Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ja jos u modu grijanja 🙈🙈
Preko dana ne ali noci i jutra bude ispod 10c
Ne svaki dan ali se desava....

Ja stvarno nemam nameru da ti objašnjavam razliku između ta dva modela ali razlika je ogromna. Ogrejaće se sigurno bolje, a naročito na nekom jačem minusu.Da li je nešto bacanje para stvar je percepcije i mogućnosti. Čovek lepo napisao do 1700 evra, pa neka bira šta hoće.
Nebi da podcjenjujem bilo koju marku ali ako je primarno grijanje na klimu i ako su podrucija stanovanja u zimi hladnija, onda nema sparanja na klimi. Pogotovo jos ko ima djecu.
Cesto sam bio u hladnijim podrucijima, visim nadmorskim visinama gdje su ozbiljnije zime ali nikad nisam vidio kineza. Mi na balkanu imamo srece posto su nam zime blage pa haj... Mada sa druge strane neznas nikada hoce li se vreme preokrenuti. Ja iskreno nevjerujem da bi me na vikendici kinez ogrijao, uslovi su takodje neuslovni.

Onda kupis dva kineza i nema problema, provereno.. 😂
Da mi vatru loze 🤣🤣
tada bi vjerovao da ce biti toplo.
Ne, zaista, evo koliko je nas ovdje ( aktivnijih ) na forumu i koliko je nas imalo zaredanih dana da je temp bila ispod -15c i jos hladnije??? Nemislim na dan, dva, vec duze vremena... I sad treba spavati u blizini klime...
Ja nesmatram da je to neka zima, bar ne kako je nekada bilo i na tim minusima klima mora opusteno da radi bez vibracija i kojekakvih zvukova.

Људи дају велике паре на телефоне, телевизоре и сл. више класе, па што не би и на климу која треба да им дува за врат целу зиму и лето.
Иначе и код мене регуларно ради грејање...

Kolika je površina za hlađenje u pitanju.Ima li izolacije?
Zdravo svima, potrebna mi je pomoc oko odabira neke klime/invertera do 50 000 dinara. U principu koristila bi se za hladjenje preko celog leta jer je pakleno u stanu i ponekad u prelaznom periodu za grejanje. Do sada sam imao on off Housel klimu 12icu, radila je 15 godina i crkla je. Razmisljam se izmedju nekih:
- Hyundai Aurora 3.5kw 12
- Vivax Aeri
- Midea MSAFBU - 12HRNDX
- Beko BEHPG 120/ BEHPG 121

Molim vas dajte neki savet olupasmo glavu vise sta uzeti

Pozdrav ekipa. Imam ove Vivax AERI+ klime, dva komada u kući. Preko zime je sve super bilo, ali sad kako je ugrijalo, obe klime smrde kad ugasi kompresor, kad postigne temperaturu i ostane da vrti samo turbina. Znam da sad vlagu stvara unutra nasuprot vani kad grije, pa vjerovatno tu nešto zeza.

Prskao sam više puta raznim sredstvima, potraje par dana i opet isto. Odvodi su prohodni, turbinu sam čistio koliko sam mogao četkom, nisam siguran kako da je izvadim, ali dosta sam skinuo prljavštine. Mislio sam da je to rješilo problem, ali evo opet isto. Sutra ću još probati da kupim COIL DISINFECTANT V-1, da probam još sa tim, inače ne znam šta više da radim. Imate li neki savjet?

Zdravo svima, treba mi pomoc posto prvi put uzimam klimu i uzimam je pre svega zbog hladjenja.

E sad moje znanje o klimama je ravno nuli, i dok sam birao klime na Gigatronovom sajtu zapala mi je za oko Gree Pular Eco 12k jer je na osnovu specifikacija delovala dobro, ali nakon citanja ovog foruma video sam da su misljenja bas negativna. E sad budzet mi je do 60,000 za klimu, i pre nego sto Vas pitam za predloge prvo bih naglasao da uzimam jednu za ceo stan koji ima oko 45 kvadrata.

