema oko leda, kada je bilo preko 7dana minusi i magle...

Poslednja izmena:
Na odrzavanje temperature ne bi mogle kad nabiju temperaturu da je odrzavaju na 300w npr?
Otkud ti to?
Sve zavisi od toplotnih gubitaka, a za objekat od 90m² su prilični čak i kada je dobro izolovan.
Tako da 300 w struje teško da može da održava toplotu u tolikom objektu, barem ne na trenutnim spoljnjim temperaturama.

Nazad
Vrh Dno