Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ps rekao bih da klima zapravo ne registruje ni zadatu temperaturu i drži 26c kao neki default isto kao što vent radi na 1 brzini...

Ja sam bio u slicnoj situaciji i uzeo novi inverter jer nisam zeleo da razmisljam da li ce se opet kvariti. Nova klima manje trosi od stare što mi je jos jedan plus bio.

Pozdrav svima,
Planiram kupiti neku inverter klimu za kucu. Kuca je na sprat i ima oko 150m2. Da li taj objekat moze hladiti/grejati jedna inverter klima ili je potrebno vise njih? Takodje da li je neko imao iskustva sa electrolux inverter klimama(24ku sam gledao), sto se tice popravki, rezervnih delova, pouzdanosti itd. Hvala unapred.

Pozdrav svima, Moze preporuka za 18icu Gree ili Hissense? Sa ugradjenim wifi, koristice se samo za hladjenje, budzet 70 do 80k. I naravno ako moze odgovor, koja je bolja od te dve marke?

Ako nikad nisi ugradjivao klime tesko ces to uraditi po PS u, pa da si 100 puta inzjinjer! Bolje plati ugradnju i sa tim inzinjerskim znanjem nadgledaj i uči, ako su majstori neki krsteni!
Uuu, ispade ugradnja sobnih klima ozbiljna nauka. Steta sto kod nas jos nema ovakvih modela pa bi naucnici manje drali.
Vec moramo da se glupiramo s pertlanjem, najglupljim nacinom spajanja cevi na svetu

Код мене су користили неке фенси модерне спојнице, па кад је процурело мајстор уредно заварио спој после...

Koristili vodovodne spojnice ili nisu pravilno pripremili cevi.

Uuu, ispade ugradnja sobnih klima ozbiljna nauka. Steta sto kod nas jos nema ovakvih modela pa bi naucnici manje drali.
Vec moramo da se glupiramo s pertlanjem, najglupljim nacinom spajanja cevi na svetu

Pa jeste kad ima muljatora, neznalica i prevaranata, inače ne bi trebala da bude

Pozdrav svima! Drugar ima klimu Bergen Q 12 i prezadovoljan je. Sad bih i ja da kupim, ali mi nude Bergen T 12, noviji model i izgleda drugačije. Može sa se nađe i Q, ali skuplje. Zna li neko razliku i zašto je stariji Q model ipak skuplji za 50ak evra? Šta uzeti?

Sta uzeti od navedenog:
GREE ECO PLUS PULAR 18K INVERTER SEER: 6,4 W/W SCOP: 4/5,1 W/W Težina SJ/UJ: 26,5/13,5 kg
MIDEA AG-18NXD0.WIK INVERTER EER/SEER 7.0 C.O.P./S.C.O.P. 4.0 Težina SJ/UJ: 33.5/11.2kg
Hisense Energy Se Hinano 18k-KA50BS0E EER/SEER 7,8 W/W / 3,8 W/W C.O.P./S.C.O.P. 4 W/W / 3,5 W/W Težina SJ/UJ 39/10.5kg

Po ovome najbolje mi deluje Hinano Hisense, da li sam u pravu ili sam nesto prevideo?
Naravno, moze i neka druga preporuka ako ima bolje od navedenog, budzet do 100k dinara

Ne volim klime (zadaju mi glavobolju) ali sam na kraju morao da kupim jednu malu sobnu. Izbacio sam izlaz toplog vazduha kroz odžak. namestio na 25c i prilično dobro radi za sobu od 12 kvadrata. Jedna stvar me je iznenadila, koliko vlage skuplja, od prilike 1 litar na sat. Ima tray gde skuplja vodu do 2 litra pa stalno mora da se prazni inače isključi kompressor.
Kako je vreme došlo, još ću morati da investiram u kućnu dvodelnu. Šteta što nema onih starih tipa prozorskih kao u americi. Moj prijatelj je kupio par takvih is američke ambasade pre puno godina i još uvek rade.

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    61.2 KB · Pregleda: 93
Moze al prostor mora bas biti idealan za to. Na jednom od foruma drugih sam bas citao upise clana, sad koliko me sjecanje sluzi 140 kvadrata, veliki hodnik na sredini iz kojeg se u sve sobe ide. Tvrdio je da sa jednom 18kom iz hodnika uspije sve zagrijati.
Ali spominjao je i neku brutalnu izolaciju, dal je 20-25 cm, nova skupa stolarija itd.

Jedno 6 kuca takvih ima na cijelom Balkanu.

Npr na skandinavskim forumima (uz pomoc google translate citao) oni takve kvadrature griju i sa dobrim 12kama na puno jacim minusima. Al ona procitas opis objekta, nama nepojmljive cifre, npr sendvic zid 30 cm unutrasnje 20 cm vanjske izolacije itd

Moja kuća, građena u stilu američke/kanadske (mada blok, cigla i beton) ima veliku dnevnu sobu sa otvorenom kuhinjom (75 kvadrata) i katedralni visok plafon, Ne zagreja ili je ohladi ništa. Projektovao sam je tako zato što je trebalo da služi većoj porodici a sada ispade samo ja i drugar tu. Spavaće sobe relativno male (12 kvadrata, 4x3M), iste veličine kupatilo jer su trebale da budu samo za spavanje a sada ispade da kada nisam napolju tu provodim 90% vremena. Jedino što ispade dobro je što je sve jedan nivo + podrum sa opcijom prerade tavana u stan od 60 kvadrata. Tako da mi je naj bolja opcija hlađenje/grejanje spavaćih soba i grejanja kupatila.

Poslednja izmena od urednika:
Ovo za VOX nije tacno, ja nisam radio nikakve godisnje servise (osim sam sto sam prao) i ove godine (cetvrta od kupovine) mi zamenili motor turbine koji je skripao, nista nisam placao.
Ja sam 2023 god ugradio tri voxa, sto se tice garancije, ona je bezuslovna 5 god. Serviseri koji su mi ugradili su mi rekli, samo da cistim filtere bar jednom mesecno,overili garanciju i otisli.

Pozdrav momci, planiram da uzmem klimu za prostoriju 35kv/m, potrebna mi je samo za hladjenje.
Dvoumim se izmedju Vivaxove AEQI i Hisense expert smart. Obije su 12ice.

Vise vucem ka Hisensu, ali bi znacio svaki savjet.

To će ti i Vox odrađivati a i jeftiniji je ako gledaš samo osnovnu namenu.
A reci nam jel objekat kuća ili stan, namena objekta, dali ima velike staklene površine, dali ima drvo kao zaklon (senku) itd. Iskreno ni Vivaks a još manje Hisense kod mene ne važe za bilo kakav brend.

Kako je vreme došlo, još ću morati da investiram u kućnu dvodelnu. Šteta što nema onih starih tipa prozorskih kao u americi. Moj prijatelj je kupio par takvih is američke ambasade pre puno godina i još uvek rade.
Imaš na tržištu prozorskih klima koliko hoćeš ali cena im je od nekih 35-40k pa nadalje. Neprevazidjene su EI Niš a za to treba juriti gde ruše neku firmu zaraslu u korov ako ih još ima.

Valjaju li usmerivaci vazduza za klimu..? ima ih vec od 800 din

Kad su vec spomenuti usmerivaci vazduha za klime, zanima me pored ovih sto usmeravaju vazduh gore-dole, da li ima-postoje i usmerivaci za levo-desno posto mi krilca na klimi ne vrše poso 😒

Nazad
Vrh Dno