Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Drugar uzeo Haier flexis plus, prvo mu nije htela ici ispod 500w, medjutim uhvatio je jutros da radi na oko 340w. Kaze tiha necujna. Zanimljiva klima svakako, videcemo kako ce se pokazati..

Prilozi

• BAC3242B-1A2B-410F-8B80-37ADC0319BA5.jpeg
    BAC3242B-1A2B-410F-8B80-37ADC0319BA5.jpeg
    48.1 KB · Pregleda: 179
Drugar uzeo Haier flexis plus, prvo mu nije htela ici ispod 500w, medjutim uhvatio je jutros da radi na oko 340w. Kaze tiha necujna. Zanimljiva klima svakako, videcemo kako ce se pokazati..

Meni super radi od kad sam stavio staklenu vunu na tavan. Lepo drži temperaturu i tek sad kao da je hvatam da modulira. Podigne krilca i krene da pirka mlak-topao vazduh.

Za poslednja 72h kuća cela potrošila cca 60kW, 20kW za dan. Flexis i Midea Xtreme se ne gase. Milina.

Meni super radi od kad sam stavio staklenu vunu na tavan. Lepo drži temperaturu i tek sad kao da je hvatam da modulira. Podigne krilca i krene da pirka mlak-topao vazduh.

Za poslednja 72h kuća cela potrošila cca 60kW, 20kW za dan. Flexis i Midea Xtreme se ne gase. Milina.
Klima kad digne krilca na gore znači uglavnom da je prebacila zadatu i ugasila kompresor i samo vrti vazduh na nekom minimumu.

Kevi danas stigla klima Gree Pular pa sad trazim da ugradim. Videcemo kako ce da radi to cudo ovih zimskih dana pa cu javiti svakako.
Nisam stigao da vidim paket, jel tu dolazi instalacioni set?

Kako ti ventilator menja smer? Sa napred ka nazad ili obrnuto?
Pronašao sam u čemu je problem.letos kad je čišċena majstor neki šaraf nije dobro zavrnio tako da sad kuċište pucketa prilikom nagle promene temperature to jest prilikom defrosta ubacuje hladan vazduh a kad počne da greje kuċište odreaguje pucketanjem
Kako ti ventilator menja smer? Sa napred ka nazad ili obrnuto?
Pronašao sam u čemu je problem.letos kad je čišċena majstor neki šaraf nije dobro zavrnio tako da sad kuċište pucketa prilikom nagle promene temperature to jest prilikom defrosta ubacuje hladan vazduh a kad počne da greje kuċište odreaguje pucketanjem

Ovo ce mi biti prva sezona grejanja na inverter, (kuca je u pitanju) pa nemam iskustva, ali imam pitanje :) ako je neko voljan da odgovori.
Ugradjena je Gree Amber Pro 12 i znam da ima grejac tacne.
Koliko se cesto zezate i bavite sa crevom kondenza?
Da li ono obavezno zaledi ispod nule? Ajde, skinem lulu od SJ, ispod kanta, ali sta mogu da radim sa crevom koje dolazi iz UJ?
Kontam da "normalne" ljude to ni ne zanima, dok radi i greje. Neko ni nema pristup spoljnjoj jedinici...a ja cim je 0 ili manje, idem pipam crevo, pa gledam da li kaplje i sl. kao budala.
Hvala unapred.

Ovo ce mi biti prva sezona grejanja na inverter, (kuca je u pitanju) pa nemam iskustva, ali imam pitanje :) ako je neko voljan da odgovori.
Ugradjena je Gree Amber Pro 12 i znam da ima grejac tacne.
Koliko se cesto zezate i bavite sa crevom kondenza?
Da li ono obavezno zaledi ispod nule? Ajde, skinem lulu od SJ, ispod kanta, ali sta mogu da radim sa crevom koje dolazi iz UJ?
Kontam da "normalne" ljude to ni ne zanima, dok radi i greje. Neko ni nema pristup spoljnjoj jedinici...a ja cim je 0 ili manje, idem pipam crevo, pa gledam da li kaplje i sl. kao budala.
Hvala unapred.
Ako nikoga ne smeta ispod klime onda skini lulu... A to drugo crevo od UJ je za leti da voda kondenz curi...

Hvala.
A koliko je neka normalna- realna kolicina da nakaplje za jedan dan? Moja bas, bas solidno kaplje. Doduse i radi non/stop trenutno, jer ne postize da zagreje, posto druga klima jos u kutiji, ceka majstore za ugradnju.