Stan izgleda otprilike ovako i postavio bih je na ovo mesto crvene boje

stan.png

Da li je uopste moguce ohladiti ceo stan jednom klimom odatle? I ako jeste, molim vas za predloge.

Ako nije, da li mozda bolje uzeti neke dve najjeftinije za dnevnu i spavacu sobu?

Људи дају велике паре на телефоне, телевизоре и сл. више класе, па што не би и на климу која треба да им дува за врат целу зиму и лето.
Иначе и код мене регуларно ради грејање...
Vi ste u nedodjiji ! Vrnite se ovde, 35 stepeni, milina. Inace to i sam nekad rekoh, prospe covek za tel soma, i preko,. Aj za tv, to je ok po meni, ali i ovo je subjektivno.
Valjda prvo ide klmatizacija ( kvalitetno grejnje - hladjenje prostorije gde boravis ) pa onda telefoni, graficke karte, neam pojma sta.

Isto ja pricam za radne stolice...dodaju bukvalno 500-1000e godisnje za mobilni, 1000e za graficku na par godina i slicno, a onda 10 sati dnevno 10 godina sede u Jysk, Ikea i ostalim djubre stolicama od po 100e.
E sada, ne daje svako za mobilni i graficku, tv ili sta god...ljudi gledaju svuda da ustede da bi mogli da priuste normalan zivot u sto vise polja je moguce, pa treba imati i razumevanja da nije uvek onako kako mi zamisljamo, postoje prioriteti i neko prosto nece da zrtvuje nesto zarad veceg komfora u nekoj drugoj stvari. Ok je i da sve bude samo ok :)

Hajde i ja da okusam srecu sa pitanjem, mozda neko primeti i zainteresuje se :)
Potrebna mi je klima koja ce se realno koristiti u zbiru 2-3 meseca godisnje i to parcijalno, ali ce obuhvatati zimu i leto tako da je potrebna i za grejanju, kao i za hladjenje(leti cesto neizdrivo).
Soba ima desetak kvadrata, nalazi se na spratu i severno je okrenuta. Kuca nema izolaciju(malterisana), nisam siguran da ce se i skorije raditi. Generalno zimi sam dosad koristio TA pec i to je bilo relativno dovoljno ukoliko nije poveci minus.
Ono sto bih zeleo jeste da, ako je moguce, grejem zimi i hodnik iz kojeg se stize do kupatila. Napomena da je hodnik siri i da ce sigurno gubiti toplotu na stepeniste(koje se ne zagreva).
Budzet do 70ak hiljada, pozeljno da bude tisa jer je spavaca soba.

Zdravo svima, treba mi pomoc posto prvi put uzimam klimu i uzimam je pre svega zbog hladjenja.

E sad moje znanje o klimama je ravno nuli, i dok sam birao klime na Gigatronovom sajtu zapala mi je za oko Gree Pular Eco 12k jer je na osnovu specifikacija delovala dobro, ali nakon citanja ovog foruma video sam da su misljenja bas negativna. E sad budzet mi je do 60,000 za klimu, i pre nego sto Vas pitam za predloge prvo bih naglasao da uzimam jednu za ceo stan koji ima oko 45 kvadrata.

Stan izgleda otprilike ovako i postavio bih je na ovo mesto crvene boje

Pogledajte prilog 446051

Da li je uopste moguce ohladiti ceo stan jednom klimom odatle? I ako jeste, molim vas za predloge.

Ako nije, da li mozda bolje uzeti neke dve najjeftinije za dnevnu i spavacu sobu?
Neces moci citav stan, na to zaboravi. Samo hladjenje nije zahtjevno za klime kao sto je grijanje tako da bilo koja klima moze odraditi posao (znaci neke jeftinije) ali morao bi ici sa 2 komada ako zelis sve hladiti. Jednu tu gdje si nacrtao a drugi npr dole lijevo da tuce i u prostoriji iznad kroz vrata

Pozdrav svima.

