Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Pozdrav drugari. Imam Vox od 7 kw
Nešto počinje sa iva. . .
Imam neki glup problem sa klimom. Dok hladi nalog nekog vremena povremeno se čuje neki zvuk na unutrašnjoj jedinici. A kada otvorim poklopac od klime taj se zvuk ne čuje. Pozdrav i hvala Vam puno

Ne kapiram? Klime sve tri kupljene u BC Group. Namerno sam pitao sta pokriva i koliko traje garancija. Ovo sto sam napisao tako mi je receno tada, od BC groupa, isto mi je potvrdjeno pri montazi, a montirala je firam koju su oni preporucili.

Ako to nije tacno bolje po mene. Ja se nadam da necu ni morati tih 5 godina da zovem servis, ali kao budemo morao pozvacu se na garanciju u svakom slucaju, pa cemo da vidimo kako ce i sta ce biti.
Koliko znam VOX ima bezuslovnu garanciju 5god, e sad sta oni pricali i ko je u pravu...

ili, ili... Fino je to sve, al realno nemora znaciti ako je japanac da valja svaka klima...
A koja japanska ne valja? Kolega je predložio Sensiru, ja predlažem Mitsubishi heavi. Iskreno ja do sad nisam čuo da neki japos ne valja osim Tošibe Mirai. Ali eto za sve mora biti prvi put....

Eto i kod mene na spratu, stavljen stiropor 10cm na zidovima, na ploču stavio 20cm staklene vune iznad 2 sobe, pvc s 3 stakla i kad je klima ugašena bude 30.5.dzaba sve kad je pakao napolju.
Ja bi tu stavio jednu 18 koju bi podesio na 27 preko dana i ne bih je gasio od juna do septembra. Sad mi je noću klima na 28 bije direktno u sobu iz hodnika i pokrivam se frotirom. Da je ne ostavim noću ne bi mogao spavati.
Kod mene radi maltene 24/7, stavljena na 26 ventilator na najmanju brzinu, podesena da bije na gore, opcija Swing polozaj skroz gore zbog dece zato je u spavacoj toplije. Pišto je u planu da stavljam stiropor preko ploce prvo hteo iznad spavace da stavim jedno 30cm, mislim d an aovim vrucinama to ne bi pomoglo.
Dnevna je ok iako na termostatu oko 28,nesto može da se sedi, ja i spavam u dnevnoj ispod klime, nema da duva u mene.
Spavaca je muka tamo je 30.
Kada izadjemo uvece stavim na 24 spustim krilca i na max ventilator, tada spusti za pola stepen u spavacoj, u dnevnoj bude ispod 27.
Testirao sam je preksinoc, pustio da duva cele noci na 26,prva brzina, u dnevnoj ujutru bas finih 26, spavaca 29.
Bila je iskljucena u 7 ujutru do 8 u dnevnoj vec bilo 29.
Preko dana zena iskljuci zbog dece bude i 30-31.
Kod mene na poslu stavljena nova klima prosle godine , kanc je mala 20ak kvadrata možda i manje, klima inverter 12ca na 26 najmanja brzina ako se stavi malo brze da duva bude neprijatno, prvo ladno u nogama a onda i niz kicmu, bez klime ne može za 20 minuta se zagreje jer je potkrovlje i plus imamo venecijanere koji mnogo greju.

Sve svemu začin c. Na ovim temperaturama stiropor dolazi do izražaja samo u smislu da će tačan broj klima uređaja pravilno raspoređene lakše i brže rashladiti određeni prostor a posle ga održavati u modulaciji. Ja svakako 12 icu više necu stavljati nisu loše ove vrućine bar su mi rekle šta i kako u budućem periodu. Sinoć se dop s komšijom, isto sprat, podešena na 26 24/7 ispod garaža u kojoj je kao u košnici kaže ispod 28 ne može da mu spusti što je još i odlično s obzirom da ima 90kv s jednom 12 icom.

obzirom da ima 90kv s jednom 12 icom.
ovo je smijesno pokusavati ohladiti sa 12kom
Ako klima ne dostize ili sporo dostize zadatu treba pojacavati ventilator, klima duplo lakse i prije ohladi na fan 3 nego na fan 1, ista zadata temperatura, samim tim ce i prije uci u rezim odrzavanja i manje trositi, fan 1 ide samo u male prostorije (lupam, ispod 15 kvadrata)

Da li neko zna koji proizvođač daje bezuslovnu garanciju? Tj. koju klimu mogu sam da ugradim, a da mi važi garancija 2 odnosno 5 godina? -Eventualno, da li ima majstora koji bi mi otkucali pečat za 2-3000 din?
-Inženjer sam po struci, umem sve da odradim po PS-u.