Po ovakvom vremenu sve kaplju i to poprilicno,narocito ko greje kuce jer klime rade punim kapacitetom
Tako da, opusteno

Potrebna mi je klima za kucu na selu, pa sam stoga resio da mideu extreme prebacim u kucu a ovde ugradim neku jacu, jer sam primetio da joj fali snage na minusima, greje stan od 50kv, bez spoljne izolacije, gde se midea nalazi u dnevnoj sobi, a za dogrevanje,u kuhinji TA pec,u spavacoj preko noci dogrevam sa norveskim radijatorom, Kod nove klime mi je bitno da ima vise snage od midee, da uredno radi citanje temperature sa daljinskog. Budzet 80-90k, Razmisljam se izmedju Daikin ftxf35e, gree amber pro, fujitcu lmce ili kmcc i hisense, ne secam se tacno oznake ali je ima dosta na forumu, sve 12000btu...

Svaka kaplje sto gore vec napisao @kvaka a posle Defrost bas curi...
Koliko kvadrata grejes sa Amber Pro? Jel druga isto Amber Pro?
Plan je da probam da grejem 70-ak kvadrata, ali su male prostorije, nazalost...bice zeznuto Odlicno izolovana kuca, nova pvc stolarija. Spoljni zidovi 80cm debeli "vojvodjanska nabijača" iz '70. sa fasasnom ciglom spolja. Plafon 20cm + jos 7cm spusten gipsom i vuna unutra.Cak i ovako "spusten" je visina 290cm.
Druga klima je Daikin ftxc35. Gree je u kuhinji, Daikin ide u dnevnu. Prioritet je zagrejati dobro te dve prostorije + spavacu. Najmanja soba, pored kuhinje je za sada nebitna... koliko se zagreje- zagreje. Kupatilo ima svoje el. podno grejanje + jedan radijator.
Trenutno sam u zavrsnoj fazi renoviranja, pa kada se uselim, ubacim sav namestaj, biće realna slika učinka grejanja i očitavanja sa Tapo 115. Sada su jos 60% prazne prostorije.

Prilozi

• Moja kuca 2024.png
    Moja kuca 2024.png
    85.6 KB · Pregleda: 110
Poslednja izmena:
@style53 Da, bas tako.
Amber pro u kuhinji, duva prema vratima hodnika. Ako uspe da zagreje kuhinju i donekle hodnik (cisto da ne bude ledara u hodniku) super.
Daikin ce u dnevnoj, sa leve strane da duva prema spavacoj. Ako zagreje dnevnu fino i spavacu, par stepeni manje, ja cu biti zadovoljan.
Ako ne, uzecu neku 7- 9000btu za spavacu dogodine, a ovu cu nekako pregurati...nadam se.

Zdravo svima

Novi Beograd - Stan (NOV) 47 kvadrata. Zgrada sagradjena 2021/22 godine. PVC, izolacija mislim da je 10cm. 4 (poslednji) sprat. Stan pored mene prazan a stan ispod zivi jedna osoba.

Nedelju dana sam pregledavao internet, forume, recenzije i odlucio sam se za 18 klimu. Mozda ce mi neko reci da sam mogao lagano 12 za moju kvadraturu ali rekoh hajde da uzmem malo jacu...

Klima https://rs.hisense.com/uredjaji/kli...ONDITIONER-KE50BS0EG-HSN/p/000000000020011396

Leto je proslo ekstra. Klima odradila posao!

Sto se tice zime, evo malo slika. Meni za sada zadata temperatura dovoljna na 21 stepen. Ipak ujutro je oko 0 pa nije veliki minus. Klimu uvek drzim na Economy modu. Da, ona izbacuje i mlak vazduh. Verujem da je to zbog odrzavanje temperature...

Evo nekoliko slika potrosnje i rada u proteklih nekoliko dana...

Poz

EDIT: Klima radi 24h. Bez gasenje!

Prilozi

• 1000012845.jpg
    1000012845.jpg
    187.4 KB · Pregleda: 79
  • 1000012838.jpg
    1000012838.jpg
    61.3 KB · Pregleda: 63
  • 1000012835.jpg
    1000012835.jpg
    65.6 KB · Pregleda: 55
  • 1000012841.jpg
    1000012841.jpg
    60.1 KB · Pregleda: 52
  • 1000012843.jpg
    1000012843.jpg
    39.3 KB · Pregleda: 42
  • 1000012840.jpg
    1000012840.jpg
    60.1 KB · Pregleda: 38
  • 1000012837.jpg
    1000012837.jpg
    60.9 KB · Pregleda: 32
  • 1000012836.jpg
    1000012836.jpg
    60.3 KB · Pregleda: 31
  • 1000012839.jpg
    1000012839.jpg
    60.5 KB · Pregleda: 35
  • 1000012846.jpg
    1000012846.jpg
    199.2 KB · Pregleda: 141
Poslednja izmena:
Pozdrav svima. Bih da kupim klimu 18000BTU i gledam specifikacije klima. Klasi efikasnosti A++ odgovara SCOP koeficijent od 4.1 do 5.1, i uočio sam da skoro svi proizvodjači klima zastupljenih na CG tržištu (GREE/Vivax/Hisense/Fujitsu/Tesla...) stavljaju ovaj koeficijent da je oko 4.1 ili malo preko. Moje pitanje za vas je da li neko ovo kontorliše i ispituje ili proizvodjač ima potpunu slobodu da u specifikaciji uredjaja napiše šta god želi (smatram da proizvodjaci laziraju ovaj koeficijentda bi toboš upao u klasu A++).