Imam dilemu oko izbora grejanja za kuću pa ako ima neko pametan savet, bio bih zahvalan.

Kuća je 225m2 neto,iz tri etaže. Prvenstvena namena će biti za izdavanja, tako da sam u dilemi jer da ja tu živim stavio bih podno grejanje svuda i ne bih razmišljao mnogo. U pitanju je kuća na planini (Zlatibor). Zidano termo blok 25cm i dolazi izolacija 15cm. Takodje stavljam izolaciju i po plafonu prizemlja 10cm. Stolarija je pvc, najbolja moguća, 82mm, 3slojni paket stakla...

U prizemlju su 2 odvojena stana po 36m2 tako da sam tu najbliži da stavim radijatore na struju (mislim da 3kom završavaju posao i nisam se mnogo bavio njima)

Problem mi je 2.etaza koja je unutrašnjim stepenicama spojena sa potkrovljem. Pokušaću da objasnim i na crtežima pokažem o čemu razmišljam.

Prva misao mi je bila da postavim peć na pelet (Dino 27 ili Como 21, u zavisnosti od potrebne jačine) i izvedem podno grejanje. Čitajući forum, shvatio sam da je "problem" kod podnog grejanja sporije zagrevanje, što bi značilo da npr. neko iznenada rezerviše smeštaj i desi se da uđe u hladno. Druga opcija je da bude radijatorsko koje brže greje (a nije tako elegantno kao podno) i koliko shvatam, ekonomičnije je podno tj duže akumulira toplotu. Opet, čitajući forum za konkretne peći koje sam naveo kažu da emituju oko 4kw u prostoriju u kojoj se nalazi, a nalazila bi se na mestu koje sam označio. Takodje, najbolje je da za podno bude postavljena keramika svuda, a nije mi to bio plan pa bih i to morao da menjam ako se odlučim za podno (znam da postoje laminati i parketi za podno ali kažu korisnici da nije isto kao kada je obloga keramika).
Znam da bih tim sistemom mogao grejati i vodu u bojleru, ali moja dilema je zbog toga što se peć neće koristiti konstantno nego povremeno (ja bih voleo da bude stalno gostiju 🤣 ali sam realan).

Dolazim do stare ideje koja mi se posle svih ovih razmišljanja vratila u mali mozak.
Na mestu gde sam označio da postavim inverter klimu (ostavio sam poseban kabal za neku jaču). I tu sam naučio da su najbolje ove japanske tako da bih kupio neku kvalitetnu (naravno, snaga 18 bi trebalo da je dovoljna?)

Ono što je moje pitanje (konačno 😂), šta mislite o toj ideji? Deo koji bi se grejao na taj način je 44m2 + 5m2 stepenice + 6m2 prostora na spratu. Visina plafona je 3m, što bi značilo da je ukupna zapremina prostora manja od 200m3, ali neka bude da je tih 200m3. Ako pitam prodavce klima uređaja verujem da će reći da može, isto kao i prodavce peći, što razumem. Dilema mi je taj prostor stepeništa, jer bojim se da ne odlazi sav topao vazduh gore? Razmišljam danima jer morao bih da odlučim pre postavljanja košuljice pa ako neko ima neki savet, biće mi drago da čujem? U spavaćim sobama u slučaju da stavim inverter dole bih stavio norveške radijatore.

Sve ima svoje zašto da i zašto ne 😔

Prilozi

• x IDR Zaric PROJEKAT ARH sve-page-016.jpg
    x IDR Zaric PROJEKAT ARH sve-page-016.jpg
    247.4 KB · Pregleda: 76
  • x IDR Zaric PROJEKAT ARH sve-page-017.jpg
    x IDR Zaric PROJEKAT ARH sve-page-017.jpg
    319.1 KB · Pregleda: 90
Da ne otvaram novu temu :)
Da li moze preporuka za klimu do 80 000 dinara, prvenstveno za hladjenje i dogrevanje u prelaznom periodu, prostorija od oko 40 kvadrata, sa odlicnom izolacijom i stolarijom.