Tesko da ce neko ko te ne poznaje da ti lupi pecat, jer oni posle odgovaraju za to.
5 garancije bez uslova valjda daje Vox, ali mora prijavljen serviser da ti ugradi i pecatira.

Da li neko zna koji proizvođač daje bezuslovnu garanciju? Tj. koju klimu mogu sam da ugradim, a da mi važi garancija 2 odnosno 5 godina? -Eventualno, da li ima majstora koji bi mi otkucali pečat za 2-3000 din?
Ako nikad nisi ugradjivao klime tesko ces to uraditi po PS u, pa da si 100 puta inzjinjer! Bolje plati ugradnju i sa tim inzinjerskim znanjem nadgledaj i uči, ako su majstori neki krsteni!

Pozdrav, uskocicu na temu
Koja je od ove dvije klime bolja sto se tice grijanja i generalno kvaliteta?

Ili

Nesto mi nijesu jasne ove specifikacije pa ne mogu da provalim koja je "jaca"

Pozdrav, uskocicu na temu
Koja je od ove dvije klime bolja sto se tice grijanja i generalno kvaliteta?

Ili

Nesto mi nijesu jasne ove specifikacije pa ne mogu da provalim koja je "jaca"

Ne bih da smaram, ali prilicno je hitno, sjutra kupujem klimu pa bi mi vase misljenje dobro doslo :)
Hvala!

Da li neko mozda zna, tj kopao po specifikacijama, da li postoji 12 klima sa preko 5m prednapunjena gasom. 5je standard,reko dal ima vise..

Malo je bolja Hisense, da

Jedini potencijalni problem je vakumiranje, ko mož da pozajmi vakum mašinu - nema da brine.
Sve ostalo, uz par alatki, koje su dostupne, nije nikakav problem - za bilo koga ko ima minimum tehničkog znanja i umeća.
To neko koristi?
Ja ne znam nikog kome su vakumirali klimu prilikom ugradnje.
Ako neko zna nekog mastora u Pančevu koji to radi prilikom ugradnje klime neka javi u poruci

Ako imas nekoga da ti pozajmi alat za pertlovanje, vakum pumpu i kronu za probijanje zida onda ostalo stvarno lako mozes da uradis. Jako jednostavno, samo radis polako da bude pedantno.

Da li neko mozda zna, tj kopao po specifikacijama, da li postoji 12 klima sa preko 5m prednapunjena gasom. 5je standard,reko dal ima vise..
Nije 5 standard. Fujitsu i Mitsubishi Heavy su ja mislim do 15m, Mitsubishi Electric do 7m, Daikin mislim isto 7m ako se dobro secam.
Gree je bio cini mi se do 10m, nisam siguran danas.

Zasto ti je bitno da je prednapunjena, dodaje se svega 20ak grama po metru?

Poslednja izmena:
Jedini potencijalni problem je vakumiranje, ko mož da pozajmi vakum mašinu - nema da brine.
Sve ostalo, uz par alatki, koje su dostupne, nije nikakav problem - za bilo koga ko ima minimum tehničkog znanja i umeća.
Pola montera u NS ne radi vakumiranje već izduvaju neki ventil, ja kad sam video zgrozio sam se

Pola montera u NS ne radi vakumiranje već izduvaju neki ventil, ja kad sam video zgrozio sam se
Ti kad pustis gas ( bez vakumiranja ) pritisnes onaj pipak na ventilu dok malo neiscuri gas i to je to. U praksi gas je potisnuo napolje preostali vazduh u cijevima. Kad vakumiras onda ne samo da izvuces taj vazduh vec sto je bitno izvuces i vlagu iz tih crijeva i nemoze se desiti vazdusni cep. E sad iskreno jako puno klima je ugradjeno bez vakumiranja i dugi niz godina su radile i rade bez problema.

Vakumiranje je najmanje bitno, ali svakako treba uraditi jer je deo procesa.
Pre svega, problem je sto vecina vakumira jako kratko, a tu je najmanji benefit vadjenja vazduha i vlage iz sistema, najbitniji deo je provera drzanja pritiska sistema i taj proces provere pritiska traje barem 20ak minuta u proseku.

