Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Srecna Nova godina, forumasi.
Posto kod nas u CG magle i hladnoce neke velike nema kao kod vas, nema ni defrostova, a ni muka😂 U PG sam zaboravio i sta je, dok u NK samo uvece oko 2 kad je temperatura -1°,-2°. Ovih dana je duvao vjetar pa vlage nije ni bilo, tako da i njih nije bilo. Medjutim, prosle nedjelje je bilo, ali moram pohvaliti Gree, bila su 2 na 2 sata, oba trajala 5min. Temperatura u kuci 24°, nastelovana na 24°.

Izvinjavam se, ostaviću tebe da pametuješ. Možda onda i tri 24-ke, biće to odlično.
Ne zelim da se raspravljam ovde oko klima,tako da me zaobidji,reko sam svoje misljenje i sta bih ja uradio i to je to,njegovo je da odluci,prostor se ne bi grejao po 15 sati zato je najlogicnije 24 koja ima snage da to ugreje za dva sata bez mucenja i bez df al kome ja pricam kad ovde ljudi stavljaju 12-cu u duplo veci prostor od dozvoljenog pa posle kukaju sta kako.

Нису хорор приче, већ лоше климе, добре климе раде без проблема у свим условима.
Da se razumemo, svim klimama je najtezi rad u ovakvim uslovima kada je velika vlaga u vazduhu, magla, temperature oko nule.. pogotovo ako rade na vecoj snazi i brzo zalede pa cesce idu u defrost. Klima ce manje da ledi i ide u df npr na -10, jer je vazduh dosta suvlji.
Evo kako jedna profi 🤣 klima treba da radi defrost, znaci celokupan proces traje tacno 6 minuta, od potpuno belog izmenjivaca do ponovnog grejanja, gledajte, slusajte i uzivajte, njeno velicanstvo, Vox.. 🙄
(molio bih vas da zanemarite traljavo odradjen odvod kondenza itd, to nije tema)

Druze, tolika izolacija na cevima, nisi u Yakutsku🙂

Сви ти услови су нормално радно окружење за једну климу, и при тим да кажемо тежим се види разлика између добрих и лоших клима. Моје су знале да заређају пар недеља константног минуса уз све те временске варијације - магла, мећава, ветар… без икаквих тешкоћа.

i posle cupanja iz struje amber i dalje vuce 1.5kw...verovatno ga muci ovo vreme,magla kao testo,3 dana se nije pomerila,danas temperatura konstantno ispod nule,maks -2....i cini mi se da ce na voxovima da radi dzezva....i pitanje za upucene,da li je moguce iscupati lulu ca vox klime bez lomljenja iste?pokusavao sam na lepo,nije islo,pa odustao,al izgleda da cu morati da ih povadim milom ili silom...

Razledi otvor oko lule pa onda pokušaj, mada se sada i sama lula ukrutila, ići će teže, ali je izvodljivo. Probaj fenom da razgreješ....

i posle cupanja iz struje amber i dalje vuce 1.5kw...verovatno ga muci ovo vreme,magla kao testo,3 dana se nije pomerila,danas temperatura konstantno ispod nule,maks -2....i cini mi se da ce na voxovima da radi dzezva....i pitanje za upucene,da li je moguce iscupati lulu ca vox klime bez lomljenja iste?pokusavao sam na lepo,nije islo,pa odustao,al izgleda da cu morati da ih povadim milom ili silom...
Verovatno je zaledila,probaj preko dana,ja sam danas skinuo ali bilo sunce i plus

Sta mislite o VOX IMA18-UVCW ? po cpecifikaciji je model do -35, znam da nece biti tolko , ali kompresor je ocigledno jak. I ostale karakteristike su zanimljive, imam 12LMCE i one dobro rade, al me ta bas zanima, na forumu ljudi hvale VOX, a cena ovog modela je 70 000 . ima neko iskustva ?

Ja ne znam koji su to otežani uslovi za klimu, slaba izolacija objekta 90m2 visinq 2.8m, magla, temp -2, dva komada srk35zs-wf moduliraju jedna na 439w druga na 480w. Setovane na 23, fan na jednoj 3 na drugoj 4 maksimalni. Stvarno ne vidim šta je to otežano? Rade bez problema spoljnje mirne ne čuju se.

