Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Moze li neko da mi preporuci klimu kao sto je Vivax AEHI+ (unutra je Midea, kazu, ali ne znam koja i radi pa ubija (ima je drugar)) a da kosta do 350e?!?! Samo gerejanje mi nije u prvom planu.
THX

Trebalo bi da se gasi i tada je potrosnja oko 20 30w. Kada postigne temp ona modulira i ne treba da se gasi. Ali ako npr sa 24 spustiš na 18 ona bi trebala za neki minut da podigne krilca na unutrašnjoj i tada se i spoljnja ugasi odnosno ode u mirovanje.
Probao sam sa 24 na 18 i ugasi se spoljna i unutrasnja podigne krilca (potrosnja je tada 60w), ali iz unutrašnje lagano struji mlak vazduh. Shvatam da sad treba da ohladi da spusti na 18, ali to mi se desava i kada dostigne bilo koju drugu temperaturu, cim se podignu krilca struji mlak vazduh i posle par minuta se ponovo ukljuci klima jer se prostorija brze ohladi. Jel treba tako da radi, zasto lagano rashladjuje dok miruje?

Jest stvarno KMCC samo vrijeba priliku da uradi kontrolni DF
Juče greškom umjesto na 24 da dignem, kliknem dolje to jest na 22, a ona ISTI MILISEKUND dize krilca i ode u kontrolni, odmah sam ja nakon sekund korigovao da je zahtjev za podizanje temperature to jest ispravio na 24, al nju ne zanima, gospoja je otisla u kontrolni a vi čekajte... 😂

Oce ona to, ne znam za tvoj slucaj, al evo ti moj, izvetrim, pozatvaram prozore, krene ona ludacki da duva, cepa 10 ak min, povrati temp zaista, i onda hop, dize krilca, DF, pegla, melje, dok ona ne otopi ono sto njen mini PC smatra da treba ( kad krene DF otopi spoljnu za 2-3 minuta ) ali ona cepa 8 do 15 minuta ( 8 retko, 12 cesce, do 15 bude ) umesto da grune max snagu, ona pegla DF sa 500 do 600 vati, pisah to i ranije, pa mi rekose da Fujitsu nece posle DF da krene mlako da duva nemam pojma, al zdrava logika, spici to na max, otresi za 5-6 min i vozi dalje, ali ne, tako je nastelovana, valjda da i u DF bude efikasna. Da su to popeglali kako treba, sve ostalo je vise nego odlicno kod nje.

Ist isto, navali na maks, i onda ide u penziju.
Baš sad napisah odgovor u privatno čovjeku - da znam šta sad znam, išla bi 14LU na njeno mjesto u dnevnoj, em krilca obara skroz paralelno sa zidom, daleko je estetski ljepša i tanja jedinica, em kad tražiš da nabije brzo temperaturu, pojede sve pred sobom...

Imam ja LU 12 al u druogom stanu, krivo mi sto mi nije u istom objektu, imam i dole LLCE 12 ali sa tatom nisam bas dobar, cini mi se da L serija bolje trpi DF, tj, dozvoli da se gomila leda nakupi na spoljnoj, dok K serije, nema sanse, odma otapa to.

Citao sam bas da r410a znatno ekonomicniji od r32 ali da je znatno gori sto se tice ekoloske strane i da je to bilo nuzno zlo da zamene sa nekim eko gasom. Moze biti i to da ljudi na starijim klimama imaju manje Df jer r410a moze vise da podnese hladnocu nego r32. A sto se tice df evo ja juce na spratu sam opteretio Hiseanse nordic otvorio vrata jos od jedne sobe ukupno 60 kvadrata je grejala i naravno preopteretio je 7 puta sinoc isla u Df.

Prilozi

• Screenshot_20241230-095205.png
    Screenshot_20241230-095205.png
    79.5 KB · Pregleda: 83
Nema to veze sa gasom, vise je do uredjaja, tj,, kako je softver nastelovan za grejanje. Za hladjenje, imam LG r22, iz 2006 mislim, to kad ukljucim i na plus 40, sledi ovaj moj mali stancic za 3 minuta. Kolko sam ispratio, jedino se pritisci razlikuju, tj, veci su na novijim gasovima, jel.

Poslednja izmena:
Citao sam bas da r410a znatno ekonomicniji od r32 ali da je znatno gori sto se tice ekoloske strane i da je to bilo nuzno zlo da zamene sa nekim eko gasom. Moze biti i to da ljudi na starijim klimama imaju manje Df jer r410a moze vise da podnese hladnocu nego r32. A sto se tice df evo ja juce na spratu sam opteretio Hiseanse nordic otvorio vrata jos od jedne sobe ukupno 60 kvadrata je grejala i naravno preopteretio je 7 puta sinoc isla u Df.
Kakva ti je izolacija u tih 60m2 i koliko prostorija?