Plan je da probam da grejem 70-ak kvadrata, ali su male prostorije, nazalost...bice zeznuto Odlicno izolovana kuca, nova pvc stolarija. Spoljni zidovi 80cm debeli "vojvodjanska nabijača" iz '70. sa fasasnom ciglom spolja. Plafon 20cm + jos 7cm spusten gipsom i vuna unutra.Cak i ovako "spusten" je visina 290cm.
Druga klima je Daikin ftxc35. Gree je u kuhinji, Daikin ide u dnevnu. Prioritet je zagrejati dobro te dve prostorije + spavacu. Najmanja soba, pored kuhinje je za sada nebitna... koliko se zagreje- zagreje. Kupatilo ima svoje el. podno grejanje + jedan radijator.
Trenutno sam u zavrsnoj fazi renoviranja, pa kada se uselim, ubacim sav namestaj, biće realna slika učinka grejanja i očitavanja sa Tapo 115. Sada su jos 60% prazne prostorije.
Veoma tesko sa dve klime,maltene nemoguce
Mozda da probas neku multi split verziju⁹

Pozdrav svima. Bih da kupim klimu 18000BTU i gledam specifikacije klima. Klasi efikasnosti A++ odgovara SCOP koeficijent od 4.1 do 5.1, i uočio sam da skoro svi proizvodjači klima zastupljenih na CG tržištu (GREE/Vivax/Hisense/Fujitsu/Tesla...) stavljaju ovaj koeficijent da je oko 4.1 ili malo preko. Moje pitanje za vas je da li neko ovo kontorliše i ispituje ili proizvodjač ima potpunu slobodu da u specifikaciji uredjaja napiše šta god želi (smatram da proizvodjaci laziraju ovaj koeficijentda bi toboš upao u klasu A++).
Gde ubaci Fujitsu među ove ostale?

A sta vas briga za taj podatak? Ranije kad sam klimu kupovao nigdje nije bilo preko 4, sad je 4.1 ili 5.1, oni mjere u fabrici u njihovim uslovima. Za klime Fujicu, bas to ti je koleka @jozza napomenuo postoji eurovent sertifikat, tamo ti sve pise. Vrlo male razlike su izmedju tih plusica tako da se nesjekirajte da li vam je klima A+ ili A++.
PS. Pogledaj i COP pa vidi da li ima smisla

Ako si u CG gde nema minusa a oces da grejes veliki prostor 18kmta i 24kmta su ti najefikasnije. Posto kod nas je avrage climate 18kmta daju scop 4.4 a na warm climate sto sam nasao na grckom sajtu 18kmta ima 6.4 scop

Ako si u CG gde nema minusa a oces da grejes veliki prostor 18kmta i 24kmta su ti najefikasnije. Posto kod nas je avrage climate 18kmta daju scop 4.4 a na warm climate sto sam nasao na grckom sajtu 18kmta ima 6.4 scop
Efikasna je dobra klima a ne 18ka ili 24ka. Moze i 12 i 18 i 24 imati efikasan i neefikasan model.
24ku ni pod razno u kucu, tu se stave dvije 12ke ili eventualno jedna 18, jedna 12, zavisi od velicine prostorija

Evo sad izracunao da su mi do sada u novembru tri kllime potrosile 680kwh.Verovatno ulecem u crveno do kraja meseca, meni je bez klima potrosnja negde oko 750kwh. Dosta jaca zima od prosle.

Prilozi

• Screenshot_20241124_101125.jpg
    Screenshot_20241124_101125.jpg
    43.6 KB · Pregleda: 82
  • Screenshot_20241124_101111.jpg
    Screenshot_20241124_101111.jpg
    44.2 KB · Pregleda: 28
  • Screenshot_20241124_101052.jpg
    Screenshot_20241124_101052.jpg
    44.4 KB · Pregleda: 34
Vrh Dno