Vakumiranje je najmanje bitno, ali svakako treba uraditi jer je deo procesa.
Pre svega, problem je sto vecina vakumira jako kratko, a tu je najmanji benefit vadjenja vazduha i vlage iz sistema, najbitniji deo je provera drzanja pritiska sistema i taj proces provere pritiska traje barem 20ak minuta u proseku.
Hm... U pravu si ali djelomicno. U praksi se moze desiti da kod vakumiranja nemora da pane manometar ( nema veze manuelni ili digitalni ) a opet da nije dovoljno stegnuto da kod grijanja neizbaci gas. Cak sto vise na hladjenju ( a znamo da je dosta manji pritisak nego na grijanju ) nemora da iscuri vec tek na grijanju. U tom slucaju kod vakumiranja se to nece pokazati. E tu sam sampion posto se bas to meni desilo a sam sebi ugradio 🤣🤣
Tada mi je kolega dosao pa dopunio, vakumirao i objasnio neke detalje. Odma sam i zamjenio cjevi sa debljom stjenkom i ujedino kvalitetniji materijal. Mislim da je u tom slucaju jako bitni iskustvo i osjecaj ili neko ko je pocetnik da koristi kilo kljuc da se upravo ovo nedesi. Sve u svemu nije dzaba taj protokol koji bi se trebao sljediti.

Nije 5 standard. Fujitsu i Mitsubishi Heavy su ja mislim do 15m, Mitsubishi Electric do 7m, Daikin mislim isto 7m ako se dobro secam.
Gree je bio cini mi se do 10m, nisam siguran danas.

Zasto ti je bitno da je prednapunjena, dodaje se svega 20ak grama po metru?
Ugradjujem sam, a gas je sada teze nabaviti zbog licenca.

Zato je potrebna kvalitetna pumpa i mora se znati na kolikom pritisku se drzi. Kod mene na Luca kada je radio nas bivsi profi radnik(sam ugradio 7m instalacije, kanalice za cevi, zavario cevi, sve za 45min), vakumurao je 45 minuta, na LNu su to radili 20ak i onda posle zamene unutrasnje ili zamene nosaca, ne secam se tacno, njihov ozbiljniji majstor mi je zamenio jedan holender, jer je rekao da mu se ne svidja kako se ponasa pod rukom.
Da napomenem, taj je jedini imao moment kljuc 😄

@burca Onda ok, vec neko vreme treba licenca za rukovanje freonom.

Zato je potrebna kvalitetna pumpa i mora se znati na kolikom pritisku se drzi. Kod mene na Luca kada je radio nas bivsi profi radnik(sam ugradio 7m instalacije, kanalice za cevi, zavario cevi, sve za 45min), vakumurao je 45 minuta, na LNu su to radili 20ak i onda posle zamene unutrasnje ili zamene nosaca, ne secam se tacno, njihov ozbiljniji majstor mi je zamenio jedan holender, jer je rekao da mu se ne svidja kako se ponasa pod rukom.

Sat vremena vakumiranja + 3sata provera drzanja vakuuma kad radis za sebe jer nigde ne zurim.

Ko

Kolega vec gooodinama servisira i ugradjuje ne samo klime vec i toplotne pumpe itd. Naravno da ima kvalitetan alat. Moja pumpa je klasika... E sad isto to sam i ja pitao tada ali pritisak na grijanju ode do 30 bara a na hladjenju ni 10! Te profi kvalitetne pumpe su dovoljno jake ali nesmiju previse jer bi u tome pumpa izvukla ulje i tek onda belaj. Ipak realno ja sam se usudio jer negubim garanciju a ako sta zeznem opet imam podrzku. Iskreno da nije tako nebi rizikovao.

LG klima 12 iz 2012 ima par problema.

Ignoriše brzinu ventilatora unutrašnje jedinice, oglasi se bip na komandu ali brzina ostaje uvek ista.

Spoljnja jedinica ventilator ima zujanje čujno, nalik na ležaj koji je propao.

I ono najbitnije hlađenje je jedva na nekih 26-27c (prema daljincu koji meri na oko 1m od klime). Čak i sada kada je spoljna temperatura oko 30 ne ide ispod 26.

Isplati li se ovo popravljati. Klima nije previše korištena, samo hlađenje i to bilo je godina da ne radi ni 15 dana po nekoliko h. Zadnjih godina malo više, ali daleko od neke heavy upotrebe, ali radi već 13 sezona. Nikad dopunjavanje gasa nije rađeno.

Šta mi je činiti?

Nazad
Vrh Dno