Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ovo za VOX nije tacno, ja nisam radio nikakve godisnje servise (osim sam sto sam prao) i ove godine (cetvrta od kupovine) mi zamenili motor turbine koji je skripao, nista nisam placao.
Ne kapiram? Klime sve tri kupljene u BC Group. Namerno sam pitao sta pokriva i koliko traje garancija. Ovo sto sam napisao tako mi je receno tada, od BC groupa, isto mi je potvrdjeno pri montazi, a montirala je firam koju su oni preporucili.

Ako to nije tacno bolje po mene. Ja se nadam da necu ni morati tih 5 godina da zovem servis, ali kao budemo morao pozvacu se na garanciju u svakom slucaju, pa cemo da vidimo kako ce i sta ce biti.

Pazite ovo, u subotu ce biti deseti dan da nisam u stanu, potkrovlje. Danas je vec 29 temperatura unutra i ostaje i preko noci. Bas me zanima koliko ce se napatiti klime i za koliko spustiti temperaturu...
Tako i kod mene, stan pored mog na istom spratu u kuci, do duse prazan vec 8-9 meseci, al isti djavo bi bio i nedelju dana da ne hladis kad je ovako napolju.
Danas iz znatizelje ostavim tamo termometar na sat-dva, dodjem, pogledam, 30.6c. Nije potkrovlje, ploca iznad, pa krov.
Ima izolacije svuda ( pod, zidovi, plafon ) i severna je strana, ali i pored toga meni je ovo apsolutno ocekivano.

Cudo mi je kad procitam tako po neki slucaj, u fazonu, stavio bih klimu, al i ovako mi je ok, i to po ovim vrucinama. Jos ljudi tu borave, pa se kuva, pali se rerna, i oni sami na kraju greju taj prostor.
Valjda su to neke prizemne kuce sa zelenilom svud unaokolo, nemam pojma, ili je individualno. Meni je sve preko 24 - 25c vrucina, Mozda bi mi i 27-c bilo ok ali da samo lezim i ne pomeram se, inace krece znoj da lije.

Edit - Sad sam tamo ukljucio Midea on off klimu, pa bas da vidim. Predpostavljam da ce za jedno sat vremena biti podnosljivo, sa dodatkom da ako je iskljucim nakon tih sat vremena, zidovi ce krenuti da emituju toplotu kao da sam ukljucio TP sa zidnim grejanjem :D Predpostavljam da bi tebalo oko 24h da to radi pa da dodje u normalu.
Opet bolje nego ako bi trebalo da se zimi zagreje. Tada treba i nedelju, mozda i vise, dok sve dodje na svoje.

Poslednja izmena:
Tako i kod mene, stan pored mog na istom spratu u kuci, do duse prazan vec 8-9 meseci, al isti djavo bi bio i nedelju dana da ne hladis kad je ovako napolju.
Danas iz znatizelje ostavim tamo termometar na sat-dva, dodjem, pogledam, 30.6c. Nije potkrovlje, ploca iznad, pa krov.
Ima izolacije svuda ( pod, zidovi, plafon ) i severna je strana, ali i pored toga meni je ovo apsolutno ocekivano.

Cudo mi je kad procitam tako po neki slucaj, u fazonu, stavio bih klimu, al i ovako mi je ok, i to po ovim vrucinama. Jos ljudi tu borave, pa se kuva, pali se rerna, i oni sami na kraju greju taj prostor.
Valjda su to neke prizemne kuce sa zelenilom svud unaokolo, nemam pojma, ili je individualno. Meni je sve preko 24 - 25c vrucina, Mozda bi mi i 27-c bilo ok ali da samo lezim i ne pomeram se, inace krece znoj da lije.

Edit - Sad sam tamo ukljucio Midea on off klimu, pa bas da vidim. Predpostavljam da ce za jedno sat vremena biti podnosljivo, sa dodatkom da ako je iskljucim nakon tih sat vremena, zidovi ce krenuti da emituju toplotu kao da sam ukljucio TP sa zidnim grejanjem :D Predpostavljam da bi tebalo oko 24h da to radi pa da dodje u normalu.
Opet bolje nego ako bi trebalo da se zimi zagreje. Tada treba i nedelju, mozda i vise, dok sve dodje na svoje.
Tako je, bice osjetno cim se klima upali ali trebace bar dan dva da se zidovi ohlade

Jel moze preporuka inverter klime za grejanje (Zlatibor) za stan od 33m2? Neka srednja klasa, a ako se bas isplati dati vise za nesto dosta bolje i to je ok.

Hvala! :)

Hisense energy pro plus/nordic/energy x.

