Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Znam ni ja nisam lud da otvaram prozore i na 30 pa čemu onda sluzi klima pobogu nego ovako kazem da mi generalno promaja ne smeta niti klima.

Kolika je razlika u potrosnji struje za hladjenje prostorije od oko 40m2 izmedju klime snage 12000 i 18000btu, ako pretpostavimo podjednaku energetsku efikasnost, moze li neko da mi kaze

Sam si sebi odgovorio na pitanje.

Kolika je razlika u potrosnji struje
ako pretpostavimo podjednaku energetsku efikasnost
Sto rece covek sam si sebi odgovorio na pitanje mada pre bih rekao da nisi dobro ni formulisao pitanje... Ako je efikasnost ista , potrosnja odnosno ulozena el. energija i dobijena energija hladjenja bice ista... Oba uredjaja ce odraditi posao samo ce 18ka to uciniti malo "grublje" brze sa jacim izduvom turbine i sa vecom bukom...

а колика је минимална потрошња 18-ице у модулацији при хлађењу ?

а колика је минимална потрошња 18-ице у модулацији при хлађењу ?
Zavisi od snage klime i klime do klime, ali npr moja TCL 18ka spusta na oko 150-180w a 12ka hisense i druga tcl 12ka 120-140w najnize sto mogu, nije neka drasticna razlika i oboje je dovoljno nisko

Sto rece covek sam si sebi odgovorio na pitanje mada pre bih rekao da nisi dobro ni formulisao pitanje... Ako je efikasnost ista , potrosnja odnosno ulozena el. energija i dobijena energija hladjenja bice ista... Oba uredjaja ce odraditi posao samo ce 18ka to uciniti malo "grublje" brze sa jacim izduvom turbine i sa vecom bukom...
Mislio sam da 18 ima vecu minimalnu potrosnju,pa da napravi razliku vremenom. Hvala u svakom slucaju, dobro je znati

Potrosnja i snaga nisu isto.
Snaga je u W i govori se o trenutnoj snazi uredjaja, koja debelo varira od modela do modela klime i konstantno se menja, sto je u stvari modulacija frekvencije kompresora i ista ne utice na potrosnju i efikasnost samog uredjaja, to jest, ne govori nam nista o efikasnosti uredjaja.
Potrosnja se meri u Wh i to zavisi od efikasnosti uredjaja o kom se govori, a isti mozes videti po koeficijentu performansi.
COP(coefficient of performance) ili jos bolje SCOP(sezonski COP) je merenje efikasnosti nekog klima uredjaja ili ti, ako je COP 4, za svaki W utrosene snage, dobices 4W energije.
Obicno su manji uredjaji/kompresori efikasniji, uprosteno kao i kod automobila recimo, manje se snage rasipa na manjoj zapremini.
Opet, kao i kod automobila, dosta zavisi od celokupnog uredjaja i negde 1.6 moze trositi vise od 3.0 :)

Poslednja izmena:
Potrosnja i snaga nisu isto.
Snaga je u W i govori se o trenutnoj snazi uredjaja, koja debelo varira od modela do modela klime i konstantno se menja, sto je u stvari modulacija frekvencije kompresora i ista ne utice na potrosnju i efikasnost samog uredjaja, to jest, ne govori nam nista o efikasnosti uredjaja.
Potrosnja se meri u Wh i to zavisi od efikasnosti uredjaja o kom se govori, a isti mozes videti po koeficijentu performansi.
COP(coefficient of performance) ili jos bolje SCOP(sezonski COP) je merenje efikasnosti nekog klima uredjaja ili ti, ako je COP 4, za svaki W utrosene snage, dobices 4W energije.
Obicno su manji uredjaji/kompresori efikasniji, uprosteno kao i kod automobila recimo, manje se snage rasipa na manjoj zapremini.
Ovo da su manji uredjaji efikasniji i nije bas tacno, jer efikasnost klime je obrnuto proporcionalna procentu snage na kom kompresor radi. Sto klima radi jace manje je efikasna. S tim u vezi 12 tica ce biti manje efikasna u 40-50 kvm od 18 tice. Što su temp.uslovi ekstremniji efikasnost ce ici na stranu 18 tice, i obrnuto.