Kakve su se pokazali Hisense Energy Pro Plus i Energy Nordic modeli? Vidim da su im spoljasnje jedinice prilicno teske.

Manje - vise dobri komentari.

Koja je konkretna razlika izmedju Mitsubishi DW35 i HR35 modela? Koji model je za preporuku?

Neces moci citav stan, na to zaboravi. Samo hladjenje nije zahtjevno za klime kao sto je grijanje tako da bilo koja klima moze odraditi posao (znaci neke jeftinije) ali morao bi ici sa 2 komada ako zelis sve hladiti. Jednu tu gdje si nacrtao a drugi npr dole lijevo da tuce i u prostoriji iznad kroz vrata
Hvala puno na odgovoru.

Ici cu onda na dve klime, jel postoje neke opste poznate slabije/jeftinije klime koje su se solidno pokazale?

Znam da Tesline nisu na dobrom glasu, ali koliko vidim najpovolnije su na GT sajtu.

Npr ova https://gigatron.rs/inverter-klime/tesla-ta36qqat1232iat-inverter-klima-uredjaj-582242

Zdravo svima, potrebna mi je pomoc oko odabira neke klime/invertera do 50 000 dinara. U principu koristila bi se za hladjenje preko celog leta jer je pakleno u stanu i ponekad u prelaznom periodu za grejanje. Do sada sam imao on off Housel klimu 12icu, radila je 15 godina i crkla je. Razmisljam se izmedju nekih:
- Hyundai Aurora 3.5kw 12
- Vivax Aeri
- Midea MSAFBU - 12HRNDX
- Beko BEHPG 120/ BEHPG 121

Molim vas dajte neki savet olupasmo glavu vise sta uzeti
Sve te klime su iz mideine fabrike, mislim da beko daje 5 godina bezuslovne garancije

Hvala puno na odgovoru.

Ici cu onda na dve klime, jel postoje neke opste poznate slabije/jeftinije klime koje su se solidno pokazale?

Znam da Tesline nisu na dobrom glasu, ali koliko vidim najpovolnije su na GT sajtu.

Npr ova https://gigatron.rs/inverter-klime/tesla-ta36qqat1232iat-inverter-klima-uredjaj-582242
Ako ce ti koristiti iskljucivo za hladjenje, posluzice bilo koji invetrer jer hladjenje nije toliko zahtjevno za klimu kao grijanje.
Ako planiras i malo grijati ja ne bi isao ispod tezine vanjske ispod 25kg. Od povoljnijih imas vivax, tcl sa kojim su ljudi u sustini zadovoljni, ko ti nudi 5 god garancije to je isto prednost

Da li mi se cini ili ne, da je ove godine ponuda klima po ovim popularnim maloprodajnim lancima nikad gora? I cini mi se mozda da si i klime manje prodaju zbog ogromnog poskupljenja ugradnje?

Da li mi se cini ili ne, da je ove godine ponuda klima po ovim popularnim maloprodajnim lancima nikad gora? I cini mi se mozda da si i klime manje prodaju zbog ogromnog poskupljenja ugradnje?
Sve moguce :unsure:
Napisao sam u drugu temu koliko kosta ovde kod nas u cupriji
Inverter 17.000din(12btu) ako je 18btu 19.000din i tako dalje...
A za on/off klime 13-14.000din
Kad sam davne 2017 ugradio Gree Amber 9 Premium bilo je 40€ ugradnja i 30€ za 3 metra cevi znaci 70€
Kad sam prosle godine Gree Muse Comfort 12btu kupio kostala me ugradnja 17.000din ali u tu cenu bila i demontaza stare klime(Gree Bora) demontazu nije mi naplatio (znamo se) onako bi bilo na ovi 17.000 sigurno jos neki 3-4000din
Kad zamislis kupis neki inverter do 40.000din a ugradnja te kosta kao pola klime... onda moguce da se nekom to ne isplati
Naravno sve zavisi koji kakav budget ima...