Kuća sa spoljašnjom izolacijom stiropor 10cm,pvc prozori novi, tavanska ploča bez izolacije.
Pozicija za klimu obeležena sa crvenim pravougaonikom.
Za grejanje i hlađenje, prevashodno 2 sobe po 15.5m2 ostalo dogrevacemo po potrebi sa nekim radijatorima
Za svaki slučaj tu je i peć na drva

Da li bi neka 18-ka bila overkill? I koji su predlozi u nekom cenovnom rangu do 80-90 hiljada?

Prilozi

• Screenshot_20240716_223333.jpg
    Screenshot_20240716_223333.jpg
    104.9 KB · Pregleda: 53
Jel moze preporuka inverter klime za grejanje (Zlatibor) za stan od 33m2? Neka srednja klasa, a ako se bas isplati dati vise za nesto dosta bolje i to je ok.

Hvala! :)
Pod predpostavkom da zgrada ima izolacije ( kladim se da ima ) ja bih isao na neku japansku 12-icu srednje klase . To je 33 kvm, i tu nema greske.

Poslednja izmena:
Pa srednja klasa za 33 kvm sa ( kladim se ) izolacijom. Svaka ce ga ugrejati.
Daikin EU Sensira 35, dobro ovo je ulazni model, al vise nego ok za te potrebe.
Fujitsu KMx, nju i sam imam, znam kako greje, ako je izolovan, nema ni najmanjih problema.
Mitsubishi AP 35 ili novija AY 35
Toshiba Sorai Edge 13
Mitsu Heavy 35, ona ispod top modela, zaboravio sam oznake

Uglavnom, ne govorimo o ulaznim modelima, jel.

Poslednja izmena:
Pozdrav forumasi, voleo bih da cujem vasa misljenja vezano za ovu klimu... Da li je preporucujete i ako ne koje su alternative u tom cenovnim rangu, taj neki odnos cene i kvaliteta, svaka preporuka je dobrodosla a najbitniji kriterujum za preporuku je energetska efikasnost po pitanju grejne sposobnosti. Za uslove gde ce klima biti mozete slobodno uzeti sopstvenu kucu, stan, da ne komplikujem previse :)

Pozdrav forumasi, voleo bih da cujem vasa misljenja vezano za ovu klimu... Da li je preporucujete i ako ne koje su alternative u tom cenovnim rangu, taj neki odnos cene i kvaliteta, svaka preporuka je dobrodosla a najbitniji kriterujum za preporuku je energetska efikasnost po pitanju grejne sposobnosti. Za uslove gde ce klima biti mozete slobodno uzeti sopstvenu kucu, stan, da ne komplikujem previse :)

Dosadilo nam da pisemo....

Jedna klima = jedna prostorija! u 90 % situacija!
Mogu 2 prostorije ali ako su povezane vecim otvorom, u nekim situacijama moze kroz vrata malo da se dogrijava druga prostorija iz prve ako je klima stavljena tacno naspram vrata.

Jer inače prostorija u kojoj nije klima moze biti i par stepeni hladnija, znači ili da se mrznes u drugoj prostoriji ili da se kuvaš u prvoj...
ugl obično nije efikasno niti prijatno...

Da li se kupuje 12ka ili 18ka ili 24 zavisi od snage klime i veličine te jedne prostorije (ili 2 uvezane). Zavisi naravno od toplotnih gubitaka (znaci izolacije, stolarije, suncana strana, prizemlje, stan koji se grije sa više strana od drugih stanova itd) ali odokativno i približno u normalnim uslovima
  • 12ka - za oko 20 - 30 kvadrata
  • 18ka - za oko 25 - 40 kvadrata
  • 24 preko 40 kvadrata
Naravno nije isto grijati sobu od 20 kvadrata PVC stolaraija, stan koji se nalazi u sredini zgrade i griju ga svi stanovi okolo ili kuću sa 15 cm izolacije i grijati prizemlje kuce bez ikakve izolacije i loša stolarija, treba najmanje dupla snaga i ovo drugo se ni ne isplati verovatno grijati sa klimom

24ka je inače jako jako bučna i jako velika i mnogo jako puše i ona je možda ok za neke lokale i velike prostore, sa njom nema komfora u kući osim ako nije prostorija 8x8 za slavlejnje slave :)

To da se sa jednom klimom 24 ili 18 može grijati 3-4 prostorije i to da prolazi toplota kroz neke hodnike, pa opet da ulazi u sobe na žalost ne može. To je ok da se dogrije malo spavaća soba koja služi samo za spavanje pa eto da se umlači i da su vrata otvorena, da je prijatno za spavati

Klima koju si okacio je ok, hisense je ok brend, ljudi su u globalu zadovoljni ali ako si ovo mislio u kuću ili stan da ti sve grije, vrati se na ovo moje iznad napisano