Mislio sam da 18 ima vecu minimalnu potrosnju,pa da napravi razliku vremenom. Hvala u svakom slucaju, dobro je znati
Pa i ima vecu minimalnu potrosnju ali zato isporucuje vise energije tako da je efikasnost manje/vise ista...
Neke 18ke nece da se spuste ispod 400-500w ali zato kad stanes ispred nje vrlo brzo te salje kod ortopeda po uput za banjsko lecenje i odkocivanje vrata :ROFLMAO:

Ja imam 18 ticu u dnevnoj sobi 9 x 5 m plus kuhinja 3 x 3 m i nikad je ne bi menjao za 12 ticu, osim nekh ekstremnih 12 tica tipa Gree Amber i sl. Ja sa tom klimom grejem dnevnu sobu i kuhinju u prvoj brzini izduva i nista mi ne smeta a sada leti otvorim vrata na dnevnoj sobi i hladim dodatne 3 sobe bez problema, duva direkt na vrata od predsoblja.

Postoji dobar procenat ljudi kojima ne prija unutrašnja jedinica u prostoriji u kojoj borave.
Jedna od tih osoba je moja žena, zaboravio sam da napomenem u opisu situacije. :D
S tim u vezi, primetio sam da recimo Hisense na Energy Pro Plus modelima ima funkciju izbegavanja osoba da ne duva direktno u njih, pa me interesuje da li to stvarno funkcioniše ili je samo gimmick? Najviše bi mi to koristilo u kuhinji, ova druga pozicija u hodniku mi nije toliko bitna.

Ja imam 18 ticu u dnevnoj sobi 9 x 5 m plus kuhinja 3 x 3 m i nikad je ne bi menjao za 12 ticu, osim nekh ekstremnih 12 tica tipa Gree Amber i sl. Ja sa tom klimom grejem dnevnu sobu i kuhinju u prvoj brzini izduva i nista mi ne smeta a sada leti otvorim vrata na dnevnoj sobi i hladim dodatne 3 sobe bez problema, duva direkt na vrata od predsoblja.
Pa za tu kvadraturu i nije 12.

To bi mogao odgovoriti neko ko ima takav uređaj.
U teoriji to je moguće, mada u praksi nisam siguran kako je izvedeno, pretpostavljam da nije baš ćentoperćento efikasno.
Verujem da ima senzor (kao na reflektorima) koji registruje prisustvo osobe i onda zakrene usmerivače na izduvu, e dal je to dovoljno - ko bi ga znao...

Ja mogu reci kako to na Mitsubishi-ju funkcionise.
Senzor ocitava temparaturu tela i ima 2 moda, da prati osobu ili da duva indirektno.
U drugom slucaju nece skroz masiti osobu, nego ce gledati da je jedva dokaci, to jest da ne duva bas direktno u nju.
Ako je vise osoba prisutno, gleda sve da ih izbegne sto je vise moguce.
Takodje, ako se osoba dugo ne pomera, prestace da je registruje, pa je tako meni opcija cuvanja energije, gde sam stavio da mi se klima smanji ili iskljuci kada niko nije u prostoriji duze od 2 sata, smanjivala ili gasila klimu tokom spavanja, nakon cega su iste iskljucene.

mislim da znate moju situaciju al ajd ukratko, trenutno je 12-ica postavljena u hodniku i bije ka 2 sobe (okrenuta je ka te dve sobe) dok levo od hodnika je kuhinja s dnevnom boravkom od 28kv i nju "hladim" tako što otvorim 2 vrata ka hodniku.
sa ovim spoljnim temp od 40 stepeni unutrasnja jedinica stavljena na 28 u periodu od 13-18h radi konstantno tj nema potrebnu snagu da sve ohladi.
moje mišljenje je da tu treba staviti 18-icu baš za ove extreme dane, a kad je spoljna do 35 lako se na 18-ici brzina ventilatora stavi na najsporiju brzinu ili auto mod. auto mod na trenutnoj klimi ne radi kako bi po meni trebalo, a to je da kad kompresor radi da duva najjacom brzinom a kad dostigne zadatu temp da brzinu spusti na najsporiju brzinu. upitanju je sprat kuće u površini od 65kv sa stiroporom 10cm i pvc-om (roletne spuštene 24h).
moje pitanje dal uzeti 18-icu i staviti je isto u hodnik ili 12-icu?ja bi isao na 18 a vi šta predlazete? u hodnik moram da je stavim jer supruga ima ozbiljnih zdravstvenih problema i plaši se klime kao đavo od krsta.... hvala svima

Ni jedna klima ne ide u hodnik a 18-tica samo dok je u kutijama i ceka montazu! Mora da ides na dve manje klime! Dve devetke recimo

у ходник је и сада стављена из разлога да би колико толико охладила приземље али су ту врата ка приземљу затворена јер мојима доле не треба. да се ја питам ставио би још једну 12-ицу у дневни боравак и решио све проблеме али због разлога које сам навео не могу ту да је ставим...