Crna Gora, ugradnja klime 12btu 100€, samo je kod nas uvek kriza i sve je malo...

• Like
Reagovanja: rtx
vredi li VOX IJO12-SC4D za 31k? koristila bi se za manji prostor, nista specijalno

Hladjenje samo, koliki prostor?
Na papiru deluje okej, nista specijalno.
Za hladjenje ce raditi posao i neko dogrevanje dok ne bude jaca zima.

Posle grejne sezone
G Tech
Par peraja na turbini fali
Od kada,nemam pojma🥺

Prilozi

• IMG_2517.jpeg
    IMG_2517.jpeg
    261.7 KB · Pregleda: 88
  • IMG_2515.jpeg
    IMG_2515.jpeg
    246.1 KB · Pregleda: 82
  • IMG_2514.jpeg
    IMG_2514.jpeg
    249.2 KB · Pregleda: 82
  • IMG_2513.jpeg
    IMG_2513.jpeg
    277 KB · Pregleda: 82
  • IMG_2511.jpeg
    IMG_2511.jpeg
    314.4 KB · Pregleda: 77
To nije dobro, pravi disbalans i moze praviti vremenom vece probleme, pojusaj nabaviti novu turbinu

To nije dobro, pravi disbalans i moze praviti vremenom vece probleme, pojusaj nabaviti novu turbinu
Biće izgleda nova klima
Mojima za kući sam prošle godine uzeo Amber premium.
Mislio sam 12 LMCE posto imam 09. Lepo mi se pokazala

Pozdrav svima, na našem tržištu u Crnoj Gori je izbor mali pa mi je potreban savjet.
Koristiće se samo za hladjenje spavaće sobe od 20m2, poželjno da je tiha.
Planirao sam uzeti devetku, ali gotovo pa i nema nigdje, a razlika izmedju 9ke i 12ice je 20ak eura..
Našao sam dvije, pa me zanima vaše mišljenje.
TESLA STANDARD KLIMA 12-ICA TT34EX81-1232IAW - 12000 BTU
Energetska klasa hladjenja - A++
Potrošnja - 195 kw/h
Nivo buke unutrašnje jedinice - 29 dB / 33 dB / 39 dB / 46 dB / 50 dB
299€ i 5 godina garancije

TESLA STANDARD KLIMA 12-ICA TT34EX72-1232IA - 12000 BTU
Energetska klasa hladjenja - A+++
Potrošnja - 195 kw/h
Nivo buke unutrašnje jedinice (mala brzina) - 32db
289€ i 5 godina garancije

Hvala!

Pozdrav, razmisljam se o kupovini klime primarno za grijanje za oko 700-800 eur.
Izbor je spao na Hisense Nordic i novi model Gree Airy koji je 100 eur skuplji od nordica ali po specifikaciji bolji za grijanje ?
Ili nesto trece.... Forum kaze nordic, airy niko nema ?

Po specifikaciji nordic daje 4.2kw a gree 3.8
Nordic ima cop 4.2 a gree 4 i nordic ima 3 kg tezu vanjsku jedinicu tako da bi trebalo da je nordic nešto efikasnija malo.
Ja imam energy pro plus koja je ista klima kao nordic i prezadovoljan sam.
Kod svojih boljih modela gree mozda ima nesto bolje odradjen softver tj ljepse radi i prati temperaturu ali kod nekih modela (npr muse) je lose. Pa ne bi bilo lose da ima neko da ti kaze kako radi. Takodje nordic nije za prostora ispod 20 kvadrata to da znas

Nazad
Vrh Dno