Nisu to problemi. Poznato je da daikin voli oko nule da radi cesce kratke defroste od po 3-4min. Nastavi rad kao da nista nije bilo, vrati se odmah na snagu na kojoj je bila pre df. Ako skonta da se rashladilo, pojacava snagu. Nema suvisnog zaletanja itd itd.
Isto kod mene I mali i veliki Daikin
češći df ali brzo se vrati na normalu
zanimljivo da ne zaledi spoljnu jedinicu
verovatno neki kontrolni df od par minuta
ali da imaju kulturu rada to definitivno

Kakva ti je izolacija u tih 60m2 i koliko prostorija?
Tavan 15-20cm vune zidovi bez izolacije. Drveni prozori stari ali dihtuju lepo cim ujutru su puni vode, prozor do napolje avako juteo brdo ubrusa potrosim da skinem vodu od kondezacije. A dole 18kmta i nordic greju 80 kvadrata tako da dobija temp i sa dodnjeg sprata ne mnogo al dobija topliji podovi na spratu.

Oce ona to, ne znam za tvoj slucaj, al evo ti moj, izvetrim, pozatvaram prozore, krene ona ludacki da duva, cepa 10 ak min, povrati temp zaista, i onda hop, dize krilca, DF, pegla, melje, dok ona ne otopi ono sto njen mini PC smatra da treba ( kad krene DF otopi spoljnu za 2-3 minuta ) ali ona cepa 8 do 15 minuta ( 8 retko, 12 cesce, do 15 bude ) umesto da grune max snagu, ona pegla DF sa 500 do 600 vati, pisah to i ranije, pa mi rekose da Fujitsu nece posle DF da krene mlako da duva nemam pojma, al zdrava logika, spici to na max, otresi za 5-6 min i vozi dalje, ali ne, tako je nastelovana, valjda da i u DF bude efikasna. Da su to popeglali kako treba, sve ostalo je vise nego odlicno kod nje.
Nemam pojma, ali pretpostavljam da je to zbog nedostatka grejača u dnu spoljne jedinice. Da grune i za 2 min skine naslage, deo te vode ne bi stigao da oteče i zaledio bi se, jedan za drugim df i eto sante leda umesto spoljne jedinice. Zato ti lepo ukine grejanje na 15min, dok se one polako cedi... 😁

Nemam pojma, ali deluje mi da ima logike (što ne mora da znači da je zaista i ima 😎)

Nemam pojma, ali pretpostavljam da je to zbog nedostatka grejača u dnu spoljne jedinice. Da grune i za 2 min skine naslage, deo te vode ne bi stigao da oteče i zaledio bi se, jedan za drugim df i eto sante leda umesto spoljne jedinice. Zato ti lepo ukine grejanje na 15min, dok se one polako cedi... 😁

Nemam pojma, ali deluje mi da ima logike (što ne mora da znači da je zaista i ima 😎)
Pa kako onda L serija, zateknem ponekad LLCE kao kocku leda, a kM ne da ni, ne znam 1 mm leda da nakupi, i tacno je znam da ce brzo u DF kad je vidim .
Gledao sam ovd slike od LU da se spoljna ne prepoznaje od leda To je tako soft nastelovan, nema druge.
Sto se tice grejaca, kad KM odradi DF, nisam skidao crevo ono, ide oko 1m do kraja terase, i tamo iscuri. Ako zarede defrosti, tamo izlaz creva zna da zamrzne, ali gledam dno spoljne, apsolutno bez ikakvog leda, tako da, nije do grejaca, tako su serije nastelovali, moje misljenje :)

Poslednja izmena:

Qiza

Da grune i za 2 min skine naslage, deo te vode ne bi stigao da oteče i zaledio bi se, jedan za drugim df i eto sante leda umesto spoljne jedinice. Zato ti lepo ukine grejanje na 15min, dok se one polako cedi... 😁
Cek imas ovo pravo 100 posto kad sam ponovo podledao. i promislio, ali, kako onda Mitsa, Daikin, odrade df za upola manje vremena ( ako ljudi ne lazu ) nego FJ, zanimljivo za vijecanje, svi su dobrodosli sa mislljenjima, direktna demokracija !

Pozdrav ekipa,

Od februara sam podstanar u stanu i grejem se na Samsung inverter klimu ar12hsfncwkn (kupljena 2014. godine). Stan ima oko 60 kvadrata i klima je do sada radila super – postavljena na 25°C, greje stan na 22-23°C.

Međutim, primetio sam da sada, kad su temperature blizu nule, klima počinje da se gasi na svakih sat vremena na nekih 10 minuta. Pretpostavljam da je u pitanju defrost, ali bih voleo da to ipak pogleda neko ko se razume u ovu klimu, za svaki slučaj, nikad nije ni servisirana možda nešto treba da se menja, ja se baš ne razumem u rad klima...

Ako neko ima preporuku za dobrog majstora koji radi na teritoriji Beograda koji bi pregledao klimu, bio bih zahvalan da mi pošalje kontakt u PP.