Kuća sa spoljašnjom izolacijom stiropor 10cm,pvc prozori novi, tavanska ploča bez izolacije.
Pozicija za klimu obeležena sa crvenim pravougaonikom.
Za grejanje i hlađenje, prevashodno 2 sobe po 15.5m2 ostalo dogrevacemo po potrebi sa nekim radijatorima
Za svaki slučaj tu je i peć na drva

Da li bi neka 18-ka bila overkill? I koji su predlozi u nekom cenovnom rangu do 80-90 hiljada?
Koliko ima metare od klime do soba?
Ja trenutno ne mogu da rashladim spavacu, zamisli da gde je tvoja klima je soba pa u produzetku je spavaca, nema sanse da se razhladi, komsija ima isti raspored prostorij, identicno nam postavljene klime i on je morao za spavacu da dokupi klimu,

Koliko ima metare od klime do soba?
Ja trenutno ne mogu da rashladim spavacu, zamisli da gde je tvoja klima je soba pa u produzetku je spavaca, nema sanse da se razhladi, komsija ima isti raspored prostorij, identicno nam postavljene klime i on je morao za spavacu da dokupi klimu,
Ima oko 3m, možda malo više.
To je inače hodnik i ulaz u kuću i plan da duva i kroz vrata i od dnevne i od spavaće.
Zato više naginjem ka nekoj 18-tici
Pretpostavljam da bi se 12-tica malo više pomučila da ugreje, morao bih npr da je držim na 25 da bi u tim sobama bilo 22,23 stepena...

Pozdrav svim članovima, molio bih za pomoć. Koju biste inverter klimu preporučili, jačinu i proizvodjača za sledeće uslove:
U pitanju je kuća, sprat (visoko potkrovlje), nema ploče, gipsane ploče, u krovu ima izolacije, na zidovima izolacija stiropor 14-ica.
Koristio bih samo za hladjenje, ne i za grejanje.
Ovo je raspored i klima bi bila postavljena na mestu obeleženom crvenom bojom.
IMG_20240717_122145.jpg

Da dodam samo da sam planirao za klimu da izdvojim 90000-120000 din.

I da mi preporučuju hisense Ka70KT0EG

Prilozi

• Screenshot_2024-07-17-12-47-13-383_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2024-07-17-12-47-13-383_com.android.chrome.jpg
    85.4 KB · Pregleda: 40
Pozdrav svima.

Koju klimu preporucujete za hladjenje garsonjere od 28 m2 unutrašnjih. 9ka ili 12ka?

Bojim se ako budem stavio 9ku da nece moci ohladiti kad su ove paklene vrućine, a ako stavim 12ku da bude prejaka pa moram svako malo da je gasim, da bi "dosao sebi" 😂

U tih 28 m2 je i kupatilo, koje je ugl zarvoreno uvijek..

Pozdrav svima.

Koju klimu preporucujete za hladjenje garsonjere od 28 m2 unutrašnjih. 9ka ili 12ka?

Bojim se ako budem stavio 9ku da nece moci ohladiti kad su ove paklene vrućine, a ako stavim 12ku da bude prejaka pa moram svako malo da je gasim, da bi "dosao sebi" 😂

U tih 28 m2 je i kupatilo, koje je ugl zarvoreno uvijek..
Da li se kupuje 12ka ili 18ka ili 24 zavisi od snage klime i veličine te jedne prostorije (ili 2 uvezane). Zavisi naravno od toplotnih gubitaka (znaci izolacije, stolarije, suncana strana, prizemlje, stan koji se grije sa više strana od drugih stanova itd) ali odokativno i približno u normalnim uslovima
  • 12ka - za oko 20 - 30 kvadrata
  • 18ka - za oko 25 - 40 kvadrata
  • 24 preko 40 kvadrata
Napisa čovek par postova iznad...

Grejanje i hlađenje na večoj kvadraturi nije isto. Hlađenje može da ohladi ali grejanje ne može da ugreje. Razlikujte dogrevanje u prelaznim periodima od grejanja u Januaru.
Zlatan standard za grejanje na klime je: jedna klima jedna prostorija. Nema nikakvog 'ali' jer postoji nešto što se zove defrost i što kvari svu matematiku. Ko ne veruje uveriće se kad su temperature dalima i nedeljama u rasponu od +5 do -5, onda sva matematika pada u vodu a na scenu stupa čista fizika. Znači za grejanje jedna klima jedna prostorija, a za dogrevanje može sve 'ali'.

Poslednja izmena:
Pazite ovo, u subotu ce biti deseti dan da nisam u stanu, potkrovlje. Danas je vec 29 temperatura unutra i ostaje i preko noci. Bas me zanima koliko ce se napatiti klime i za koliko spustiti temperaturu...

