Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Стварно стављаш Каитеки 12 за 27 квадрата? Ја планирам 9ку сличне класе за 60-ак квадрата.

9ka je jaca od Luca 12ice, a covek koji je ovde bio aktivan clan pre 6-7 godina je grejao ususkan 45m2 stan sa jednom Luca 12.
Ti dodatno ako uzimas HZ Nordic model, onda je tu prica jasna.

@pulasin1987
Isto smo godiste, istu klimu smo zamenili istom klimom :D

Sto si se odlucio na zamenu Luca za LN, odakle si, imas li neke jake minuse?

@zlatko_ti412
Naravno da ce u Kini i Tajlandu da prave kompresore, nisu poludeli valjda da ih prave u Japanu, placali bi klime kao toplotne pumpe :D
Znas li gde mogu naci informacije o KVB073 kompresoru, uopste se ne spominje na Siam sajtu?

Poslednja izmena:
Hoću malo da dezinfikujem klimu pred početak grejanja. Kupio sam Axel Sgrasso i kupiću sprej za dezinfekciju klime. Prskam dok klima radi na hladjenju ili dok je ugašena pa posle puštam na hladjenje da izbaci hemiju napolje ili neka treća kombinacija? Klima nema nikakav miris ni na grejanju ni na hladjenju tako da mi ne treba neka dubinska dezinfekcija već ono što može bez rastavljanja. 12LMCA u pitanju.

Ugasenu, pa je onda palis na najmanju temperaturu da hladi neko vreme.
Bolja opcija je da je naprskas, pa posle 3-4min isperes to vodom, pogotovo pod nekim manjim pritiskom(imas da kupis rucne prskalice za voce recimo, kojima ti nabijes pritisak pumpicom na vrhu), pa onda jos jednom ponovis proces.

@Xepoj87
Nisam mogao ni ja naci bas nista za konkretni KVB073FYXMC, trazio sam jel imam i AP25 E3 koju nosi slican KVB073FYGMC...
Za najmaliji KVB053FUNMT i ostali SVB modele nasao sam ovaj pdf sa detaljima, al za veci KVB modele nista se ne moze naci po netu :(

Prilozi

• kvb compressor.pdf
    584.2 KB · Pregleda: 9
Ugasenu, pa je onda palis na najmanju temperaturu da hladi neko vreme.
Bolja opcija je da je naprskas, pa posle 3-4min isperes to vodom, pogotovo pod nekim manjim pritiskom(imas da kupis rucne prskalice za voce recimo, kojima ti nabijes pritisak pumpicom na vrhu), pa onda jos jednom ponovis proces.
Prskam samo kroz "rebra" kad podignem onaj poklopac gde su filteri ili i od napred gde izduvava? Ako prskam i od napred da li vratanca za izduv mogu ručno da pomerim u otvoren polozaj dok je klima ugašena?

Pazi, najlakse ti je da skines prednju masku klime, to je par srafova.
Nije neophodno, a turbinu(kod vratanaca za izduv) ne bih prskao ako nemas nesto ispod da stavis da skuplja vodu.
Da bi je kompletno prao bez rasklapanja zajedno sa turbinom, treba ti dzak za pranje klima(kucaj tako u Google) da ti skuplja vodu.

Ti dodatno ako uzimas HZ Nordic model, onda je tu prica jasna.
За сад одржавам стару Етереу 12-цу из 2010 године, али кад дође време за замену ово је први избор.
Screenshot_20231016_191658_OneDrive.jpg

Pozdrav ljudi, moze li preporuka za inverter klimu koja ce biti primarno grejno telo u 50m2, tri prostorije i otvoreni hodnik su u pitanju, losija izolacija, cenovni rang 50-80k? Hvala!