Jedna od tih osoba je moja žena, zaboravio sam da napomenem u opisu situacije. :D
S tim u vezi, primetio sam da recimo Hisense na Energy Pro Plus modelima ima funkciju izbegavanja osoba da ne duva direktno u njih, pa me interesuje da li to stvarno funkcioniše ili je samo gimmick? Najviše bi mi to koristilo u kuhinji, ova druga pozicija u hodniku mi nije toliko bitna.
Funkcionise, nije sad ono da trcis po sobi a ovo te izbjegava ali ako sjedis na kaucu ispred klime, uredno preusmjeriti puhanje sa osobe

Pozdrav, pitanje imam prostor od oko 120-130kvadrata, da li moze klima 24 da ohladi taj ptostor? naravno ne trazim da mi bude ledara u kuci vec zelim samo da mogu normalno da funkcionisem i spavam... Dobio sam
preporuku za Mideu i Hisens klimu, da li gledati neke skuplje ili nema potrebe? Najpovoljnije sto sam nasao nesto je Hisense Inverter klima uređaj Energy SE HiNano 24K (KA70KT0E) 91.880,00 RSD da li uzeti ovo?

Pozdrav, pitanje imam prostor od oko 120-130kvadrata, da li moze klima 24 da ohladi taj ptostor? naravno ne trazim da mi bude ledara u kuci vec zelim samo da mogu normalno da funkcionisem i spavam... Dobio sam
preporuku za Mideu i Hisens klimu, da li gledati neke skuplje ili nema potrebe? Najpovoljnije sto sam nasao nesto je Hisense Inverter klima uređaj Energy SE HiNano 24K (KA70KT0E) 91.880,00 RSD da li uzeti ovo?
Ako su odvojene prostorije daleko bolje i lakse je ohladiti sa bar 2 klime 12 nego jednom 24.

Nemoj staviti 24 u kucu.
Imam u lokalu na poslu Daikin 24ku i kad prodjes ispred nje bude kao ona scena u Dr. Strange kad ga teleportuju na Mont Everest.

Da li je neko ima slican zvuk iz Fujitsu LUCA spoljne jedinice?
Mislio sam da je ventilator i da udara negde medjutim nije, izgleda da je motor ventilatora 😬

Prilozi

• Messenger_creation_12532d7e-a73e-40f8-87ce-1df0419c4867~2.mp4
    2.9 MB
Pazite ovo, u subotu ce biti deseti dan da nisam u stanu, potkrovlje. Danas je vec 29 temperatura unutra i ostaje i preko noci. Bas me zanima koliko ce se napatiti klime i za koliko spustiti temperaturu...

Prilozi

• Screenshot_2024-07-16-16-26-16-635_com.tuya.smart.jpg
    Screenshot_2024-07-16-16-26-16-635_com.tuya.smart.jpg
    42.2 KB · Pregleda: 43
Jos nesto, uz VOX je bilo 3+2 godine garancije (3 danje prodavac i jos 2 akocmi uvale njihovog servisera), obavezno je 1 godisnje da rade sercis klime tokom tih 5 godina.
Ovo za VOX nije tacno, ja nisam radio nikakve godisnje servise (osim sam sto sam prao) i ove godine (cetvrta od kupovine) mi zamenili motor turbine koji je skripao, nista nisam placao.

Kakva su vam iskustva sa ovim novim klimama i koje bi ste preporuci da su dobre i da nemaju puno reklamacija? Stala mi je klima 12 posle 21 godine rada, pa trebam da uzmem novu. Da li uzeti opet 12 i da li daje isti efekat kao stara 12 ili uzeti 18 za stan od oko 45kv?

Hvala 😊

Nazad
Vrh Dno