Sta mislite o VOX IMA18-UVCW ? po cpecifikaciji je model do -35, znam da nece biti tolko , ali kompresor je ocigledno jak. I ostale karakteristike su zanimljive, imam 12LMCE i one dobro rade, al me ta bas zanima, na forumu ljudi hvale VOX, a cena ovog modela je 70 000 . ima neko iskustva ?
Ja imam 18 ifx,greju voxove odlicno ali ne ocekuj nisku potrosnju i to -35 je nsravno laz😂

Nije mi poenta da budu non stop ukljucene jer cu ulaziti u crvenu tarifu sto se tice racuna za struju. Treba da mi prostorija bude topla 6 sati dnevno a posle nek se skroz rashladi pa sutradan ispocetka.
Druže bukvalno svi mi držimo uključene klime non-stop zato što se na taj način manje potroši struje nego kad se prostor i njegovi zidovi ohlade.
Klime će u tvom slučaju 6 sati da gruvaju na maksimumu i potrošiće više nego da su stalno bile uključene.
Ti ako i dalje ne veruješ slobodno proveri, meni ni iz džepa ni u džep.

Сви ти услови су нормално радно окружење за једну климу, и при тим да кажемо тежим се види разлика између добрих и лоших клима. Моје су знале да заређају пар недеља константног минуса уз све те временске варијације - магла, мећава, ветар… без икаквих тешкоћа.
Prosečna klima u Norveškoj je godzila za prosečnu klimu u Srbiji.
Naprosto nisu za poređenje skandinavska zima vs domaća pa tako ni klime koje se koriste.

Trenutno -2c
Amber vodi sa jedan DF...A Muse krompir = 0 :LOL:

Prilozi

• Screenshot_20250101-220515~2.png
    Screenshot_20250101-220515~2.png
    45.6 KB · Pregleda: 55
  • Screenshot_20250101-220346.png
    Screenshot_20250101-220346.png
    53.7 KB · Pregleda: 33
  • Screenshot_20250101-220401.png
    Screenshot_20250101-220401.png
    46.7 KB · Pregleda: 64
Cena je 70.000din ali gde ima da se kupi ta klima? Generalno VOX ima jako puno modela ali vecina njih uopste nije dostupna ne mesecima nego mozda i vec godinu dana. Ne znam sto ne naprave na sajtu deo za uredjaje koji vise nisu u prodaji, Discontinued. Da imas filter izmedju onog sto je trenutno moguce kupiti i onog sto vise nije. I ja sam toliko njihovih klima video na sajtu em su stare cene, em vise nisu ni dostupne da se kupe.

A lula i crevo skinuta? I ipak otvor sve zakovao ledom?

Ovde 2-3 dana minus + magla i vec kao da je ratno stanje :LOL:
Sta bi onda bilo da zakove 2-3 nedelje... Rikverc smederevac :)
Da, sve skinuto. Al aj sad sto je zaledila, otopio sam fenom, nego me zanima sto toliko tandrce :)
1735767046344.png1735767098867.png

Ima 2 male i jedna velika. Ta velika zaledi (~5cm precnik), ove male nisu. Definitivno sledecu sezonu stavljam grejac, bar o tome da ne razmisljam.

Ima 2 male i jedna velika. Ta velika zaledi (~5cm precnik), ove male nisu. Definitivno sledecu sezonu stavljam grejac, bar o tome da ne razmisljam.
Pametno i samo ga upalis kad ovakvo blesavo vreme... :)
Nisi valjda kao drugi sto bi odmah poceli da penu zbog 60-100w :LOL:
Odmah me podseca na ovu MHI
7dana temp. izmedju -3c i -7c(+magla) ali roka makina bez problema
Sad ima grejac tacne i sve je suvo dole... Tako kaze/pise :)

Poslednja izmena:
Ej ljudi jel normalno da klima nikako ne prebacuje 22 stepena ? Znaci nema sanse da prebaci. 30 stavim i isto, eno 21 stepen.

Druze evo ja da ti odgovorim jer grejem dve kuce. Pisao sam vec ranije ovde, klime su za dogrevanje dok su uslovi povoljni, a sada minus pa magla velika vlaznost, tu klima nema sta da trazi.Kod mene klime rade i kada vidim da se okuju ledom i vec trose dosta, palim kotao i sve do 12h nocu grejem na pelet, a od 12h do 8-9h ujutru na klime, isplatljivosti skoro da nema ako uzmes toplotu drva, uglja, peleta itd. Kuca i stan su nebo i zemlja, za kucu mora jaka toplota koju klime nisu u stanju da isporuce.
To možda kod tebe nema šta da traži, ja grejem samo na klime od 2017 i to nije dogrevanje već pravo grejanje kao centralno. Sad što ti hoćeš sa nekim kinezom i to slabim za taj prostor da greješ to je tvoj problem, prestani da ovde iznosiš neistine.
Imaš ovde temu pa tamo piši:

Vrh Dno