За сад одржавам стару Етереу 12-цу из 2010 године, али кад дође време за замену ово је први избор.
Pogledajte prilog 409115
Ja sam isto razmisljao o Panasonic ali slaba je ponuda, nema ih na trzistu kod nas, ustvari gdje mi mama zivi. Ja imam iskustva sa panasonic toplotnim pumpama i mogu ti reci da nikog nisam jos cuo da se zali. E sad sa Mitsubishi klimu uzimam samo iz razloga zato sto znam da nemogu pogrijesiti, ima je na trzistu, naravno servis/garancija i pogotovo sto su otac i majka stariji pa je nemoguce ocekivati da cackaju po daljinskom. Usput jos nisam dobio ponudu za cijenu....

Pozdrav ljudi, moze li preporuka za inverter klimu koja ce biti primarno grejno telo u 50m2, tri prostorije i otvoreni hodnik su u pitanju, losija izolacija, cenovni rang 50-80k? Hvala!
Nije izvodljivo jednom klimom zagrejati 3 prostorije pogotovo ne zbog lose izolacije.

Nije izvodljivo jednom klimom zagrejati 3 prostorije pogotovo ne zbog lose izolacije.
Hm... mozda ne u tom cjenovnom rangu i pitanje je sta smatra po losijom izolacijom. Ja imam vise kvadrata ( 60 ) gornji dio na spratu pod krovom nije nimalo sjajan i grijem bez problema. Imao sam gree koja je dosla sa greskom, slabije je grijala ali sam opet uspio.

Pogledajte prilog 409115

Steta sto za VZ moras jedan bubreg da prodas, ali bih bas voleo da vidim kako greje ta klima na debelim minusima.
A ne razmisljas o HZ modelima, znam da im je to najjaci model za grejanje, osim VZ zmajeva?
Drugar je neki gledao da kupi Panasonic i ja kao da mu pomognem da odluci koji i tokom guglanja, sokiram se da vidim da HZ 9ka ide do 7.5kW i da na -25c ima preko 2 COP...
Sada gledam bas, na -20c HZ 9ka daje 4.2kW, to su skoro pa cifre Ambera sa 40% vecom spoljasnjom.
I ta NZ je takodje i dalje daleko iznad proseka.
Nema dalje od Panasonica kada je grejanje u pitanju, definitivno.

Takodje se ne zezaju, HZ su prosto ime dali Flagship.
Koji model imas? Flagship model, tacka :D

lol

Ako mislis na moju Gree Viola 12k, greju i hlade.

Ko razume, shvatice.

Ma ne bre, pa Viola ne kosta 2300e :D
msz-ln35vgv muz-ln35vghz sam mislio

Daj za slicnu lovu da prosvercujes od nas ovde VZ 9ku :)

A ne razmisljas o HZ modelima, znam da im je to najjaci model za grejanje, osim VZ zmajeva?
Размишљао сам, наравно, него немам потребе, а две NZ 9-ке ми се савршено уклапају у један 16А извод што сам направио. За HZ или Мицубиши бих морао да правим ново напајање, а то ми није практично.

Ebg...hladno, ali standard!

Poslednja izmena:
Da biste grejali kupatilo, vrata od kupatila bi morala biti otvorena. Kad se vrata zatvore, grejanja nema. Tako da za kupatilo svakako računajte na obaveznu ispomoć neke male grejalice, bar dok se tuširate. Kakva je izolacija u zgradi? Da li se ispod i iznad greje? Dve 12LMCE bi ovde završile posao zasigurno. Devetke ne bih ni gledao, jer je mala razlika u ceni, a za uzvrat sa 12-com se dobije ređi defrost. Ako stan ima odličnu izolaciju, i ako se ispod i iznad greje, ovo sve bi mooožda moglo samo sa jednom klimom da se greje. Nije stvar u snazi, već u raspodeli temperature
Hvala puno na odgovoru. Greje se sa svih strana ali je izolacija osrednja. Prozori i vrata od terase su PVC sa troslojnim staklima ali je fasada bez izolacije. Obzirom da su plafoni visoki 2.75m ipak ću se odlučiti za dve klime.

Vrh Dno