Hvala unapred! 😊
Može li pomoć u vezi ove klime, danas uzeh da očistim filter dok je bila u defrostu i saće celo pobelelo od unutrašnje jedinice, kao na ovoj slici. Više je sneg nego što je led i brzo je nestalo.
Zbog čega se ovo dešava i jel opasno? S obzirom da klima radi bez problema nisam je gasio 2 meseca.

Screenshot_2.jpg

Poslednja izmena:
Može li pomoć u vezi ove klime, danas uzeh da očistim filter dok je bila u defrostu i saće celo pobelelo od unutrašnje jedinice, kao na ovoj slici. Više je sneg nego što je led i brzo je nestalo.
Zbog čega se ovo dešava i jel opasno? S obzirom da klima radi bez problema nisam je gasio 2 meseca.

Pogledajte prilog 474009
Normalno je da isparivac malo zamrzne tokom defrosta pogotovo ako duze traje.

Kod mene zadnjih par dana defrosti u trajanju od 7-8 minuta kod svih klima.

Ovako to izgleda kod 09KMCC ( 18m2, podešena na 23, spoljna temp. -2°C, vlažnost preko 90% )

Prilozi

• 09KMCC.png
    09KMCC.png
    75.2 KB · Pregleda: 83
Poslednja izmena:
Kod mene Gree Amber Comfort radi bez problema, ali zato Hisense 12-ka krlja opasno, svakih pola sata u df, spoljna jedinica se brzo zaledi pa motor u unutrasnjoj krlja opasno, cela kuhinja odzvanja.. Znao sam da nije klima nista specijalno zato sam je ubacio u kuhinju, iako nije bila jeftina, oko 50 hiljada.. Pise kao i na svakoj da moze da radi i na -15, ali u praksi je to druga prica, radi ona i greje, ali se muci.. Pogotovo jer nemam izolaciju a ceo stan spoljni zidovi.. Temperatura napolju je -4 a magla gusta..

Ipak je to od slučaja do slučaja.Kod mene radi lepo ima df-a ali kratko 10-tak minuta.Izolacija loša...
Ovo se odnosi na energy pro x 12

Sve je to do klime. Kod mene u zadnje vreme mozes horor filmove snimati koliko magle i vlage ina Dunavu ima a df su stvarno rijetki. Takodje temp su bas tu bile sto su kao "naj gore" za rad klime.

Temp nikako da predje nulu, magla gusta da je seces nozem. Crevo zaledilo u Daikinu kao i cela tacna, al curi voda na rupu gde je pricvrscen stub od ventilatora. Valjda nece morati da radi aparat za rucni defrost🙂

Prilozi

• 1BE6C771-3315-4311-B5BD-A062D2AA6091.png
    1BE6C771-3315-4311-B5BD-A062D2AA6091.png
    84 KB · Pregleda: 34
Samo kod nas balkanci neke klime ne idu uopste u DF :LOL:
A dosta citam u drugom forumu kod svabe takodje top modeli LN35, MHI ZSX, Daikin Emura ulaze na ovakvo blesavo vreme na razmak od 90-180min u DF... Ljudi takodje imaju izolacije ne greju dvorista...
A kod nas... Ma jok koji crni DF :LOL:
Klasika... svako svog konja hvali :)

Meni Amber isla na 2h u DF, A jutros na 1h45min
Muse jutros na 1h10min

Valjda nece morati da radi aparat za rucni defrost🙂
? :LOL:

Prilozi

• metalac-dzezva-bele-tufne-07lit.jpg
    metalac-dzezva-bele-tufne-07lit.jpg
    153.7 KB · Pregleda: 16
Poslednja izmena:
Zao mi što nemam tapo da ti pokažem kako ne idu. Imam kofu ispod klime tako da znam kada odu i koliko df je bilo😀😀😀. Jedan dva preko noći. Garantujem od 7 do 2 noću ni jedan.

Nema potrebe da radi na max jer koristi toplotu iz unutrašnje jedinice, to je ona razmena gasa koja se čuje. Kompresor koji radi na max neće dugo kao i svaki motor.

Kod mene magla, vidljivost 50-70 metara možda. LGC defrost radila na sat vremena, sad malo ređe. VOX se beli ali nisam video da li je uradila defrost, noćas je uradila 2 puta, baš teško vreme za klime ali nijedna se ne napreže i radi sa minimalnom ili malo iznad modulacijom.

Ne znam da li postoji i jedna klima koja vrti kompresor na maks prilikom defrosta. Uvek je defrost ogranicen nekom nizom frekvencijom od maksimalne. Problem nastaje kad je programirana da nikad izmenjivac ne dostigne temperaturu koju bi prekinuo defrost, vec tera do maksimalng vremena dozovoljenog da bude u defrostu, a to je uglavnom 10, 13 ili 15min, zavisno od modela i "proizvodjaca".

Samo kod nas balkanci neke klime ne idu uopste u DF :LOL:
Kad može kuća od 100 kvadrata da se greje sa 230kwh za čitav decembar može i da klima ne ode u defrost nikad, to je taj isti nivo lovačkih priča.

Vrh Dno