Eto i kod mene na spratu, stavljen stiropor 10cm na zidovima, na ploču stavio 20cm staklene vune iznad 2 sobe, pvc s 3 stakla i kad je klima ugašena bude 30.5.dzaba sve kad je pakao napolju.
Ja bi tu stavio jednu 18 koju bi podesio na 27 preko dana i ne bih je gasio od juna do septembra. Sad mi je noću klima na 28 bije direktno u sobu iz hodnika i pokrivam se frotirom. Da je ne ostavim noću ne bi mogao spavati.

Kakvo spavanje bez klime druze. Ja je nize drzim, na 24 i vent na keca, spavaca mala soba mi je " kroz vrata sta prodje " od dnevne, pa samo blago osetim da hladi, mislim taman za spavanje.
Ispod 30c spoljne uglavnom radi sa ispod 100w, al nekad i ako spavam tamo, osetim da siba hladno, pa u polu snu zatvorim vrata, ali uglavnom je sve otvoreno.
Da, pvc mi je star gotovo 20 godina, ali kvalitetan onda savljen, ikao imam 1, plus 1 dupli, plus 2 i jos 1 balkonca,, ne osecam vrucinu kad zavnem one zelozine.
Roletne su u planu, to cu tek videti sta i kako.

Poslednja izmena:
Ja na moju vent na max i ovako evo celo popodne na 28 nikako da dostigne, da stavim na keca ili auto mislim da ni za 24h ne bi ohladila na 28.evo dok ovo pišem ležim u spavaćoj, klima je u hodniku i duva ka toj sobi, soba je na suncanoj strani, od 13h direktno udara sunce i trenutno je 28.7.imam osećaj kao da duva u prazno tj da nema snage da još obori temp. U svakom slučaju kad ne radiš ništa i ova temp je odlična, evo pokrio noge vuče mi hladno 🤣

Sve je to subjektivno. Na poslu mi je 27 stepeni i sedim za kompom listam forum i gluposti po ceo dan ne ustanem sa stolice i bude mi vrucina.
Kuci drzim na 24/25 i taman mi je.

Tako i meni na poslu, dovoljno čarape što moram da obučem i dugačke pantalone samo mi jos kapa fali u pm. Zato čim dođem kući sve skidam sa sebe i pravac bazen a posle pod klimu uzivancija.

Meni su navedeni prozori, direks juzna strana, i mogu reci, iz ovog pakla iskustvo, zaista mislim, ne mogu opisati
***, napisah esej i valjda obrisah opijen, ah ***...
Opisivah kako mi hladjenje smeta kad spavam, iako sam u spavacoj maloj itd, al drugi put cu, ne da se sad.

Poslednja izmena:
A vidiš ja nocu ne ostavim skroz vrata otvorena od sobe ka hodniku nego na pola taman da po malo ulazi hladan vazduh i noću maltene da se kompresor ni ne pali, nema sunca da prži. A da na moru tj u grčkoj ne znam kako su uspeli da smanje kapacitet klime ne verujem da su toliko pametni da u app smanje, kod njih je na 3 brzini kao kod mene na manje od 1.i tamo stavim na 28 prva brzina i eto spavamo i ženi ne smeta, sta reći, uspeo sam nekako da je nagovorim da probamo. Sreća pa grci smanje duvanje 🤣

Ugreje se citava kuca ( gradjevina ) kad zaredi ovako danima, i nocu ne popusta, pa je sve gore, i sve je veca potrosnja, bez obzira na izolaciju.
Dzaba ti i pola metra zidovi itd,
Isto kao i zimi ako bi zaredio neki zesci minus ovako 2 nedelje, citali bi cirkus ovde, kako 98% uredjaja ne valja, jel :)

Dal bilo plus 40 ili minus 15 isto je samo obrnuto. U tom slučaju bi pucketala suva bukva koju suši ovaj pakao, pored upravo urađenog centralnog grejanja na gas, greota da je ne potrošim na takvom minusu 🤣

Šta uzeti od sledećih modela?
Vivax AERI+
Vivax AEHI+
Gree Pular Plus
Midea Extreme
Hisense Nordic
LG S12EQ

Šta uzeti od sledećih modela?
Vivax AERI+
Vivax AEHI+
Gree Pular Plus
Midea Extreme
Hisense Nordic
LG S12EQ
Ja imam Nordic, na hladjenju fenomenalna ladi prelepo. Ali ako oces preciznost ifeel mora uvek da bude ukljucen na daljincu. Ovako zna da masi temp. Za grejanje ja sam je koristio privremeno samo tek sled zimu mogu da dam realna iskustva....

Vrh Dno